Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૨૫૬] ૬. જરૂદપાનજાતકવણ્ણના
[256] 6. Jarūdapānajātakavaṇṇanā
જરૂદપાનં ખણમાનાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો સાવત્થિવાસિનો વાણિજે આરબ્ભ કથેસિ. તે કિર સાવત્થિયં ભણ્ડં ગહેત્વા સકટાનિ પૂરેત્વા વોહારત્થાય ગમનકાલે તથાગતં નિમન્તેત્વા સરણાનિ ગહેત્વા સીલેસુ પતિટ્ઠાય સત્થારં વન્દિત્વા ‘‘મયં, ભન્તે, વોહારત્થાય દીઘમગ્ગં ગમિસ્સામ, ભણ્ડં વિસ્સજ્જેત્વા સિદ્ધિપ્પત્તા સોત્થિના પચ્ચાગન્ત્વા પન તુમ્હે વન્દિસ્સામા’’તિ વત્વા મગ્ગં પટિપજ્જિંસુ. તે કન્તારમગ્ગે પુરાણઉદપાનં દિસ્વા ‘‘ઇમસ્મિં ઉદપાને પાનીયં નત્થિ, મયઞ્ચ પિપાસિતા, ખણિસ્સામ ન’’ન્તિ ખણન્તા પટિપાટિયા બહું અયં…પે॰… વેળુરિયં લભિંસુ. તે તેનેવ સન્તુટ્ઠા હુત્વા તેસં રતનાનં સકટાનિ પૂરેત્વા સોત્થિના સાવત્થિં પચ્ચાગમિંસુ. તે આભતં ધનં પટિસામેત્વા મયં ‘‘સિદ્ધિપ્પત્તા ભત્તં દસ્સામા’’તિ તથાગતં નિમન્તેત્વા દાનં દત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસિન્ના અત્તનો ધનસ્સ લદ્ધાકારં સત્થુ આરોચેસું. સત્થા ‘‘તુમ્હે ખો ઉપાસકા તેન ધનેન સન્તુટ્ઠા હુત્વા પમાણઞ્ઞુતાય ધનઞ્ચ જીવિતઞ્ચ અલભિત્થ, પોરાણકા પન અસન્તુટ્ઠા અમત્તઞ્ઞુનો પણ્ડિતાનં વચનં અકત્વા જીવિક્ખયં પત્તા’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.
Jarūdapānaṃ khaṇamānāti idaṃ satthā jetavane viharanto sāvatthivāsino vāṇije ārabbha kathesi. Te kira sāvatthiyaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā sakaṭāni pūretvā vohāratthāya gamanakāle tathāgataṃ nimantetvā saraṇāni gahetvā sīlesu patiṭṭhāya satthāraṃ vanditvā ‘‘mayaṃ, bhante, vohāratthāya dīghamaggaṃ gamissāma, bhaṇḍaṃ vissajjetvā siddhippattā sotthinā paccāgantvā pana tumhe vandissāmā’’ti vatvā maggaṃ paṭipajjiṃsu. Te kantāramagge purāṇaudapānaṃ disvā ‘‘imasmiṃ udapāne pānīyaṃ natthi, mayañca pipāsitā, khaṇissāma na’’nti khaṇantā paṭipāṭiyā bahuṃ ayaṃ…pe… veḷuriyaṃ labhiṃsu. Te teneva santuṭṭhā hutvā tesaṃ ratanānaṃ sakaṭāni pūretvā sotthinā sāvatthiṃ paccāgamiṃsu. Te ābhataṃ dhanaṃ paṭisāmetvā mayaṃ ‘‘siddhippattā bhattaṃ dassāmā’’ti tathāgataṃ nimantetvā dānaṃ datvā vanditvā ekamantaṃ nisinnā attano dhanassa laddhākāraṃ satthu ārocesuṃ. Satthā ‘‘tumhe kho upāsakā tena dhanena santuṭṭhā hutvā pamāṇaññutāya dhanañca jīvitañca alabhittha, porāṇakā pana asantuṭṭhā amattaññuno paṇḍitānaṃ vacanaṃ akatvā jīvikkhayaṃ pattā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બારાણસિયં વાણિજકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો સત્થવાહજેટ્ઠકો અહોસિ. સો બારાણસિયં ભણ્ડં ગહેત્વા સકટાનિ પૂરેત્વા બહૂ વાણિજે આદાય તમેવ કન્તારં પટિપન્નો તમેવ ઉદપાનં અદ્દસ. તત્થ તે વાણિજા ‘‘પાનીયં પિવિસ્સામા’’તિ તં ઉદપાનં ખણન્તા પટિપાટિયા બહૂનિ અયાદીનિ લભિંસુ. તે બહુમ્પિ રતનં લભિત્વા તેન અસન્તુટ્ઠા ‘‘અઞ્ઞમ્પિ એત્થ ઇતો સુન્દરતરં ભવિસ્સતી’’તિ ભિય્યોસોમત્તાય તં ખણિંસુયેવ. અથ બોધિસત્તો તે આહ – ‘‘ભો વાણિજા, લોભો નામેસ વિનાસમૂલં, અમ્હેહિ બહુ ધનં લદ્ધં, એત્તકેનેવ સન્તુટ્ઠા હોથ, મા અતિખણથા’’તિ. તે તેન નિવારિયમાનાપિ ખણિંસુયેવ. સો ચ ઉદપાનો નાગપરિગ્ગહિતો, અથસ્સ હેટ્ઠા વસનકનાગરાજા અત્તનો વિમાને ભિજ્જન્તે લેડ્ડૂસૂ ચ પંસૂસુ ચ પતમાનેસુ કુદ્ધો ઠપેત્વા બોધિસત્તં અવસેસે સબ્બેપિ નાસિકવાતેન પહરિત્વા જીવિતક્ખયં પાપેત્વા નાગભવના નિક્ખમ્મ સકટાનિ યોજેત્વા સબ્બરતનાનં પૂરેત્વા બોધિસત્તં સુખયાનકે નિસીદાપેત્વા નાગમાણવકેહિ સદ્ધિં સકટાનિ યોજાપેન્તો બોધિસત્તં બારાણસિં નેત્વા ઘરં પવેસેત્વા તં પટિસામેત્વા અત્તનો નાગભવનમેવ ગતો. બોધિસત્તો તં ધનં વિસ્સજ્જેત્વા સકલજમ્બુદીપં ઉન્નઙ્ગલં કત્વા દાનં દત્વા સીલં સમાદિયિત્વા ઉપોસથકમ્મં કત્વા જીવિતપરિયોસાને સગ્ગપુરં પૂરેસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bārāṇasiyaṃ vāṇijakule nibbattitvā vayappatto satthavāhajeṭṭhako ahosi. So bārāṇasiyaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā sakaṭāni pūretvā bahū vāṇije ādāya tameva kantāraṃ paṭipanno tameva udapānaṃ addasa. Tattha te vāṇijā ‘‘pānīyaṃ pivissāmā’’ti taṃ udapānaṃ khaṇantā paṭipāṭiyā bahūni ayādīni labhiṃsu. Te bahumpi ratanaṃ labhitvā tena asantuṭṭhā ‘‘aññampi ettha ito sundarataraṃ bhavissatī’’ti bhiyyosomattāya taṃ khaṇiṃsuyeva. Atha bodhisatto te āha – ‘‘bho vāṇijā, lobho nāmesa vināsamūlaṃ, amhehi bahu dhanaṃ laddhaṃ, ettakeneva santuṭṭhā hotha, mā atikhaṇathā’’ti. Te tena nivāriyamānāpi khaṇiṃsuyeva. So ca udapāno nāgapariggahito, athassa heṭṭhā vasanakanāgarājā attano vimāne bhijjante leḍḍūsū ca paṃsūsu ca patamānesu kuddho ṭhapetvā bodhisattaṃ avasese sabbepi nāsikavātena paharitvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā nāgabhavanā nikkhamma sakaṭāni yojetvā sabbaratanānaṃ pūretvā bodhisattaṃ sukhayānake nisīdāpetvā nāgamāṇavakehi saddhiṃ sakaṭāni yojāpento bodhisattaṃ bārāṇasiṃ netvā gharaṃ pavesetvā taṃ paṭisāmetvā attano nāgabhavanameva gato. Bodhisatto taṃ dhanaṃ vissajjetvā sakalajambudīpaṃ unnaṅgalaṃ katvā dānaṃ datvā sīlaṃ samādiyitvā uposathakammaṃ katvā jīvitapariyosāne saggapuraṃ pūresi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –
૧૬.
16.
‘‘જરૂદપાનં ખણમાના, વાણિજા ઉદકત્થિકા;
‘‘Jarūdapānaṃ khaṇamānā, vāṇijā udakatthikā;
અજ્ઝગમું અયસં લોહં, તિપુસીસઞ્ચ વાણિજા;
Ajjhagamuṃ ayasaṃ lohaṃ, tipusīsañca vāṇijā;
રજતં જાતરૂપઞ્ચ, મુત્તા વેળુરિયા બહૂ.
Rajataṃ jātarūpañca, muttā veḷuriyā bahū.
૧૭.
17.
‘‘તે ચ તેન અસન્તુટ્ઠા, ભિય્યો ભિય્યો અખાણિસું;
‘‘Te ca tena asantuṭṭhā, bhiyyo bhiyyo akhāṇisuṃ;
તે તત્થાસીવિસો ઘોરો, તેજસ્સી તેજસા હનિ.
Te tatthāsīviso ghoro, tejassī tejasā hani.
૧૮.
18.
‘‘તસ્મા ખણે નાતિખણે, અતિખાતઞ્હિ પાપકં;
‘‘Tasmā khaṇe nātikhaṇe, atikhātañhi pāpakaṃ;
ખાતેન ચ ધનં લદ્ધં, અતિખાતેન નાસિત’’ન્તિ.
Khātena ca dhanaṃ laddhaṃ, atikhātena nāsita’’nti.
તત્થ અયસન્તિ કાળલોહં. લોહન્તિ તમ્બલોહં. મુત્તાતિ મુત્તાયો. તે ચ તેન અસન્તુટ્ઠાતિ તે ચ વાણિજા તેન ધનેન અસન્તુટ્ઠા. તે તત્થાતિ તે વાણિજા તસ્મિં ઉદપાને. તેજસ્સીતિ વિસતેજેન સમન્નાગતો. તેજસા હનીતિ વિસતેજેન ઘાતેસિ. અતિખાતેન નાસિતન્તિ અતિખણેન તઞ્ચ ધનં જીવિતઞ્ચ નાસિતં.
Tattha ayasanti kāḷalohaṃ. Lohanti tambalohaṃ. Muttāti muttāyo. Te ca tena asantuṭṭhāti te ca vāṇijā tena dhanena asantuṭṭhā. Te tatthāti te vāṇijā tasmiṃ udapāne. Tejassīti visatejena samannāgato. Tejasā hanīti visatejena ghātesi. Atikhātena nāsitanti atikhaṇena tañca dhanaṃ jīvitañca nāsitaṃ.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા નાગરાજા સારિપુત્તો અહોસિ, સત્થવાહજેટ્ઠકો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā nāgarājā sāriputto ahosi, satthavāhajeṭṭhako pana ahameva ahosi’’nti.
જરૂદપાનજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.
Jarūdapānajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૫૬. જરૂદપાનજાતકં • 256. Jarūdapānajātakaṃ