Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૬. જટાસુત્તં

    6. Jaṭāsuttaṃ

    ૧૯૨. સાવત્થિનિદાનં . અથ ખો જટાભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતા સદ્ધિં સમ્મોદિ. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો જટાભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    192. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho jaṭābhāradvājo brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho jaṭābhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘અન્તોજટા બહિજટા, જટાય જટિતા પજા;

    ‘‘Antojaṭā bahijaṭā, jaṭāya jaṭitā pajā;

    તં તં ગોતમ પુચ્છામિ, કો ઇમં વિજટયે જટ’’ન્તિ.

    Taṃ taṃ gotama pucchāmi, ko imaṃ vijaṭaye jaṭa’’nti.

    ‘‘સીલે પતિટ્ઠાય નરો સપઞ્ઞો, ચિત્તં પઞ્ઞઞ્ચ ભાવયં;

    ‘‘Sīle patiṭṭhāya naro sapañño, cittaṃ paññañca bhāvayaṃ;

    આતાપી નિપકો ભિક્ખુ, સો ઇમં વિજટયે જટં.

    Ātāpī nipako bhikkhu, so imaṃ vijaṭaye jaṭaṃ.

    ‘‘યેસં રાગો ચ દોસો ચ, અવિજ્જા ચ વિરાજિતા;

    ‘‘Yesaṃ rāgo ca doso ca, avijjā ca virājitā;

    ખીણાસવા અરહન્તો, તેસં વિજટિતા જટા.

    Khīṇāsavā arahanto, tesaṃ vijaṭitā jaṭā.

    ‘‘યત્થ નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ, અસેસં ઉપરુજ્ઝતિ;

    ‘‘Yattha nāmañca rūpañca, asesaṃ uparujjhati;

    પટિઘં રૂપસઞ્ઞા ચ, એત્થેસા છિજ્જતે જટા’’તિ.

    Paṭighaṃ rūpasaññā ca, etthesā chijjate jaṭā’’ti.

    એવં વુત્તે, જટાભારદ્વાજો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અભિક્કન્તં, ભો ગોતમ…પે॰… અઞ્ઞતરો ચ પનાયસ્મા ભારદ્વાજો અરહતં અહોસી’’તિ.

    Evaṃ vutte, jaṭābhāradvājo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… aññataro ca panāyasmā bhāradvājo arahataṃ ahosī’’ti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. જટાસુત્તવણ્ણના • 6. Jaṭāsuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. જટાસુત્તવણ્ણના • 6. Jaṭāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact