Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૯. જટિલસુત્તં

    9. Jaṭilasuttaṃ

    . એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા ગયાયં વિહરતિ ગયાસીસે. તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા જટિલા સીતાસુ હેમન્તિકાસુ રત્તીસુ અન્તરટ્ઠકે હિમપાતસમયે ગયાયં ઉમ્મુજ્જન્તિપિ નિમુજ્જન્તિપિ, ઉમ્મુજ્જનિમુજ્જમ્પિ કરોન્તિ ઓસિઞ્ચન્તિપિ, અગ્ગિમ્પિ જુહન્તિ – ‘‘ઇમિના સુદ્ધી’’તિ.

    9. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā gayāyaṃ viharati gayāsīse. Tena kho pana samayena sambahulā jaṭilā sītāsu hemantikāsu rattīsu antaraṭṭhake himapātasamaye gayāyaṃ ummujjantipi nimujjantipi, ummujjanimujjampi karonti osiñcantipi, aggimpi juhanti – ‘‘iminā suddhī’’ti.

    અદ્દસા ખો ભગવા તે સમ્બહુલે જટિલે સીતાસુ હેમન્તિકાસુ રત્તીસુ અન્તરટ્ઠકે હિમપાતસમયે ગયાયં ઉમ્મુજ્જન્તેપિ નિમુજ્જન્તેપિ ઉમ્મુજ્જનિમુજ્જમ્પિ કરોન્તે 1 ઓસિઞ્ચન્તેપિ અગ્ગિમ્પિ જુહન્તે – ‘‘ઇમિના સુદ્ધી’’તિ.

    Addasā kho bhagavā te sambahule jaṭile sītāsu hemantikāsu rattīsu antaraṭṭhake himapātasamaye gayāyaṃ ummujjantepi nimujjantepi ummujjanimujjampi karonte 2 osiñcantepi aggimpi juhante – ‘‘iminā suddhī’’ti.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘ન ઉદકેન સુચી હોતી, બહ્વેત્થ ન્હાયતી 3 જનો;

    ‘‘Na udakena sucī hotī, bahvettha nhāyatī 4 jano;

    યમ્હિ સચ્ચઞ્ચ ધમ્મો ચ, સો સુચી સો ચ બ્રાહ્મણો’’તિ. નવમં;

    Yamhi saccañca dhammo ca, so sucī so ca brāhmaṇo’’ti. navamaṃ;







    Footnotes:
    1. ઉમ્મુજ્જનિમુજ્જં કરોન્તેપિ (સી॰ પી॰ ક॰)
    2. ummujjanimujjaṃ karontepi (sī. pī. ka.)
    3. નહાયતી (સી॰)
    4. nahāyatī (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૯. જટિલસુત્તવણ્ણના • 9. Jaṭilasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact