Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. જાતિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં

    8. Jātipupphiyattheraapadānaṃ

    ૪૯.

    49.

    ‘‘પરિનિબ્બુતે ભગવતિ, પદુમુત્તરે મહાયસે;

    ‘‘Parinibbute bhagavati, padumuttare mahāyase;

    પુપ્ફવટંસકે કત્વા 1, સરીરમભિરોપયિં.

    Pupphavaṭaṃsake katvā 2, sarīramabhiropayiṃ.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, નિમ્માનં અગમાસહં;

    ‘‘Tattha cittaṃ pasādetvā, nimmānaṃ agamāsahaṃ;

    દેવલોકગતો સન્તો, પુઞ્ઞકમ્મં સરામહં.

    Devalokagato santo, puññakammaṃ sarāmahaṃ.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘અમ્બરા પુપ્ફવસ્સો મે, સબ્બકાલં પવસ્સતિ;

    ‘‘Ambarā pupphavasso me, sabbakālaṃ pavassati;

    સંસરામિ મનુસ્સે ચે 3, રાજા હોમિ મહાયસો.

    Saṃsarāmi manusse ce 4, rājā homi mahāyaso.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘તહિં કુસુમવસ્સો મે, અભિવસ્સતિ સબ્બદા;

    ‘‘Tahiṃ kusumavasso me, abhivassati sabbadā;

    તસ્સેવ 5 પુપ્ફપૂજાય, વાહસા સબ્બદસ્સિનો.

    Tasseva 6 pupphapūjāya, vāhasā sabbadassino.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘અયં પચ્છિમકો મય્હં, ચરિમો વત્તતે ભવો;

    ‘‘Ayaṃ pacchimako mayhaṃ, carimo vattate bhavo;

    અજ્જાપિ પુપ્ફવસ્સો મે, અભિવસ્સતિ સબ્બદા.

    Ajjāpi pupphavasso me, abhivassati sabbadā.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, દેહપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, dehapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા જાતિપુપ્ફિયો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā jātipupphiyo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    જાતિપુપ્ફિયત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Jātipupphiyattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પુપ્ફચઙ્કોટકે ગહેત્વા (સ્યા॰)
    2. pupphacaṅkoṭake gahetvā (syā.)
    3. વે (સ્યા॰)
    4. ve (syā.)
    5. કાયેસુ (સ્યા॰), કાયેવ (પી॰)
    6. kāyesu (syā.), kāyeva (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact