Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    513. ஜயத்³தி³ஸஜாதகங் (3)

    513. Jayaddisajātakaṃ (3)

    64.

    64.

    சிரஸ்ஸங் வத மே உத³பாதி³ அஜ்ஜ, ப⁴க்கோ² மஹா ஸத்தமிப⁴த்தகாலே;

    Cirassaṃ vata me udapādi ajja, bhakkho mahā sattamibhattakāle;

    குதோஸி கோ வாஸி ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹி, ஆசிக்க² ஜாதிங் விதி³தோ யதா²ஸி.

    Kutosi ko vāsi tadiṅgha brūhi, ācikkha jātiṃ vidito yathāsi.

    65.

    65.

    பஞ்சாலராஜா மிக³வங் பவிட்டோ², ஜயத்³தி³ஸோ நாம யதி³ஸ்ஸுதோ தே;

    Pañcālarājā migavaṃ paviṭṭho, jayaddiso nāma yadissuto te;

    சராமி கச்சா²னி வனானி சாஹங், பஸத³ங் இமங் கா²த³ மமஜ்ஜ முஞ்ச.

    Carāmi kacchāni vanāni cāhaṃ, pasadaṃ imaṃ khāda mamajja muñca.

    66.

    66.

    ஸேனேவ த்வங் பணஸி ஸஸ்ஸமானோ 1, மமேஸ ப⁴க்கோ² பஸதோ³ யங் வதே³ஸி;

    Seneva tvaṃ paṇasi sassamāno 2, mamesa bhakkho pasado yaṃ vadesi;

    தங் கா²தி³யான பஸத³ங் ஜிக⁴ஞ்ஞங் 3, கா²தி³ஸ்ஸங் பச்சா² ந விலாபகாலோ.

    Taṃ khādiyāna pasadaṃ jighaññaṃ 4, khādissaṃ pacchā na vilāpakālo.

    67.

    67.

    ந சத்தி² மொக்கோ² மம நிக்கயேன 5, க³ந்த்வான பச்சாக³மனாய பண்ஹே;

    Na catthi mokkho mama nikkayena 6, gantvāna paccāgamanāya paṇhe;

    தங் ஸங்கரங் 7 ப்³ராஹ்மணஸ்ஸப்பதா³ய, ஸச்சானுரக்கீ² புனராவஜிஸ்ஸங்.

    Taṃ saṅkaraṃ 8 brāhmaṇassappadāya, saccānurakkhī punarāvajissaṃ.

    68.

    68.

    கிங் கம்மஜாதங் அனுதப்பதே த்வங் 9, பத்தங் ஸமீபங் மரணஸ்ஸ ராஜ;

    Kiṃ kammajātaṃ anutappate tvaṃ 10, pattaṃ samīpaṃ maraṇassa rāja;

    ஆசிக்க² மே தங் அபி ஸக்குணேமு, அனுஜானிதுங் ஆக³மனாய பண்ஹே.

    Ācikkha me taṃ api sakkuṇemu, anujānituṃ āgamanāya paṇhe.

    69.

    69.

    கதா மயா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴னாஸா, தங் ஸங்கரங் படிமுக்கங் ந முத்தங்;

    Katā mayā brāhmaṇassa dhanāsā, taṃ saṅkaraṃ paṭimukkaṃ na muttaṃ;

    தங் ஸங்கரங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸப்பதா³ய, ஸச்சானுரக்கீ² புனராவஜிஸ்ஸங்.

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇassappadāya, saccānurakkhī punarāvajissaṃ.

    70.

    70.

    யா தே கதா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴னாஸா, தங் ஸங்கரங் படிமுக்கங் ந முத்தங்;

    Yā te katā brāhmaṇassa dhanāsā, taṃ saṅkaraṃ paṭimukkaṃ na muttaṃ;

    தங் ஸங்கரங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸப்பதா³ய, ஸச்சானுரக்கீ² புனராவஜஸ்ஸு.

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇassappadāya, saccānurakkhī punarāvajassu.

    71.

    71.

    முத்தோ ச ஸோ போரிஸாத³ஸ்ஸ 11 ஹத்தா², க³ந்த்வா ஸகங் மந்தி³ரங் காமகாமீ;

    Mutto ca so porisādassa 12 hatthā, gantvā sakaṃ mandiraṃ kāmakāmī;

    தங் ஸங்கரங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸப்பதா³ய, ஆமந்தயீ புத்தமலீனஸத்தங் 13.

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇassappadāya, āmantayī puttamalīnasattaṃ 14.

    72.

    72.

    அஜ்ஜேவ ரஜ்ஜங் அபி⁴ஸிஞ்சயஸ்ஸு, த⁴ம்மங் சர ஸேஸு பரேஸு சாபி;

    Ajjeva rajjaṃ abhisiñcayassu, dhammaṃ cara sesu paresu cāpi;

    அத⁴ம்மகாரோ ச தே மாஹு ரட்டே², க³ச்சா²மஹங் போரிஸாத³ஸ்ஸ ஞத்தே 15.

    Adhammakāro ca te māhu raṭṭhe, gacchāmahaṃ porisādassa ñatte 16.

    73.

    73.

    கிங் கம்ம குப்³ப³ங் தவ தே³வ பாவ 17, நாராத⁴யீ தங் ததி³ச்சா²மி ஸோதுங்;

    Kiṃ kamma kubbaṃ tava deva pāva 18, nārādhayī taṃ tadicchāmi sotuṃ;

    யமஜ்ஜ ரஜ்ஜம்ஹி உத³ஸ்ஸயே துவங், ரஜ்ஜம்பி நிச்செ²ய்யங் தயா வினாஹங்.

    Yamajja rajjamhi udassaye tuvaṃ, rajjampi niccheyyaṃ tayā vināhaṃ.

    74.

    74.

    ந கம்முனா வா வசஸா வ தாத, அபராதி⁴தோஹங் துவியங் ஸராமி;

    Na kammunā vā vacasā va tāta, aparādhitohaṃ tuviyaṃ sarāmi;

    ஸந்தி⁴ஞ்ச 19 கத்வா புரிஸாத³கேன, ஸச்சானுரக்கீ² புனாஹங் க³மிஸ்ஸங்.

    Sandhiñca 20 katvā purisādakena, saccānurakkhī punāhaṃ gamissaṃ.

    75.

    75.

    அஹங் க³மிஸ்ஸாமி இதே⁴வ ஹோஹி, நத்தி² ததோ ஜீவதோ விப்பமொக்கோ²;

    Ahaṃ gamissāmi idheva hohi, natthi tato jīvato vippamokkho;

    ஸசே துவங் க³ச்ச²ஸியேவ ராஜ, அஹம்பி க³ச்சா²மி உபோ⁴ ந ஹோம.

    Sace tuvaṃ gacchasiyeva rāja, ahampi gacchāmi ubho na homa.

    76.

    76.

    அத்³தா⁴ ஹி தாத ஸதானேஸ த⁴ம்மோ, மரணா ச மே து³க்க²தரங் தத³ஸ்ஸ;

    Addhā hi tāta satānesa dhammo, maraṇā ca me dukkhataraṃ tadassa;

    கம்மாஸபாதோ³ தங் யதா³ பசித்வா, பஸய்ஹ கா²தே³ பி⁴தா³ ருக்க²ஸூலே.

    Kammāsapādo taṃ yadā pacitvā, pasayha khāde bhidā rukkhasūle.

    77.

    77.

    பாணேன தே பாணமஹங் நிமிஸ்ஸங், மா த்வங் அகா³ போரிஸாத³ஸ்ஸ ஞத்தே;

    Pāṇena te pāṇamahaṃ nimissaṃ, mā tvaṃ agā porisādassa ñatte;

    ஏதஞ்ச தே பாணமஹங் நிமிஸ்ஸங், தஸ்மா மதங் ஜீவிதஸ்ஸ வண்ணேமி 21.

    Etañca te pāṇamahaṃ nimissaṃ, tasmā mataṃ jīvitassa vaṇṇemi 22.

    78.

    78.

    ததோ ஹவே தி⁴திமா ராஜபுத்தோ, வந்தி³த்வா மாது ச பிது ச 23 பாதே³;

    Tato have dhitimā rājaputto, vanditvā mātu ca pitu ca 24 pāde;

    து³கி²னிஸ்ஸ மாதா நிபதா 25 பத²ப்³யா, பிதாஸ்ஸ பக்³க³ய்ஹ பு⁴ஜானி கந்த³தி.

    Dukhinissa mātā nipatā 26 pathabyā, pitāssa paggayha bhujāni kandati.

    79.

    79.

    தங் க³ச்ச²ந்தங் தாவ பிதா விதி³த்வா, பரம்முகோ² வந்த³தி பஞ்ஜலீகோ;

    Taṃ gacchantaṃ tāva pitā viditvā, parammukho vandati pañjalīko;

    ஸோமோ ச ராஜா வருணோ ச ராஜா, பஜாபதீ சந்தி³மா ஸூரியோ ச;

    Somo ca rājā varuṇo ca rājā, pajāpatī candimā sūriyo ca;

    ஏதேஹி கு³த்தோ புரிஸாத³கம்ஹா, அனுஞ்ஞாதோ ஸொத்தி² பச்சேஹி தாத.

    Etehi gutto purisādakamhā, anuññāto sotthi paccehi tāta.

    80.

    80.

    யங் த³ண்ட³கிரஞ்ஞோ க³தஸ்ஸ 27 மாதா, ராமஸ்ஸகாஸி ஸொத்தா²னங் ஸுகு³த்தா;

    Yaṃ daṇḍakirañño gatassa 28 mātā, rāmassakāsi sotthānaṃ suguttā;

    தங் தே அஹங் ஸொத்தா²னங் கரோமி, ஏதேன ஸச்சேன ஸரந்து தே³வா;

    Taṃ te ahaṃ sotthānaṃ karomi, etena saccena sarantu devā;

    அனுஞ்ஞாதோ ஸொத்தி² பச்சேஹி புத்த.

    Anuññāto sotthi paccehi putta.

    81.

    81.

    ஆவீ ரஹோ வாபீ மனோபதோ³ஸங், நாஹங் ஸரே ஜாது மலீனஸத்தே;

    Āvī raho vāpī manopadosaṃ, nāhaṃ sare jātu malīnasatte;

    ஏதேன ஸச்சேன ஸரந்து தே³வா, அனுஞ்ஞாதோ ஸொத்தி² பச்சேஹி பா⁴திக 29.

    Etena saccena sarantu devā, anuññāto sotthi paccehi bhātika 30.

    82.

    82.

    யஸ்மா ச மே அனதி⁴மனோஸி ஸாமி, ந சாபி மே மனஸா அப்பியோஸி;

    Yasmā ca me anadhimanosi sāmi, na cāpi me manasā appiyosi;

    ஏதேன ஸச்சேன ஸரந்து தே³வா, அனுஞ்ஞாதோ ஸொத்தி² பச்சேஹி ஸாமி.

    Etena saccena sarantu devā, anuññāto sotthi paccehi sāmi.

    83.

    83.

    ப்³ரஹா உஜூ சாருமுகோ² குதோஸி, ந மங் பஜானாஸி வனே வஸந்தங்;

    Brahā ujū cārumukho kutosi, na maṃ pajānāsi vane vasantaṃ;

    லுத்³த³ங் மங் ஞத்வா ‘‘புரிஸாத³கோ’’தி, கோ ஸொத்தி² மாஜானமிதா⁴’வஜெய்ய.

    Luddaṃ maṃ ñatvā ‘‘purisādako’’ti, ko sotthi mājānamidhā’vajeyya.

    84.

    84.

    ஜானாமி லுத்³த³ புரிஸாத³கோ த்வங், ந தங் ந ஜானாமி வனே வஸந்தங்;

    Jānāmi ludda purisādako tvaṃ, na taṃ na jānāmi vane vasantaṃ;

    அஹஞ்ச புத்தொஸ்மி ஜயத்³தி³ஸஸ்ஸ, மமஜ்ஜ கா²த³ பிதுனோ பமொக்கா².

    Ahañca puttosmi jayaddisassa, mamajja khāda pituno pamokkhā.

    85.

    85.

    ஜானாமி புத்தோதி 31 ஜயத்³தி³ஸஸ்ஸ, ததா² ஹி வோ முக²வண்ணோ உபி⁴ன்னங்;

    Jānāmi puttoti 32 jayaddisassa, tathā hi vo mukhavaṇṇo ubhinnaṃ;

    ஸுது³க்கரஞ்ஞேவ 33 கதங் தவேத³ங், யோ மத்துமிச்சே² பிதுனோ பமொக்கா².

    Sudukkaraññeva 34 kataṃ tavedaṃ, yo mattumicche pituno pamokkhā.

    86.

    86.

    ந து³க்கரங் கிஞ்சி மஹெத்த² மஞ்ஞே, யோ மத்துமிச்சே² பிதுனோ பமொக்கா²;

    Na dukkaraṃ kiñci mahettha maññe, yo mattumicche pituno pamokkhā;

    மாது ச 35 ஹேது பரலோக க³ந்த்வா 36, ஸுகே²ன ஸக்³கே³ன ச ஸம்பயுத்தோ.

    Mātu ca 37 hetu paraloka gantvā 38, sukhena saggena ca sampayutto.

    87.

    87.

    அஹஞ்ச கோ² அத்தனோ பாபகிரியங், ஆவீ ரஹோ வாபி ஸரே ந ஜாது;

    Ahañca kho attano pāpakiriyaṃ, āvī raho vāpi sare na jātu;

    ஸங்கா²தஜாதீமரணோஹமஸ்மி, யதே²வ மே இத⁴ ததா² பரத்த².

    Saṅkhātajātīmaraṇohamasmi, yatheva me idha tathā parattha.

    88.

    88.

    கா²த³ஜ்ஜ மங் தா³னி மஹானுபா⁴வ, கரஸ்ஸு கிச்சானி இமங் ஸரீரங்;

    Khādajja maṃ dāni mahānubhāva, karassu kiccāni imaṃ sarīraṃ;

    ருக்க²ஸ்ஸ வா தே பபதாமி அக்³கா³, சா²த³யமானோ மய்ஹங் த்வமதே³ஸி மங்ஸங்.

    Rukkhassa vā te papatāmi aggā, chādayamāno mayhaṃ tvamadesi maṃsaṃ.

    89.

    89.

    இத³ஞ்ச தே ருச்சதி ராஜபுத்த, சஜேஸி 39 பாணங் பிதுனோ பமொக்கா²;

    Idañca te ruccati rājaputta, cajesi 40 pāṇaṃ pituno pamokkhā;

    தஸ்மா ஹி ஸோ 41 த்வங் தரமானரூபோ, ஸம்ப⁴ஞ்ஜ கட்டா²னி ஜலேஹி அக்³கி³ங்.

    Tasmā hi so 42 tvaṃ taramānarūpo, sambhañja kaṭṭhāni jalehi aggiṃ.

    90.

    90.

    ததோ ஹவே தி⁴திமா ராஜபுத்தோ, தா³ருங் ஸமாஹத்வா மஹந்தமக்³கி³ங்;

    Tato have dhitimā rājaputto, dāruṃ samāhatvā mahantamaggiṃ;

    ஸந்தீ³பயித்வா படிவேத³யித்த², ஆதீ³பிதோ தா³னி மஹாயமக்³கி³ 43.

    Sandīpayitvā paṭivedayittha, ādīpito dāni mahāyamaggi 44.

    91.

    91.

    கா²த³ஜ்ஜ மங் தா³னி பஸய்ஹகாரீ, கிங் மங் முஹுங் பெக்க²ஸி ஹட்ட²லோமோ;

    Khādajja maṃ dāni pasayhakārī, kiṃ maṃ muhuṃ pekkhasi haṭṭhalomo;

    ததா² ததா² துய்ஹமஹங் கரோமி, யதா² யதா² மங் சா²த³யமானோ அதே³ஸி.

    Tathā tathā tuyhamahaṃ karomi, yathā yathā maṃ chādayamāno adesi.

    92.

    92.

    கோ தாதி³ஸங் அரஹதி கா²தி³தாயே, த⁴ம்மே டி²தங் ஸச்சவாதி³ங் வத³ஞ்ஞுங்;

    Ko tādisaṃ arahati khāditāye, dhamme ṭhitaṃ saccavādiṃ vadaññuṃ;

    முத்³தா⁴பி தஸ்ஸ விப²லெய்ய ஸத்ததா⁴, யோ தாதி³ஸங் ஸச்சவாதி³ங் அதெ³ய்ய.

    Muddhāpi tassa viphaleyya sattadhā, yo tādisaṃ saccavādiṃ adeyya.

    93.

    93.

    இத³ஞ்ஹி ஸோ ப்³ராஹ்மணங் மஞ்ஞமானோ, ஸஸோ அவாஸேஸி ஸகே ஸரீரே;

    Idañhi so brāhmaṇaṃ maññamāno, saso avāsesi sake sarīre;

    தேனேவ ஸோ சந்தி³மா தே³வபுத்தோ, ஸஸத்து²தோ 45 காமது³ஹஜ்ஜ 46 யக்க².

    Teneva so candimā devaputto, sasatthuto 47 kāmaduhajja 48 yakkha.

    94.

    94.

    சந்தோ³ யதா² ராஹுமுகா² பமுத்தோ, விரோசதே பன்னரஸேவ பா⁴ணுமா 49;

    Cando yathā rāhumukhā pamutto, virocate pannaraseva bhāṇumā 50;

    ஏவங் துவங் போரிஸாதா³ பமுத்தோ, விரோச கபிலே 51 மஹானுபா⁴வ;

    Evaṃ tuvaṃ porisādā pamutto, viroca kapile 52 mahānubhāva;

    ஆமோத³யங் பிதரங் மாதரஞ்ச, ஸப்³போ³ ச தே நந்த³து ஞாதிபக்கோ².

    Āmodayaṃ pitaraṃ mātarañca, sabbo ca te nandatu ñātipakkho.

    95.

    95.

    ததோ ஹவே தி⁴திமா ராஜபுத்தோ, கதஞ்ஜலீ பரியாய 53 போரிஸாத³ங்;

    Tato have dhitimā rājaputto, katañjalī pariyāya 54 porisādaṃ;

    அனுஞ்ஞாதோ ஸொத்தி² ஸுகீ² அரோகோ³, பச்சாக³மா 55 கபிலமலீனஸத்தா 56.

    Anuññāto sotthi sukhī arogo, paccāgamā 57 kapilamalīnasattā 58.

    96.

    96.

    தங் நேக³மா ஜானபதா³ ச ஸப்³பே³, ஹத்தா²ரோஹா ரதி²கா பத்திகா ச;

    Taṃ negamā jānapadā ca sabbe, hatthārohā rathikā pattikā ca;

    நமஸ்ஸமானா பஞ்ஜலிகா உபாக³முங், நமத்து² தே து³க்கரகாரகோஸீதி.

    Namassamānā pañjalikā upāgamuṃ, namatthu te dukkarakārakosīti.

    ஜயத்³தி³ஸஜாதகங் 59 ததியங்.

    Jayaddisajātakaṃ 60 tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸய்ஹமானோ (ஸ்யா॰ க॰)
    2. sayhamāno (syā. ka.)
    3. ஜிக⁴ச்ச²ங் (?)
    4. jighacchaṃ (?)
    5. விக்கயேன (ஸீ॰)
    6. vikkayena (sī.)
    7. ஸங்க³ரங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. saṅgaraṃ (sī. syā. pī.)
    9. அனுதப்பதீ தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    10. anutappatī taṃ (sī. pī.)
    11. புரிஸாத³ஸ்ஸ (பீ॰)
    12. purisādassa (pī.)
    13. ஸத்துங் (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    14. sattuṃ (syā. pī. ka.)
    15. ஞந்தே (ஸ்யா॰)
    16. ñante (syā.)
    17. தே³வபாதே³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. devapāde (sī. syā. pī.)
    19. ஸத்³தி⁴ங் ச (க॰)
    20. saddhiṃ ca (ka.)
    21. வரேமி (ஸீ॰)
    22. varemi (sī.)
    23. வந்தி³த்த² மாதுச்ச பிதுச்ச (ஸீ॰ பீ॰)
    24. vandittha mātucca pitucca (sī. pī.)
    25. நிபதீ (ஸீ॰ பீ॰)
    26. nipatī (sī. pī.)
    27. யங் த³ண்ட³காரஞ்ஞக³தஸ்ஸ (பீ॰)
    28. yaṃ daṇḍakāraññagatassa (pī.)
    29. பா⁴த (ஸீ॰), பா⁴தா (ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. bhāta (sī.), bhātā (syā. pī.)
    31. புத்தோஸி (ஸ்யா॰ க॰)
    32. puttosi (syā. ka.)
    33. ஸுது³க்கரஞ்சேவ (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    34. sudukkarañceva (syā. pī. ka.)
    35. மாதுச்ச (ஸீ॰)
    36. க³ம்யா (ஸீ॰ ஸ்யா॰), க³ம்ய (பீ॰)
    37. mātucca (sī.)
    38. gamyā (sī. syā.), gamya (pī.)
    39. சஜாஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    40. cajāsi (sī. pī.)
    41. தஸ்மாதிஹ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    42. tasmātiha (sī. syā.)
    43. மயா யக்க²மக்³கி³ (க॰)
    44. mayā yakkhamaggi (ka.)
    45. ஸஸட்ட²கோ (ஸ்யா॰)
    46. காமருஹஜ்ஜ (க॰)
    47. sasaṭṭhako (syā.)
    48. kāmaruhajja (ka.)
    49. பா⁴னுமா (ஸீ॰ பீ॰)
    50. bhānumā (sī. pī.)
    51. கம்பில்ல (ஸீ॰ பீ॰), கபில்லே (ஸ்யா॰)
    52. kampilla (sī. pī.), kapille (syā.)
    53. பரியகா³ (ஸீ॰), பக்³க³ய்ஹ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    54. pariyagā (sī.), paggayha (syā. pī.)
    55. பச்சாக³ (பீ॰)
    56. கம்பில்ல’மலீனஸத்தோ (ஸீ॰ பீ॰), கபில’மலீனஸத்தா (க॰)
    57. paccāga (pī.)
    58. kampilla’malīnasatto (sī. pī.), kapila’malīnasattā (ka.)
    59. ஜயதி³ஸஜாதகங் (க॰)
    60. jayadisajātakaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [513] 3. ஜயத்³தி³ஸஜாதகவண்ணனா • [513] 3. Jayaddisajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact