Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. ઝાનાભિઞ્ઞસુત્તવણ્ણના

    9. Jhānābhiññasuttavaṇṇanā

    ૧૫૨. નવમે યાવદેવ આકઙ્ખામીતિ યાવદેવ ઇચ્છામિ. યાનિ પન ઇતો પરં વિવિચ્ચેવ કામેહીતિઆદિના નયેન ચત્તારિ રૂપાવચરજ્ઝાનાનિ, સબ્બસો રૂપસઞ્ઞાનં સમતિક્કમાતિઆદિના નયેન ચતસ્સો અરૂપસમાપત્તિયો, સબ્બસો નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમતિક્કમ્મ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધન્તિ એવં નિરોધસમાપત્તિ, અનેકવિહિતં ઇદ્ધિવિધન્તિઆદિના નયેન પઞ્ચ લોકિકાભિઞ્ઞા ચ વુત્તા. તત્થ યં વત્તબ્બં સિયા, તં સબ્બં અનુપદવણ્ણનાય ચેવ ભાવનાવિધાનેન ચ સદ્ધિં વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૬૯) વિત્થારિતમેવ. છળભિઞ્ઞાય પન આસવાનં ખયાતિ આસવાનં ખયેન. અનાસવન્તિ આસવાનં અપચ્ચયભૂતં. ચેતોવિમુત્તિન્તિ અરહત્તફલસમાધિં. પઞ્ઞાવિમુત્તિન્તિ અરહત્તફલપઞ્ઞં. નવમં.

    152. Navame yāvadeva ākaṅkhāmīti yāvadeva icchāmi. Yāni pana ito paraṃ vivicceva kāmehītiādinā nayena cattāri rūpāvacarajjhānāni, sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamātiādinā nayena catasso arūpasamāpattiyo, sabbaso nevasaññānāsaññāyatanaṃ samatikkamma saññāvedayitanirodhanti evaṃ nirodhasamāpatti, anekavihitaṃiddhividhantiādinā nayena pañca lokikābhiññā ca vuttā. Tattha yaṃ vattabbaṃ siyā, taṃ sabbaṃ anupadavaṇṇanāya ceva bhāvanāvidhānena ca saddhiṃ visuddhimagge (visuddhi. 1.69) vitthāritameva. Chaḷabhiññāya pana āsavānaṃ khayāti āsavānaṃ khayena. Anāsavanti āsavānaṃ apaccayabhūtaṃ. Cetovimuttinti arahattaphalasamādhiṃ. Paññāvimuttinti arahattaphalapaññaṃ. Navamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. ઝાનાભિઞ્ઞસુત્તં • 9. Jhānābhiññasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. ઝાનાભિઞ્ઞસુત્તવણ્ણના • 9. Jhānābhiññasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact