Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૪૫૬] ૨. જુણ્હજાતકવણ્ણના
[456] 2. Juṇhajātakavaṇṇanā
સુણોહિ મય્હં વચનં જનિન્દાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો આનન્દત્થેરેન લદ્ધવરે આરબ્ભ કથેસિ. પઠમબોધિયઞ્હિ વીસતિ વસ્સાનિ ભગવતો અનિબદ્ધુપટ્ઠાકા અહેસું. એકદા થેરો નાગસમાલો, એકદા નાગિતો, એકદા ઉપવાણો, એકદા સુનક્ખત્તો, એકદા ચુન્દો, એકદા નન્દો, એકદા સાગતો, એકદા મેઘિયો ભગવન્તં ઉપટ્ઠહિ. અથેકદિવસં ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ ‘‘ભિક્ખવે, ઇદાનિમ્હિ મહલ્લકો, એકચ્ચે ભિક્ખૂ ‘ઇમિના મગ્ગેન ગચ્છામા’તિ વુત્તે અઞ્ઞેન ગચ્છન્તિ, એકચ્ચે મય્હં પત્તચીવરં ભૂમિયં નિક્ખિપન્તિ, નિબદ્ધુપટ્ઠાકં મે એકં ભિક્ખું જાનાથા’’તિ. ‘‘ભન્તે, અહં ઉપટ્ઠહિસ્સામિ, અહં ઉપટ્ઠહિસ્સામી’’તિ સિરસિ અઞ્જલિં કત્વા ઉટ્ઠિતે સારિપુત્તત્થેરાદયો ‘‘તુમ્હાકં પત્થના મત્થકં પત્તા, અલ’’ન્તિ પટિક્ખિપિ. તતો ભિક્ખૂ આનન્દત્થેરં ‘‘ત્વં આવુસો, ઉપટ્ઠાકટ્ઠાનં યાચાહી’’તિ આહંસુ. થેરો ‘‘સચે મે ભન્તે, ભગવા અત્તના લદ્ધચીવરં ન દસ્સતિ, પિણ્ડપાતં ન દસ્સતિ, એકગન્ધકુટિયં વસિતું ન દસ્સતિ, મં ગહેત્વા નિમન્તનં ન ગમિસ્સતિ, સચે પન ભગવા મયા ગહિતં નિમન્તનં ગમિસ્સતિ, સચે અહં તિરોરટ્ઠા તિરોજનપદા ભગવન્તં દટ્ઠું આગતં પરિસં આગતક્ખણેયેવ દસ્સેતું લભિસ્સામિ , યદા મે કઙ્ખા ઉપ્પજ્જતિ, તસ્મિં ખણેયેવ ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિતું લભિસ્સામિ, સચે યં ભગવા મમ પરમ્મુખા ધમ્મં કથેતિ, તં આગન્ત્વા મય્હં કથેસ્સતિ, એવાહં ભગવન્તં ઉપટ્ઠહિસ્સામી’’તિ ઇમે ચત્તારો પટિક્ખેપે ચતસ્સો ચ આયાચનાતિ અટ્ઠ વરે યાચિ, ભગવાપિસ્સ અદાસિ.
Suṇohi mayhaṃ vacanaṃ janindāti idaṃ satthā jetavane viharanto ānandattherena laddhavare ārabbha kathesi. Paṭhamabodhiyañhi vīsati vassāni bhagavato anibaddhupaṭṭhākā ahesuṃ. Ekadā thero nāgasamālo, ekadā nāgito, ekadā upavāṇo, ekadā sunakkhatto, ekadā cundo, ekadā nando, ekadā sāgato, ekadā meghiyo bhagavantaṃ upaṭṭhahi. Athekadivasaṃ bhagavā bhikkhū āmantesi ‘‘bhikkhave, idānimhi mahallako, ekacce bhikkhū ‘iminā maggena gacchāmā’ti vutte aññena gacchanti, ekacce mayhaṃ pattacīvaraṃ bhūmiyaṃ nikkhipanti, nibaddhupaṭṭhākaṃ me ekaṃ bhikkhuṃ jānāthā’’ti. ‘‘Bhante, ahaṃ upaṭṭhahissāmi, ahaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti sirasi añjaliṃ katvā uṭṭhite sāriputtattherādayo ‘‘tumhākaṃ patthanā matthakaṃ pattā, ala’’nti paṭikkhipi. Tato bhikkhū ānandattheraṃ ‘‘tvaṃ āvuso, upaṭṭhākaṭṭhānaṃ yācāhī’’ti āhaṃsu. Thero ‘‘sace me bhante, bhagavā attanā laddhacīvaraṃ na dassati, piṇḍapātaṃ na dassati, ekagandhakuṭiyaṃ vasituṃ na dassati, maṃ gahetvā nimantanaṃ na gamissati, sace pana bhagavā mayā gahitaṃ nimantanaṃ gamissati, sace ahaṃ tiroraṭṭhā tirojanapadā bhagavantaṃ daṭṭhuṃ āgataṃ parisaṃ āgatakkhaṇeyeva dassetuṃ labhissāmi , yadā me kaṅkhā uppajjati, tasmiṃ khaṇeyeva bhagavantaṃ upasaṅkamituṃ labhissāmi, sace yaṃ bhagavā mama parammukhā dhammaṃ katheti, taṃ āgantvā mayhaṃ kathessati, evāhaṃ bhagavantaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti ime cattāro paṭikkhepe catasso ca āyācanāti aṭṭha vare yāci, bhagavāpissa adāsi.
સો તતો પટ્ઠાય પઞ્ચવીસતિ વસ્સાનિ નિબદ્ધુપટ્ઠાકો અહોસિ. સો પઞ્ચસુ ઠાનેસુ એતદગ્ગે ઠપનં પત્વા આગમસમ્પદા, અધિગમસમ્પદા, પુબ્બહેતુસમ્પદા, અત્તત્થપરિપુચ્છાસમ્પદા, તિત્થવાસસમ્પદા, યોનિસોમનસિકારસમ્પદા, બુદ્ધૂપનિસ્સયસમ્પદાતિ ઇમાહિ સત્તહિ સમ્પદાહિ સમન્નાગતો બુદ્ધસ્સ સન્તિકે અટ્ઠવરદાયજ્જં લભિત્વા બુદ્ધસાસને પઞ્ઞાતો ગગનમજ્ઝે ચન્દો વિય પાકટો અહોસિ. અથેકદિવસં ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, તથાગતો આનન્દત્થેરં વરદાનેન સન્તપ્પેસી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપાહં આનન્દં વરેન સન્તપ્પેસિં, પુબ્બેપાહં યં યં એસ યાચિ, તં તં અદાસિંયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
So tato paṭṭhāya pañcavīsati vassāni nibaddhupaṭṭhāko ahosi. So pañcasu ṭhānesu etadagge ṭhapanaṃ patvā āgamasampadā, adhigamasampadā, pubbahetusampadā, attatthaparipucchāsampadā, titthavāsasampadā, yonisomanasikārasampadā, buddhūpanissayasampadāti imāhi sattahi sampadāhi samannāgato buddhassa santike aṭṭhavaradāyajjaṃ labhitvā buddhasāsane paññāto gaganamajjhe cando viya pākaṭo ahosi. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, tathāgato ānandattheraṃ varadānena santappesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepāhaṃ ānandaṃ varena santappesiṃ, pubbepāhaṃ yaṃ yaṃ esa yāci, taṃ taṃ adāsiṃyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ પુત્તો જુણ્હકુમારો નામ હુત્વા તક્કસિલાયં સિપ્પં ઉગ્ગહેત્વા આચરિયસ્સ અનુયોગં દત્વા રત્તિભાગે અન્ધકારે આચરિયસ્સ ઘરા નિક્ખમિત્વા અત્તનો નિવાસટ્ઠાનં વેગેન ગચ્છન્તો અઞ્ઞતરં બ્રાહ્મણં ભિક્ખં ચરિત્વા અત્તનો નિવાસટ્ઠાનં ગચ્છન્તં અપસ્સન્તો બાહુના પહરિત્વા તસ્સ ભત્તપાતિં ભિન્દિં, બ્રાહ્મણો પતિત્વા વિરવિ. કુમારો કારુઞ્ઞેન નિવત્તિત્વા તં હત્થે ગહેત્વા ઉટ્ઠાપેસિ. બ્રાહ્મણો ‘‘તયા, તાત, મમ ભિક્ખાભાજનં ભિન્નં, ભત્તમૂલં મે દેહી’’તિ આહ. કુમારો ‘‘બ્રાહ્મણ, ન દાનાહં તવ ભત્તમૂલં દાતું સક્કોમિ, અહં ખો પન કાસિકરઞ્ઞો પુત્તો જુણ્હકુમારો નામ, મયિ રજ્જે પતિટ્ઠિતે આગન્ત્વા મં ધનં યાચેય્યાસી’’તિ વત્વા નિટ્ઠિતસિપ્પો આચરિયં વન્દિત્વા બારાણસિં ગન્ત્વા પિતુ સિપ્પં દસ્સેસિ. પિતા ‘‘જીવન્તેન મે પુત્તો દિટ્ઠો, રાજભૂતમ્પિ નં પસ્સિસ્સામી’’તિ રજ્જે અભિસિઞ્ચિ. સો જુણ્હરાજા નામ હુત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેસિ. બ્રાહ્મણો તં પવત્તિં સુત્વા ‘‘ઇદાનિ મમ ભત્તમૂલં આહરિસ્સામી’’તિ બારાણસિં ગન્ત્વા રાજાનં અલઙ્કતનગરં પદક્ખિણં કરોન્તમેવ દિસ્વા એકસ્મિં ઉન્નતપ્પદેસે ઠિતો હત્થં પસારેત્વા જયાપેસિ. અથ નં રાજા અનોલોકેત્વાવ અતિક્કમિ. બ્રાહ્મણો તેન અદિટ્ઠભાવં ઞત્વા કથં સમુટ્ઠાપેન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa putto juṇhakumāro nāma hutvā takkasilāyaṃ sippaṃ uggahetvā ācariyassa anuyogaṃ datvā rattibhāge andhakāre ācariyassa gharā nikkhamitvā attano nivāsaṭṭhānaṃ vegena gacchanto aññataraṃ brāhmaṇaṃ bhikkhaṃ caritvā attano nivāsaṭṭhānaṃ gacchantaṃ apassanto bāhunā paharitvā tassa bhattapātiṃ bhindiṃ, brāhmaṇo patitvā viravi. Kumāro kāruññena nivattitvā taṃ hatthe gahetvā uṭṭhāpesi. Brāhmaṇo ‘‘tayā, tāta, mama bhikkhābhājanaṃ bhinnaṃ, bhattamūlaṃ me dehī’’ti āha. Kumāro ‘‘brāhmaṇa, na dānāhaṃ tava bhattamūlaṃ dātuṃ sakkomi, ahaṃ kho pana kāsikarañño putto juṇhakumāro nāma, mayi rajje patiṭṭhite āgantvā maṃ dhanaṃ yāceyyāsī’’ti vatvā niṭṭhitasippo ācariyaṃ vanditvā bārāṇasiṃ gantvā pitu sippaṃ dassesi. Pitā ‘‘jīvantena me putto diṭṭho, rājabhūtampi naṃ passissāmī’’ti rajje abhisiñci. So juṇharājā nāma hutvā dhammena rajjaṃ kāresi. Brāhmaṇo taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘idāni mama bhattamūlaṃ āharissāmī’’ti bārāṇasiṃ gantvā rājānaṃ alaṅkatanagaraṃ padakkhiṇaṃ karontameva disvā ekasmiṃ unnatappadese ṭhito hatthaṃ pasāretvā jayāpesi. Atha naṃ rājā anoloketvāva atikkami. Brāhmaṇo tena adiṭṭhabhāvaṃ ñatvā kathaṃ samuṭṭhāpento paṭhamaṃ gāthamāha –
૧૩.
13.
‘‘સુણોહિ મય્હં વચનં જનિન્દ, અત્થેન જુણ્હમ્હિ ઇધાનુપત્તો;
‘‘Suṇohi mayhaṃ vacanaṃ janinda, atthena juṇhamhi idhānupatto;
ન બ્રાહ્મણે અદ્ધિકે તિટ્ઠમાને, ગન્તબ્બમાહુ દ્વિપદિન્દ સેટ્ઠા’’તિ.
Na brāhmaṇe addhike tiṭṭhamāne, gantabbamāhu dvipadinda seṭṭhā’’ti.
તત્થ જુણ્હમ્હીતિ મહારાજ, તયિ જુણ્હમ્હિ અહં એકેન અત્થેન ઇધાનુપ્પત્તો, ન નિક્કારણા ઇધાગતોમ્હીતિ દીપેતિ. અદ્ધિકેતિ અદ્ધાનં આગતે. ગન્તબ્બન્તિ તં અદ્ધિકં અદ્ધાનમાગતં યાચમાનં બ્રાહ્મણં અનોલોકેત્વાવ ગન્તબ્બન્તિ પણ્ડિતા ન આહુ ન કથેન્તીતિ.
Tattha juṇhamhīti mahārāja, tayi juṇhamhi ahaṃ ekena atthena idhānuppatto, na nikkāraṇā idhāgatomhīti dīpeti. Addhiketi addhānaṃ āgate. Gantabbanti taṃ addhikaṃ addhānamāgataṃ yācamānaṃ brāhmaṇaṃ anoloketvāva gantabbanti paṇḍitā na āhu na kathentīti.
રાજા તસ્સ વચનં સુત્વા હત્થિં વજિરઙ્કુસેન નિગ્ગહેત્વા દુતિયં ગાથમાહ –
Rājā tassa vacanaṃ sutvā hatthiṃ vajiraṅkusena niggahetvā dutiyaṃ gāthamāha –
૧૪.
14.
‘‘સુણોમિ તિટ્ઠામિ વદેહિ બ્રહ્મે, યેનાસિ અત્થેન ઇધાનુપત્તો;
‘‘Suṇomi tiṭṭhāmi vadehi brahme, yenāsi atthena idhānupatto;
કં વા ત્વમત્થં મયિ પત્થયાનો, ઇધાગમો બ્રહ્મે તદિઙ્ઘ બ્રૂહી’’તિ.
Kaṃ vā tvamatthaṃ mayi patthayāno, idhāgamo brahme tadiṅgha brūhī’’ti.
તત્થ ઇઙ્ઘાતિ ચોદનત્થે નિપાતો.
Tattha iṅghāti codanatthe nipāto.
તતો પરં બ્રાહ્મણસ્સ ચ રઞ્ઞો ચ વચનપટિવચનવસેન સેસગાથા કથિતા –
Tato paraṃ brāhmaṇassa ca rañño ca vacanapaṭivacanavasena sesagāthā kathitā –
૧૫.
15.
‘‘દદાહિ મે ગામવરાનિ પઞ્ચ, દાસીસતં સત્ત ગવંસતાનિ;
‘‘Dadāhi me gāmavarāni pañca, dāsīsataṃ satta gavaṃsatāni;
પરોસહસ્સઞ્ચ સુવણ્ણનિક્ખે, ભરિયા ચ મે સાદિસી દ્વે દદાહિ.
Parosahassañca suvaṇṇanikkhe, bhariyā ca me sādisī dve dadāhi.
૧૬.
16.
‘‘તપો નુ તે બ્રાહ્મણ ભિંસરૂપો, મન્તા નુ તે બ્રાહ્મણ ચિત્તરૂપા;
‘‘Tapo nu te brāhmaṇa bhiṃsarūpo, mantā nu te brāhmaṇa cittarūpā;
યક્ખા નુ તે અસ્સવા સન્તિ કેચિ, અત્થં વા મે અભિજાનાસિ કત્તં.
Yakkhā nu te assavā santi keci, atthaṃ vā me abhijānāsi kattaṃ.
૧૭.
17.
‘‘ન મે તપો અત્થિ ન ચાપિ મન્તા, યક્ખાપિ મે અસ્સવા નત્થિ કેચિ;
‘‘Na me tapo atthi na cāpi mantā, yakkhāpi me assavā natthi keci;
અત્થમ્પિ તે નાભિજાનામિ કત્તં, પુબ્બે ચ ખો સઙ્ગતિમત્તમાસિ.
Atthampi te nābhijānāmi kattaṃ, pubbe ca kho saṅgatimattamāsi.
૧૮.
18.
‘‘પઠમં ઇદં દસ્સનં જાનતો મે, ન તાભિજાનામિ ઇતો પુરત્થા;
‘‘Paṭhamaṃ idaṃ dassanaṃ jānato me, na tābhijānāmi ito puratthā;
અક્ખાહિ મે પુચ્છિતો એતમત્થં, કદા કુહિં વા અહુ સઙ્ગમો નો.
Akkhāhi me pucchito etamatthaṃ, kadā kuhiṃ vā ahu saṅgamo no.
૧૯.
19.
‘‘ગન્ધારરાજસ્સ પુરમ્હિ રમ્મે, અવસિમ્હસે તક્કસીલાયં દેવ;
‘‘Gandhārarājassa puramhi ramme, avasimhase takkasīlāyaṃ deva;
તત્થન્ધકારમ્હિ તિમીસિકાયં, અંસેન અંસં સમઘટ્ટયિમ્હ.
Tatthandhakāramhi timīsikāyaṃ, aṃsena aṃsaṃ samaghaṭṭayimha.
૨૦.
20.
‘‘તે તત્થ ઠત્વાન ઉભો જનિન્દ, સારાણિયં વીતિસારયિમ્હ તત્થ;
‘‘Te tattha ṭhatvāna ubho janinda, sārāṇiyaṃ vītisārayimha tattha;
સાયેવ નો સઙ્ગતિમત્તમાસિ, તતો ન પચ્છા ન પુરે અહોસિ.
Sāyeva no saṅgatimattamāsi, tato na pacchā na pure ahosi.
૨૧.
21.
‘‘યદા કદાચિ મનુજેસુ બ્રહ્મે, સમાગમો સપ્પુરિસેન હોતિ;
‘‘Yadā kadāci manujesu brahme, samāgamo sappurisena hoti;
ન પણ્ડિતા સઙ્ગતિસન્થવાનિ, પુબ્બે કતં વાપિ વિનાસયન્તિ.
Na paṇḍitā saṅgatisanthavāni, pubbe kataṃ vāpi vināsayanti.
૨૨.
22.
‘‘બાલાવ ખો સઙ્ગતિસન્થવાનિ, પુબ્બે કતં વાપિ વિનાસયન્તિ;
‘‘Bālāva kho saṅgatisanthavāni, pubbe kataṃ vāpi vināsayanti;
બહુમ્પિ બાલેસુ કતં વિનસ્સતિ, તથા હિ બાલા અકતઞ્ઞુરૂપા.
Bahumpi bālesu kataṃ vinassati, tathā hi bālā akataññurūpā.
૨૩.
23.
‘‘ધીરા ચ ખો સઙ્ગતિસન્થવાનિ, પુબ્બે કતં વાપિ ન નાસયન્તિ;
‘‘Dhīrā ca kho saṅgatisanthavāni, pubbe kataṃ vāpi na nāsayanti;
અપ્પમ્પિ ધીરેસુ કતં ન નસ્સતિ, તથા હિ ધીરા સુકતઞ્ઞુરૂપા.
Appampi dhīresu kataṃ na nassati, tathā hi dhīrā sukataññurūpā.
૨૪.
24.
‘‘દદામિ તે ગામવરાનિ પઞ્ચ, દાસીસતં સત્ત ગવંસતાનિ;
‘‘Dadāmi te gāmavarāni pañca, dāsīsataṃ satta gavaṃsatāni;
પરોસહસ્સઞ્ચ સુવણ્ણનિક્ખે, ભરિયા ચ તે સાદિસી દ્વે દદામિ.
Parosahassañca suvaṇṇanikkhe, bhariyā ca te sādisī dve dadāmi.
૨૫.
25.
‘‘એવં સતં હોતિ સમેચ્ચ રાજ, નક્ખત્તરાજારિવ તારકાનં;
‘‘Evaṃ sataṃ hoti samecca rāja, nakkhattarājāriva tārakānaṃ;
આપૂરતી કાસિપતી તથાહં, તયાપિ મે સઙ્ગમો અજ્જ લદ્ધો’’તિ.
Āpūratī kāsipatī tathāhaṃ, tayāpi me saṅgamo ajja laddho’’ti.
તત્થ સાદિસીતિ રૂપવણ્ણજાતિકુલપદેસેન મયા સાદિસી એકસદિસા દ્વે મહાયસા ભરિયા ચ મે દેહીતિ અત્થો. ભિંસરૂપોતિ કિં નુ તે બ્રાહ્મણ બલવરૂપસીલાચારગુણસઙ્ખાતં તપોકમ્મં અત્થીતિ પુચ્છતિ. મન્તા નુ તેતિ ઉદાહુ વિચિત્રરૂપા સબ્બત્થસાધકા મન્તા તે અત્થિ. અસ્સવાતિ વચનકારકા ઇચ્છિતિચ્છિતદાયકા યક્ખા વા તે કેચિ સન્તિ. કત્તન્તિ કતં, ઉદાહુ તયા કતં કિઞ્ચિ મમ અત્થં અભિજાનાસીતિ પુચ્છતિ. સઙ્ગતિમત્તન્તિ સમાગમમત્તં તયા સદ્ધિં પુબ્બે મમ આસીતિ વદતિ. જાનતો મેતિ જાનન્તસ્સ મમ ઇદં પઠમં તવ દસ્સનં. ન તાભિજાનામીતિ ન તં અભિજાનામિ. તિમીસિકાયન્તિ બહલતિમિરાયં રત્તિયં. તે તત્થ ઠત્વાનાતિ તે મયં તસ્મિં અંસેન અંસં ઘટ્ટિતટ્ઠાને ઠત્વા વીતિસારયિમ્હ તત્થાતિ તસ્મિંયેવ ઠાને સરિતબ્બયુત્તકં કથં વીતિસારયિમ્હ, અહં ‘‘ભિક્ખાભાજનં મે તયા ભિન્નં, ભત્તમૂલં મે દેહી’’તિ અવચં, ત્વં ‘‘ઇદાનાહં તવ ભત્તમૂલં દાતું ન સક્કોમિ, અહં ખો પન કાસિકરઞ્ઞો પુત્તો જુણ્હકુમારો નામ, મયિ રજ્જે પતિટ્ઠિતે આગન્ત્વા મં ધનં યાચેય્યાસી’’તિ અવચાતિ ઇમં સારણીયકથં કરિમ્હાતિ આહ. સાયેવ નો સઙ્ગતિમત્તમાસીતિ દેવ, અમ્હાકં સાયેવ અઞ્ઞમઞ્ઞં સઙ્ગતિમત્તમાસિ, એકમુહુત્તિકમહોસીતિ દીપેતિ. તતોતિ તતો પન તંમુહુત્તિકમિત્તધમ્મતો પચ્છા વા પુરે વા કદાચિ અમ્હાકં સઙ્ગતિ નામ ન ભૂતપુબ્બા.
Tattha sādisīti rūpavaṇṇajātikulapadesena mayā sādisī ekasadisā dve mahāyasā bhariyā ca me dehīti attho. Bhiṃsarūpoti kiṃ nu te brāhmaṇa balavarūpasīlācāraguṇasaṅkhātaṃ tapokammaṃ atthīti pucchati. Mantā nu teti udāhu vicitrarūpā sabbatthasādhakā mantā te atthi. Assavāti vacanakārakā icchiticchitadāyakā yakkhā vā te keci santi. Kattanti kataṃ, udāhu tayā kataṃ kiñci mama atthaṃ abhijānāsīti pucchati. Saṅgatimattanti samāgamamattaṃ tayā saddhiṃ pubbe mama āsīti vadati. Jānato meti jānantassa mama idaṃ paṭhamaṃ tava dassanaṃ. Na tābhijānāmīti na taṃ abhijānāmi. Timīsikāyanti bahalatimirāyaṃ rattiyaṃ. Te tattha ṭhatvānāti te mayaṃ tasmiṃ aṃsena aṃsaṃ ghaṭṭitaṭṭhāne ṭhatvā vītisārayimha tatthāti tasmiṃyeva ṭhāne saritabbayuttakaṃ kathaṃ vītisārayimha, ahaṃ ‘‘bhikkhābhājanaṃ me tayā bhinnaṃ, bhattamūlaṃ me dehī’’ti avacaṃ, tvaṃ ‘‘idānāhaṃ tava bhattamūlaṃ dātuṃ na sakkomi, ahaṃ kho pana kāsikarañño putto juṇhakumāro nāma, mayi rajje patiṭṭhite āgantvā maṃ dhanaṃ yāceyyāsī’’ti avacāti imaṃ sāraṇīyakathaṃ karimhāti āha. Sāyeva no saṅgatimattamāsīti deva, amhākaṃ sāyeva aññamaññaṃ saṅgatimattamāsi, ekamuhuttikamahosīti dīpeti. Tatoti tato pana taṃmuhuttikamittadhammato pacchā vā pure vā kadāci amhākaṃ saṅgati nāma na bhūtapubbā.
ન પણ્ડિતાતિ બ્રાહ્મણ પણ્ડિતા નામ તંમુહુત્તિકં સઙ્ગતિં વા ચિરકાલસન્થવાનિ વા યં કિઞ્ચિ પુબ્બે કતગુણં વા ન નાસેન્તિ. બહુમ્પીતિ બહુકમ્પિ . અકતઞ્ઞુરૂપાતિ યસ્મા બાલા અકતઞ્ઞુસભાવા, તસ્મા તેસુ બહુમ્પિ કતં નસ્સતીતિ અત્થો. સુકતઞ્ઞુરૂપાતિ સુટ્ઠુ કતઞ્ઞુસભાવા. એત્થાપિ તત્થાપિ તથા હીતિ હિ-કારો કારણત્થો. દદામિ તેતિ બ્રાહ્મણેન યાચિતયાચિતં દદન્તો એવમાહ. એવં સતન્તિ બ્રાહ્મણો રઞ્ઞો અનુમોદનં કરોન્તો વદતિ, સતં સપ્પુરિસાનં એકવારમ્પિ સમેચ્ચ સઙ્ગતિ નામ એવં હોતિ. નક્ખત્તરાજારિવાતિ એત્થ ર-કારો નિપાતમત્તં. તારકાનન્તિ તારકગણમજ્ઝે. કાસિપતીતિ રાજાનમાલપતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘દેવ, કાસિરટ્ઠાધિપતિ યથા ચન્દો તારકાનં મજ્ઝે ઠિતો તારકગણપરિવુતો પાટિપદતો પટ્ઠાય યાવ પુણ્ણમા આપૂરતિ, તથા અહમ્પિ અજ્જ તયા દિન્નેહિ ગામવરાદીહિ આપૂરામી’’તિ. તયાપિ મેતિ મયા પુબ્બે તયા સદ્ધિં લદ્ધોપિ સઙ્ગમો અલદ્ધોવ, અજ્જ પન મમ મનોરથસ્સ નિપ્ફન્નત્તા મયા તયા સહ સઙ્ગમો લદ્ધો નામાતિ નિપ્ફન્નં મે તયા સદ્ધિં મિત્તફલન્તિ વદતિ. બોધિસત્તો તસ્સ મહન્તં યસં અદાસિ.
Na paṇḍitāti brāhmaṇa paṇḍitā nāma taṃmuhuttikaṃ saṅgatiṃ vā cirakālasanthavāni vā yaṃ kiñci pubbe kataguṇaṃ vā na nāsenti. Bahumpīti bahukampi . Akataññurūpāti yasmā bālā akataññusabhāvā, tasmā tesu bahumpi kataṃ nassatīti attho. Sukataññurūpāti suṭṭhu kataññusabhāvā. Etthāpi tatthāpi tathā hīti hi-kāro kāraṇattho. Dadāmi teti brāhmaṇena yācitayācitaṃ dadanto evamāha. Evaṃ satanti brāhmaṇo rañño anumodanaṃ karonto vadati, sataṃ sappurisānaṃ ekavārampi samecca saṅgati nāma evaṃ hoti. Nakkhattarājārivāti ettha ra-kāro nipātamattaṃ. Tārakānanti tārakagaṇamajjhe. Kāsipatīti rājānamālapati. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘deva, kāsiraṭṭhādhipati yathā cando tārakānaṃ majjhe ṭhito tārakagaṇaparivuto pāṭipadato paṭṭhāya yāva puṇṇamā āpūrati, tathā ahampi ajja tayā dinnehi gāmavarādīhi āpūrāmī’’ti. Tayāpi meti mayā pubbe tayā saddhiṃ laddhopi saṅgamo aladdhova, ajja pana mama manorathassa nipphannattā mayā tayā saha saṅgamo laddho nāmāti nipphannaṃ me tayā saddhiṃ mittaphalanti vadati. Bodhisatto tassa mahantaṃ yasaṃ adāsi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપાહં આનન્દં વરેન સન્તપ્પેસિં યેવા’’તિ વત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા બ્રાહ્મણો આનન્દો અહોસિ, રાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepāhaṃ ānandaṃ varena santappesiṃ yevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā brāhmaṇo ānando ahosi, rājā pana ahameva ahosi’’nti.
જુણ્હજાતકવણ્ણના દુતિયા.
Juṇhajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૫૬. જુણ્હજાતકં • 456. Juṇhajātakaṃ