Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga

    ૫. કબળવગ્ગો

    5. Kabaḷavaggo

    ૬૧૭. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ અનાહટે કબળે મુખદ્વારં વિવરન્તિ…પે॰….

    617. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū anāhaṭe kabaḷe mukhadvāraṃ vivaranti…pe….

    ‘‘ન અનાહટે કબળે મુખદ્વારં વિવરિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Naanāhaṭe kabaḷe mukhadvāraṃ vivarissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન અનાહટે કબળે મુખદ્વારં વિવરિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ અનાહટે કબળે મુખદ્વારં વિવરતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na anāhaṭe kabaḷe mukhadvāraṃ vivaritabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca anāhaṭe kabaḷe mukhadvāraṃ vivarati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    પઠમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Paṭhamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૧૮. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ભુઞ્જમાના સબ્બં હત્થં મુખે પક્ખિપન્તિ…પે॰….

    618. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū bhuñjamānā sabbaṃ hatthaṃ mukhe pakkhipanti…pe….

    ‘‘ન ભુઞ્જમાનો સબ્બં હત્થં મુખે પક્ખિપિસ્સામીતિ સિક્ખાકરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na bhuñjamāno sabbaṃ hatthaṃ mukhe pakkhipissāmīti sikkhākaraṇīyā’’ti.

    ન ભુઞ્જમાનેન સબ્બો હત્થો મુખે પક્ખિપિતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ ભુઞ્જમાનો સબ્બં હત્થં મુખે પક્ખિપતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na bhuñjamānena sabbo hattho mukhe pakkhipitabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca bhuñjamāno sabbaṃ hatthaṃ mukhe pakkhipati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    દુતિયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Dutiyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૧૯. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ સકબળેન મુખેન બ્યાહરન્તિ…પે॰….

    619. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū sakabaḷena mukhena byāharanti…pe….

    ‘‘ન સકબળેન મુખેન બ્યાહરિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Nasakabaḷena mukhena byāharissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન સકબળેન મુખેન બ્યાહરિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ સકબળેન મુખેન બ્યાહરતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na sakabaḷena mukhena byāharitabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca sakabaḷena mukhena byāharati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    તતિયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Tatiyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૨૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પિણ્ડુક્ખેપકં ભુઞ્જન્તિ…પે॰….

    620. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū piṇḍukkhepakaṃ bhuñjanti…pe….

    ‘‘ન પિણ્ડુક્ખેપકં ભુઞ્જિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na piṇḍukkhepakaṃ bhuñjissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન પિણ્ડુક્ખેપકં ભુઞ્જિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ પિણ્ડુક્ખેપકં ભુઞ્જતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na piṇḍukkhepakaṃ bhuñjitabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca piṇḍukkhepakaṃ bhuñjati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, ખજ્જકે, ફલાફલે, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, khajjake, phalāphale, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    ચતુત્થસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Catutthasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૨૧. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ કબળાવચ્છેદકં ભુઞ્જન્તિ…પે॰….

    621. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū kabaḷāvacchedakaṃ bhuñjanti…pe….

    ‘‘ન કબળાવચ્છેદકં ભુઞ્જિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Nakabaḷāvacchedakaṃ bhuñjissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન કબળાવચ્છેદકં ભુઞ્જિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ કબળાવચ્છેદકં ભુઞ્જતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na kabaḷāvacchedakaṃ bhuñjitabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca kabaḷāvacchedakaṃ bhuñjati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, ખજ્જકે ફલાફલે, ઉત્તરિભઙ્ગે, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, khajjake phalāphale, uttaribhaṅge, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    પઞ્ચમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Pañcamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૨૨. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ અવગણ્ડકારકં ભુઞ્જન્તિ…પે॰….

    622. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū avagaṇḍakārakaṃ bhuñjanti…pe….

    ‘‘ન અવગણ્ડકારકં ભુઞ્જિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Naavagaṇḍakārakaṃ bhuñjissāmīti sikkhākaraṇīyā’’ti.

    ન અવગણ્ડકારકં ભુઞ્જિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ એકતો વા ઉભતો વા ગણ્ડં કત્વા ભુઞ્જતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na avagaṇḍakārakaṃ bhuñjitabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca ekato vā ubhato vā gaṇḍaṃ katvā bhuñjati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, ફલાફલે, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, phalāphale, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    છટ્ઠસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Chaṭṭhasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૨૩. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ હત્થનિદ્ધુનકં ભુઞ્જન્તિ…પે॰….

    623. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū hatthaniddhunakaṃ bhuñjanti…pe….

    ‘‘ન હત્થનિદ્ધુનકં ભુઞ્જિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na hatthaniddhunakaṃ bhuñjissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન હત્થનિદ્ધુનકં ભુઞ્જિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ હત્થનિદ્ધુનકં ભુઞ્જતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na hatthaniddhunakaṃ bhuñjitabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca hatthaniddhunakaṃ bhuñjati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, કચવરં છડ્ડેન્તો હત્થં નિદ્ધુનાતિ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, kacavaraṃ chaḍḍento hatthaṃ niddhunāti, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    સત્તમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Sattamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૨૪. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ સિત્થાવકારકં ભુઞ્જન્તિ…પે॰….

    624. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū sitthāvakārakaṃ bhuñjanti…pe….

    ‘‘ન સિત્થાવકારકં ભુઞ્જિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na sitthāvakārakaṃ bhuñjissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન સિત્થાવકારકં ભુઞ્જિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ સિત્થાવકારકં ભુઞ્જતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na sitthāvakārakaṃ bhuñjitabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca sitthāvakārakaṃ bhuñjati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, કચવરં છડ્ડેન્તો સિત્થં છડ્ડયતિ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ .

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, kacavaraṃ chaḍḍento sitthaṃ chaḍḍayati, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti .

    અટ્ઠમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Aṭṭhamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૨૫. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ જિવ્હાનિચ્છારકં ભુઞ્જન્તિ…પે॰….

    625. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū jivhānicchārakaṃ bhuñjanti…pe….

    ‘‘ન જિવ્હાનિચ્છારકં ભુઞ્જિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Najivhānicchārakaṃ bhuñjissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન જિવ્હાનિચ્છારકં ભુઞ્જિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ જિવ્હાનિચ્છારકં ભુઞ્જતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na jivhānicchārakaṃ bhuñjitabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca jivhānicchārakaṃ bhuñjati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    નવમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Navamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૨૬. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ચપુચપુકારકં ભુઞ્જન્તિ…પે॰….

    626. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū capucapukārakaṃ bhuñjanti…pe….

    ‘‘ન ચપુચપુકારકં ભુઞ્જિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na capucapukārakaṃ bhuñjissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ચપુચપુકારકં ભુઞ્જિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ ચપુચપુકારકં ભુઞ્જતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na capucapukārakaṃ bhuñjitabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca capucapukārakaṃ bhuñjati, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    દસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Dasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    કબળવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Kabaḷavaggo pañcamo.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૫. કબળવગ્ગવણ્ણના • 5. Kabaḷavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૫. કબળવગ્ગવણ્ણના • 5. Kabaḷavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૫. કબળવગ્ગવણ્ણના • 5. Kabaḷavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૫. કબળવગ્ગવણ્ણના • 5. Kabaḷavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫. કબળવગ્ગ-અત્થયોજના • 5. Kabaḷavagga-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact