Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    8. அட்ட²கனிபாதோ

    8. Aṭṭhakanipāto

    417. கச்சானிஜாதகங் (1)

    417. Kaccānijātakaṃ (1)

    1.

    1.

    ஓதா³தவத்தா² ஸுசி அல்லகேஸா, கச்சானி கிங் கும்பி⁴மதி⁴ஸ்ஸயித்வா 1;

    Odātavatthā suci allakesā, kaccāni kiṃ kumbhimadhissayitvā 2;

    பிட்டா² திலா தோ⁴வஸி தண்டு³லானி, திலோத³னோ ஹேஹிதி கிஸ்ஸ ஹேது.

    Piṭṭhā tilā dhovasi taṇḍulāni, tilodano hehiti kissa hetu.

    2.

    2.

    ந கோ² அயங் ப்³ராஹ்மண போ⁴ஜனத்தா² 3, திலோத³னோ ஹேஹிதி ஸாது⁴பக்கோ;

    Na kho ayaṃ brāhmaṇa bhojanatthā 4, tilodano hehiti sādhupakko;

    த⁴ம்மோ மதோ தஸ்ஸ பஹுத்தமஜ்ஜ 5, அஹங் கரிஸ்ஸாமி ஸுஸானமஜ்ஜே².

    Dhammo mato tassa pahuttamajja 6, ahaṃ karissāmi susānamajjhe.

    3.

    3.

    அனுவிச்ச கச்சானி கரோஹி கிச்சங், த⁴ம்மோ மதோ கோ நு தவேவ 7 ஸங்ஸி;

    Anuvicca kaccāni karohi kiccaṃ, dhammo mato ko nu taveva 8 saṃsi;

    ஸஹஸ்ஸனெத்தோ அதுலானுபா⁴வோ, ந மிய்யதீ த⁴ம்மவரோ கதா³சி.

    Sahassanetto atulānubhāvo, na miyyatī dhammavaro kadāci.

    4.

    4.

    த³ள்ஹப்பமாணங் மம எத்த² ப்³ரஹ்மே, த⁴ம்மோ மதோ நத்தி² மமெத்த² கங்கா²;

    Daḷhappamāṇaṃ mama ettha brahme, dhammo mato natthi mamettha kaṅkhā;

    யே யேவ தா³னி பாபா ப⁴வந்தி, தே தேவ தா³னி ஸுகி²தா ப⁴வந்தி.

    Ye yeva dāni pāpā bhavanti, te teva dāni sukhitā bhavanti.

    5.

    5.

    ஸுணிஸா ஹி மய்ஹங் வஞ்ஜா² அஹோஸி, ஸா மங் வதி⁴த்வான விஜாயி புத்தங்;

    Suṇisā hi mayhaṃ vañjhā ahosi, sā maṃ vadhitvāna vijāyi puttaṃ;

    ஸா தா³னி ஸப்³ப³ஸ்ஸ குலஸ்ஸ இஸ்ஸரா, அஹங் பனம்ஹி 9 அபவித்³தா⁴ ஏகிகா.

    Sā dāni sabbassa kulassa issarā, ahaṃ panamhi 10 apaviddhā ekikā.

    6.

    6.

    ஜீவாமி வோஹங் ந மதோஹமஸ்மி 11, தவேவ அத்தா²ய இதா⁴க³தொஸ்மி;

    Jīvāmi vohaṃ na matohamasmi 12, taveva atthāya idhāgatosmi;

    யா தங் வதி⁴த்வான விஜாயி புத்தங், ஸஹாவ புத்தேன கரோமி ப⁴ஸ்மங்.

    Yā taṃ vadhitvāna vijāyi puttaṃ, sahāva puttena karomi bhasmaṃ.

    7.

    7.

    ஏவஞ்ச 13 தே ருச்சதி தே³வராஜ, மமேவ அத்தா²ய இதா⁴க³தோஸி;

    Evañca 14 te ruccati devarāja, mameva atthāya idhāgatosi;

    அஹஞ்ச புத்தோ ஸுணிஸா ச நத்தா, ஸம்மோத³மானா க⁴ரமாவஸேம.

    Ahañca putto suṇisā ca nattā, sammodamānā gharamāvasema.

    8.

    8.

    ஏவஞ்ச தே ருச்சதி காதியானி, ஹதாபி ஸந்தா ந ஜஹாஸி த⁴ம்மங்;

    Evañca te ruccati kātiyāni, hatāpi santā na jahāsi dhammaṃ;

    துவஞ்ச 15 புத்தோ ஸுணிஸா ச நத்தா, ஸம்மோத³மானா க⁴ரமாவஸேத².

    Tuvañca 16 putto suṇisā ca nattā, sammodamānā gharamāvasetha.

    9.

    9.

    ஸா காதியானீ ஸுணிஸாய ஸத்³தி⁴ங், ஸம்மோத³மானா க⁴ரமாவஸித்த²;

    Sā kātiyānī suṇisāya saddhiṃ, sammodamānā gharamāvasittha;

    புத்தோ ச நத்தா ச உபட்ட²ஹிங்ஸு, தே³வானமிந்தே³ன அதி⁴க்³க³ஹீதாதி.

    Putto ca nattā ca upaṭṭhahiṃsu, devānamindena adhiggahītāti.

    கச்சானிஜாதகங் பட²மங்.

    Kaccānijātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. கும்பி⁴மபஸ்ஸயித்வா (பீ॰)
    2. kumbhimapassayitvā (pī.)
    3. போ⁴ஜனத்த²ங் (ஸ்யா॰)
    4. bhojanatthaṃ (syā.)
    5. பஹூனமஜ்ஜ (ஸ்யா॰), பஹூதமஜ்ஜ (ஸீ॰), ப³ஹூதமஜ்ஜா (பீ॰)
    6. pahūnamajja (syā.), pahūtamajja (sī.), bahūtamajjā (pī.)
    7. தவேத (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. taveta (sī. syā. pī.)
    9. வஸாமி (ஸ்யா॰)
    10. vasāmi (syā.)
    11. நாஹங் மதொஸ்மி (ஸீ॰ பீ॰)
    12. nāhaṃ matosmi (sī. pī.)
    13. ஏதஞ்ச (ஸீ॰ பீ॰)
    14. etañca (sī. pī.)
    15. த்வஞ்ச (பீ॰ க॰)
    16. tvañca (pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [417] 1. கச்சானிஜாதகவண்ணனா • [417] 1. Kaccānijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact