Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૧૭૮] ૮. કચ્છપજાતકવણ્ણના

    [178] 8. Kacchapajātakavaṇṇanā

    જનિત્તં મે ભવિત્તં મેતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં અહિવાતકરોગમુત્તં આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયં કિર એકસ્મિં કુલે અહિવાતકરોગો ઉપ્પજ્જિ. માતાપિતરો પુત્તં આહંસુ – ‘‘તાત, મા ઇમસ્મિં ગેહે વસ, ભિત્તિં ભિન્દિત્વા પલાયિત્વા યત્થ કત્થચિ ગન્ત્વા જીવિતં રક્ખ, પચ્છા આગન્ત્વા ઇમસ્મિં નામ ઠાને મહાનિધાનં અત્થિ, તં ઉદ્ધરિત્વા કુટુમ્બં સણ્ઠપેત્વા સુખેન જીવેય્યાસી’’તિ. પુત્તો તેસં વચનં સમ્પટિચ્છિત્વા ભિત્તિં ભિન્દિત્વા પલાયિત્વા અત્તનો રોગે વૂપસન્તે આગન્ત્વા મહાનિધાનં ઉદ્ધરિત્વા કુટુમ્બં સણ્ઠપેત્વા ઘરાવાસં વસિ. સો એકદિવસં સપ્પિતેલાદીનિ ચેવ વત્થચ્છાદનાદીનિ ચ ગાહાપેત્વા જેતવનં ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા નિસીદિ. સત્થા તેન સદ્ધિં પટિસન્થારં કત્વા ‘‘તુમ્હાકં ગેહે અહિવાતકરોગો ઉપ્પન્નોતિ અસ્સુમ્હ, કિન્તિ કત્વા મુત્તોસી’’તિ પુચ્છિ, સો તં પવત્તિં આચિક્ખિ. સત્થા ‘‘પુબ્બેપિ ખો, ઉપાસક, ભયે ઉપ્પન્ને અત્તનો વસનટ્ઠાને આલયં કત્વા અઞ્ઞત્થ અગતા જીવિતક્ખયં પાપુણિંસુ, અનાલયં પન કત્વા અઞ્ઞત્થ ગતા જીવિતં લભિંસૂ’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Janittaṃ me bhavittaṃ meti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ahivātakarogamuttaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira ekasmiṃ kule ahivātakarogo uppajji. Mātāpitaro puttaṃ āhaṃsu – ‘‘tāta, mā imasmiṃ gehe vasa, bhittiṃ bhinditvā palāyitvā yattha katthaci gantvā jīvitaṃ rakkha, pacchā āgantvā imasmiṃ nāma ṭhāne mahānidhānaṃ atthi, taṃ uddharitvā kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā sukhena jīveyyāsī’’ti. Putto tesaṃ vacanaṃ sampaṭicchitvā bhittiṃ bhinditvā palāyitvā attano roge vūpasante āgantvā mahānidhānaṃ uddharitvā kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā gharāvāsaṃ vasi. So ekadivasaṃ sappitelādīni ceva vatthacchādanādīni ca gāhāpetvā jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā nisīdi. Satthā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘tumhākaṃ gehe ahivātakarogo uppannoti assumha, kinti katvā muttosī’’ti pucchi, so taṃ pavattiṃ ācikkhi. Satthā ‘‘pubbepi kho, upāsaka, bhaye uppanne attano vasanaṭṭhāne ālayaṃ katvā aññattha agatā jīvitakkhayaṃ pāpuṇiṃsu, anālayaṃ pana katvā aññattha gatā jīvitaṃ labhiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કાસિગામકે કુમ્ભકારકુલે નિબ્બત્તિત્વા કુમ્ભકારકમ્મં કત્વા પુત્તદારં પોસેસિ. તદા પન બારાણસિયં મહાનદિયા સદ્ધિં એકાબદ્ધો મહાજાતસ્સરો અહોસિ. સો બહુઉદકકાલે નદિયા સદ્ધિં એકોદકો હોતિ, ઉદકે મન્દીભૂતે વિસું હોતિ. મચ્છકચ્છપા પન ‘‘ઇમસ્મિં સંવચ્છરે સુવુટ્ઠિકા ભવિસ્સતિ, ઇમસ્મિં સંવચ્છરે દુબ્બુટ્ઠિકા’’તિ જાનન્તિ. અથ તસ્મિં સરે નિબ્બત્તમચ્છકચ્છપા ‘‘ઇમસ્મિં સંવચ્છરે દુબ્બુટ્ઠિકા ભવિસ્સતી’’તિ ઞત્વા ઉદકસ્સ એકાબદ્ધકાલેયેવ તમ્હા સરા નિક્ખમિત્વા નદિં અગમિંસુ. એકો પન કચ્છપો ‘‘ઇદં મે જાતટ્ઠાનં વડ્ઢિતટ્ઠાનં, માતાપિતૂહિ વસિતટ્ઠાનં, ન સક્કોમિ ઇમં જહિતુ’’ન્તિ નદિં ન અગમાસિ. અથ નિદાઘસમયે તત્થ ઉદકં છિજ્જિ, સો કચ્છપો બોધિસત્તસ્સ મત્તિકગહણટ્ઠાને ભૂમિં ખણિત્વા પાવિસિ. બોધિસત્તો ‘‘મત્તિકં ગહેસ્સામી’’તિ તત્થ ગન્ત્વા મહાકુદ્દાલેન ભૂમિં ખણન્તો કચ્છપસ્સ પિટ્ઠિં ભિન્દિત્વા મત્તિકપિણ્ડં વિય કુદ્દાલેનેવ નં ઉદ્ધરિત્વા થલે પાતેસિ. સો વેદનાપ્પત્તો હુત્વા ‘‘વસનટ્ઠાને આલયં જહિતું અસક્કોન્તો એવં વિનાસં પાપુણિ’’ન્તિ વત્વા પરિદેવમાનો ઇમા ગાથા અવોચ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsigāmake kumbhakārakule nibbattitvā kumbhakārakammaṃ katvā puttadāraṃ posesi. Tadā pana bārāṇasiyaṃ mahānadiyā saddhiṃ ekābaddho mahājātassaro ahosi. So bahuudakakāle nadiyā saddhiṃ ekodako hoti, udake mandībhūte visuṃ hoti. Macchakacchapā pana ‘‘imasmiṃ saṃvacchare suvuṭṭhikā bhavissati, imasmiṃ saṃvacchare dubbuṭṭhikā’’ti jānanti. Atha tasmiṃ sare nibbattamacchakacchapā ‘‘imasmiṃ saṃvacchare dubbuṭṭhikā bhavissatī’’ti ñatvā udakassa ekābaddhakāleyeva tamhā sarā nikkhamitvā nadiṃ agamiṃsu. Eko pana kacchapo ‘‘idaṃ me jātaṭṭhānaṃ vaḍḍhitaṭṭhānaṃ, mātāpitūhi vasitaṭṭhānaṃ, na sakkomi imaṃ jahitu’’nti nadiṃ na agamāsi. Atha nidāghasamaye tattha udakaṃ chijji, so kacchapo bodhisattassa mattikagahaṇaṭṭhāne bhūmiṃ khaṇitvā pāvisi. Bodhisatto ‘‘mattikaṃ gahessāmī’’ti tattha gantvā mahākuddālena bhūmiṃ khaṇanto kacchapassa piṭṭhiṃ bhinditvā mattikapiṇḍaṃ viya kuddāleneva naṃ uddharitvā thale pātesi. So vedanāppatto hutvā ‘‘vasanaṭṭhāne ālayaṃ jahituṃ asakkonto evaṃ vināsaṃ pāpuṇi’’nti vatvā paridevamāno imā gāthā avoca –

    ૫૫.

    55.

    ‘‘જનિત્તં મે ભવિત્તં મે, ઇતિ પઙ્કે અવસ્સયિં;

    ‘‘Janittaṃ me bhavittaṃ me, iti paṅke avassayiṃ;

    તં મં પઙ્કો અજ્ઝભવિ, યથા દુબ્બલકં તથા;

    Taṃ maṃ paṅko ajjhabhavi, yathā dubbalakaṃ tathā;

    તં તં વદામિ ભગ્ગવ, સુણોહિ વચનં મમ.

    Taṃ taṃ vadāmi bhaggava, suṇohi vacanaṃ mama.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘ગામે વા યદિ વારઞ્ઞે, સુખં યત્રાધિગચ્છતિ;

    ‘‘Gāme vā yadi vāraññe, sukhaṃ yatrādhigacchati;

    તં જનિત્તં ભવિત્તઞ્ચ, પુરિસસ્સ પજાનતો;

    Taṃ janittaṃ bhavittañca, purisassa pajānato;

    યમ્હિ જીવે તમ્હિ ગચ્છે, ન નિકેતહતો સિયા’’તિ.

    Yamhi jīve tamhi gacche, na niketahato siyā’’ti.

    તત્થ જનિત્તં મે ભવિત્તં મેતિ ઇદં મમ જાતટ્ઠાનં, ઇદં મમ વડ્ઢિતટ્ઠાનં. ઇતિ પઙ્કે અવસ્સયિન્તિ ઇમિના કારણેનાહં ઇમસ્મિં કદ્દમે અવસ્સયિં નિપજ્જિં, વાસં કપ્પેસિન્તિ અત્થો. અજ્ઝભવીતિ અધિઅભવિ વિનાસં પાપેસિ. ભગ્ગવાતિ કુમ્ભકારં આલપતિ. કુમ્ભકારાનઞ્હિ નામગોત્તપઞ્ઞત્તિ એસા, યદિદં ભગ્ગવાતિ. સુખન્તિ કાયિકચેતસિકસ્સાદં. તં જનિત્તં ભવિત્તઞ્ચાતિ તં જાતટ્ઠાનઞ્ચ વડ્ઢિતટ્ઠાનઞ્ચ. ‘‘જાનિત્તં ભાવિત્ત’’ન્તિ દીઘવસેનપિ પાઠો, સોયેવત્થો. પજાનતોતિ અત્થાનત્થં કારણાકારણં જાનન્તસ્સ. ન નિકેતહતો સિયાતિ નિકેતે આલયં કત્વા અઞ્ઞત્થ અગન્ત્વા નિકેતેન હતો, એવરૂપં મરણદુક્ખં પાપિતો ન ભવેય્યાતિ.

    Tattha janittaṃ me bhavittaṃ meti idaṃ mama jātaṭṭhānaṃ, idaṃ mama vaḍḍhitaṭṭhānaṃ. Iti paṅke avassayinti iminā kāraṇenāhaṃ imasmiṃ kaddame avassayiṃ nipajjiṃ, vāsaṃ kappesinti attho. Ajjhabhavīti adhiabhavi vināsaṃ pāpesi. Bhaggavāti kumbhakāraṃ ālapati. Kumbhakārānañhi nāmagottapaññatti esā, yadidaṃ bhaggavāti. Sukhanti kāyikacetasikassādaṃ. Taṃjanittaṃ bhavittañcāti taṃ jātaṭṭhānañca vaḍḍhitaṭṭhānañca. ‘‘Jānittaṃ bhāvitta’’nti dīghavasenapi pāṭho, soyevattho. Pajānatoti atthānatthaṃ kāraṇākāraṇaṃ jānantassa. Na niketahato siyāti nikete ālayaṃ katvā aññattha agantvā niketena hato, evarūpaṃ maraṇadukkhaṃ pāpito na bhaveyyāti.

    એવં સો બોધિસત્તેન સદ્ધિં કથેન્તો કાલમકાસિ. બોધિસત્તો તં ગહેત્વા સકલગામવાસિનો સન્નિપાતાપેત્વા તે મનુસ્સે ઓવદન્તો એવમાહ – ‘‘પસ્સથ ઇમં કચ્છપં, અયં અઞ્ઞેસં મચ્છકચ્છપાનં મહાનદિં ગમનકાલે અત્તનો વસનટ્ઠાને આલયં છિન્દિતું અસક્કોન્તો તેહિ સદ્ધિં અગન્ત્વા મમ મત્તિકગહણટ્ઠાનં પવિસિત્વા નિપજ્જિ. અથસ્સાહં મત્તિકં ગણ્હન્તો મહાકુદ્દાલેન પિટ્ઠિં ભિન્દિત્વા મત્તિકપિણ્ડં વિય નં થલે પાતેસિં, અયં અત્તના કતકમ્મં સરિત્વા દ્વીહિ ગાથાહિ પરિદેવિત્વા કાલમકાસિ. એવમેસ અત્તનો વસનટ્ઠાને આલયં કત્વા મરણં પત્તો, તુમ્હેપિ મા ઇમિના કચ્છપેન સદિસા અહુવત્થ, ઇતો પટ્ઠાય ‘મય્હં રૂપં મય્હં સદ્દો મય્હં ગન્ધો મય્હં રસો મય્હં ફોટ્ઠબ્બો મય્હં પુત્તો મય્હં ધીતા મય્હં દાસદાસિપરિચ્છેદો મય્હં હિરઞ્ઞસુવણ્ણ’ન્તિ તણ્હાવસેન ઉપભોગવસેન મા ગણ્હિત્થ, એકકોવેસ સત્તો તીસુ ભવેસુ પરિવત્તતી’’તિ. એવં બુદ્ધલીલાય મહાજનસ્સ ઓવાદમદાસિ, સો ઓવાદો સકલજમ્બુદીપં પત્થરિત્વા સટ્ઠિમત્તાનિ વસ્સસહસ્સાનિ અટ્ઠાસિ. મહાજનો બોધિસત્તસ્સ ઓવાદે ઠત્વા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા આયુપરિયોસાને સગ્ગપુરં પૂરેસિ, બોધિસત્તોપિ તથેવ પુઞ્ઞાનિ કત્વા સગ્ગપુરં પૂરેસિ.

    Evaṃ so bodhisattena saddhiṃ kathento kālamakāsi. Bodhisatto taṃ gahetvā sakalagāmavāsino sannipātāpetvā te manusse ovadanto evamāha – ‘‘passatha imaṃ kacchapaṃ, ayaṃ aññesaṃ macchakacchapānaṃ mahānadiṃ gamanakāle attano vasanaṭṭhāne ālayaṃ chindituṃ asakkonto tehi saddhiṃ agantvā mama mattikagahaṇaṭṭhānaṃ pavisitvā nipajji. Athassāhaṃ mattikaṃ gaṇhanto mahākuddālena piṭṭhiṃ bhinditvā mattikapiṇḍaṃ viya naṃ thale pātesiṃ, ayaṃ attanā katakammaṃ saritvā dvīhi gāthāhi paridevitvā kālamakāsi. Evamesa attano vasanaṭṭhāne ālayaṃ katvā maraṇaṃ patto, tumhepi mā iminā kacchapena sadisā ahuvattha, ito paṭṭhāya ‘mayhaṃ rūpaṃ mayhaṃ saddo mayhaṃ gandho mayhaṃ raso mayhaṃ phoṭṭhabbo mayhaṃ putto mayhaṃ dhītā mayhaṃ dāsadāsiparicchedo mayhaṃ hiraññasuvaṇṇa’nti taṇhāvasena upabhogavasena mā gaṇhittha, ekakovesa satto tīsu bhavesu parivattatī’’ti. Evaṃ buddhalīlāya mahājanassa ovādamadāsi, so ovādo sakalajambudīpaṃ pattharitvā saṭṭhimattāni vassasahassāni aṭṭhāsi. Mahājano bodhisattassa ovāde ṭhatvā dānādīni puññāni katvā āyupariyosāne saggapuraṃ pūresi, bodhisattopi tatheva puññāni katvā saggapuraṃ pūresi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને સો કુલપુત્તો સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાસિ. ‘‘તદા કચ્છપો આનન્દો અહોસિ, કુમ્ભકારો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so kulaputto sotāpattiphale patiṭṭhāsi. ‘‘Tadā kacchapo ānando ahosi, kumbhakāro pana ahameva ahosi’’nti.

    કચ્છપજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.

    Kacchapajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૭૮. કચ્છપજાતકં • 178. Kacchapajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact