Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૨૭] ૭. કાકવતીજાતકવણ્ણના

    [327] 7. Kākavatījātakavaṇṇanā

    વાતિ ચાયં તતો ગન્ધોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. તદા હિ સત્થા તં ભિક્ખું ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ. ‘‘કસ્મા ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ? ‘‘કિલેસવસેન, ભન્તે’’તિ. ‘‘ભિક્ખુ માતુગામો નામ અરક્ખિયો, ન સક્કા રક્ખિતું, પોરાણકપણ્ડિતા પન માતુગામં મહાસમુદ્દમજ્ઝે સિમ્બલિરુક્ખવિમાને વસાપેન્તાપિ રક્ખિતું નાસક્ખિંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Vāti cāyaṃ tato gandhoti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā taṃ bhikkhuṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchi. ‘‘Saccaṃ, bhante’’ti. ‘‘Kasmā ukkaṇṭhitosī’’ti? ‘‘Kilesavasena, bhante’’ti. ‘‘Bhikkhu mātugāmo nāma arakkhiyo, na sakkā rakkhituṃ, porāṇakapaṇḍitā pana mātugāmaṃ mahāsamuddamajjhe simbalirukkhavimāne vasāpentāpi rakkhituṃ nāsakkhiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિસ્મિં નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો પિતુ અચ્ચયેન રજ્જં કારેસિ. કાકવતી નામસ્સ અગ્ગમહેસી અહોસિ અભિરૂપા દેવચ્છરા વિય. અયમેત્થ સઙ્ખેપો , વિત્થારતો પન અતીતવત્થુ કુણાલજાતકે (જા॰ ૨.૨૧.કુણાલજાતક) આવિ ભવિસ્સતિ. તદા પનેકો સુપણ્ણરાજા મનુસ્સવેસેન આગન્ત્વા રઞ્ઞા સહ જૂતં કીળન્તો કાકવતિયા અગ્ગમહેસિયા પટિબદ્ધચિત્તો તં આદાય સુપણ્ણભવનં નેત્વા તાય સદ્ધિં અભિરમિ. રાજા દેવિં અપસ્સન્તો નટકુવેરં નામ ગન્ધબ્બં ‘‘ત્વં વિચિનાહિ ન’’ન્તિ આહ. સો તં સુપણ્ણરાજાનં પરિગ્ગહેત્વા એકસ્મિં સરે એરકવને નિપજ્જિત્વા તતો સુપણ્ણસ્સ ગમનકાલે પત્તન્તરે નિસીદિત્વા સુપણ્ણભવનં પત્વા પત્તન્તરતો નિક્ખમિત્વા તાય સદ્ધિં કિલેસસંસગ્ગં કત્વા પુન તસ્સેવ પત્તન્તરે નિસિન્નો આગન્ત્વા સુપણ્ણસ્સ રઞ્ઞા સદ્ધિં જૂતકીળનકાલે અત્તનો વીણં ગહેત્વા જૂતમણ્ડલં ગન્ત્વા રઞ્ઞો સન્તિકે ઠિતો ગીતવસેન પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchismiṃ nibbattitvā vayappatto pitu accayena rajjaṃ kāresi. Kākavatī nāmassa aggamahesī ahosi abhirūpā devaccharā viya. Ayamettha saṅkhepo , vitthārato pana atītavatthu kuṇālajātake (jā. 2.21.kuṇālajātaka) āvi bhavissati. Tadā paneko supaṇṇarājā manussavesena āgantvā raññā saha jūtaṃ kīḷanto kākavatiyā aggamahesiyā paṭibaddhacitto taṃ ādāya supaṇṇabhavanaṃ netvā tāya saddhiṃ abhirami. Rājā deviṃ apassanto naṭakuveraṃ nāma gandhabbaṃ ‘‘tvaṃ vicināhi na’’nti āha. So taṃ supaṇṇarājānaṃ pariggahetvā ekasmiṃ sare erakavane nipajjitvā tato supaṇṇassa gamanakāle pattantare nisīditvā supaṇṇabhavanaṃ patvā pattantarato nikkhamitvā tāya saddhiṃ kilesasaṃsaggaṃ katvā puna tasseva pattantare nisinno āgantvā supaṇṇassa raññā saddhiṃ jūtakīḷanakāle attano vīṇaṃ gahetvā jūtamaṇḍalaṃ gantvā rañño santike ṭhito gītavasena paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘વાતિ ચાયં તતો ગન્ધો, યત્થ મે વસતી પિયા;

    ‘‘Vāti cāyaṃ tato gandho, yattha me vasatī piyā;

    દૂરે ઇતો હિ કાકવતી, યત્થ મે નિરતો મનો’’તિ.

    Dūre ito hi kākavatī, yattha me nirato mano’’ti.

    તત્થ ગન્ધોતિ તસ્સા દિબ્બગન્ધવિલિત્તાય સરીરગન્ધો. યત્થ મેતિ યત્થ સુપણ્ણભવને મમ પિયા વસતિ, તતો ઇમિના સદ્ધિં કતકાયસંસગ્ગાય તસ્સા ઇમસ્સ કાયેન સદ્ધિં આગતો ગન્ધો વાયતીતિ અધિપ્પાયો. દૂરે ઇતોતિ ઇમમ્હા ઠાના દૂરે. હિ-કારો નિપાતમત્તો. કાકવતીતિ કાકવતી દેવી. યત્થ મેતિ યસ્સા ઉપરિ મમ મનો નિરતો.

    Tattha gandhoti tassā dibbagandhavilittāya sarīragandho. Yattha meti yattha supaṇṇabhavane mama piyā vasati, tato iminā saddhiṃ katakāyasaṃsaggāya tassā imassa kāyena saddhiṃ āgato gandho vāyatīti adhippāyo. Dūre itoti imamhā ṭhānā dūre. Hi-kāro nipātamatto. Kākavatīti kākavatī devī. Yattha meti yassā upari mama mano nirato.

    તં સુત્વા સુપણ્ણો દુતિયં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā supaṇṇo dutiyaṃ gāthamāha –

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘કથં સમુદ્દમતરી, કથં અતરિ કેપુકં;

    ‘‘Kathaṃ samuddamatarī, kathaṃ atari kepukaṃ;

    કથં સત્ત સમુદ્દાનિ, કથં સિમ્બલિમારુહી’’તિ.

    Kathaṃ satta samuddāni, kathaṃ simbalimāruhī’’ti.

    તસ્સત્થો – ત્વં ઇમં જમ્બુદીપસમુદ્દં તસ્સ પરતો કેપુકં નામ નદિં પબ્બતન્તરેસુ ઠિતાનિ સત્ત સમુદ્દાનિ ચ કથં અતરિ, કેનુપાયેન તિણ્ણો સત્ત સમુદ્દાનિ અતિક્કમિત્વા ઠિતં અમ્હાકં ભવનં સિમ્બલિરુક્ખઞ્ચ કથં આરુહીતિ.

    Tassattho – tvaṃ imaṃ jambudīpasamuddaṃ tassa parato kepukaṃ nāma nadiṃ pabbatantaresu ṭhitāni satta samuddāni ca kathaṃ atari, kenupāyena tiṇṇo satta samuddāni atikkamitvā ṭhitaṃ amhākaṃ bhavanaṃ simbalirukkhañca kathaṃ āruhīti.

    તં સુત્વા નટકુવેરો તતિયં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā naṭakuvero tatiyaṃ gāthamāha –

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘તયા સમુદ્દમતરિં, તયા અતરિ કેપુકં;

    ‘‘Tayā samuddamatariṃ, tayā atari kepukaṃ;

    તયા સત્ત સમુદ્દાનિ, તયા સિમ્બલિમારુહિ’’ન્તિ.

    Tayā satta samuddāni, tayā simbalimāruhi’’nti.

    તત્થ તયાતિ તયા કરણભૂતેન તવ પત્તન્તરે નિસિન્નો અહં સબ્બમેતં અકાસિન્તિ અત્થો.

    Tattha tayāti tayā karaṇabhūtena tava pattantare nisinno ahaṃ sabbametaṃ akāsinti attho.

    તતો સુપણ્ણરાજા ચતુત્થં ગાથમાહ –

    Tato supaṇṇarājā catutthaṃ gāthamāha –

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘ધિરત્થુ મં મહાકાયં, ધિરત્થુ મં અચેતનં;

    ‘‘Dhiratthu maṃ mahākāyaṃ, dhiratthu maṃ acetanaṃ;

    યત્થ જાયાયહં જારં, આવહામિ વહામિ ચા’’તિ.

    Yattha jāyāyahaṃ jāraṃ, āvahāmi vahāmi cā’’ti.

    તત્થ ધિરત્થુ મન્તિ અત્તાનં ગરહન્તો આહ. અચેતનન્તિ મહાસરીરતાય લહુભાવગરુભાવસ્સ અજાનનતાય અચેતનં. યત્થાતિ યસ્મા. ઇદં વુત્તં હોતિ – યસ્મા અહં અત્તનો જાયાય જારં ઇમં ગન્ધબ્બં પત્તન્તરે નિસિન્નં આનેન્તો આવહામિ નેન્તો ચ વહામિ, તસ્મા ધિરત્થુ મન્તિ. સો તં આનેત્વા બારાણસિરઞ્ઞો દત્વા પુન નગરં નાગમાસિ.

    Tattha dhiratthu manti attānaṃ garahanto āha. Acetananti mahāsarīratāya lahubhāvagarubhāvassa ajānanatāya acetanaṃ. Yatthāti yasmā. Idaṃ vuttaṃ hoti – yasmā ahaṃ attano jāyāya jāraṃ imaṃ gandhabbaṃ pattantare nisinnaṃ ānento āvahāmi nento ca vahāmi, tasmā dhiratthu manti. So taṃ ānetvā bārāṇasirañño datvā puna nagaraṃ nāgamāsi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. તદા નટકુવેરો ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ અહોસિ, રાજા પન અહમેવ અહોસિન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā naṭakuvero ukkaṇṭhitabhikkhu ahosi, rājā pana ahameva ahosinti.

    કાકવતીજાતકવણ્ણના સત્તમા.

    Kākavatījātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૨૭. કાકવતીજાતકં • 327. Kākavatījātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact