Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૬૭] ૭. કક્કટકજાતકવણ્ણના

    [267] 7. Kakkaṭakajātakavaṇṇanā

    સિઙ્ગી મિગોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો અઞ્ઞતરં ઇત્થિં આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયં કિરેકો કુટુમ્બિકો અત્તનો ભરિયં ગહેત્વા ઉદ્ધારસોધનત્થાય જનપદં ગન્ત્વા ઉદ્ધારં સોધેત્વા આગચ્છન્તો અન્તરામગ્ગે ચોરેહિ ગહિતો. ભરિયા પનસ્સ અભિરૂપા પાસાદિકા દસ્સનીયા, ચોરજેટ્ઠકો તસ્સા સિનેહેન કુટુમ્બિકં મારેતું આરભિ. સા પન ઇત્થી સીલવતી આચારસમ્પન્ના પતિદેવતા, સા ચોરજેટ્ઠકસ્સ પાદેસુ નિપતિત્વા ‘‘સામિ, સચે મયિ સિનેહો અત્થિ, મા મય્હં સામિકં મારેહિ. સચે મારેસિ, અહમ્પિ વિસં વા ખાદિત્વા નાસવાતં વા સન્નિરુમ્ભિત્વા મરિસ્સામિ, તયા પન સદ્ધિં ન ગમિસ્સામિ, મા મે અકારણેન સામિકં મારેહી’’તિ યાચિત્વા તં વિસ્સજ્જાપેસિ. તે ઉભોપિ સોત્થિના સાવત્થિં પત્વા જેતવનપિટ્ઠિવિહારેન ગચ્છન્તા ‘‘વિહારં પવિસિત્વા સત્થારં વન્દિસ્સામા’’તિ ગન્ધકુટિપરિવેણં ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. તે સત્થારા ‘‘કહં ગતત્થ, ઉપાસકા’’તિ પુટ્ઠા ‘‘ઉદ્ધારસોધનત્થાયા’’તિ આહંસુ. ‘‘અન્તરામગ્ગે પન આરોગ્યેન આગતત્થા’’તિ વુત્તે કુટુમ્બિકો આહ – ‘‘અન્તરામગ્ગે નો, ભન્તે, ચોરા ગણ્હિંસુ, તત્રેસા મં મારિયમાનં ચોરજેટ્ઠકં યાચિત્વા મોચેસિ, ઇમં નિસ્સાય મયા જીવિતં લદ્ધ’’ન્તિ. સત્થા ‘‘ન, ઉપાસક, ઇદાનેવેતાય એવં તુય્હં જીવિતં દિન્નં, પુબ્બેપિ પણ્ડિતાનમ્પિ જીવિતં અદાસિયેવા’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Siṅgīmigoti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ itthiṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kireko kuṭumbiko attano bhariyaṃ gahetvā uddhārasodhanatthāya janapadaṃ gantvā uddhāraṃ sodhetvā āgacchanto antarāmagge corehi gahito. Bhariyā panassa abhirūpā pāsādikā dassanīyā, corajeṭṭhako tassā sinehena kuṭumbikaṃ māretuṃ ārabhi. Sā pana itthī sīlavatī ācārasampannā patidevatā, sā corajeṭṭhakassa pādesu nipatitvā ‘‘sāmi, sace mayi sineho atthi, mā mayhaṃ sāmikaṃ mārehi. Sace māresi, ahampi visaṃ vā khāditvā nāsavātaṃ vā sannirumbhitvā marissāmi, tayā pana saddhiṃ na gamissāmi, mā me akāraṇena sāmikaṃ mārehī’’ti yācitvā taṃ vissajjāpesi. Te ubhopi sotthinā sāvatthiṃ patvā jetavanapiṭṭhivihārena gacchantā ‘‘vihāraṃ pavisitvā satthāraṃ vandissāmā’’ti gandhakuṭipariveṇaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Te satthārā ‘‘kahaṃ gatattha, upāsakā’’ti puṭṭhā ‘‘uddhārasodhanatthāyā’’ti āhaṃsu. ‘‘Antarāmagge pana ārogyena āgatatthā’’ti vutte kuṭumbiko āha – ‘‘antarāmagge no, bhante, corā gaṇhiṃsu, tatresā maṃ māriyamānaṃ corajeṭṭhakaṃ yācitvā mocesi, imaṃ nissāya mayā jīvitaṃ laddha’’nti. Satthā ‘‘na, upāsaka, idānevetāya evaṃ tuyhaṃ jīvitaṃ dinnaṃ, pubbepi paṇḍitānampi jīvitaṃ adāsiyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે હિમવન્તે મહાઉદકરહદો, તત્થ મહાસુવણ્ણકક્કટકો અહોસિ. સો તસ્સ નિવાસભાવેન ‘‘કુળીરદહો’’તિ પઞ્ઞાયિત્થ. કક્કટકો મહા અહોસિ ખલમણ્ડલપ્પમાણો, હત્થી ગહેત્વા વધિત્વા ખાદતિ. હત્થી તસ્સ ભયેન તત્થ ઓતરિત્વા ગોચરં ગણ્હિતું ન સક્કોન્તિ. તદા બોધિસત્તો કુળીરદહં ઉપનિસ્સાય વસમાનં હત્થિયૂથજેટ્ઠકં પટિચ્ચ કરેણુયા કુચ્છિસ્મિં પટિસન્ધિં ગણ્હિ. અથસ્સ માતા ‘‘ગબ્ભં રક્ખિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞં પબ્બતપ્પદેસં ગન્ત્વા ગબ્ભં રક્ખિત્વા પુત્તં વિજાયિ. સો અનુક્કમેન વિઞ્ઞુતં પત્તો મહાસરીરો થામસમ્પન્નો સોભગ્ગપ્પત્તો અઞ્જનપબ્બતો વિય અહોસિ. સો એકાય કરેણુયા સદ્ધિં સંવાસં કપ્પેત્વા ‘‘કક્કટકં ગણ્હિસ્સામી’’તિ અત્તનો ભરિયઞ્ચ માતરઞ્ચ આદાય તં હત્થિયૂથં ઉપસઙ્કમિત્વા પિતરં પસ્સિત્વા ‘‘તાત, અહં કક્કટકં ગણ્હિસ્સામી’’તિ આહ. અથ નં પિતા ‘‘ન સક્ખિસ્સસિ, તાતા’’તિ વારેત્વા પુનપ્પુનં વદન્તં ‘‘ત્વઞ્ઞેવ જાનિસ્સસી’’તિ આહ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente himavante mahāudakarahado, tattha mahāsuvaṇṇakakkaṭako ahosi. So tassa nivāsabhāvena ‘‘kuḷīradaho’’ti paññāyittha. Kakkaṭako mahā ahosi khalamaṇḍalappamāṇo, hatthī gahetvā vadhitvā khādati. Hatthī tassa bhayena tattha otaritvā gocaraṃ gaṇhituṃ na sakkonti. Tadā bodhisatto kuḷīradahaṃ upanissāya vasamānaṃ hatthiyūthajeṭṭhakaṃ paṭicca kareṇuyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Athassa mātā ‘‘gabbhaṃ rakkhissāmī’’ti aññaṃ pabbatappadesaṃ gantvā gabbhaṃ rakkhitvā puttaṃ vijāyi. So anukkamena viññutaṃ patto mahāsarīro thāmasampanno sobhaggappatto añjanapabbato viya ahosi. So ekāya kareṇuyā saddhiṃ saṃvāsaṃ kappetvā ‘‘kakkaṭakaṃ gaṇhissāmī’’ti attano bhariyañca mātarañca ādāya taṃ hatthiyūthaṃ upasaṅkamitvā pitaraṃ passitvā ‘‘tāta, ahaṃ kakkaṭakaṃ gaṇhissāmī’’ti āha. Atha naṃ pitā ‘‘na sakkhissasi, tātā’’ti vāretvā punappunaṃ vadantaṃ ‘‘tvaññeva jānissasī’’ti āha.

    સો કુળીરદહં ઉપનિસ્સાય વસન્તે સબ્બવારણે સન્નિપાતેત્વા સબ્બેહિ સદ્ધિં દહસમીપં ગન્ત્વા ‘‘કિં સો કક્કટકો ઓતરણકાલે ગણ્હાતિ, ઉદાહુ ગોચરં ગણ્હનકાલે, ઉદાહુ ઉત્તરણકાલે’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઉત્તરણકાલે’’તિ સુત્વા ‘‘તેન હિ તુમ્હે કુળીરદહં ઓતરિત્વા યાવદત્થં ગોચરં ગહેત્વા પઠમં ઉત્તરથ, અહં પચ્છતો ભવિસ્સામી’’તિ આહ. વારણા તથા કરિંસુ. કુળીરો પચ્છતો ઉત્તરન્તં બોધિસત્તં મહાસણ્ડાસેન કમ્મારો લોહસલાકં વિય અળદ્વયેન પાદે દળ્હં ગણ્હિ, કરેણુકા બોધિસત્તં અવિજહિત્વા સમીપેયેવ અટ્ઠાસિ. બોધિસત્તો આકડ્ઢન્તો કુળીરં ચાલેતું નાસક્ખિ, કુળીરો પન તં આકડ્ઢન્તો અત્તનો અભિમુખં કરોતિ. સો મરણભયતજ્જિતો બદ્ધરવં રવિ, સબ્બે વારણા મરણભયતજ્જિતા કોઞ્ચનાદં કત્વા મુત્તકરીસં ચજમાના પલાયિંસુ, કરેણુકાપિસ્સ સણ્ઠાતું અસક્કોન્તી પલાયિતું આરભિ.

    So kuḷīradahaṃ upanissāya vasante sabbavāraṇe sannipātetvā sabbehi saddhiṃ dahasamīpaṃ gantvā ‘‘kiṃ so kakkaṭako otaraṇakāle gaṇhāti, udāhu gocaraṃ gaṇhanakāle, udāhu uttaraṇakāle’’ti pucchitvā ‘‘uttaraṇakāle’’ti sutvā ‘‘tena hi tumhe kuḷīradahaṃ otaritvā yāvadatthaṃ gocaraṃ gahetvā paṭhamaṃ uttaratha, ahaṃ pacchato bhavissāmī’’ti āha. Vāraṇā tathā kariṃsu. Kuḷīro pacchato uttarantaṃ bodhisattaṃ mahāsaṇḍāsena kammāro lohasalākaṃ viya aḷadvayena pāde daḷhaṃ gaṇhi, kareṇukā bodhisattaṃ avijahitvā samīpeyeva aṭṭhāsi. Bodhisatto ākaḍḍhanto kuḷīraṃ cāletuṃ nāsakkhi, kuḷīro pana taṃ ākaḍḍhanto attano abhimukhaṃ karoti. So maraṇabhayatajjito baddharavaṃ ravi, sabbe vāraṇā maraṇabhayatajjitā koñcanādaṃ katvā muttakarīsaṃ cajamānā palāyiṃsu, kareṇukāpissa saṇṭhātuṃ asakkontī palāyituṃ ārabhi.

    અથ નં સો અત્તનો બદ્ધભાવં સઞ્ઞાપેત્વા તસ્સા અપલાયનત્થં પઠમં ગાથમાહ –

    Atha naṃ so attano baddhabhāvaṃ saññāpetvā tassā apalāyanatthaṃ paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૪૯. તત્થ સિઙ્ગી મિગોતિ સિઙ્ગી સુવણ્ણવણ્ણો મિગો. દ્વીહિ અળેહિ સિઙ્ગકિચ્ચં સાધેન્તેહિ યુત્તતાય સિઙ્ગીતિ અત્થો. મિગોતિ પન સબ્બપાણસઙ્ગાહકવસેન ઇધ કુળીરો વુત્તો. આયતચક્ખુનેત્તોતિ એત્થ દસ્સનટ્ઠેન ચક્ખુ, નયનટ્ઠેન નેત્તં, આયતાનિ ચક્ખુસઙ્ખાતાનિ નેત્તાનિ અસ્સાતિ આયતચક્ખુનેત્તો, દીઘઅક્ખીતિ અત્થો. અટ્ઠિમેવસ્સ તચકિચ્ચં સાધેતીતિ અટ્ઠિત્તચો. તેનાભિભૂતોતિ તેન મિગેન અભિભૂતો અજ્ઝોત્થતો નિચ્ચલં ગહિતો હુત્વા. કપણં રુદામીતિ કારુઞ્ઞપ્પત્તો હુત્વા રુદામિ વિરવામિ. મા હેવ મન્તિ મં એવરૂપં બ્યસનપ્પત્તં અત્તનો પાણસમં પિયસામિકં ત્વં મા હેવ જહીતિ.

    49. Tattha siṅgī migoti siṅgī suvaṇṇavaṇṇo migo. Dvīhi aḷehi siṅgakiccaṃ sādhentehi yuttatāya siṅgīti attho. Migoti pana sabbapāṇasaṅgāhakavasena idha kuḷīro vutto. Āyatacakkhunettoti ettha dassanaṭṭhena cakkhu, nayanaṭṭhena nettaṃ, āyatāni cakkhusaṅkhātāni nettāni assāti āyatacakkhunetto, dīghaakkhīti attho. Aṭṭhimevassa tacakiccaṃ sādhetīti aṭṭhittaco. Tenābhibhūtoti tena migena abhibhūto ajjhotthato niccalaṃ gahito hutvā. Kapaṇaṃ rudāmīti kāruññappatto hutvā rudāmi viravāmi. Mā heva manti maṃ evarūpaṃ byasanappattaṃ attano pāṇasamaṃ piyasāmikaṃ tvaṃ mā heva jahīti.

    અથ સા કરેણુકા નિવત્તિત્વા તં અસ્સાસયમાના દુતિયં ગાથમાહ –

    Atha sā kareṇukā nivattitvā taṃ assāsayamānā dutiyaṃ gāthamāha –

    ૫૦.

    50.

    ‘‘અય્ય ન તં જહિસ્સામિ, કુઞ્જરં સટ્ઠિહાયનં;

    ‘‘Ayya na taṃ jahissāmi, kuñjaraṃ saṭṭhihāyanaṃ;

    પથબ્યા ચાતુરન્તાય, સુપ્પિયો હોસિ મે તુવ’’ન્તિ.

    Pathabyā cāturantāya, suppiyo hosi me tuva’’nti.

    તત્થ સટ્ઠિહાયનન્તિ જાતિયા સટ્ઠિવસ્સકાલસ્મિઞ્હિ કુઞ્જરા થામેન પરિહાયન્તિ, સા અહં એવં થામહીનં ઇમં બ્યસનં પત્તં તં ન જહિસ્સામિ, મા ભાયિ, ઇમિસ્સા હિ ચતૂસુ દિસાસુ સમુદ્દં પત્વા ઠિતાય ચાતુરન્તાય પથવિયા ત્વં મય્હં સુટ્ઠુ પિયોતિ.

    Tattha saṭṭhihāyananti jātiyā saṭṭhivassakālasmiñhi kuñjarā thāmena parihāyanti, sā ahaṃ evaṃ thāmahīnaṃ imaṃ byasanaṃ pattaṃ taṃ na jahissāmi, mā bhāyi, imissā hi catūsu disāsu samuddaṃ patvā ṭhitāya cāturantāya pathaviyā tvaṃ mayhaṃ suṭṭhu piyoti.

    અથ નં સન્થમ્ભેત્વા ‘‘અય્ય, ઇદાનિ તં કુળીરેન સદ્ધિં થોકં કથાસલ્લાપં લભમાના વિસ્સજ્જાપેસ્સામી’’તિ વત્વા કુળીરં યાચમાના તતિયં ગાથમાહ –

    Atha naṃ santhambhetvā ‘‘ayya, idāni taṃ kuḷīrena saddhiṃ thokaṃ kathāsallāpaṃ labhamānā vissajjāpessāmī’’ti vatvā kuḷīraṃ yācamānā tatiyaṃ gāthamāha –

    ૫૧.

    51.

    ‘‘યે કુળીરા સમુદ્દસ્મિં, ગઙ્ગાય યમુનાય ચ;

    ‘‘Ye kuḷīrā samuddasmiṃ, gaṅgāya yamunāya ca;

    તેસં ત્વં વારિજો સેટ્ઠો, મુઞ્ચ રોદન્તિયા પતિ’’ન્તિ.

    Tesaṃ tvaṃ vārijo seṭṭho, muñca rodantiyā pati’’nti.

    તસ્સત્થો – યે સમુદ્દે વા ગઙ્ગાય વા યમુનાય વા કુળીરા, સબ્બેસં વણ્ણસમ્પત્તિયા ચ મહન્તત્તેન ચ ત્વમેવ સેટ્ઠો ઉત્તમો. તેન તં યાચામિ, મય્હં રોદમાનાય સામિકં મુઞ્ચાતિ.

    Tassattho – ye samudde vā gaṅgāya vā yamunāya vā kuḷīrā, sabbesaṃ vaṇṇasampattiyā ca mahantattena ca tvameva seṭṭho uttamo. Tena taṃ yācāmi, mayhaṃ rodamānāya sāmikaṃ muñcāti.

    કુળીરો તસ્સા કથયમાનાય ઇત્થિસદ્દે નિમિત્તં ગહેત્વા આકડ્ઢિયમાનસો હુત્વા વારણસ્સ પાદતો અળે વિનિવેઠેન્તો ‘‘અયં વિસ્સટ્ઠો ઇદં નામ કરિસ્સતી’’તિ ન કિઞ્ચિ અઞ્ઞાસિ. અથ નં વારણો પાદં ઉક્ખિપિત્વા પિટ્ઠિયં અક્કમિ, તાવદેવ અટ્ઠીનિ ભિજ્જિંસુ. વારણો તુટ્ઠરવં રવિ, સબ્બે વારણા સન્નિપતિત્વા કુળીરં નીહરિત્વા મહીતલે ઠપેત્વા મદ્દન્તા ચુણ્ણવિચુણ્ણમકંસુ. તસ્સ દ્વે અળા સરીરતો ભિજ્જિત્વા એકમન્તે પતિંસુ. સો ચ કુળીરદહો ગઙ્ગાય એકાબદ્ધો , ગઙ્ગાય પૂરણકાલે ગઙ્ગોદકેન પૂરતિ, ઉદકે મન્દીભૂતે દહતો ઉદકં ગઙ્ગં ઓતરતિ. અથ દ્વેપિ તે અળા ઉપ્લવિત્વા ગઙ્ગાય વુય્હિંસુ. તેસુ એકો સમુદ્દં પાવિસિ, એકં દસભાતિકરાજાનો ઉદકે કીળમાના લભિત્વા આળિઙ્ગં નામ મુદિઙ્ગં અકંસુ. સમુદ્દં પન પવિટ્ઠં અસુરા ગહેત્વા આલમ્બરં નામ ભેરિં કારેસું. તે અપરભાગે સક્કેન સઙ્ગામે પરાજિતા તં છડ્ડેત્વા પલાયિંસુ, અથ નં સક્કો અત્તનો અત્થાય ગણ્હાપેસિ. ‘‘આલમ્બરમેઘો વિય થનતી’’તિ તં સન્ધાય વદન્તિ.

    Kuḷīro tassā kathayamānāya itthisadde nimittaṃ gahetvā ākaḍḍhiyamānaso hutvā vāraṇassa pādato aḷe viniveṭhento ‘‘ayaṃ vissaṭṭho idaṃ nāma karissatī’’ti na kiñci aññāsi. Atha naṃ vāraṇo pādaṃ ukkhipitvā piṭṭhiyaṃ akkami, tāvadeva aṭṭhīni bhijjiṃsu. Vāraṇo tuṭṭharavaṃ ravi, sabbe vāraṇā sannipatitvā kuḷīraṃ nīharitvā mahītale ṭhapetvā maddantā cuṇṇavicuṇṇamakaṃsu. Tassa dve aḷā sarīrato bhijjitvā ekamante patiṃsu. So ca kuḷīradaho gaṅgāya ekābaddho , gaṅgāya pūraṇakāle gaṅgodakena pūrati, udake mandībhūte dahato udakaṃ gaṅgaṃ otarati. Atha dvepi te aḷā uplavitvā gaṅgāya vuyhiṃsu. Tesu eko samuddaṃ pāvisi, ekaṃ dasabhātikarājāno udake kīḷamānā labhitvā āḷiṅgaṃ nāma mudiṅgaṃ akaṃsu. Samuddaṃ pana paviṭṭhaṃ asurā gahetvā ālambaraṃ nāma bheriṃ kāresuṃ. Te aparabhāge sakkena saṅgāme parājitā taṃ chaḍḍetvā palāyiṃsu, atha naṃ sakko attano atthāya gaṇhāpesi. ‘‘Ālambaramegho viya thanatī’’ti taṃ sandhāya vadanti.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉભો જયમ્પતિકા સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિંસુ . ‘‘તદા કરેણુકા અયં ઉપાસિકા અહોસિ, વારણો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ubho jayampatikā sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu . ‘‘Tadā kareṇukā ayaṃ upāsikā ahosi, vāraṇo pana ahameva ahosi’’nti.

    કક્કટકજાતકવણ્ણના સત્તમા.

    Kakkaṭakajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૬૭. કક્કટકજાતકં • 267. Kakkaṭakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact