Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. કકુધસુત્તવણ્ણના

    8. Kakudhasuttavaṇṇanā

    ૯૯. ‘‘નન્દામી’’તિ વુત્તે નન્દી નામ પબ્બજિતસ્સ મલન્તિ ચોદેતુકામો દેવપુત્તો ‘‘નન્દસી’’તિ પુચ્છિ. અથસ્સ ભગવા તં પટિક્ખિપન્તો ‘‘કિં લદ્ધા’’તિ? આહ. તેન ‘‘તયા મમ અધિપ્પેતનન્દિયા ઇધ પચ્ચયો એવ નત્થિ, કુતો સા નન્દી’’તિ દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘તુટ્ઠિ નામા’’તિઆદિ. અથ દેવપુત્તો નન્દિયા અસતિ સોકેન ભવિતબ્બં, સોકો ચ પબ્બજિતસ્સ મલન્તિ ચોદેન્તો આહ ‘‘તેન હિ, સમણ, સોચસી’’તિ. ભગવા તમ્પિ પટિક્ખિપન્તો ‘‘કિં જીયિત્થા’’તિઆદિમાહ. કિં મં જિનાતીતિ અત્થો?

    99. ‘‘Nandāmī’’ti vutte nandī nāma pabbajitassa malanti codetukāmo devaputto ‘‘nandasī’’ti pucchi. Athassa bhagavā taṃ paṭikkhipanto ‘‘kiṃ laddhā’’ti? Āha. Tena ‘‘tayā mama adhippetanandiyā idha paccayo eva natthi, kuto sā nandī’’ti dasseti. Tenāha ‘‘tuṭṭhi nāmā’’tiādi. Atha devaputto nandiyā asati sokena bhavitabbaṃ, soko ca pabbajitassa malanti codento āha ‘‘tena hi, samaṇa, socasī’’ti. Bhagavā tampi paṭikkhipanto ‘‘kiṃ jīyitthā’’tiādimāha. Kiṃ maṃ jinātīti attho?

    યદિ તે નન્દિસોકા ન સન્તિ હાસવત્થુનો લાભસ્સ જાનિયા ચ અભાવતો, એકવિહારિનો પન અરતિયા ભવિતબ્બન્તિ આહ – ‘‘કચ્ચિ તં એકમાસીનં, અરતી નાભિકીરતી’’તિ. તસ્મિમ્પિ ભગવતા પટિક્ખિત્તે અથ નેસમ્પિ નન્દિસોકારતીનં અભાવે કારણં પુચ્છન્તો ‘‘કથં ત્વ’’ન્તિ ગાથમાહ? અથસ્સ ભગવા તં કારણં પવેદેન્તો ‘‘અઘજાતસ્સા’’તિ ગાથમાહ. તત્થ અઘજાતસ્સાતિ અઘે જાતસ્સ. તેનાહ ‘‘વટ્ટદુક્ખે ઠિતસ્સા’’તિ. જાતતણ્હસ્સ અપ્પહીનતણ્હસ્સ વટ્ટદુક્ખં આગતમેવ કારણસ્સ અપ્પહીનત્તા. તસ્સેવ હિ કારણસ્સ અપ્પહીનતં દસ્સેન્તો ‘‘દુક્ખી સુખં પત્થયતીતિ હિ વુત્ત’’ન્તિ આહ. દુક્ખપ્પવત્તિયા સાપિ તણ્હાપ્પવત્તિ તેન દસ્સિતા. ઇતીતિઆદિના વુત્તમેવત્થં નિગમનવસેન દસ્સેતિ.

    Yadi te nandisokā na santi hāsavatthuno lābhassa jāniyā ca abhāvato, ekavihārino pana aratiyā bhavitabbanti āha – ‘‘kacci taṃ ekamāsīnaṃ, aratī nābhikīratī’’ti. Tasmimpi bhagavatā paṭikkhitte atha nesampi nandisokāratīnaṃ abhāve kāraṇaṃ pucchanto ‘‘kathaṃ tva’’nti gāthamāha? Athassa bhagavā taṃ kāraṇaṃ pavedento ‘‘aghajātassā’’ti gāthamāha. Tattha aghajātassāti aghe jātassa. Tenāha ‘‘vaṭṭadukkhe ṭhitassā’’ti. Jātataṇhassa appahīnataṇhassa vaṭṭadukkhaṃ āgatameva kāraṇassa appahīnattā. Tasseva hi kāraṇassa appahīnataṃ dassento ‘‘dukkhī sukhaṃ patthayatīti hi vutta’’nti āha. Dukkhappavattiyā sāpi taṇhāppavatti tena dassitā. Itītiādinā vuttamevatthaṃ nigamanavasena dasseti.

    કકુધસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kakudhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. કકુધસુત્તં • 8. Kakudhasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮-૧૦. કકુધસુત્તાદિવણ્ણના • 8-10. Kakudhasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact