Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    329. காளபா³ஹுஜாதகங் (4-3-9)

    329. Kāḷabāhujātakaṃ (4-3-9)

    113.

    113.

    யங் அன்னபானஸ்ஸ புரே லபா⁴ம, தங் தா³னி ஸாக²மிக³மேவ க³ச்ச²தி;

    Yaṃ annapānassa pure labhāma, taṃ dāni sākhamigameva gacchati;

    க³ச்சா²ம தா³னி வனமேவ ராத⁴, அஸக்கதா சஸ்ம த⁴னஞ்ஜயாய 1.

    Gacchāma dāni vanameva rādha, asakkatā casma dhanañjayāya 2.

    114.

    114.

    லாபோ⁴ அலாபோ⁴ யஸோ அயஸோ ச, நிந்தா³ பஸங்ஸா ச ஸுக²ஞ்ச து³க்க²ங்;

    Lābho alābho yaso ayaso ca, nindā pasaṃsā ca sukhañca dukkhaṃ;

    ஏதே அனிச்சா மனுஜேஸு த⁴ம்மா, மா ஸோசி கிங் ஸோசஸி பொட்ட²பாத³.

    Ete aniccā manujesu dhammā, mā soci kiṃ socasi poṭṭhapāda.

    115.

    115.

    அத்³தா⁴ துவங் பண்டி³தகோஸி ராத⁴, ஜானாஸி அத்தா²னி அனாக³தானி;

    Addhā tuvaṃ paṇḍitakosi rādha, jānāsi atthāni anāgatāni;

    கத²ங் நு ஸாகா²மிக³ங் த³க்கி²ஸாம 3, நித்³தா⁴விதங் 4 ராஜகுலதோவ ஜம்மங்.

    Kathaṃ nu sākhāmigaṃ dakkhisāma 5, niddhāvitaṃ 6 rājakulatova jammaṃ.

    116.

    116.

    சாலேதி கண்ணங் ப⁴குடிங் கரோதி, முஹுங் முஹுங் பா⁴யயதே 7 குமாரே;

    Cāleti kaṇṇaṃ bhakuṭiṃ karoti, muhuṃ muhuṃ bhāyayate 8 kumāre;

    ஸயமேவ தங் காஹதி காளபா³ஹு, யேனாரகா ட²ஸ்ஸதி அன்னபானாதி.

    Sayameva taṃ kāhati kāḷabāhu, yenārakā ṭhassati annapānāti.

    காளபா³ஹுஜாதகங் நவமங்.

    Kāḷabāhujātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. த⁴னஞ்சயாய (க॰)
    2. dhanañcayāya (ka.)
    3. த³க்கி²யாம (க॰), த³க்கா²ம (ஸ்யா॰)
    4. நித்³தா⁴பிதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰), நிப்³பா³பிதங் (பீ॰), நிச்ச²த³ங் (க॰)
    5. dakkhiyāma (ka.), dakkhāma (syā.)
    6. niddhāpitaṃ (sī. syā.), nibbāpitaṃ (pī.), nicchadaṃ (ka.)
    7. பா⁴யதே (ஸ்யா॰), பா⁴யாபதே (க॰)
    8. bhāyate (syā.), bhāyāpate (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [329] 9. காளபா³ஹுஜாதகவண்ணனா • [329] 9. Kāḷabāhujātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact