Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    11. கலஹவிவாத³ஸுத்தங்

    11. Kalahavivādasuttaṃ

    868.

    868.

    ‘‘குதோபஹூதா கலஹா விவாதா³, பரிதே³வஸோகா ஸஹமச்ச²ரா ச;

    ‘‘Kutopahūtā kalahā vivādā, paridevasokā sahamaccharā ca;

    மானாதிமானா ஸஹபேஸுணா ச, குதோபஹூதா தே ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹி’’.

    Mānātimānā sahapesuṇā ca, kutopahūtā te tadiṅgha brūhi’’.

    869.

    869.

    ‘‘பியப்பஹூதா கலஹா விவாதா³,

    ‘‘Piyappahūtā kalahā vivādā,

    பரிதே³வஸோகா ஸஹமச்ச²ரா ச;

    Paridevasokā sahamaccharā ca;

    மானாதிமானா ஸஹபேஸுணா ச,

    Mānātimānā sahapesuṇā ca,

    மச்சே²ரயுத்தா கலஹா விவாதா³;

    Maccherayuttā kalahā vivādā;

    விவாத³ஜாதேஸு ச பேஸுணானி’’.

    Vivādajātesu ca pesuṇāni’’.

    870.

    870.

    ‘‘பியா ஸு 1 லோகஸ்மிங் குதோனிதா³னா, யே சாபி 2 லோபா⁴ விசரந்தி லோகே;

    ‘‘Piyā su 3 lokasmiṃ kutonidānā, ye cāpi 4 lobhā vicaranti loke;

    ஆஸா ச நிட்டா² ச குதோனிதா³னா, யே ஸம்பராயாய நரஸ்ஸ ஹொந்தி’’.

    Āsā ca niṭṭhā ca kutonidānā, ye samparāyāya narassa honti’’.

    871.

    871.

    ‘‘ச²ந்தா³னிதா³னானி பியானி லோகே, யே சாபி லோபா⁴ விசரந்தி லோகே;

    ‘‘Chandānidānāni piyāni loke, ye cāpi lobhā vicaranti loke;

    ஆஸா ச நிட்டா² ச இதோனிதா³னா, யே ஸம்பராயாய நரஸ்ஸ ஹொந்தி’’.

    Āsā ca niṭṭhā ca itonidānā, ye samparāyāya narassa honti’’.

    872.

    872.

    ‘‘ச²ந்தோ³ நு லோகஸ்மிங் குதோனிதா³னோ, வினிச்ச²யா சாபி 5 குதோபஹூதா;

    ‘‘Chando nu lokasmiṃ kutonidāno, vinicchayā cāpi 6 kutopahūtā;

    கோதோ⁴ மோஸவஜ்ஜஞ்ச கத²ங்கதா² ச, யே வாபி த⁴ம்மா ஸமணேன வுத்தா’’.

    Kodho mosavajjañca kathaṃkathā ca, ye vāpi dhammā samaṇena vuttā’’.

    873.

    873.

    ‘‘ஸாதங் அஸாதந்தி யமாஹு லோகே, தமூபனிஸ்ஸாய பஹோதி ச²ந்தோ³;

    ‘‘Sātaṃ asātanti yamāhu loke, tamūpanissāya pahoti chando;

    ரூபேஸு தி³ஸ்வா விப⁴வங் ப⁴வஞ்ச, வினிச்ச²யங் குப்³ப³தி 7 ஜந்து லோகே.

    Rūpesu disvā vibhavaṃ bhavañca, vinicchayaṃ kubbati 8 jantu loke.

    874.

    874.

    ‘‘கோதோ⁴ மோஸவஜ்ஜஞ்ச கத²ங்கதா² ச, ஏதேபி த⁴ம்மா த்³வயமேவ ஸந்தே;

    ‘‘Kodho mosavajjañca kathaṃkathā ca, etepi dhammā dvayameva sante;

    கத²ங்கதீ² ஞாணபதா²ய ஸிக்கே², ஞத்வா பவுத்தா ஸமணேன த⁴ம்மா’’.

    Kathaṃkathī ñāṇapathāya sikkhe, ñatvā pavuttā samaṇena dhammā’’.

    875.

    875.

    ‘‘ஸாதங் அஸாதஞ்ச குதோனிதா³னா, கிஸ்மிங் அஸந்தே ந ப⁴வந்தி ஹேதே;

    ‘‘Sātaṃ asātañca kutonidānā, kismiṃ asante na bhavanti hete;

    விப⁴வங் ப⁴வஞ்சாபி யமேதமத்த²ங், ஏதங் மே பப்³ரூஹி யதோனிதா³னங்’’.

    Vibhavaṃ bhavañcāpi yametamatthaṃ, etaṃ me pabrūhi yatonidānaṃ’’.

    876.

    876.

    ‘‘ப²ஸ்ஸனிதா³னங் ஸாதங் அஸாதங், ப²ஸ்ஸே அஸந்தே ந ப⁴வந்தி ஹேதே;

    ‘‘Phassanidānaṃ sātaṃ asātaṃ, phasse asante na bhavanti hete;

    விப⁴வங் ப⁴வஞ்சாபி யமேதமத்த²ங், ஏதங் தே பப்³ரூமி இதோனிதா³னங்’’.

    Vibhavaṃ bhavañcāpi yametamatthaṃ, etaṃ te pabrūmi itonidānaṃ’’.

    877.

    877.

    ‘‘ப²ஸ்ஸோ நு லோகஸ்மி குதோனிதா³னோ, பரிக்³க³ஹா சாபி குதோபஹூதா;

    ‘‘Phasso nu lokasmi kutonidāno, pariggahā cāpi kutopahūtā;

    கிஸ்மிங் அஸந்தே ந மமத்தமத்தி², கிஸ்மிங் விபூ⁴தே ந பு²ஸந்தி ப²ஸ்ஸா’’.

    Kismiṃ asante na mamattamatthi, kismiṃ vibhūte na phusanti phassā’’.

    878.

    878.

    ‘‘நாமஞ்ச ரூபஞ்ச படிச்ச ப²ஸ்ஸோ, இச்சா²னிதா³னானி பரிக்³க³ஹானி;

    ‘‘Nāmañca rūpañca paṭicca phasso, icchānidānāni pariggahāni;

    இச்சா²யஸந்த்யா ந மமத்தமத்தி², ரூபே விபூ⁴தே ந பு²ஸந்தி ப²ஸ்ஸா’’.

    Icchāyasantyā na mamattamatthi, rūpe vibhūte na phusanti phassā’’.

    879.

    879.

    ‘‘கத²ங்ஸமேதஸ்ஸ விபோ⁴தி ரூபங், ஸுக²ங் து³க²ஞ்சாபி 9 கத²ங் விபோ⁴தி;

    ‘‘Kathaṃsametassa vibhoti rūpaṃ, sukhaṃ dukhañcāpi 10 kathaṃ vibhoti;

    ஏதங் மே பப்³ரூஹி யதா² விபோ⁴தி, தங் ஜானியாமாதி 11 மே மனோ அஹு’’.

    Etaṃ me pabrūhi yathā vibhoti, taṃ jāniyāmāti 12 me mano ahu’’.

    880.

    880.

    ‘‘ந ஸஞ்ஞஸஞ்ஞீ ந விஸஞ்ஞஸஞ்ஞீ, நோபி அஸஞ்ஞீ ந விபூ⁴தஸஞ்ஞீ;

    ‘‘Na saññasaññī na visaññasaññī, nopi asaññī na vibhūtasaññī;

    ஏவங்ஸமேதஸ்ஸ விபோ⁴தி ரூபங், ஸஞ்ஞானிதா³னா ஹி பபஞ்சஸங்கா²’’.

    Evaṃsametassa vibhoti rūpaṃ, saññānidānā hi papañcasaṅkhā’’.

    881.

    881.

    ‘‘யங் தங் அபுச்சி²ம்ஹ அகித்தயீ நோ,

    ‘‘Yaṃ taṃ apucchimha akittayī no,

    அஞ்ஞங் தங் புச்சா²ம ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹி;

    Aññaṃ taṃ pucchāma tadiṅgha brūhi;

    எத்தாவதக்³க³ங் நு 13 வத³ந்தி ஹேகே,

    Ettāvataggaṃ nu 14 vadanti heke,

    யக்க²ஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴ங் இத⁴ பண்டி³தாஸே;

    Yakkhassa suddhiṃ idha paṇḍitāse;

    உதா³ஹு அஞ்ஞம்பி வத³ந்தி எத்தோ.

    Udāhu aññampi vadanti etto.

    882.

    882.

    ‘‘எத்தாவதக்³க³ம்பி வத³ந்தி ஹேகே, யக்க²ஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴ங் இத⁴ பண்டி³தாஸே;

    ‘‘Ettāvataggampi vadanti heke, yakkhassa suddhiṃ idha paṇḍitāse;

    தேஸங் பனேகே ஸமயங் வத³ந்தி, அனுபாதி³ஸேஸே குஸலா வதா³னா.

    Tesaṃ paneke samayaṃ vadanti, anupādisese kusalā vadānā.

    883.

    883.

    ‘‘ஏதே ச ஞத்வா உபனிஸ்ஸிதாதி, ஞத்வா முனீ நிஸ்ஸயே ஸோ விமங்ஸீ;

    ‘‘Ete ca ñatvā upanissitāti, ñatvā munī nissaye so vimaṃsī;

    ஞத்வா விமுத்தோ ந விவாத³மேதி, ப⁴வாப⁴வாய ந ஸமேதி தீ⁴ரோ’’தி.

    Ñatvā vimutto na vivādameti, bhavābhavāya na sameti dhīro’’ti.

    கலஹவிவாத³ஸுத்தங் ஏகாத³ஸமங் நிட்டி²தங்.

    Kalahavivādasuttaṃ ekādasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. பியானு (ஸ்யா॰), பியஸ்ஸு (க॰)
    2. யே வாபி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. piyānu (syā.), piyassu (ka.)
    4. ye vāpi (sī. syā. pī.)
    5. வாபி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. vāpi (sī. syā. pī.)
    7. குருதே (ப³ஹூஸு)
    8. kurute (bahūsu)
    9. து³க²ங் வாபி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    10. dukhaṃ vāpi (sī. syā.)
    11. ஜானிஸ்ஸாமாதி (ஸீ॰ க॰)
    12. jānissāmāti (sī. ka.)
    13. நோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    14. no (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 11. கலஹவிவாத³ஸுத்தவண்ணனா • 11. Kalahavivādasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact