Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. કલિઙ્ગરસુત્તવણ્ણના

    8. Kaliṅgarasuttavaṇṇanā

    ૨૩૦. કલિઙ્ગરં વુચ્ચતિ ખુદ્દકદારુખણ્ડં, તં ઉપધાનં એતેસન્તિ કલિઙ્ગરૂપધાના. લિચ્છવી પન ખદિરદણ્ડં ઉપધાનં કત્વા તદા વિહરિંસુ. તસ્મા વુત્તં ‘‘ખદિરઘટિકાસૂ’’તિઆદિ. પકતિવિજ્જુસઞ્ઞિતો નત્થિ એતેસં ખણો વિજ્ઝનેતિ અક્ખણવેધિનો તતો સીઘતરં વિજ્ઝનતો. ‘‘અક્ખણ’’ન્તિ વિજ્જુ વુચ્ચતિ ઇત્તરખણત્તા. અક્ખણોભાસેન લક્ખણવેધકા અક્ખણવેધિનો. અનેકધા ભિન્નસ્સ વાલસ્સ વિજ્ઝનેન વાલવેધિનો. વાલેકદેસો હિ ઇધ ‘‘વાલો’’તિ ગહિતો.

    230. Kaliṅgaraṃ vuccati khuddakadārukhaṇḍaṃ, taṃ upadhānaṃ etesanti kaliṅgarūpadhānā. Licchavī pana khadiradaṇḍaṃ upadhānaṃ katvā tadā vihariṃsu. Tasmā vuttaṃ ‘‘khadiraghaṭikāsū’’tiādi. Pakativijjusaññito natthi etesaṃ khaṇo vijjhaneti akkhaṇavedhino tato sīghataraṃ vijjhanato. ‘‘Akkhaṇa’’nti vijju vuccati ittarakhaṇattā. Akkhaṇobhāsena lakkhaṇavedhakā akkhaṇavedhino. Anekadhā bhinnassa vālassa vijjhanena vālavedhino. Vālekadeso hi idha ‘‘vālo’’ti gahito.

    બહુદેવ દિવસભાગં પધાનાનુયોગતો ઉપ્પન્નદરથપરિસ્સમવિનોદનત્થં ન્હાયિત્વા. તે સન્ધાયાતિ તે તથારૂપે પધાનકમ્મિકભિક્ખૂ સન્ધાય. ઇદં ઇદાનિ વુચ્ચમાનં અત્થજાતં વુત્તં પોરાણટ્ઠકથાયં. અયમ્પિ દીપોતિ તમ્બપણ્ણિદીપમાહ. પધાનાનુયુઞ્જનવેલાય નિવેદનવસેન તત્થ તત્થ એકજ્ઝં પહતઘણ્ડિનિગ્ઘોસેનેવ એકઘણ્ડિનિગ્ઘોસો, તત્થ તત્થ પણ્ણસાલાદીસુ વસન્તાનં ભિક્ખૂનં વસેન એકપધાનભૂતો. નાનામુખોતિ અનુરાધપુરસ્સ પચ્છિમદિસાયં એકો વિહારો, પિલિચ્છિકોળિનગરસ્સ પુરત્થિમદિસાયં. ઉભયત્થ પવત્તઘણ્ડિસદ્દા અન્તરાપવત્તઘણ્ડિસદ્દેહિ મિસ્સેત્વા ઓસરન્તિ. કલ્યાણિયં પવત્તઘણ્ડિસદ્દો તથા નાગદીપે.

    Bahudeva divasabhāgaṃ padhānānuyogato uppannadarathaparissamavinodanatthaṃ nhāyitvā. Te sandhāyāti te tathārūpe padhānakammikabhikkhū sandhāya. Idaṃ idāni vuccamānaṃ atthajātaṃ vuttaṃ porāṇaṭṭhakathāyaṃ. Ayampi dīpoti tambapaṇṇidīpamāha. Padhānānuyuñjanavelāya nivedanavasena tattha tattha ekajjhaṃ pahataghaṇḍinigghoseneva ekaghaṇḍinigghoso, tattha tattha paṇṇasālādīsu vasantānaṃ bhikkhūnaṃ vasena ekapadhānabhūto. Nānāmukhoti anurādhapurassa pacchimadisāyaṃ eko vihāro, pilicchikoḷinagarassa puratthimadisāyaṃ. Ubhayattha pavattaghaṇḍisaddā antarāpavattaghaṇḍisaddehi missetvā osaranti. Kalyāṇiyaṃ pavattaghaṇḍisaddo tathā nāgadīpe.

    કલિઙ્ગરસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kaliṅgarasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. કલિઙ્ગરસુત્તં • 8. Kaliṅgarasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. કલિઙ્ગરસુત્તવણ્ણના • 8. Kaliṅgarasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact