Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    6. காளீஸுத்தங்

    6. Kāḷīsuttaṃ

    26. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா மஹாகச்சானோ அவந்தீஸு விஹரதி குரரக⁴ரே 1 பவத்தே பப்³ப³தே. அத² கோ² காளீ உபாஸிகா குரரக⁴ரிகா யேனாயஸ்மா மஹாகச்சானோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் மஹாகச்சானங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² காளீ உபாஸிகா குரரக⁴ரிகா ஆயஸ்மந்தங் மஹாகச்சானங் ஏதத³வோச – ‘‘வுத்தமித³ங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா குமாரிபஞ்ஹேஸு –

    26. Ekaṃ samayaṃ āyasmā mahākaccāno avantīsu viharati kuraraghare 2 pavatte pabbate. Atha kho kāḷī upāsikā kuraragharikā yenāyasmā mahākaccāno tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ mahākaccānaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnā kho kāḷī upāsikā kuraragharikā āyasmantaṃ mahākaccānaṃ etadavoca – ‘‘vuttamidaṃ, bhante, bhagavatā kumāripañhesu –

    ‘அத்த²ஸ்ஸ பத்திங் ஹத³யஸ்ஸ ஸந்திங்,

    ‘Atthassa pattiṃ hadayassa santiṃ,

    ஜெத்வான ஸேனங் பியஸாதரூபங்;

    Jetvāna senaṃ piyasātarūpaṃ;

    ஏகோஹங் 3 ஜா²யங் ஸுக²மனுபோ³தி⁴ங்,

    Ekohaṃ 4 jhāyaṃ sukhamanubodhiṃ,

    தஸ்மா ஜனேன ந கரோமி ஸக்கி²ங் 5;

    Tasmā janena na karomi sakkhiṃ 6;

    ஸக்கீ² 7 ந ஸம்பஜ்ஜதி கேனசி மே’தி.

    Sakkhī 8 na sampajjati kenaci me’ti.

    ‘‘இமஸ்ஸ கோ², ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா ஸங்கி²த்தேன பா⁴ஸிதஸ்ஸ கத²ங் வித்தா²ரேன அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³’’தி?

    ‘‘Imassa kho, bhante, bhagavatā saṃkhittena bhāsitassa kathaṃ vitthārena attho daṭṭhabbo’’ti?

    ‘‘பத²வீகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி, ஏகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ‘அத்தோ²’தி அபி⁴னிப்³ப³த்தேஸுங் 9. யாவதா கோ², ப⁴கி³னி, பத²வீகஸிணஸமாபத்திபரமதா , தத³பி⁴ஞ்ஞாஸி ப⁴க³வா. தத³பி⁴ஞ்ஞாய ப⁴க³வா அஸ்ஸாத³மத்³த³ஸ 10 ஆதீ³னவமத்³த³ஸ நிஸ்ஸரணமத்³த³ஸ மக்³கா³மக்³க³ஞாணத³ஸ்ஸனமத்³த³ஸ. தஸ்ஸ அஸ்ஸாத³த³ஸ்ஸனஹேது ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனஹேது நிஸ்ஸரணத³ஸ்ஸனஹேது மக்³கா³மக்³க³ஞாணத³ஸ்ஸனஹேது அத்த²ஸ்ஸ பத்தி ஹத³யஸ்ஸ ஸந்தி விதி³தா ஹோதி.

    ‘‘Pathavīkasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini, eke samaṇabrāhmaṇā ‘attho’ti abhinibbattesuṃ 11. Yāvatā kho, bhagini, pathavīkasiṇasamāpattiparamatā , tadabhiññāsi bhagavā. Tadabhiññāya bhagavā assādamaddasa 12 ādīnavamaddasa nissaraṇamaddasa maggāmaggañāṇadassanamaddasa. Tassa assādadassanahetu ādīnavadassanahetu nissaraṇadassanahetu maggāmaggañāṇadassanahetu atthassa patti hadayassa santi viditā hoti.

    ‘‘ஆபோகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி…பே॰… தேஜோகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி… வாயோகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி… நீலகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி… பீதகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி… லோஹிதகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி… ஓதா³தகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி… ஆகாஸகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி… விஞ்ஞாணகஸிணஸமாபத்திபரமா கோ², ப⁴கி³னி, ஏகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ‘அத்தோ²’தி அபி⁴னிப்³ப³த்தேஸுங் . யாவதா கோ², ப⁴கி³னி, விஞ்ஞாணகஸிணஸமாபத்திபரமதா, தத³பி⁴ஞ்ஞாஸி ப⁴க³வா. தத³பி⁴ஞ்ஞாய ப⁴க³வா அஸ்ஸாத³மத்³த³ஸ ஆதீ³னவமத்³த³ஸ நிஸ்ஸரணமத்³த³ஸ மக்³கா³மக்³க³ஞாணத³ஸ்ஸனமத்³த³ஸ. தஸ்ஸ அஸ்ஸாத³த³ஸ்ஸனஹேது ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனஹேது நிஸ்ஸரணத³ஸ்ஸனஹேது மக்³கா³மக்³க³ஞாணத³ஸ்ஸனஹேது அத்த²ஸ்ஸ பத்தி ஹத³யஸ்ஸ ஸந்தி விதி³தா ஹோதி. இதி கோ², ப⁴கி³னி, யங் தங் வுத்தங் ப⁴க³வதா குமாரிபஞ்ஹேஸு –

    ‘‘Āpokasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini…pe… tejokasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini… vāyokasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini… nīlakasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini… pītakasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini… lohitakasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini… odātakasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini… ākāsakasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini… viññāṇakasiṇasamāpattiparamā kho, bhagini, eke samaṇabrāhmaṇā ‘attho’ti abhinibbattesuṃ . Yāvatā kho, bhagini, viññāṇakasiṇasamāpattiparamatā, tadabhiññāsi bhagavā. Tadabhiññāya bhagavā assādamaddasa ādīnavamaddasa nissaraṇamaddasa maggāmaggañāṇadassanamaddasa. Tassa assādadassanahetu ādīnavadassanahetu nissaraṇadassanahetu maggāmaggañāṇadassanahetu atthassa patti hadayassa santi viditā hoti. Iti kho, bhagini, yaṃ taṃ vuttaṃ bhagavatā kumāripañhesu –

    ‘அத்த²ஸ்ஸ பத்திங் ஹத³யஸ்ஸ ஸந்திங்,

    ‘Atthassa pattiṃ hadayassa santiṃ,

    ஜெத்வான ஸேனங் பியஸாதரூபங்;

    Jetvāna senaṃ piyasātarūpaṃ;

    ஏகோஹங் ஜா²யங் ஸுக²மனுபோ³தி⁴ங்,

    Ekohaṃ jhāyaṃ sukhamanubodhiṃ,

    தஸ்மா ஜனேன ந கரோமி ஸக்கி²ங்;

    Tasmā janena na karomi sakkhiṃ;

    ஸக்கீ² ந ஸம்பஜ்ஜதி கேனசி மே’தி.

    Sakkhī na sampajjati kenaci me’ti.

    ‘‘இமஸ்ஸ கோ², ப⁴கி³னி, ப⁴க³வதா ஸங்கி²த்தேன பா⁴ஸிதஸ்ஸ ஏவங் வித்தா²ரேன அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³’’தி. ச²ட்ட²ங்.

    ‘‘Imassa kho, bhagini, bhagavatā saṃkhittena bhāsitassa evaṃ vitthārena attho daṭṭhabbo’’ti. Chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. கு³லக⁴ரே (க॰) குருரக⁴ரே மஹாவ॰ 257
    2. gulaghare (ka.) kururaghare mahāva. 257
    3. ஏகாஹங் (க॰)
    4. ekāhaṃ (ka.)
    5. ஸகி²ங் (க॰) ஸங்॰ நி॰ 1.161 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    6. sakhiṃ (ka.) saṃ. ni. 1.161 passitabbaṃ
    7. ஸகீ² (க॰)
    8. sakhī (ka.)
    9. அத்தா²பி⁴னிப்³ப³த்தேஸுங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    10. ஆதி³மத்³த³ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    11. atthābhinibbattesuṃ (sī. syā.)
    12. ādimaddasa (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 6. காளீஸுத்தவண்ணனா • 6. Kāḷīsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 6. காளீஸுத்தவண்ணனா • 6. Kāḷīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact