Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. કાળુદાયિત્થેરઅપદાનં

    4. Kāḷudāyittheraapadānaṃ

    ૪૮.

    48.

    ‘‘પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સ , લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa , lokajeṭṭhassa tādino;

    અદ્ધાનં પટિપન્નસ્સ, ચરતો ચારિકં તદા.

    Addhānaṃ paṭipannassa, carato cārikaṃ tadā.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘સુફુલ્લં પદુમં ગય્હ, ઉપ્પલં મલ્લિકઞ્ચહં;

    ‘‘Suphullaṃ padumaṃ gayha, uppalaṃ mallikañcahaṃ;

    પરમન્નં ગહેત્વાન, અદાસિં સત્થુનો અહં.

    Paramannaṃ gahetvāna, adāsiṃ satthuno ahaṃ.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘પરિભુઞ્જિ મહાવીરો, પરમન્નં સુભોજનં;

    ‘‘Paribhuñji mahāvīro, paramannaṃ subhojanaṃ;

    તઞ્ચ પુપ્ફં ગહેત્વાન, જનસ્સ સમ્પદસ્સયિ.

    Tañca pupphaṃ gahetvāna, janassa sampadassayi.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘ઇટ્ઠં કન્તં 1, પિયં લોકે, જલજં પુપ્ફમુત્તમં;

    ‘‘Iṭṭhaṃ kantaṃ 2, piyaṃ loke, jalajaṃ pupphamuttamaṃ;

    સુદુક્કરં કતં તેન, યો મે પુપ્ફં અદાસિદં.

    Sudukkaraṃ kataṃ tena, yo me pupphaṃ adāsidaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘યો પુપ્ફમભિરોપેસિ, પરમન્નઞ્ચદાસિ મે;

    ‘‘Yo pupphamabhiropesi, paramannañcadāsi me;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘‘દસ અટ્ઠ ચક્ખત્તું 3 સો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Dasa aṭṭha cakkhattuṃ 4 so, devarajjaṃ karissati;

    ઉપ્પલં પદુમઞ્ચાપિ, મલ્લિકઞ્ચ તદુત્તરિ.

    Uppalaṃ padumañcāpi, mallikañca taduttari.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘‘અસ્સ પુઞ્ઞવિપાકેન, દિબ્બગન્ધસમાયુતં;

    ‘‘‘Assa puññavipākena, dibbagandhasamāyutaṃ;

    આકાસે છદનં કત્વા, ધારયિસ્સતિ તાવદે.

    Ākāse chadanaṃ katvā, dhārayissati tāvade.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘‘પઞ્ચવીસતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Pañcavīsatikkhattuñca, cakkavattī bhavissati;

    પથબ્યા રજ્જં પઞ્ચસતં, વસુધં આવસિસ્સતિ.

    Pathabyā rajjaṃ pañcasataṃ, vasudhaṃ āvasissati.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન 5, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena 6, satthā loke bhavissati.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘‘સકકમ્માભિરદ્ધો સો, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘Sakakammābhiraddho so, sukkamūlena codito;

    સક્યાનં નન્દિજનનો, ઞાતિબન્ધુ ભવિસ્સતિ.

    Sakyānaṃ nandijanano, ñātibandhu bhavissati.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘‘સો પચ્છા પબ્બજિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘So pacchā pabbajitvāna, sukkamūlena codito;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘‘પટિસમ્ભિદમનુપ્પત્તં, કતકિચ્ચમનાસવં;

    ‘‘‘Paṭisambhidamanuppattaṃ, katakiccamanāsavaṃ;

    ગોતમો લોકબન્ધુ તં 7, એતદગ્ગે ઠપેસ્સતિ.

    Gotamo lokabandhu taṃ 8, etadagge ṭhapessati.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘‘પધાનપહિતત્તો સો, ઉપસન્તો નિરૂપધિ;

    ‘‘‘Padhānapahitatto so, upasanto nirūpadhi;

    ઉદાયી નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Udāyī nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘રાગો દોસો ચ મોહો ચ, માનો મક્ખો ચ ધંસિતો;

    ‘‘Rāgo doso ca moho ca, māno makkho ca dhaṃsito;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘તોસયિઞ્ચાપિ સમ્બુદ્ધં, આતાપી નિપકો અહં;

    ‘‘Tosayiñcāpi sambuddhaṃ, ātāpī nipako ahaṃ;

    પસાદિતો 9 ચ સમ્બુદ્ધો, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં.

    Pasādito 10 ca sambuddho, etadagge ṭhapesi maṃ.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા કાળુદાયી થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ;

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā kāḷudāyī thero imā gāthāyo abhāsitthāti;

    કાળુદાયીથેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Kāḷudāyītherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. કન્તયિદં (સ્યા॰)
    2. kantayidaṃ (syā.)
    3. દસ ચટ્ઠક્ખત્તું (સી॰), દસમટ્ઠક્ખત્તું (સ્યા॰)
    4. dasa caṭṭhakkhattuṃ (sī.), dasamaṭṭhakkhattuṃ (syā.)
    5. નામેન (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    6. nāmena (sī. syā. ka.)
    7. સો (સી॰)
    8. so (sī.)
    9. પમોદિતો (સી॰)
    10. pamodito (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૪. કાળુદાયિત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 4. Kāḷudāyittheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact