Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. કાળુદાયિત્થેરઅપદાનં

    6. Kāḷudāyittheraapadānaṃ

    ૧૬૫.

    165.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્મેસુ ચક્ખુમા;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ૧૬૬.

    166.

    ‘‘નાયકાનં વરો સત્થા, ગુણાગુણવિદૂ જિનો;

    ‘‘Nāyakānaṃ varo satthā, guṇāguṇavidū jino;

    કતઞ્ઞૂ કતવેદી ચ, તિત્થે યોજેતિ પાણિને 1.

    Kataññū katavedī ca, titthe yojeti pāṇine 2.

    ૧૬૭.

    167.

    ‘‘સબ્બઞ્ઞુતેન ઞાણેન, તુલયિત્વા દયાસયો;

    ‘‘Sabbaññutena ñāṇena, tulayitvā dayāsayo;

    દેસેતિ પવરં ધમ્મં, અનન્તગુણસઞ્ચયો.

    Deseti pavaraṃ dhammaṃ, anantaguṇasañcayo.

    ૧૬૮.

    168.

    ‘‘સ કદાચિ મહાવીરો, અનન્તજિનસંસરિ 3;

    ‘‘Sa kadāci mahāvīro, anantajinasaṃsari 4;

    દેસેતિ મધુરં ધમ્મં, ચતુસચ્ચૂપસઞ્હિતં.

    Deseti madhuraṃ dhammaṃ, catusaccūpasañhitaṃ.

    ૧૬૯.

    169.

    ‘‘સુત્વાન તં ધમ્મવરં, આદિમજ્ઝન્તસોભણં;

    ‘‘Sutvāna taṃ dhammavaraṃ, ādimajjhantasobhaṇaṃ;

    પાણસતસહસ્સાનં, ધમ્માભિસમયો અહુ.

    Pāṇasatasahassānaṃ, dhammābhisamayo ahu.

    ૧૭૦.

    170.

    ‘‘નિન્નાદિતા તદા ભૂમિ, ગજ્જિંસુ ચ પયોધરા;

    ‘‘Ninnāditā tadā bhūmi, gajjiṃsu ca payodharā;

    સાધુકારં પવત્તિંસુ, દેવબ્રહ્મનરાસુરા.

    Sādhukāraṃ pavattiṃsu, devabrahmanarāsurā.

    ૧૭૧.

    171.

    ‘‘‘અહો કારુણિકો સત્થા, અહો સદ્ધમ્મદેસના;

    ‘‘‘Aho kāruṇiko satthā, aho saddhammadesanā;

    અહો ભવસમુદ્દમ્હિ, નિમુગ્ગે ઉદ્ધરી જિનો’.

    Aho bhavasamuddamhi, nimugge uddharī jino’.

    ૧૭૨.

    172.

    ‘‘એવં પવેદજાતેસુ, સનરામરબ્રહ્મસુ;

    ‘‘Evaṃ pavedajātesu, sanarāmarabrahmasu;

    કુલપ્પસાદકાનગ્ગં, સાવકં વણ્ણયી જિનો.

    Kulappasādakānaggaṃ, sāvakaṃ vaṇṇayī jino.

    ૧૭૩.

    173.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, જાતોમચ્ચકુલે અહું;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātomaccakule ahuṃ;

    પાસાદિકો દસ્સનિયો, પહૂતધનધઞ્ઞવા.

    Pāsādiko dassaniyo, pahūtadhanadhaññavā.

    ૧૭૪.

    174.

    ‘‘હંસારામમુપેચ્ચાહં , વન્દિત્વા તં તથાગતં;

    ‘‘Haṃsārāmamupeccāhaṃ , vanditvā taṃ tathāgataṃ;

    સુણિત્વા મધુરં ધમ્મં, કારં કત્વા ચ તાદિનો.

    Suṇitvā madhuraṃ dhammaṃ, kāraṃ katvā ca tādino.

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘નિપચ્ચ પાદમૂલેહં, ઇમં વચનમબ્રવિં;

    ‘‘Nipacca pādamūlehaṃ, imaṃ vacanamabraviṃ;

    ‘કુલપ્પસાદકાનગ્ગો, યો તયા સન્થુતો 5 મુને.

    ‘Kulappasādakānaggo, yo tayā santhuto 6 mune.

    ૧૭૬.

    176.

    ‘‘‘તાદિસો હોમહં વીર 7, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ સાસને’;

    ‘‘‘Tādiso homahaṃ vīra 8, buddhaseṭṭhassa sāsane’;

    તદા મહાકારુણિકો, સિઞ્ચન્તો વા મતેન મં.

    Tadā mahākāruṇiko, siñcanto vā matena maṃ.

    ૧૭૭.

    177.

    ‘‘આહ મં ‘પુત્ત ઉત્તિટ્ઠ, લચ્છસે તં મનોરથં;

    ‘‘Āha maṃ ‘putta uttiṭṭha, lacchase taṃ manorathaṃ;

    કથં નામ જિને કારં, કત્વાન વિફલો સિયા.

    Kathaṃ nāma jine kāraṃ, katvāna viphalo siyā.

    ૧૭૮.

    178.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૧૭૯.

    179.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ઉદાયિ નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Udāyi nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    ૧૮૦.

    180.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતો હુત્વા, યાવજીવં તદા જિનં;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    મેત્તચિત્તો પરિચરિં, પચ્ચયેહિ વિનાયકં.

    Mettacitto paricariṃ, paccayehi vināyakaṃ.

    ૧૮૧.

    181.

    ‘‘તેન કમ્મવિપાકેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammavipākena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૧૮૨.

    182.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, રમ્મે કપિલવત્થવે;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, ramme kapilavatthave;

    જાતો મહામચ્ચકુલે, સુદ્ધોદનમહીપતે 9.

    Jāto mahāmaccakule, suddhodanamahīpate 10.

    ૧૮૩.

    183.

    ‘‘તદા અજાયિ સિદ્ધત્થો, રમ્મે લુમ્બિનિકાનને;

    ‘‘Tadā ajāyi siddhattho, ramme lumbinikānane;

    હિતાય સબ્બલોકસ્સ, સુખાય ચ નરાસભો.

    Hitāya sabbalokassa, sukhāya ca narāsabho.

    ૧૮૪.

    184.

    ‘‘તદહેવ અહં જાતો, સહ તેનેવ વડ્ઢિતો;

    ‘‘Tadaheva ahaṃ jāto, saha teneva vaḍḍhito;

    પિયો સહાયો દયિતો, વિયત્તો નીતિકોવિદો.

    Piyo sahāyo dayito, viyatto nītikovido.

    ૧૮૫.

    185.

    ‘‘એકૂનતિંસો વયસા, નિક્ખમિત્વા અગારતો 11;

    ‘‘Ekūnatiṃso vayasā, nikkhamitvā agārato 12;

    છબ્બસ્સં વીતિનામેત્વા, આસિ બુદ્ધો વિનાયકો.

    Chabbassaṃ vītināmetvā, āsi buddho vināyako.

    ૧૮૬.

    186.

    ‘‘જેત્વા સસેનકં મારં, ખેપયિત્વાન આસવે;

    ‘‘Jetvā sasenakaṃ māraṃ, khepayitvāna āsave;

    ભવણ્ણવં તરિત્વાન, બુદ્ધો આસિ સદેવકે.

    Bhavaṇṇavaṃ taritvāna, buddho āsi sadevake.

    ૧૮૭.

    187.

    ‘‘ઇસિવ્હયં ગમિત્વાન 13, વિનેત્વા પઞ્ચવગ્ગિયે;

    ‘‘Isivhayaṃ gamitvāna 14, vinetvā pañcavaggiye;

    તતો વિનેસિ ભગવા, ગન્ત્વા ગન્ત્વા તહિં તહિં.

    Tato vinesi bhagavā, gantvā gantvā tahiṃ tahiṃ.

    ૧૮૮.

    188.

    ‘‘વેનેય્યે વિનયન્તો સો, સઙ્ગણ્હન્તો સદેવકં;

    ‘‘Veneyye vinayanto so, saṅgaṇhanto sadevakaṃ;

    ઉપેચ્ચ મગધે ગિરિં 15, વિહરિત્થ તદા જિનો.

    Upecca magadhe giriṃ 16, viharittha tadā jino.

    ૧૮૯.

    189.

    ‘‘તદા સુદ્ધોદનેનાહં, ભૂમિપાલેન પેસિતો;

    ‘‘Tadā suddhodanenāhaṃ, bhūmipālena pesito;

    ગન્ત્વા દિસ્વા દસબલં, પબ્બજિત્વારહા અહું.

    Gantvā disvā dasabalaṃ, pabbajitvārahā ahuṃ.

    ૧૯૦.

    190.

    ‘‘તદા મહેસિં યાચિત્વા, પાપયિં કપિલવ્હયં;

    ‘‘Tadā mahesiṃ yācitvā, pāpayiṃ kapilavhayaṃ;

    તતો પુરાહં ગન્ત્વાન, પસાદેસિં મહાકુલં.

    Tato purāhaṃ gantvāna, pasādesiṃ mahākulaṃ.

    ૧૯૧.

    191.

    ‘‘જિનો તસ્મિં ગુણે તુટ્ઠો, મં મહાપરિસાય સો 17;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, maṃ mahāparisāya so 18;

    કુલપ્પસાદકાનગ્ગં, પઞ્ઞાપેસિ વિનાયકો.

    Kulappasādakānaggaṃ, paññāpesi vināyako.

    ૧૯૨.

    192.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૯૩.

    193.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૯૪.

    194.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા કાળુદાયિથેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā kāḷudāyithero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    કાળુદાયિત્થેરસ્સાપદાનં છટ્ઠં.

    Kāḷudāyittherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. પાણિનો (સી॰ સ્યા પી॰)
    2. pāṇino (sī. syā pī.)
    3. અનન્તજનસંસદિ (સી॰), અનન્તજનસંસુધિ (સ્યા॰), અનન્તજનસંસરી (પી॰)
    4. anantajanasaṃsadi (sī.), anantajanasaṃsudhi (syā.), anantajanasaṃsarī (pī.)
    5. યો તવ સાસને (સ્યા॰)
    6. yo tava sāsane (syā.)
    7. તાદિસોહં મહાવીર (સ્યા॰ ક॰)
    8. tādisohaṃ mahāvīra (syā. ka.)
    9. સુદ્ધોદનો મહીપતિ (સ્યા॰)
    10. suddhodano mahīpati (syā.)
    11. નિક્ખન્તો પબ્બજિત્થસો (સી॰ સ્યા॰)
    12. nikkhanto pabbajitthaso (sī. syā.)
    13. ઇસિવ્હયં પતનં ગન્ત્વા (સ્યા॰)
    14. isivhayaṃ patanaṃ gantvā (syā.)
    15. માગદગિરિં (સી॰), મઙ્ગલાગિરિં (પી॰)
    16. māgadagiriṃ (sī.), maṅgalāgiriṃ (pī.)
    17. મમાહ પુરિસાસભો (સ્યા॰ પી॰)
    18. mamāha purisāsabho (syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૬. કાળુદાયિત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 6. Kāḷudāyittheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact