Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૩. કલ્યાણવગ્ગો
3. Kalyāṇavaggo
[૧૭૧] ૧. કલ્યાણધમ્મજાતકવણ્ણના
[171] 1. Kalyāṇadhammajātakavaṇṇanā
કલ્યાણધમ્મોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં બધિરસસ્સું આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયઞ્હિ એકો કુટુમ્બિકો સદ્ધો પસન્નો તિસરણગતો પઞ્ચસીલેન સમન્નાગતો. સો એકદિવસં બહૂનિ સપ્પિઆદીનિ ભેસજ્જાનિ ચેવ પુપ્ફગન્ધવત્થાદીનિ ચ ગહેત્વા ‘‘જેતવને સત્થુ સન્તિકે ધમ્મં સોસ્સામી’’તિ અગમાસિ. તસ્સ તત્થ ગતકાલે સસ્સુ ખાદનીયભોજનીયં ગહેત્વા ધીતરં દટ્ઠુકામા તં ગેહં અગમાસિ, સા ચ થોકં બધિરધાતુકા હોતિ. સા ધીતરા સદ્ધિં ભુત્તભોજના ભત્તસમ્મદં વિનોદયમાના ધીતરં પુચ્છિ – ‘‘કિં, અમ્મ, ભત્તા તે સમ્મોદમાનો અવિવદમાનો પિયસંવાસં વસતી’’તિ. ‘‘કિં, અમ્મ, કથેથ યાદિસો તુમ્હાકં જામાતા સીલેન ચેવ આચારસમ્પદાય ચ, તાદિસો પબ્બજિતોપિ દુલ્લભો’’તિ. ઉપાસિકા ધીતુ વચનં સાધુકં અસલ્લક્ખેત્વા ‘‘પબ્બજિતો’’તિ પદમેવ ગહેત્વા ‘‘અમ્મ, કસ્મા તે ભત્તા પબ્બજિતો’’તિ મહાસદ્દં અકાસિ. તં સુત્વા સકલગેહવાસિનો ‘‘અમ્હાકં કિર કુટુમ્બિકો પબ્બજિતો’’તિ વિરવિંસુ. તેસં સદ્દં સુત્વા દ્વારેન સઞ્ચરન્તા ‘‘કિં નામ કિરેત’’ન્તિ પુચ્છિંસુ. ‘‘ઇમસ્મિં કિર ગેહે કુટુમ્બિકો પબ્બજિતો’’તિ. સોપિ ખો કુટુમ્બિકો દસબલસ્સ ધમ્મં સુત્વા વિહારા નિક્ખમ્મ નગરં પાવિસિ.
Kalyāṇadhammoti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ badhirasassuṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyañhi eko kuṭumbiko saddho pasanno tisaraṇagato pañcasīlena samannāgato. So ekadivasaṃ bahūni sappiādīni bhesajjāni ceva pupphagandhavatthādīni ca gahetvā ‘‘jetavane satthu santike dhammaṃ sossāmī’’ti agamāsi. Tassa tattha gatakāle sassu khādanīyabhojanīyaṃ gahetvā dhītaraṃ daṭṭhukāmā taṃ gehaṃ agamāsi, sā ca thokaṃ badhiradhātukā hoti. Sā dhītarā saddhiṃ bhuttabhojanā bhattasammadaṃ vinodayamānā dhītaraṃ pucchi – ‘‘kiṃ, amma, bhattā te sammodamāno avivadamāno piyasaṃvāsaṃ vasatī’’ti. ‘‘Kiṃ, amma, kathetha yādiso tumhākaṃ jāmātā sīlena ceva ācārasampadāya ca, tādiso pabbajitopi dullabho’’ti. Upāsikā dhītu vacanaṃ sādhukaṃ asallakkhetvā ‘‘pabbajito’’ti padameva gahetvā ‘‘amma, kasmā te bhattā pabbajito’’ti mahāsaddaṃ akāsi. Taṃ sutvā sakalagehavāsino ‘‘amhākaṃ kira kuṭumbiko pabbajito’’ti viraviṃsu. Tesaṃ saddaṃ sutvā dvārena sañcarantā ‘‘kiṃ nāma kireta’’nti pucchiṃsu. ‘‘Imasmiṃ kira gehe kuṭumbiko pabbajito’’ti. Sopi kho kuṭumbiko dasabalassa dhammaṃ sutvā vihārā nikkhamma nagaraṃ pāvisi.
અથ નં અન્તરામગ્ગેયેવ એકો પુરિસો દિસ્વા ‘‘સમ્મ, ત્વં કિર પબ્બજિતોતિ તવ ગેહે પુત્તદારપરિજનો પરિદેવતી’’તિ આહ. અથસ્સ એતદહોસિ – ‘‘અયં અપબ્બજિતમેવ કિર મં ‘પબ્બજિતો’તિ વદતિ, ઉપ્પન્નો ખો પન મે કલ્યાણસદ્દો ન અન્તરધાપેતબ્બો, અજ્જેવ મયા પબ્બજિતું વટ્ટતી’’તિ તતોવ નિવત્તિત્વા સત્થુ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘કિં નુ ખો, ઉપાસક, ઇદાનેવ બુદ્ધુપટ્ઠાનં કત્વા ગન્ત્વા ઇદાનેવ પચ્ચાગતોસી’’તિ વુત્તે તમત્થં આરોચેત્વા ‘‘ભન્તે, કલ્યાણસદ્દો નામ ઉપ્પન્નો ન અન્તરધાપેતું વટ્ટતિ, તસ્મા પબ્બજિતુકામો હુત્વા આગતોમ્હી’’તિ આહ. સો પબ્બજ્જઞ્ચ ઉપસમ્પદઞ્ચ લભિત્વા સમ્મા પટિપન્નો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ. ઇદં કિર કારણં ભિક્ખુસઙ્ઘે પાકટં જાતં. અથેકદિવસં ધમ્મસભાયં ભિક્ખૂ કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, અસુકો નામ કુટુમ્બિકો ‘ઉપ્પન્નો કલ્યાણસદ્દો ન અન્તરધાપેતબ્બો’તિ પબ્બજિત્વા ઇદાનિ અરહત્તં પત્તો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખવે, પોરાણકપણ્ડિતાપિ ‘ઉપ્પન્નો કલ્યાણસદ્દો વિરાધેતું ન વટ્ટતી’તિ પબ્બજિંસુયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Atha naṃ antarāmaggeyeva eko puriso disvā ‘‘samma, tvaṃ kira pabbajitoti tava gehe puttadāraparijano paridevatī’’ti āha. Athassa etadahosi – ‘‘ayaṃ apabbajitameva kira maṃ ‘pabbajito’ti vadati, uppanno kho pana me kalyāṇasaddo na antaradhāpetabbo, ajjeva mayā pabbajituṃ vaṭṭatī’’ti tatova nivattitvā satthu santikaṃ gantvā ‘‘kiṃ nu kho, upāsaka, idāneva buddhupaṭṭhānaṃ katvā gantvā idāneva paccāgatosī’’ti vutte tamatthaṃ ārocetvā ‘‘bhante, kalyāṇasaddo nāma uppanno na antaradhāpetuṃ vaṭṭati, tasmā pabbajitukāmo hutvā āgatomhī’’ti āha. So pabbajjañca upasampadañca labhitvā sammā paṭipanno nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Idaṃ kira kāraṇaṃ bhikkhusaṅghe pākaṭaṃ jātaṃ. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asuko nāma kuṭumbiko ‘uppanno kalyāṇasaddo na antaradhāpetabbo’ti pabbajitvā idāni arahattaṃ patto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘bhikkhave, porāṇakapaṇḍitāpi ‘uppanno kalyāṇasaddo virādhetuṃ na vaṭṭatī’ti pabbajiṃsuyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો સેટ્ઠિકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો પિતુ અચ્ચયેન સેટ્ઠિટ્ઠાનં પાપુણિ. સો એકદિવસં નિવેસના નિક્ખમિત્વા રાજુપટ્ઠાનં અગમાસિ. અથસ્સ સસ્સુ ‘‘ધીતરં પસ્સિસ્સામી’’તિ તં ગેહં અગમાસિ, સા થોકં બધિરધાતુકાતિ સબ્બં પચ્ચુપ્પન્નવત્થુસદિસમેવ. તં પન રાજુપટ્ઠાનં ગન્ત્વા અત્તનો ઘરં આગચ્છન્તં દિસ્વા એકો પુરિસો ‘‘તુમ્હે કિર પબ્બજિતાતિ તુમ્હાકં ગેહે મહાપરિદેવો પવત્તતી’’તિ આહ. બોધિસત્તો ‘‘ઉપ્પન્નો કલ્યાણસદ્દો નામ ન અન્તરધાપેતું વટ્ટતી’’તિ તતોવ નિવત્તિત્વા રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘કિં, મહાસેટ્ઠિ, ઇદાનેવ ગન્ત્વા પુન આગતોસી’’તિ વુત્તે ‘‘દેવ, ગેહજનો કિર મં અપબ્બજિતમેવ ‘પબ્બજિતો’તિ વત્વા પરિદેવતિ, ઉપ્પન્નો ખો પન કલ્યાણસદ્દો ન અન્તરધાપેતબ્બો, પબ્બજિસ્સામહં, પબ્બજ્જં મે અનુજાનાહી’’તિ એતમત્થં પકાસેતું ઇમા ગાથા આહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto seṭṭhikule nibbattitvā vayappatto pitu accayena seṭṭhiṭṭhānaṃ pāpuṇi. So ekadivasaṃ nivesanā nikkhamitvā rājupaṭṭhānaṃ agamāsi. Athassa sassu ‘‘dhītaraṃ passissāmī’’ti taṃ gehaṃ agamāsi, sā thokaṃ badhiradhātukāti sabbaṃ paccuppannavatthusadisameva. Taṃ pana rājupaṭṭhānaṃ gantvā attano gharaṃ āgacchantaṃ disvā eko puriso ‘‘tumhe kira pabbajitāti tumhākaṃ gehe mahāparidevo pavattatī’’ti āha. Bodhisatto ‘‘uppanno kalyāṇasaddo nāma na antaradhāpetuṃ vaṭṭatī’’ti tatova nivattitvā rañño santikaṃ gantvā ‘‘kiṃ, mahāseṭṭhi, idāneva gantvā puna āgatosī’’ti vutte ‘‘deva, gehajano kira maṃ apabbajitameva ‘pabbajito’ti vatvā paridevati, uppanno kho pana kalyāṇasaddo na antaradhāpetabbo, pabbajissāmahaṃ, pabbajjaṃ me anujānāhī’’ti etamatthaṃ pakāsetuṃ imā gāthā āha –
૪૧.
41.
‘‘કલ્યાણધમ્મોતિ યદા જનિન્દ, લોકે સમઞ્ઞં અનુપાપુણાતિ;
‘‘Kalyāṇadhammoti yadā janinda, loke samaññaṃ anupāpuṇāti;
તસ્મા ન હિય્યેથ નરો સપઞ્ઞો, હિરિયાપિ સન્તો ઘુરમાદિયન્તિ.
Tasmā na hiyyetha naro sapañño, hiriyāpi santo ghuramādiyanti.
૪૨.
42.
‘‘સાયં સમઞ્ઞા ઇધ મજ્જ પત્તા, કલ્યાણધમ્મોતિ જનિન્દ લોકે;
‘‘Sāyaṃ samaññā idha majja pattā, kalyāṇadhammoti janinda loke;
તાહં સમેક્ખં ઇધ પબ્બજિસ્સં, ન હિ મત્થિ છન્દો ઇધ કામભોગે’’તિ.
Tāhaṃ samekkhaṃ idha pabbajissaṃ, na hi matthi chando idha kāmabhoge’’ti.
તત્થ કલ્યાણધમ્મોતિ સુન્દરધમ્મો. સમઞ્ઞં અનુપાપુણાતીતિ યદા સીલવા કલ્યાણધમ્મો પબ્બજિતોતિ ઇદં પઞ્ઞત્તિવોહારં પાપુણાતિ. તસ્મા ન હિય્યેથાતિ તતો સામઞ્ઞતો ન પરિહાયેથ. હિરિયાપિ સન્તો ધુરમાદિયન્તીતિ, મહારાજ, સપ્પુરિસા નામ અજ્ઝત્તસમુટ્ઠિતાય હિરિયા બહિદ્ધસમુટ્ઠિતેન ઓત્તપ્પેનપિ એતં પબ્બજિતધુરં ગણ્હન્તિ. ઇધ મજ્જ પત્તાતિ ઇધ મયા અજ્જ પત્તા. તાહં સમેક્ખન્તિ તં અહં ગુણવસેન લદ્ધસમઞ્ઞં સમેક્ખન્તો પસ્સન્તો. ન હિ મત્થિ છન્દોતિ ન હિ મે અત્થિ છન્દો. ઇધ કામભોગેતિ ઇમસ્મિં લોકે કિલેસકામવત્થુકામપરિભોગેહિ.
Tattha kalyāṇadhammoti sundaradhammo. Samaññaṃ anupāpuṇātīti yadā sīlavā kalyāṇadhammo pabbajitoti idaṃ paññattivohāraṃ pāpuṇāti. Tasmā na hiyyethāti tato sāmaññato na parihāyetha. Hiriyāpi santo dhuramādiyantīti, mahārāja, sappurisā nāma ajjhattasamuṭṭhitāya hiriyā bahiddhasamuṭṭhitena ottappenapi etaṃ pabbajitadhuraṃ gaṇhanti. Idha majja pattāti idha mayā ajja pattā. Tāhaṃ samekkhanti taṃ ahaṃ guṇavasena laddhasamaññaṃ samekkhanto passanto. Na hi matthi chandoti na hi me atthi chando. Idha kāmabhogeti imasmiṃ loke kilesakāmavatthukāmaparibhogehi.
બોધિસત્તો એવં વત્વા રાજાનં પબ્બજ્જં અનુજાનાપેત્વા હિમવન્તપદેસં ગન્ત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો અહોસિ.
Bodhisatto evaṃ vatvā rājānaṃ pabbajjaṃ anujānāpetvā himavantapadesaṃ gantvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા રાજા આનન્દો અહોસિ, બારાણસિસેટ્ઠિ પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, bārāṇasiseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.
કલ્યાણધમ્મજાતકવણ્ણના પઠમા.
Kalyāṇadhammajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૭૧. કલ્યાણધમ્મજાતકં • 171. Kalyāṇadhammajātakaṃ