Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    8. கல்யாணஸீலஸுத்தவண்ணனா

    8. Kalyāṇasīlasuttavaṇṇanā

    97. அட்ட²மே கல்யாணஸீலோதி ஸுந்த³ரஸீலோ, பஸத்த²ஸீலோ, பரிபுண்ணஸீலோ. தத்த² ஸீலபாரிபூரீ த்³வீஹி காரணேஹி ஹோதி ஸம்மதே³வ ஸீலவிபத்தியா ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனேன, ஸீலஸம்பத்தியா ச ஆனிஸங்ஸத³ஸ்ஸனேன. இத⁴ பன ஸப்³ப³பரிப³ந்த⁴விப்பமுத்தஸ்ஸ ஸப்³பா³காரபரிபுண்ணஸ்ஸ மக்³க³ஸீலஸ்ஸ ப²லஸீலஸ்ஸ ச வஸேன கல்யாணதா வேதி³தப்³பா³. கல்யாணத⁴ம்மோதி ஸப்³பே³ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா அதி⁴ப்பேதா, தஸ்மா கல்யாணா ஸதிபட்டா²னாதி³போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா ஏதஸ்ஸாதி கல்யாணத⁴ம்மோ. கல்யாணபஞ்ஞோதி ச மக்³க³ப²லபஞ்ஞாவஸேனேவ கல்யாணபஞ்ஞோ. லோகுத்தரா ஏவ ஹி ஸீலாதி³த⁴ம்மா ஏகந்தகல்யாணா நாம அகுப்பஸபா⁴வத்தா. கேசி பன ‘‘சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலவஸேன கல்யாணஸீலோ, விபஸ்ஸனாமக்³க³த⁴ம்மவஸேன கல்யாணத⁴ம்மோ, மக்³க³ப²லபஞ்ஞாவஸேன கல்யாணபஞ்ஞோ’’தி வத³ந்தி. அஸெக்கா² ஏவ தே ஸீலத⁴ம்மபஞ்ஞாதி ஏகே. அபரே பன ப⁴ணந்தி – ஸோதாபன்னஸகதா³கா³மீனங் மக்³க³ப²லஸீலங் கல்யாணஸீலங் நாம, தஸ்மா ‘‘கல்யாணஸீலோ’’தி இமினா ஸோதாபன்னோ ஸகதா³கா³மீ ச க³ஹிதா ஹொந்தி. தே ஹி ஸீலேஸு பரிபூரகாரினோ நாம. அனாகா³மிமக்³க³ப²லத⁴ம்மா அக்³க³மக்³க³த⁴ம்மா ச கல்யாணத⁴ம்மா நாம. தத்த² ஹி போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி. தஸ்மா ‘‘கல்யாணத⁴ம்மோ’’தி இமினா ததியமக்³க³ட்ட²தோ பட்டா²ய தயோ அரியா க³ஹிதா ஹொந்தி. பஞ்ஞாகிச்சஸ்ஸ மத்த²கப்பத்தியா அக்³க³ப²லே பஞ்ஞா கல்யாணபஞ்ஞா நாம, தஸ்மா பஞ்ஞாவேபுல்லப்பத்தோ அரஹா ‘‘கல்யாணபஞ்ஞோ’’தி வுத்தோ. ஏவமேவ புக்³க³லா க³ஹிதா ஹொந்தீதி. கிங் இமினா பபஞ்சேன? அக்³க³மக்³க³ப²லத⁴ம்மா இத⁴ கல்யாணஸீலாத³யோ வுத்தாதி அயமம்ஹாகங் க²ந்தி. த⁴ம்மவிபா⁴கே³ன ஹி அயங் புக்³க³லவிபா⁴கோ³, ந த⁴ம்மவிபா⁴கோ³தி.

    97. Aṭṭhame kalyāṇasīloti sundarasīlo, pasatthasīlo, paripuṇṇasīlo. Tattha sīlapāripūrī dvīhi kāraṇehi hoti sammadeva sīlavipattiyā ādīnavadassanena, sīlasampattiyā ca ānisaṃsadassanena. Idha pana sabbaparibandhavippamuttassa sabbākāraparipuṇṇassa maggasīlassa phalasīlassa ca vasena kalyāṇatā veditabbā. Kalyāṇadhammoti sabbe bodhipakkhiyadhammā adhippetā, tasmā kalyāṇā satipaṭṭhānādibodhipakkhiyadhammā etassāti kalyāṇadhammo. Kalyāṇapaññoti ca maggaphalapaññāvaseneva kalyāṇapañño. Lokuttarā eva hi sīlādidhammā ekantakalyāṇā nāma akuppasabhāvattā. Keci pana ‘‘catupārisuddhisīlavasena kalyāṇasīlo, vipassanāmaggadhammavasena kalyāṇadhammo, maggaphalapaññāvasena kalyāṇapañño’’ti vadanti. Asekkhā eva te sīladhammapaññāti eke. Apare pana bhaṇanti – sotāpannasakadāgāmīnaṃ maggaphalasīlaṃ kalyāṇasīlaṃ nāma, tasmā ‘‘kalyāṇasīlo’’ti iminā sotāpanno sakadāgāmī ca gahitā honti. Te hi sīlesu paripūrakārino nāma. Anāgāmimaggaphaladhammā aggamaggadhammā ca kalyāṇadhammā nāma. Tattha hi bodhipakkhiyadhammā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti. Tasmā ‘‘kalyāṇadhammo’’ti iminā tatiyamaggaṭṭhato paṭṭhāya tayo ariyā gahitā honti. Paññākiccassa matthakappattiyā aggaphale paññā kalyāṇapaññā nāma, tasmā paññāvepullappatto arahā ‘‘kalyāṇapañño’’ti vutto. Evameva puggalā gahitā hontīti. Kiṃ iminā papañcena? Aggamaggaphaladhammā idha kalyāṇasīlādayo vuttāti ayamamhākaṃ khanti. Dhammavibhāgena hi ayaṃ puggalavibhāgo, na dhammavibhāgoti.

    கேவலீதி எத்த² கேவலங் வுச்சதி கேனசி அவோமிஸ்ஸகதாய ஸப்³ப³ஸங்க²தவிவித்தங் நிப்³பா³னங், தஸ்ஸ அதி⁴க³தத்தா அரஹா கேவலீ. அத² வா பஹானபா⁴வனாபாரிபூரியா பரியோஸானஅனவஜ்ஜத⁴ம்மபாரிபூரியா ச கல்யாணகட்டே²ன அப்³யாஸேகஸுக²தாய ச கேவலங் அரஹத்தங், தத³தி⁴க³மேன கேவலீ கீ²ணாஸவோ. மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியவாஸங் வஸித்வா பரியோஸாபெத்வா டி²தோதி வுஸிதவா. உத்தமேஹி அக்³க³பூ⁴தேஹி வா அஸெக்க²த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தத்தா ‘‘உத்தமபுரிஸோ’’தி வுச்சதி.

    Kevalīti ettha kevalaṃ vuccati kenaci avomissakatāya sabbasaṅkhatavivittaṃ nibbānaṃ, tassa adhigatattā arahā kevalī. Atha vā pahānabhāvanāpāripūriyā pariyosānaanavajjadhammapāripūriyā ca kalyāṇakaṭṭhena abyāsekasukhatāya ca kevalaṃ arahattaṃ, tadadhigamena kevalī khīṇāsavo. Maggabrahmacariyavāsaṃ vasitvā pariyosāpetvā ṭhitoti vusitavā. Uttamehi aggabhūtehi vā asekkhadhammehi samannāgatattā ‘‘uttamapuriso’’ti vuccati.

    ஸீலவாதி எத்த² கேனட்டே²ன ஸீலங்? ஸீலனட்டே²ன ஸீலங். கிமித³ங் ஸீலனங் நாம? ஸமாதா⁴னங், ஸுஸீல்யவஸேன காயகம்மாதீ³னங் அவிப்பகிண்ணதாதி அத்தோ². அத² வா உபதா⁴ரணங், ஜா²னாதி³குஸலத⁴ம்மானங் பதிட்டா²னவஸேன ஆதா⁴ரபா⁴வோதி அத்தோ². தஸ்மா ஸீலதி, ஸீலேதீதி வா ஸீலங். அயங் தாவ ஸத்³த³லக்க²ணனயேன ஸீலட்டோ². அபரே பன ‘‘ஸிரட்டோ² ஸீலட்டோ², ஸீதலட்டோ² ஸீலட்டோ², ஸிவட்டோ² ஸீலட்டோ²’’தி நிருத்தினயேன அத்த²ங் வண்ணயந்தி. தயித³ங் பாரிபூரிதோ அதிஸயதோ வா ஸீலங் அஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸீலவா, சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலவஸேன ஸீலஸம்பன்னோதி அத்தோ². தத்த² யங் ஜெட்ட²கஸீலங் , தங் வித்தா²ரெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ’’திஆதி³ வுத்தந்தி ஏகச்சானங் ஆசரியானங் அதி⁴ப்பாயோ.

    Sīlavāti ettha kenaṭṭhena sīlaṃ? Sīlanaṭṭhena sīlaṃ. Kimidaṃ sīlanaṃ nāma? Samādhānaṃ, susīlyavasena kāyakammādīnaṃ avippakiṇṇatāti attho. Atha vā upadhāraṇaṃ, jhānādikusaladhammānaṃ patiṭṭhānavasena ādhārabhāvoti attho. Tasmā sīlati, sīletīti vā sīlaṃ. Ayaṃ tāva saddalakkhaṇanayena sīlaṭṭho. Apare pana ‘‘siraṭṭho sīlaṭṭho, sītalaṭṭho sīlaṭṭho, sivaṭṭho sīlaṭṭho’’ti niruttinayena atthaṃ vaṇṇayanti. Tayidaṃ pāripūrito atisayato vā sīlaṃ assa atthīti sīlavā, catupārisuddhisīlavasena sīlasampannoti attho. Tattha yaṃ jeṭṭhakasīlaṃ , taṃ vitthāretvā dassetuṃ ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto’’tiādi vuttanti ekaccānaṃ ācariyānaṃ adhippāyo.

    அபரேன பன ப⁴ணந்தி – உப⁴யத்தா²பி பாதிமொக்க²ஸங்வரோ ப⁴க³வதா வுத்தோ. பாதிமொக்க²ஸங்வரோ ஏவ ஹி ஸீலங், இதரேஸு இந்த்³ரியஸங்வரோ ச²த்³வாரரக்க²ணமத்தமேவ, ஆஜீவபாரிஸுத்³தி⁴ த⁴ம்மேன பச்சயுப்பாத³னமத்தமேவ, பச்சயஸன்னிஸ்ஸிதங் படிலத்³த⁴பச்சயே ‘‘இத³மத்த²’’ந்தி பச்சவெக்கி²த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜனமத்தமேவ. நிப்பரியாயேன பாதிமொக்க²ஸங்வரோவ ஸீலங். யஸ்ஸ ஸோ பி⁴ன்னோ, ஸோ ஸீஸச்சி²ன்னோ புரிஸோ விய ஹத்த²பாதே³ ‘‘ஸேஸானி ரக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி ந வத்தப்³போ³. யஸ்ஸ பன ஸோ அரோகோ³, அச்சி²ன்னஸீஸோ விய புரிஸோ, தானி புன பாகதிகானி கத்வா ரக்கி²துங் ஸக்கோதி. தஸ்மா ஸீலவாதி இமினா பாதிமொக்க²ஸீலமேவ உத்³தி³ஸித்வா தங் வித்தா²ரேதுங் ‘‘பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ’’திஆதி³ வுத்தந்தி.

    Aparena pana bhaṇanti – ubhayatthāpi pātimokkhasaṃvaro bhagavatā vutto. Pātimokkhasaṃvaro eva hi sīlaṃ, itaresu indriyasaṃvaro chadvārarakkhaṇamattameva, ājīvapārisuddhi dhammena paccayuppādanamattameva, paccayasannissitaṃ paṭiladdhapaccaye ‘‘idamattha’’nti paccavekkhitvā paribhuñjanamattameva. Nippariyāyena pātimokkhasaṃvarova sīlaṃ. Yassa so bhinno, so sīsacchinno puriso viya hatthapāde ‘‘sesāni rakkhissatī’’ti na vattabbo. Yassa pana so arogo, acchinnasīso viya puriso, tāni puna pākatikāni katvā rakkhituṃ sakkoti. Tasmā sīlavāti iminā pātimokkhasīlameva uddisitvā taṃ vitthāretuṃ ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto’’tiādi vuttanti.

    தத்த² பாதிமொக்க²ந்தி ஸிக்கா²பத³ஸீலங். தஞ்ஹி யோ நங் பாதி ரக்க²தி, தங் மொக்கே²தி மோசேதி ஆபாயிகாதீ³ஹி து³க்கே²ஹீதி பாதிமொக்க²ங். ஸங்வரணங் ஸங்வரோ, காயவாசாஹி அவீதிக்கமோ. பாதிமொக்க²மேவ ஸங்வரோ பாதிமொக்க²ஸங்வரோ, தேன ஸங்வுதோ பிஹிதகாயவாசோதி பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ. இத³மஸ்ஸ தஸ்மிங் ஸீலே பதிட்டி²தபா⁴வபரிதீ³பனங். விஹரதீதி தத³னுரூபவிஹாரஸமங்கி³பா⁴வபரிதீ³பனங். ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோதி ஹெட்டா² பாதிமொக்க²ஸங்வரஸ்ஸ, உபரி விஸேஸானுயோக³ஸ்ஸ ச உபகாரகத⁴ம்மபரிதீ³பனங். அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீதி பாதிமொக்க²ஸீலதோ அசவனத⁴ம்மதாபரிதீ³பனங். ஸமாதா³யாதி ஸிக்கா²பதா³னங் அனவஸேஸதோ ஆதா³னபரிதீ³பனங். ஸிக்க²தீதி ஸிக்கா²ய ஸமங்கி³பா⁴வபரிதீ³பனங். ஸிக்கா²பதே³ஸூதி ஸிக்கி²தப்³ப³த⁴ம்மபரிதீ³பனங்.

    Tattha pātimokkhanti sikkhāpadasīlaṃ. Tañhi yo naṃ pāti rakkhati, taṃ mokkheti moceti āpāyikādīhi dukkhehīti pātimokkhaṃ. Saṃvaraṇaṃ saṃvaro, kāyavācāhi avītikkamo. Pātimokkhameva saṃvaro pātimokkhasaṃvaro, tena saṃvuto pihitakāyavācoti pātimokkhasaṃvarasaṃvuto. Idamassa tasmiṃ sīle patiṭṭhitabhāvaparidīpanaṃ. Viharatīti tadanurūpavihārasamaṅgibhāvaparidīpanaṃ. Ācāragocarasampannoti heṭṭhā pātimokkhasaṃvarassa, upari visesānuyogassa ca upakārakadhammaparidīpanaṃ. Aṇumattesu vajjesu bhayadassāvīti pātimokkhasīlato acavanadhammatāparidīpanaṃ. Samādāyāti sikkhāpadānaṃ anavasesato ādānaparidīpanaṃ. Sikkhatīti sikkhāya samaṅgibhāvaparidīpanaṃ. Sikkhāpadesūti sikkhitabbadhammaparidīpanaṃ.

    அபரோ நயோ – கிலேஸானங் ப³லவபா⁴வதோ பாபகிரியாய ஸுகரபா⁴வதோ புஞ்ஞகிரியாய ச து³க்கரபா⁴வதோ ப³ஹுக்க²த்துங் அபாயேஸு பதனஸீலோதி பாதீ, புது²ஜ்ஜனோ. அனிச்சதாய வா ப⁴வாதீ³ஸு கம்மவேக³க்கி²த்தோ க⁴டியந்தங் விய அனவட்டா²னேன பரிப்³ப⁴மனதோ க³மனஸீலோதி பாதீ, மரணவஸேன வா தம்ஹி தம்ஹி ஸத்தனிகாயே அத்தபா⁴வஸ்ஸ பாதனஸீலோதி பாதீ, ஸத்தஸந்தானோ, சித்தமேவ வா. தங் பாதினங் ஸங்ஸாரது³க்க²தோ மொக்கே²தீதி பாதிமொக்கோ². சித்தஸ்ஸ ஹி விமொக்கே²ன ஸத்தோ விமுத்தோ . ‘‘சித்தவோதா³னா விஸுஜ்ஜ²ந்தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.100) ‘‘அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுத்த’’ந்தி (ம॰ நி॰ 2.206) ச வுத்தங். அத² வா அவிஜ்ஜாதி³னா ஹேதுனா ஸங்ஸாரே பததி க³ச்ச²தி பவத்ததீதி பாதி. ‘‘அவிஜ்ஜானீவரணானங் ஸத்தானங் தண்ஹாஸங்யோஜனானங் ஸந்தா⁴வதங் ஸங்ஸரத’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 2.124; 5.520) ஹி வுத்தங். தஸ்ஸ பாதினோ ஸத்தஸ்ஸ தண்ஹாதி³ஸங்கிலேஸத்தயதோ மொக்கோ² ஏதேனாதி பாதிமொக்கோ². ‘‘கண்டே²காலோ’’திஆதீ³னங் வியஸ்ஸ ஸமாஸஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³.

    Aparo nayo – kilesānaṃ balavabhāvato pāpakiriyāya sukarabhāvato puññakiriyāya ca dukkarabhāvato bahukkhattuṃ apāyesu patanasīloti pātī, puthujjano. Aniccatāya vā bhavādīsu kammavegakkhitto ghaṭiyantaṃ viya anavaṭṭhānena paribbhamanato gamanasīloti pātī, maraṇavasena vā tamhi tamhi sattanikāye attabhāvassa pātanasīloti pātī, sattasantāno, cittameva vā. Taṃ pātinaṃ saṃsāradukkhato mokkhetīti pātimokkho. Cittassa hi vimokkhena satto vimutto . ‘‘Cittavodānā visujjhantī’’ti (saṃ. ni. 3.100) ‘‘anupādāya āsavehi cittaṃ vimutta’’nti (ma. ni. 2.206) ca vuttaṃ. Atha vā avijjādinā hetunā saṃsāre patati gacchati pavattatīti pāti. ‘‘Avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarata’’nti (saṃ. ni. 2.124; 5.520) hi vuttaṃ. Tassa pātino sattassa taṇhādisaṃkilesattayato mokkho etenāti pātimokkho. ‘‘Kaṇṭhekālo’’tiādīnaṃ viyassa samāsasiddhi veditabbā.

    அத² வா பாதேதி வினிபாதேதி து³க்கே²தி பாதி, சித்தங். வுத்தஞ்ஹி ‘‘சித்தேன நீயதி லோகோ, சித்தேன பரிகஸ்ஸதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.62). தஸ்ஸ பாதினோ மொக்கோ² ஏதேனாதி பாதிமொக்கோ². பததி வா ஏதேன அபாயது³க்கே² ஸங்ஸாரது³க்கே² சாதி பாதி, தண்ஹாதி³ஸங்கிலேஸோ. வுத்தஞ்ஹி ‘‘தண்ஹா ஜனேதி புரிஸங் (ஸங்॰ நி॰ 1.56-57), தண்ஹாது³தியோ புரிஸோ’’தி (இதிவு॰ 15, 105; சூளனி॰ பாராயனானுகீ³திகா³தா²னித்³தே³ஸ 107) ச ஆதி³. ததோ பாதிதோ மொக்கோ²தி பாதிமொக்கோ². அத² வா பததி எத்தா²தி பாதி, ச² அஜ்ஜ²த்திகானி பா³ஹிரானி ச ஆயதனானி. வுத்தஞ்ஹி ‘‘ச²ஸு லோகோ ஸமுப்பன்னோ, ச²ஸு குப்³ப³தி ஸந்த²வ’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 1.70). ததோ ச²அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிராயதனஸங்கா²ததோ பாதிதோ மொக்கோ²தி பாதிமொக்கோ². அத² வா பாதோ வினிபாதோ அஸ்ஸ அத்தீ²தி பாதீ, ஸங்ஸாரோ. ததோ மொக்கோ²தி பாதிமொக்கோ². அத² வா ஸப்³ப³லோகாதி⁴பதிபா⁴வதோ த⁴ம்மிஸ்ஸரோ ப⁴க³வா பதீதி வுச்சதி, முச்சதி ஏதேனாதி மொக்கோ², பதினோ மொக்கோ² தேன பஞ்ஞத்தத்தாதி பதிமொக்கோ², பதிமொக்கோ² ஏவ பாதிமொக்கோ². ஸப்³ப³கு³ணானங் வா மூலபா⁴வதோ உத்தமட்டே²ன பதி ச ஸோ யதா²வுத்தட்டே²ன மொக்கோ² சாதி பதிமொக்கோ², பதிமொக்கோ² ஏவ பாதிமொக்கோ². ததா² ஹி வுத்தங் ‘‘பாதிமொக்க²ந்தி முக²மேதங் பமுக²மேத’’ந்தி (மஹாவ॰ 135) வித்தா²ரோ.

    Atha vā pāteti vinipāteti dukkheti pāti, cittaṃ. Vuttañhi ‘‘cittena nīyati loko, cittena parikassatī’’ti (saṃ. ni. 1.62). Tassa pātino mokkho etenāti pātimokkho. Patati vā etena apāyadukkhe saṃsāradukkhe cāti pāti, taṇhādisaṃkileso. Vuttañhi ‘‘taṇhā janeti purisaṃ (saṃ. ni. 1.56-57), taṇhādutiyo puriso’’ti (itivu. 15, 105; cūḷani. pārāyanānugītigāthāniddesa 107) ca ādi. Tato pātito mokkhoti pātimokkho. Atha vā patati etthāti pāti, cha ajjhattikāni bāhirāni ca āyatanāni. Vuttañhi ‘‘chasu loko samuppanno, chasu kubbati santhava’’nti (saṃ. ni. 1.70). Tato chaajjhattikabāhirāyatanasaṅkhātato pātito mokkhoti pātimokkho. Atha vā pāto vinipāto assa atthīti pātī, saṃsāro. Tato mokkhoti pātimokkho. Atha vā sabbalokādhipatibhāvato dhammissaro bhagavā patīti vuccati, muccati etenāti mokkho, patino mokkho tena paññattattāti patimokkho, patimokkho eva pātimokkho. Sabbaguṇānaṃ vā mūlabhāvato uttamaṭṭhena pati ca so yathāvuttaṭṭhena mokkho cāti patimokkho, patimokkho eva pātimokkho. Tathā hi vuttaṃ ‘‘pātimokkhanti mukhametaṃ pamukhameta’’nti (mahāva. 135) vitthāro.

    அத² வா இதி பகாரே, அதீதி அச்சந்தத்தே² நிபாதோ. தஸ்மா பகாரேஹி அச்சந்தங் மொக்கே²தீதி பாதிமொக்கோ². இத³ஞ்ஹி ஸீலங் ஸயங் தத³ங்க³வஸேன, ஸமாதி⁴ஸஹிதங் பஞ்ஞாஸஹிதஞ்ச விக்க²ம்ப⁴னவஸேன ஸமுச்சே²த³வஸேன ச அச்சந்தங் மொக்கே²தி மோசேதீதி பாதிமொக்க²ங். பதி பதி மொக்கோ²தி வா பதிமொக்கோ², தம்ஹா தம்ஹா வீதிக்கமிதப்³ப³தோ³ஸதோ பதி பச்சேகங் மொக்கோ²தி அத்தோ². பதிமொக்கோ² ஏவ பாதிமொக்கோ². மொக்கோ²தி வா நிப்³பா³னங், தஸ்ஸ மொக்க²ஸ்ஸ படிபி³ம்ப³பூ⁴தந்தி பதிமொக்க²ங். பாதிமொக்க²ஸீலஸங்வரோ ஹி ஸூரியஸ்ஸ அருணுக்³க³மனங் விய நிப்³பா³னஸ்ஸ உத³யபூ⁴தோ தப்படிபா⁴கோ³ விய ஹோதி யதா²ரஹங் கிலேஸனிப்³பா³பனதோதி பதிமொக்க²ங், பதிமொக்க²ங் ஏவ பாதிமொக்க²ங். அத² வா மொக்க²ங் பதி வத்ததி மொக்கா²பி⁴முக²ந்தி பதிமொக்க²ங், பதிமொக்க²மேவ பாதிமொக்க²ந்தி ஏவங் தாவெத்த² பாதிமொக்க²ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Atha vā paiti pakāre, atīti accantatthe nipāto. Tasmā pakārehi accantaṃ mokkhetīti pātimokkho. Idañhi sīlaṃ sayaṃ tadaṅgavasena, samādhisahitaṃ paññāsahitañca vikkhambhanavasena samucchedavasena ca accantaṃ mokkheti mocetīti pātimokkhaṃ. Pati pati mokkhoti vā patimokkho, tamhā tamhā vītikkamitabbadosato pati paccekaṃ mokkhoti attho. Patimokkho eva pātimokkho. Mokkhoti vā nibbānaṃ, tassa mokkhassa paṭibimbabhūtanti patimokkhaṃ. Pātimokkhasīlasaṃvaro hi sūriyassa aruṇuggamanaṃ viya nibbānassa udayabhūto tappaṭibhāgo viya hoti yathārahaṃ kilesanibbāpanatoti patimokkhaṃ, patimokkhaṃ eva pātimokkhaṃ. Atha vā mokkhaṃ pati vattati mokkhābhimukhanti patimokkhaṃ, patimokkhameva pātimokkhanti evaṃ tāvettha pātimokkhasaddassa attho veditabbo.

    ஸங்வரதி பித³ஹதி ஏதேனாதி ஸங்வரோ, பாதிமொக்க²மேவ ஸங்வரோதி பாதிமொக்க²ஸங்வரோ. அத்த²தோ பன ததோ ததோ வீதிக்கமிதப்³ப³தோ விரதியோ சேதனா வா, தேன பாதிமொக்க²ஸங்வரேன உபேதோ ஸமன்னாக³தோ பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோதி வுத்தோ. வுத்தஞ்ஹேதங் விப⁴ங்கே³ –

    Saṃvarati pidahati etenāti saṃvaro, pātimokkhameva saṃvaroti pātimokkhasaṃvaro. Atthato pana tato tato vītikkamitabbato viratiyo cetanā vā, tena pātimokkhasaṃvarena upeto samannāgato pātimokkhasaṃvarasaṃvutoti vutto. Vuttañhetaṃ vibhaṅge –

    ‘‘இமினா பாதிமொக்க²ஸங்வரேன உபேதோ ஹோதி ஸமுபேதோ உபக³தோ ஸமுபக³தோ ஸம்பன்னோ ஸமன்னாக³தோ. தேன வுச்சதி பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ’’தி (விப⁴॰ 511).

    ‘‘Iminā pātimokkhasaṃvarena upeto hoti samupeto upagato samupagato sampanno samannāgato. Tena vuccati pātimokkhasaṃvarasaṃvuto’’ti (vibha. 511).

    விஹரதீதி இரியாபத²விஹாரேன விஹரதி, இரியதி, வத்ததி. ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோதி வேளுதா³னாதி³மிச்சா²ஜீவஸ்ஸ காயபாக³ப்³பி⁴யாதீ³னஞ்ச அகரணேன, ஸப்³ப³ஸோ அனாசாரங் வஜ்ஜெத்வா ‘‘காயிகோ அவீதிக்கமோ, வாசஸிகோ அவீதிக்கமோ’’தி ஏவங் வுத்தபி⁴க்கு²ஸாருப்பஆசாரஸம்பத்தியா வேஸியாதி³அகோ³சரங் வஜ்ஜெத்வா பிண்ட³பாதாதி³அத்த²ங் உபஸங்கமிதுங் யுத்தட்டா²னஸங்கா²தகோ³சரேன ச ஸம்பன்னத்தா ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ. அபிச யோ பி⁴க்கு² ஸத்த²ரி ஸகா³ரவோ ஸப்பதிஸ்ஸோ ஸப்³ரஹ்மசாரீஸு ஸகா³ரவோ ஸப்பதிஸ்ஸோ ஹிரொத்தப்பஸம்பன்னோ ஸுனிவத்தோ² ஸுபாருதோ பாஸாதி³கேன அபி⁴க்கந்தேன படிக்கந்தேன ஆலோகிதேன விலோகிதேன ஸமிஞ்ஜிதேன பஸாரிதேன ஒக்கி²த்தசக்கு² இரியாபத²ஸம்பன்னோ இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரோ போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞூ ஜாக³ரியானுயுத்தோ ஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன ஸமன்னாக³தோ அப்பிச்சோ² ஸந்துட்டோ² பவிவித்தோ அஸங்ஸட்டோ² ஆபி⁴ஸமாசாரிகேஸு ஸக்கச்சகாரீ க³ருசித்தீகாரப³ஹுலோ விஹரதி, அயங் வுச்சதி ஆசாரஸம்பன்னோ.

    Viharatīti iriyāpathavihārena viharati, iriyati, vattati. Ācāragocarasampannoti veḷudānādimicchājīvassa kāyapāgabbhiyādīnañca akaraṇena, sabbaso anācāraṃ vajjetvā ‘‘kāyiko avītikkamo, vācasiko avītikkamo’’ti evaṃ vuttabhikkhusāruppaācārasampattiyā vesiyādiagocaraṃ vajjetvā piṇḍapātādiatthaṃ upasaṅkamituṃ yuttaṭṭhānasaṅkhātagocarena ca sampannattā ācāragocarasampanno. Apica yo bhikkhu satthari sagāravo sappatisso sabrahmacārīsu sagāravo sappatisso hirottappasampanno sunivattho supāruto pāsādikena abhikkantena paṭikkantena ālokitena vilokitena samiñjitena pasāritena okkhittacakkhu iriyāpathasampanno indriyesu guttadvāro bhojane mattaññū jāgariyānuyutto satisampajaññena samannāgato appiccho santuṭṭho pavivitto asaṃsaṭṭho ābhisamācārikesu sakkaccakārī garucittīkārabahulo viharati, ayaṃ vuccati ācārasampanno.

    கோ³சரோ பன – உபனிஸ்ஸயகோ³சரோ, ஆரக்க²கோ³சரோ, உபனிப³ந்த⁴கோ³சரோதி திவிதோ⁴. தத்த² த³ஸகதா²வத்து²கு³ணஸமன்னாக³தோ வுத்தலக்க²ணோ கல்யாணமித்தோ யங் நிஸ்ஸாய அஸுதங் ஸுணாதி, ஸுதங் பரியோத³பேதி, கங்க²ங் விதரதி, தி³ட்டி²ங் உஜுகங் கரோதி, சித்தங் பஸாதே³தி, யஸ்ஸ ச அனுஸிக்க²ந்தோ ஸத்³தா⁴ய வட்³ட⁴தி, ஸீலேன, ஸுதேன, சாகே³ன, பஞ்ஞாய வட்³ட⁴தி, அயங் உபனிஸ்ஸயகோ³சரோ. யோ பி⁴க்கு² அந்தரக⁴ரங் பவிட்டோ² வீதி²ங் படிபன்னோ ஒக்கி²த்தசக்கு² யுக³மத்தத³ஸ்ஸாவீ ஸங்வுதோ க³ச்ச²தி, ந ஹத்தி²ங் ஓலோகெந்தோ, ந அஸ்ஸங், ந ரத²ங், ந பத்திங், ந இத்தி²ங், ந புரிஸங் ஓலோகெந்தோ, ந உத்³த⁴ங் ஓலோகெந்தோ, ந அதோ⁴ ஓலோகெந்தோ, ந தி³ஸாவிதி³ஸா பெக்க²மானோ க³ச்ச²தி, அயங் ஆரக்க²கோ³சரோ. உபனிப³ந்த⁴கோ³சரோ பன சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, யத்த² பி⁴க்கு² அத்தனோ சித்தங் உபனிப³ந்த⁴தி. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –

    Gocaro pana – upanissayagocaro, ārakkhagocaro, upanibandhagocaroti tividho. Tattha dasakathāvatthuguṇasamannāgato vuttalakkhaṇo kalyāṇamitto yaṃ nissāya asutaṃ suṇāti, sutaṃ pariyodapeti, kaṅkhaṃ vitarati, diṭṭhiṃ ujukaṃ karoti, cittaṃ pasādeti, yassa ca anusikkhanto saddhāya vaḍḍhati, sīlena, sutena, cāgena, paññāya vaḍḍhati, ayaṃ upanissayagocaro. Yo bhikkhu antaragharaṃ paviṭṭho vīthiṃ paṭipanno okkhittacakkhu yugamattadassāvī saṃvuto gacchati, na hatthiṃ olokento, na assaṃ, na rathaṃ, na pattiṃ, na itthiṃ, na purisaṃ olokento, na uddhaṃ olokento, na adho olokento, na disāvidisā pekkhamāno gacchati, ayaṃ ārakkhagocaro. Upanibandhagocaro pana cattāro satipaṭṭhānā, yattha bhikkhu attano cittaṃ upanibandhati. Vuttañhetaṃ bhagavatā –

    ‘‘கோ ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ கோ³சரோ ஸகோ பெத்திகோ விஸயோ? யதி³த³ங் – சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.372).

    ‘‘Ko ca, bhikkhave, bhikkhuno gocaro sako pettiko visayo? Yadidaṃ – cattāro satipaṭṭhānā’’ti (saṃ. ni. 5.372).

    இதி யதா²வுத்தாய ஆசாரஸம்பத்தியா இமாய ச கோ³சரஸம்பத்தியா ஸமன்னாக³தத்தா ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ.

    Iti yathāvuttāya ācārasampattiyā imāya ca gocarasampattiyā samannāgatattā ācāragocarasampanno.

    அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீதி அப்பமத்தகேஸு அணுப்பமாணேஸு அஸஞ்சிச்ச ஆபன்னஸேகி²யஅகுஸலசித்துப்பாதா³தி³பே⁴தே³ஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸனஸீலோ. யோ ஹி பி⁴க்கு² பரமாணுமத்தங் வஜ்ஜங் அட்ட²ஸட்டி²யோஜனஸதஸஹஸ்ஸுப்³பே³த⁴ஸினேருபப்³ப³தராஜஸதி³ஸங் கத்வா பஸ்ஸதி, யோபி பி⁴க்கு² ஸப்³ப³லஹுகங் து³ப்³பா⁴ஸிதமத்தங் பாராஜிகஸதி³ஸங் கத்வா பஸ்ஸதி, அயங் அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ நாம. ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸூதி யங் கிஞ்சி ஸிக்கா²பதே³ஸு ஸிக்கி²தப்³ப³ங், தங் ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அனவஸேஸங் ஸமாதி³யித்வா ஸிக்க²தி வத்ததி, பூரேதீதி அத்தோ². இதி கல்யாணஸீலோதி இமினா பகாரேன கல்யாணஸீலோ ஸமானோ. புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னவஸேன ஹி நித்³தி³ட்ட²ங் ஸீலங் ‘‘ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² கல்யாணஸீலோ ஹோதீ’’தி வுத்தபுக்³க³லாதி⁴ட்டா²னவஸேனேவ நிக³மெத்வா ‘‘கல்யாணத⁴ம்மோ’’தி எத்த² வுத்தத⁴ம்மே நித்³தி³ஸிதுகாமேன ‘‘தேஸங் த⁴ம்மானங் இத³ங் ஸீலங் அதி⁴ட்டா²ன’’ந்தி த³ஸ்ஸேதுங் புன ‘‘இதி கல்யாணஸீலோ’’தி வுத்தங். ஸத்தன்னங் போ³தி⁴பக்கி²யானந்திஆதி³ ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தத்த²மேவ. புன கல்யாணஸீலோதிஆதி³ நிக³மனங்.

    Aṇumattesu vajjesu bhayadassāvīti appamattakesu aṇuppamāṇesu asañcicca āpannasekhiyaakusalacittuppādādibhedesu vajjesu bhayadassanasīlo. Yo hi bhikkhu paramāṇumattaṃ vajjaṃ aṭṭhasaṭṭhiyojanasatasahassubbedhasinerupabbatarājasadisaṃ katvā passati, yopi bhikkhu sabbalahukaṃ dubbhāsitamattaṃ pārājikasadisaṃ katvā passati, ayaṃ aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī nāma. Samādāya sikkhati sikkhāpadesūti yaṃ kiñci sikkhāpadesu sikkhitabbaṃ, taṃ sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ anavasesaṃ samādiyitvā sikkhati vattati, pūretīti attho. Iti kalyāṇasīloti iminā pakārena kalyāṇasīlo samāno. Puggalādhiṭṭhānavasena hi niddiṭṭhaṃ sīlaṃ ‘‘evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu kalyāṇasīlo hotī’’ti vuttapuggalādhiṭṭhānavaseneva nigametvā ‘‘kalyāṇadhammo’’ti ettha vuttadhamme niddisitukāmena ‘‘tesaṃ dhammānaṃ idaṃ sīlaṃ adhiṭṭhāna’’nti dassetuṃ puna ‘‘iti kalyāṇasīlo’’ti vuttaṃ. Sattannaṃ bodhipakkhiyānantiādi sabbaṃ heṭṭhā vuttatthameva. Puna kalyāṇasīlotiādi nigamanaṃ.

    கா³தா²ஸு து³க்கடந்தி து³ட்டு² கதங், து³ச்சரிதந்தி அத்தோ². ஹிரிமனந்தி ஹிரிமந்தங் ஹிரிஸம்பன்னங், ஸப்³ப³ஸோ பாபபவத்தியா ஜிகு³ச்ச²னஸபா⁴வந்தி அத்தோ². ஹிரிமனந்தி வா ஹிரிஸஹிதசித்தங். ஹிரிக்³க³ஹணேனேவ செத்த² ஒத்தப்பம்பி க³ஹிதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஹிரொத்தப்பக்³க³ஹணேன ச ஸப்³ப³ஸோ து³ச்சரிதாபா⁴வஸ்ஸ ஹேதுங் த³ஸ்ஸெந்தோ கல்யாணஸீலதங் ஹேதுதோ விபா⁴வேதி. ஸம்போ³தீ⁴தி அரியஞாணங், தங் க³ச்ச²ந்தி ப⁴ஜந்தீதி ஸம்போ³தி⁴கா³மினோ, போ³தி⁴பக்கி²காதி அத்தோ². அனுஸ்ஸத³ந்தி ராகு³ஸ்ஸதா³தி³ரஹிதங். ‘‘ததா²வித⁴’’ந்திபி பட²ந்தி. ‘‘போ³தி⁴பக்கி²கானங் த⁴ம்மானங் பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தோ’’தி யதா² யதா² புப்³பே³ வுத்தங், ததா²வித⁴ங் தாதி³ஸந்தி அத்தோ². து³க்க²ஸ்ஸாதி வட்டது³க்க²ஸ்ஸ, வட்டது³க்க²ஹேதுனோ வா. இதே⁴வ க²யமத்தனோதி ஆஸவக்க²யாதி⁴க³மேன அத்தனோ வட்டது³க்க²ஹேதுனோ ஸமுத³யபக்கி²யஸ்ஸ கிலேஸக³ணஸ்ஸ இதே⁴வ இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே க²யங் அனுப்பாத³ங் பஜானாதி, வட்டது³க்க²ஸ்ஸேவ வா இதே⁴வ சரிமகசித்தனிரோதே⁴ன க²யங் கீ²ணபா⁴வங் பஜானாதி. தேஹி த⁴ம்மேஹி ஸம்பன்னந்தி தேஹி யதா²வுத்தஸீலாதி³த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங். அஸிதந்தி தண்ஹாதி³ட்டி²னிஸ்ஸயானங் பஹீனத்தா அஸிதங், கத்த²சி அனிஸ்ஸிதங். ஸப்³ப³லோகஸ்ஸாதி ஸப்³ப³ஸ்மிங் ஸத்தலோகே. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Gāthāsu dukkaṭanti duṭṭhu kataṃ, duccaritanti attho. Hirimananti hirimantaṃ hirisampannaṃ, sabbaso pāpapavattiyā jigucchanasabhāvanti attho. Hirimananti vā hirisahitacittaṃ. Hiriggahaṇeneva cettha ottappampi gahitanti veditabbaṃ. Hirottappaggahaṇena ca sabbaso duccaritābhāvassa hetuṃ dassento kalyāṇasīlataṃ hetuto vibhāveti. Sambodhīti ariyañāṇaṃ, taṃ gacchanti bhajantīti sambodhigāmino, bodhipakkhikāti attho. Anussadanti rāgussadādirahitaṃ. ‘‘Tathāvidha’’ntipi paṭhanti. ‘‘Bodhipakkhikānaṃ dhammānaṃ bhāvanānuyogamanuyutto’’ti yathā yathā pubbe vuttaṃ, tathāvidhaṃ tādisanti attho. Dukkhassāti vaṭṭadukkhassa, vaṭṭadukkhahetuno vā. Idheva khayamattanoti āsavakkhayādhigamena attano vaṭṭadukkhahetuno samudayapakkhiyassa kilesagaṇassa idheva imasmiṃyeva attabhāve khayaṃ anuppādaṃ pajānāti, vaṭṭadukkhasseva vā idheva carimakacittanirodhena khayaṃ khīṇabhāvaṃ pajānāti. Tehi dhammehi sampannanti tehi yathāvuttasīlādidhammehi samannāgataṃ. Asitanti taṇhādiṭṭhinissayānaṃ pahīnattā asitaṃ, katthaci anissitaṃ. Sabbalokassāti sabbasmiṃ sattaloke. Sesaṃ vuttanayameva.

    அட்ட²மஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Aṭṭhamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 8. கல்யாணஸீலஸுத்தங் • 8. Kalyāṇasīlasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact