Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૧૨. દ્વાદસમવગ્ગો
12. Dvādasamavaggo
(૧૧૭) ૨. કમ્મકથા
(117) 2. Kammakathā
૬૩૩. સબ્બં કમ્મં સવિપાકન્તિ? આમન્તા. સબ્બા ચેતના સવિપાકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સબ્બા ચેતના સવિપાકાતિ? આમન્તા. વિપાકાબ્યાકતા ચેતના સવિપાકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સબ્બા ચેતના સવિપાકાતિ ? આમન્તા. કિરિયાબ્યાકતા ચેતના સવિપાકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
633. Sabbaṃ kammaṃ savipākanti? Āmantā. Sabbā cetanā savipākāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbā cetanā savipākāti? Āmantā. Vipākābyākatā cetanā savipākāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbā cetanā savipākāti ? Āmantā. Kiriyābyākatā cetanā savipākāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સબ્બા ચેતના સવિપાકાતિ? આમન્તા. કામાવચરા વિપાકાબ્યાકતા ચેતના સવિપાકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સબ્બા ચેતના સવિપાકાતિ? આમન્તા. રૂપાવચરા અરૂપાવચરા અપરિયાપન્ના વિપાકાબ્યાકતા ચેતના સવિપાકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sabbā cetanā savipākāti? Āmantā. Kāmāvacarā vipākābyākatā cetanā savipākāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbā cetanā savipākāti? Āmantā. Rūpāvacarā arūpāvacarā apariyāpannā vipākābyākatā cetanā savipākāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સબ્બા ચેતના સવિપાકાતિ? આમન્તા. કામાવચરા કિરિયાબ્યાકતા ચેતના સવિપાકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સબ્બા ચેતના સવિપાકાતિ? આમન્તા. રૂપાવચરા અરૂપાવચરા કિરિયાબ્યાકતા ચેતના સવિપાકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sabbā cetanā savipākāti? Āmantā. Kāmāvacarā kiriyābyākatā cetanā savipākāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbā cetanā savipākāti? Āmantā. Rūpāvacarā arūpāvacarā kiriyābyākatā cetanā savipākāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૬૩૪. વિપાકાબ્યાકતા ચેતના અવિપાકાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ વિપાકાબ્યાકતા ચેતના અવિપાકા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સબ્બા ચેતના સવિપાકા’’તિ.
634. Vipākābyākatā cetanā avipākāti? Āmantā. Hañci vipākābyākatā cetanā avipākā, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbā cetanā savipākā’’ti.
કિરિયાબ્યાકતા ચેતના અવિપાકાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ કિરિયાબ્યાકતા ચેતના અવિપાકા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સબ્બા ચેતના સવિપાકા’’તિ.
Kiriyābyākatā cetanā avipākāti? Āmantā. Hañci kiriyābyākatā cetanā avipākā, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbā cetanā savipākā’’ti.
કામાવચરા રૂપાવચરા અરૂપાવચરા અપરિયાપન્ના વિપાકાબ્યાકતા ચેતના અવિપાકાતિ? આમન્તા . હઞ્ચિ અપરિયાપન્ના વિપાકાબ્યાકતા ચેતના અવિપાકા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સબ્બા ચેતના સવિપાકા’’તિ.
Kāmāvacarā rūpāvacarā arūpāvacarā apariyāpannā vipākābyākatā cetanā avipākāti? Āmantā . Hañci apariyāpannā vipākābyākatā cetanā avipākā, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbā cetanā savipākā’’ti.
કામાવચરા રૂપાવચરા અરૂપાવચરા કિરિયાબ્યાકતા ચેતના અવિપાકાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરૂપાવચરા કિરિયાબ્યાકતા ચેતના અવિપાકા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સબ્બા ચેતના સવિપાકા’’તિ.
Kāmāvacarā rūpāvacarā arūpāvacarā kiriyābyākatā cetanā avipākāti? Āmantā. Hañci arūpāvacarā kiriyābyākatā cetanā avipākā, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbā cetanā savipākā’’ti.
૬૩૫. ન વત્તબ્બં – ‘‘સબ્બં કમ્મં સવિપાક’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, સઞ્ચેતનિકાનં કમ્માનં કતાનં ઉપચિતાનં અપ્પટિસંવિદિત્વા બ્યન્તિભાવં વદામિ, તઞ્ચ ખો દિટ્ઠેવ ધમ્મે ઉપપજ્જે 1 વા અપરે વા પરિયાયે’’તિ 2! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ સબ્બં કમ્મં સવિપાકન્તિ.
635. Na vattabbaṃ – ‘‘sabbaṃ kammaṃ savipāka’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, sañcetanikānaṃ kammānaṃ katānaṃ upacitānaṃ appaṭisaṃviditvā byantibhāvaṃ vadāmi, tañca kho diṭṭheva dhamme upapajje 3 vā apare vā pariyāye’’ti 4! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi sabbaṃ kammaṃ savipākanti.
કમ્મકથા નિટ્ઠિતા.
Kammakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. કમ્મકથાવણ્ણના • 2. Kammakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. કમ્મકથાવણ્ણના • 2. Kammakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. કમ્મકથાવણ્ણના • 2. Kammakathāvaṇṇanā