Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૨૧. એકવીસતિમવગ્ગો

    21. Ekavīsatimavaggo

    (૨૦૭) ૮. કમ્મકથા

    (207) 8. Kammakathā

    ૮૮૯. સબ્બે કમ્મા નિયતાતિ? આમન્તા. મિચ્છત્તનિયતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્મત્તનિયતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નત્થિ અનિયતો રાસીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અત્થિ અનિયતો રાસીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ અનિયતો રાસિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સબ્બે કમ્મા નિયતા’’તિ.

    889. Sabbe kammā niyatāti? Āmantā. Micchattaniyatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammattaniyatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi aniyato rāsīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu atthi aniyato rāsīti? Āmantā. Hañci atthi aniyato rāsi, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbe kammā niyatā’’ti.

    સબ્બે કમ્મા નિયતાતિ? આમન્તા. નનુ તયો રાસી વુત્તા ભગવતા – મિચ્છત્તનિયતો રાસિ, સમ્મત્તનિયતો રાસિ, અનિયતો રાસીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ તયો રાસી વુત્તા ભગવતા – મિચ્છત્તનિયતો રાસિ, સમ્મત્તનિયતો રાસિ, અનિયતો રાસિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સબ્બે કમ્મા નિયતા’’તિ.

    Sabbe kammā niyatāti? Āmantā. Nanu tayo rāsī vuttā bhagavatā – micchattaniyato rāsi, sammattaniyato rāsi, aniyato rāsīti? Āmantā. Hañci tayo rāsī vuttā bhagavatā – micchattaniyato rāsi, sammattaniyato rāsi, aniyato rāsi, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbe kammā niyatā’’ti.

    ૮૯૦. દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં કમ્મં દિટ્ઠધમ્મવેદનીયટ્ઠેન નિયતન્તિ? આમન્તા. મિચ્છત્તનિયતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્મત્તનિયતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰…. ઉપપજ્જવેદનીયં કમ્મં…પે॰… અપરાપરિયવેદનીયં કમ્મં અપરાપરિયવેદનીયટ્ઠેન નિયતન્તિ? આમન્તા. મિચ્છત્તનિયતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્મત્તનિયતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    890. Diṭṭhadhammavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṭṭhena niyatanti? Āmantā. Micchattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Upapajjavedanīyaṃ kammaṃ…pe… aparāpariyavedanīyaṃ kammaṃ aparāpariyavedanīyaṭṭhena niyatanti? Āmantā. Micchattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૮૯૧. ન વત્તબ્બં – દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં કમ્મં દિટ્ઠધમ્મવેદનીયટ્ઠેન નિયતં, ઉપપજ્જવેદનીયં કમ્મં…પે॰… અપરાપરિયવેદનીયં કમ્મં અપરાપરિયવેદનીયટ્ઠેન નિયતન્તિ? આમન્તા. દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં કમ્મં ઉપપજ્જવેદનીયં હોતિ, અપરાપરિયવેદનીયં હોતિ…પે॰… ઉપપજ્જવેદનીયં કમ્મં દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં હોતિ, અપરાપરિયવેદનીયં હોતિ…પે॰… અપરાપરિયવેદનીયં કમ્મં દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં હોતિ, ઉપપજ્જવેદનીયં હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે . તેન હિ દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં કમ્મં દિટ્ઠધમ્મવેદનીયટ્ઠેન નિયતં, ઉપપજ્જવેદનીયં કમ્મં…પે॰… અપરાપરિયવેદનીયં કમ્મં અપરાપરિયવેદનીયટ્ઠેન નિયતન્તિ.

    891. Na vattabbaṃ – diṭṭhadhammavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṭṭhena niyataṃ, upapajjavedanīyaṃ kammaṃ…pe… aparāpariyavedanīyaṃ kammaṃ aparāpariyavedanīyaṭṭhena niyatanti? Āmantā. Diṭṭhadhammavedanīyaṃ kammaṃ upapajjavedanīyaṃ hoti, aparāpariyavedanīyaṃ hoti…pe… upapajjavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ hoti, aparāpariyavedanīyaṃ hoti…pe… aparāpariyavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ hoti, upapajjavedanīyaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe . Tena hi diṭṭhadhammavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṭṭhena niyataṃ, upapajjavedanīyaṃ kammaṃ…pe… aparāpariyavedanīyaṃ kammaṃ aparāpariyavedanīyaṭṭhena niyatanti.

    કમ્મકથા નિટ્ઠિતા.

    Kammakathā niṭṭhitā.

    એકવીસતિમવગ્ગો.

    Ekavīsatimavaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સાસનં નવં કતં અત્થિ કોચિ તથાગતસ્સ સાસનં નવં કરોતિ લબ્ભા તથાગતસ્સ સાસનં પુન નવં કાતું, પુથુજ્જનો તેધાતુકેહિ ધમ્મેહિ અવિવિત્તો, અત્થિ કિઞ્ચિ સંયોજનં અપ્પહાય અરહત્તપ્પત્તિ, અત્થિ અધિપ્પાયિદ્ધિ બુદ્ધાનં વા સાવકાનં વા, અત્થિ બુદ્ધાનં બુદ્ધેહિ હીનાતિરેકતા, સબ્બા દિસા બુદ્ધા તિટ્ઠન્તિ, સબ્બે ધમ્મા નિયતા, સબ્બે કમ્મા નિયતાતિ.

    Sāsanaṃ navaṃ kataṃ atthi koci tathāgatassa sāsanaṃ navaṃ karoti labbhā tathāgatassa sāsanaṃ puna navaṃ kātuṃ, puthujjano tedhātukehi dhammehi avivitto, atthi kiñci saṃyojanaṃ appahāya arahattappatti, atthi adhippāyiddhi buddhānaṃ vā sāvakānaṃ vā, atthi buddhānaṃ buddhehi hīnātirekatā, sabbā disā buddhā tiṭṭhanti, sabbe dhammā niyatā, sabbe kammā niyatāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૮. કમ્મકથાવણ્ણના • 8. Kammakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact