Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    7. கம்மந்தஸுத்தங்

    7. Kammantasuttaṃ

    120. ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, விபத்தியோ. கதமா திஸ்ஸோ? கம்மந்தவிபத்தி, ஆஜீவவிபத்தி, தி³ட்டி²விபத்தி. கதமா ச, பி⁴க்க²வே, கம்மந்தவிபத்தி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ பாணாதிபாதீ ஹோதி…பே॰… ஸம்ப²ப்பலாபீ ஹோதி . அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, கம்மந்தவிபத்தி.

    120. ‘‘Tisso imā, bhikkhave, vipattiyo. Katamā tisso? Kammantavipatti, ājīvavipatti, diṭṭhivipatti. Katamā ca, bhikkhave, kammantavipatti? Idha, bhikkhave, ekacco pāṇātipātī hoti…pe… samphappalāpī hoti . Ayaṃ vuccati, bhikkhave, kammantavipatti.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஆஜீவவிபத்தி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ மிச்சா²ஆஜீவோ ஹோதி, மிச்சா²ஆஜீவேன ஜீவிகங் 1 கப்பேதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஆஜீவவிபத்தி.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, ājīvavipatti? Idha, bhikkhave, ekacco micchāājīvo hoti, micchāājīvena jīvikaṃ 2 kappeti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ājīvavipatti.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, தி³ட்டி²விபத்தி? இத⁴ , பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ மிச்சா²தி³ட்டி²கோ ஹோதி விபரீதத³ஸ்ஸனோ – ‘நத்தி² தி³ன்னங், நத்தி² யிட்ட²ங்…பே॰… யே இமஞ்ச லோகங் பரஞ்ச லோகங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதெ³ந்தீ’தி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, தி³ட்டி²விபத்தி. இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ விபத்தியோதி.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, diṭṭhivipatti? Idha , bhikkhave, ekacco micchādiṭṭhiko hoti viparītadassano – ‘natthi dinnaṃ, natthi yiṭṭhaṃ…pe… ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentī’ti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, diṭṭhivipatti. Imā kho, bhikkhave, tisso vipattiyoti.

    ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, ஸம்பதா³. கதமா திஸ்ஸோ? கம்மந்தஸம்பதா³, ஆஜீவஸம்பதா³, தி³ட்டி²ஸம்பதா³. கதமா ச, பி⁴க்க²வே, கம்மந்தஸம்பதா³? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி…பே॰… ஸம்ப²ப்பலாபா படிவிரதோ ஹோதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, கம்மந்தஸம்பதா³.

    ‘‘Tisso imā, bhikkhave, sampadā. Katamā tisso? Kammantasampadā, ājīvasampadā, diṭṭhisampadā. Katamā ca, bhikkhave, kammantasampadā? Idha, bhikkhave, ekacco pāṇātipātā paṭivirato hoti…pe… samphappalāpā paṭivirato hoti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, kammantasampadā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஆஜீவஸம்பதா³? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ ஸம்மாஆஜீவோ ஹோதி, ஸம்மாஆஜீவேன ஜீவிகங் கப்பேதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஆஜீவஸம்பதா³.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, ājīvasampadā? Idha, bhikkhave, ekacco sammāājīvo hoti, sammāājīvena jīvikaṃ kappeti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ājīvasampadā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, தி³ட்டி²ஸம்பதா³? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ ஸம்மாதி³ட்டி²கோ ஹோதி அவிபரீதத³ஸ்ஸனோ – ‘அத்தி² தி³ன்னங், அத்தி² யிட்ட²ங்…பே॰… யே இமஞ்ச லோகங் பரஞ்ச லோகங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதெ³ந்தீ’தி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, தி³ட்டி²ஸம்பதா³. இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ ஸம்பதா³’’தி. ஸத்தமங்.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, diṭṭhisampadā? Idha, bhikkhave, ekacco sammādiṭṭhiko hoti aviparītadassano – ‘atthi dinnaṃ, atthi yiṭṭhaṃ…pe… ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentī’ti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, diṭṭhisampadā. Imā kho, bhikkhave, tisso sampadā’’ti. Sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஜீவிதங் (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    2. jīvitaṃ (syā. kaṃ. ka.)



    Related texts:



    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 6-7. அபண்ணகஸுத்தாதி³வண்ணனா • 6-7. Apaṇṇakasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact