Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૯. કમ્મપટિબાહનસિક્ખાપદવણ્ણના

    9. Kammapaṭibāhanasikkhāpadavaṇṇanā

    ૪૭૪. ‘‘ધમ્મિકાનં કમ્માન’’ન્તિ (પાચિ॰ ૪૭૫) વચનતો એકચ્ચે ભિક્ખૂ ધમ્મિકાનં કમ્માનં ‘‘છન્દં દમ્મી’’તિ છન્દં દેન્તિ, તં તેસં મતિમત્તમેવ, ન પટિપત્તિ. અધમ્મં નિસ્સાય ખિય્યતિ, તં વા ઉક્કોટેતિ, અનાપત્તિ નેવ હોતીતિ? ન, તથા છન્દદાનકાલે અકત્વા પચ્છા અધમ્મકમ્મખિય્યનાદિપચ્ચયા અનાપત્તિવારે વુત્તત્તા. અધમ્મેન વા વગ્ગેન વા ન કમ્મારહસ્સ વા કમ્મકરણપચ્ચયા આપત્તિમોક્ખકરણતો અવિસેસમેવ તથાવચનન્તિ ચે? ન, છન્દદાનકાલે અધમ્મકમ્મકરણાનુમતિયા અભાવતો, કારકસ્સેવ વજ્જપ્પસઙ્ગતો ચ. ગણસ્સ દુક્કટન્તિ ચે? પારિસુદ્ધિછન્દદાયકાવ તે, ન ગણો અકમ્મપ્પત્તત્તા, પરિવારેપિ (પરિ॰ ૪૮૨ આદયો) કમ્મવગ્ગે કમ્મપ્પત્તછન્દદાયકા વિસું વુત્તા. તથાપિ અધમ્મકમ્મસ્સ છન્દો ન દાતબ્બો દેન્તે અકપ્પિયાનુમતિદુક્કટતો. તત્થ હિ યોજનદુક્કટતો ન મુચ્ચન્તીતિ નો તક્કોતિ આચરિયો.

    474. ‘‘Dhammikānaṃ kammāna’’nti (pāci. 475) vacanato ekacce bhikkhū dhammikānaṃ kammānaṃ ‘‘chandaṃ dammī’’ti chandaṃ denti, taṃ tesaṃ matimattameva, na paṭipatti. Adhammaṃ nissāya khiyyati, taṃ vā ukkoṭeti, anāpatti neva hotīti? Na, tathā chandadānakāle akatvā pacchā adhammakammakhiyyanādipaccayā anāpattivāre vuttattā. Adhammena vā vaggena vā na kammārahassa vā kammakaraṇapaccayā āpattimokkhakaraṇato avisesameva tathāvacananti ce? Na, chandadānakāle adhammakammakaraṇānumatiyā abhāvato, kārakasseva vajjappasaṅgato ca. Gaṇassa dukkaṭanti ce? Pārisuddhichandadāyakāva te, na gaṇo akammappattattā, parivārepi (pari. 482 ādayo) kammavagge kammappattachandadāyakā visuṃ vuttā. Tathāpi adhammakammassa chando na dātabbo dente akappiyānumatidukkaṭato. Tattha hi yojanadukkaṭato na muccantīti no takkoti ācariyo.

    કમ્મપટિબાહનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kammapaṭibāhanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૮. સહધમ્મિકવગ્ગો • 8. Sahadhammikavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૯. કમ્મપટિબાહનસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Kammapaṭibāhanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૯. કમ્મપટિબાહનસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Kammapaṭibāhanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૯. ખિય્યનસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Khiyyanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૯. કમ્મપટિબાહનસિક્ખાપદં • 9. Kammapaṭibāhanasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact