Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૩. નન્દવગ્ગો

    3. Nandavaggo

    ૧. કમ્મવિપાકજસુત્તં

    1. Kammavipākajasuttaṃ

    ૨૧. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ ભગવતો અવિદૂરે નિસિન્નો હોતિ પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાય પુરાણકમ્મવિપાકજં દુક્ખં તિબ્બં ખરં કટુકં વેદનં અધિવાસેન્તો સતો સમ્પજાનો અવિહઞ્ઞમાનો.

    21. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena aññataro bhikkhu bhagavato avidūre nisinno hoti pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya purāṇakammavipākajaṃ dukkhaṃ tibbaṃ kharaṃ kaṭukaṃ vedanaṃ adhivāsento sato sampajāno avihaññamāno.

    અદ્દસા ખો ભગવા તં ભિક્ખું અવિદૂરે નિસિન્નં પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાય પુરાણકમ્મવિપાકજં દુક્ખં તિબ્બં ખરં કટુકં વેદનં અધિવાસેન્તં સતં સમ્પજાનં અવિહઞ્ઞમાનં.

    Addasā kho bhagavā taṃ bhikkhuṃ avidūre nisinnaṃ pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya purāṇakammavipākajaṃ dukkhaṃ tibbaṃ kharaṃ kaṭukaṃ vedanaṃ adhivāsentaṃ sataṃ sampajānaṃ avihaññamānaṃ.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘સબ્બકમ્મજહસ્સ ભિક્ખુનો,

    ‘‘Sabbakammajahassa bhikkhuno,

    ધુનમાનસ્સ પુરે કતં રજં;

    Dhunamānassa pure kataṃ rajaṃ;

    અમમસ્સ ઠિતસ્સ તાદિનો,

    Amamassa ṭhitassa tādino,

    અત્થો નત્થિ જનં લપેતવે’’તિ. પઠમં;

    Attho natthi janaṃ lapetave’’ti. paṭhamaṃ;







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૧. કમ્મવિપાકજસુત્તવણ્ણના • 1. Kammavipākajasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact