Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૧૧. કમ્મૂપચયકથાવણ્ણના
11. Kammūpacayakathāvaṇṇanā
૭૩૭. ઇદાનિ કમ્મૂપચયકથા નામ હોતિ. તત્થ યેસં કમ્મૂપચયો નામ કમ્મતો અઞ્ઞો ચિત્તવિપ્પયુત્તો અબ્યાકતો અનારમ્મણોતિ લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનઞ્ચેવ સમ્મિતિયાનઞ્ચ; તે સન્ધાય અઞ્ઞં કમ્મન્તિ પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં ‘‘યદિ કમ્મતો અઞ્ઞો કમ્મૂપચયો, ફસ્સાદિતોપિ અઞ્ઞેન ફસ્સૂપચયાદિના ભવિતબ્બ’’ન્તિ ચોદેતું અઞ્ઞો ફસ્સોતિઆદિમાહ. ઇતરો લદ્ધિયા અભાવેન પટિક્ખિપતિ.
737. Idāni kammūpacayakathā nāma hoti. Tattha yesaṃ kammūpacayo nāma kammato añño cittavippayutto abyākato anārammaṇoti laddhi, seyyathāpi andhakānañceva sammitiyānañca; te sandhāya aññaṃ kammanti pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘yadi kammato añño kammūpacayo, phassāditopi aññena phassūpacayādinā bhavitabba’’nti codetuṃ añño phassotiādimāha. Itaro laddhiyā abhāvena paṭikkhipati.
૭૩૮-૭૩૯. કમ્મેન સહજાતોતિ પઞ્હેસુ ચિત્તવિપ્પયુત્તં સન્ધાય પટિક્ખિપતિ, ચિત્તસમ્પયુત્તં સન્ધાય પટિજાનાતિ. કુસલોતિ પઞ્હેસુપિ ચિત્તવિપ્પયુત્તં સન્ધાય પટિજાનાતિ. પરતો અકુસલોતિપઞ્હેસુપિ એસેવ નયો.
738-739. Kammenasahajātoti pañhesu cittavippayuttaṃ sandhāya paṭikkhipati, cittasampayuttaṃ sandhāya paṭijānāti. Kusaloti pañhesupi cittavippayuttaṃ sandhāya paṭijānāti. Parato akusalotipañhesupi eseva nayo.
૭૪૦. સારમ્મણોતિ પુટ્ઠો પન એકન્તં અનારમ્મણમેવ ઇચ્છતિ, તસ્મા પટિક્ખિપતિ. ચિત્તં ભિજ્જમાનન્તિ યદા ચિત્તં ભિજ્જમાનં હોતિ, તદા કમ્મં ભિજ્જતીતિ અત્થો. ભુમ્મત્થે વા પચ્ચત્તં, ચિત્તે ભિજ્જમાનેતિ અત્થો. અયમેવ વા પાઠો. તત્થ યસ્મા સમ્પયુત્તો ભિજ્જતિ, વિપ્પયુત્તો ન ભિજ્જતિ, તસ્મા પટિજાનાતિ ચેવ પટિક્ખિપતિ ચ.
740. Sārammaṇoti puṭṭho pana ekantaṃ anārammaṇameva icchati, tasmā paṭikkhipati. Cittaṃ bhijjamānanti yadā cittaṃ bhijjamānaṃ hoti, tadā kammaṃ bhijjatīti attho. Bhummatthe vā paccattaṃ, citte bhijjamāneti attho. Ayameva vā pāṭho. Tattha yasmā sampayutto bhijjati, vippayutto na bhijjati, tasmā paṭijānāti ceva paṭikkhipati ca.
૭૪૧. કમ્મમ્હિ કમ્મૂપચયોતિ કમ્મે સતિ કમ્મૂપચયો, કમ્મે વા પતિટ્ઠિતે કમ્મૂપચયો, કમ્મૂપચયતોવ વિપાકો નિબ્બત્તતિ. તસ્મિં પન કમ્મે નિરુદ્ધે યાવ અંકુરુપ્પાદા બીજં વિય યાવ વિપાકુપ્પાદા કમ્મૂપચયો તિટ્ઠતીતિસ્સ લદ્ધિ, તસ્મા પટિજાનાતિ. તઞ્ઞેવ કમ્મં, સો કમ્મૂપચયો, સો કમ્મવિપાકોતિ યસ્મા કમ્મમ્હિ કમ્મૂપચયો, સો ચ યાવ વિપાકુપ્પાદા તિટ્ઠતીતિસ્સ લદ્ધિ, તસ્મા નં તેસં તિણ્ણમ્પિ એકત્તં પુચ્છતિ વિપાકો સારમ્મણોતિ ઇદં વિપાકો વિય વિપાકધમ્મધમ્મોપિ આરમ્મણપટિબદ્ધોયેવાતિ ચોદનત્થં પુચ્છતિ. ઇતરો પન લદ્ધિવસેનેકં પટિજાનાતિ, એકં પટિક્ખિપતિ. પટિલોમેપિ એસેવ નયો. સેસમેત્થ યથાપાળિમેવ નિય્યાતીતિ.
741. Kammamhi kammūpacayoti kamme sati kammūpacayo, kamme vā patiṭṭhite kammūpacayo, kammūpacayatova vipāko nibbattati. Tasmiṃ pana kamme niruddhe yāva aṃkuruppādā bījaṃ viya yāva vipākuppādā kammūpacayo tiṭṭhatītissa laddhi, tasmā paṭijānāti. Taññeva kammaṃ, so kammūpacayo, so kammavipākoti yasmā kammamhi kammūpacayo, so ca yāva vipākuppādā tiṭṭhatītissa laddhi, tasmā naṃ tesaṃ tiṇṇampi ekattaṃ pucchati vipāko sārammaṇoti idaṃ vipāko viya vipākadhammadhammopi ārammaṇapaṭibaddhoyevāti codanatthaṃ pucchati. Itaro pana laddhivasenekaṃ paṭijānāti, ekaṃ paṭikkhipati. Paṭilomepi eseva nayo. Sesamettha yathāpāḷimeva niyyātīti.
કમ્મૂપચયકથાવણ્ણના.
Kammūpacayakathāvaṇṇanā.
પન્નરસમો વગ્ગો.
Pannarasamo vaggo.
તતિયપણ્ણાસકો સમત્તો.
Tatiyapaṇṇāsako samatto.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૫૫) ૧૧. કમ્મૂપચયકથા • (155) 11. Kammūpacayakathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૧. કમ્મૂપચયકથાવણ્ણના • 11. Kammūpacayakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૧. કમ્મૂપચયકથાવણ્ણના • 11. Kammūpacayakathāvaṇṇanā