Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૪. કાણમાતાસિક્ખાપદવણ્ણના
4. Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā
૩૧-૩. પટિયાલોકન્તિ પચ્છિમં દેસં. પૂવગણનાયાતિ અતિરિત્તપૂવગણનાયાતિ અત્થો. સચે ‘‘અપાથેય્યાદિઅત્થાય સજ્જિત’’ન્તિ સઞ્ઞાય ગણ્હાતિ, અચિત્તકત્તા સિક્ખાપદસ્સ આપત્તિ એવ. અથ ઉગ્ગહિતં ગણ્હાતિ, ન મુચ્ચતિયેવ. અસંવિભાગે પન અનાપત્તિ અકપ્પિયત્તા. અચિત્તકતા પઞ્ઞત્તિજાનનાભાવેનેવ, ન વત્થુજાનનાભાવેનાતિ એકે. ન, માતિકાટ્ઠકથાયં ‘‘પાથેય્યાદિઅત્થાય સજ્જિતભાવજાનન’’ન્તિ અઙ્ગેસુ અવુત્તત્તા. પોરાણગણ્ઠિપદે પનેવં વુત્તં ‘‘એકેન વા અનેકેહિ વા દ્વત્તિપત્તપૂરેસુ ગહિતેસુ તેસં અનારોચનેન વા સયં વા જાનિત્વા યો અઞ્ઞં ગણ્હાતિ, તસ્સ દુક્કટં. એકતો તીસુ, ચતૂસુ વા પવિટ્ઠેસુ એકેન ચે દ્વેપત્તપૂરા ગહિતા, દુતિયે દ્વે ગણ્હન્તે પઠમો ચે ન નિવારેતિ, પઠમસ્સ પાચિત્તિયં. નિવારેતિ ચે, અનાપત્તિ, દુતિયસ્સેવ દુક્કટ’’ન્તિ. સચે સઞ્ચિચ્ચ ન વદતિ, પોરાણગણ્ઠિપદે વુત્તનયેન પાચિત્તિયં, માતિકાટ્ઠકથાવસેન (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ કાણમાતાસિક્ખાપદવણ્ણના) દુક્કટં. ‘‘અતિરેકપટિગ્ગહણ’’ન્તિ તત્થ પઞ્ચમં અઙ્ગં વુત્તં, તસ્મા અપ્પટિગ્ગહિતત્તા ન પાચિત્તિયં, કત્તબ્બાકરણતો પન દુક્કટં. અઞ્ઞથા કિરિયાકિરિયં ઇદં આપજ્જતિ, અનિવારણં, અનારોચનં વા છટ્ઠઙ્ગં વત્તબ્બં સિયા. એકનિકાયિકાનં વાતિ એત્થ ‘‘આસન્નવિહારભિક્ખૂ, આસન્નઆસનસાલાગતા વા સચે વિસભાગેહિ આનીતં ન પટિગ્ગણ્હન્તિ, ‘આરામિકાદીનંયેવ વા દાપેન્તી’તિ જાનાતિ, યત્થ પરિભોગં ગચ્છતિ, તત્થ દાતું વટ્ટતી’’તિ વુત્તં. ‘‘દ્વત્તિપત્તપૂરા’તિ વચનતો પચ્છિઆદીસુ અધિકમ્પિ ગણ્હતો અનાપત્તી’’તિ કેચિ વિનયધરમાનિનો વદન્તિ, તં તેસંયેવ નિસીદતુ, આચરિયા પન ‘‘પચ્છિઆદીસુપિ ઉક્કટ્ઠપત્તસ્સ પમાણવસેન દ્વત્તિપત્તપૂરા ગહેતબ્બા. ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદકથા હેસા’’તિ વદન્તિ.
231-3.Paṭiyālokanti pacchimaṃ desaṃ. Pūvagaṇanāyāti atirittapūvagaṇanāyāti attho. Sace ‘‘apātheyyādiatthāya sajjita’’nti saññāya gaṇhāti, acittakattā sikkhāpadassa āpatti eva. Atha uggahitaṃ gaṇhāti, na muccatiyeva. Asaṃvibhāge pana anāpatti akappiyattā. Acittakatā paññattijānanābhāveneva, na vatthujānanābhāvenāti eke. Na, mātikāṭṭhakathāyaṃ ‘‘pātheyyādiatthāya sajjitabhāvajānana’’nti aṅgesu avuttattā. Porāṇagaṇṭhipade panevaṃ vuttaṃ ‘‘ekena vā anekehi vā dvattipattapūresu gahitesu tesaṃ anārocanena vā sayaṃ vā jānitvā yo aññaṃ gaṇhāti, tassa dukkaṭaṃ. Ekato tīsu, catūsu vā paviṭṭhesu ekena ce dvepattapūrā gahitā, dutiye dve gaṇhante paṭhamo ce na nivāreti, paṭhamassa pācittiyaṃ. Nivāreti ce, anāpatti, dutiyasseva dukkaṭa’’nti. Sace sañcicca na vadati, porāṇagaṇṭhipade vuttanayena pācittiyaṃ, mātikāṭṭhakathāvasena (kaṅkhā. aṭṭha. kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā) dukkaṭaṃ. ‘‘Atirekapaṭiggahaṇa’’nti tattha pañcamaṃ aṅgaṃ vuttaṃ, tasmā appaṭiggahitattā na pācittiyaṃ, kattabbākaraṇato pana dukkaṭaṃ. Aññathā kiriyākiriyaṃ idaṃ āpajjati, anivāraṇaṃ, anārocanaṃ vā chaṭṭhaṅgaṃ vattabbaṃ siyā. Ekanikāyikānaṃ vāti ettha ‘‘āsannavihārabhikkhū, āsannaāsanasālāgatā vā sace visabhāgehi ānītaṃ na paṭiggaṇhanti, ‘ārāmikādīnaṃyeva vā dāpentī’ti jānāti, yattha paribhogaṃ gacchati, tattha dātuṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. ‘‘Dvattipattapūrā’ti vacanato pacchiādīsu adhikampi gaṇhato anāpattī’’ti keci vinayadharamānino vadanti, taṃ tesaṃyeva nisīdatu, ācariyā pana ‘‘pacchiādīsupi ukkaṭṭhapattassa pamāṇavasena dvattipattapūrā gahetabbā. Ukkaṭṭhaparicchedakathā hesā’’ti vadanti.
કાણમાતાસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ભોજનવગ્ગો • 4. Bhojanavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. કાણમાતાસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૪. કાણમાતાસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૪. કાણમાતાસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪. કાણમાતાસિક્ખાપદં • 4. Kāṇamātāsikkhāpadaṃ