Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૧૮] ૮. કણવેરજાતકવણ્ણના

    [318] 8. Kaṇaverajātakavaṇṇanā

    યં તં વસન્ત સમયેતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો પુરાણદુતિયિકાપલોભનં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ ઇન્દ્રિયજાતકે (જા॰ ૧.૮.૬૦ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. સત્થા પન તં ભિક્ખું ‘‘પુબ્બે ત્વં ભિક્ખુ એતં નિસ્સાય અસિના સીસચ્છેદં પટિલભી’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Yaṃ taṃ vasanta samayeti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Vatthu indriyajātake (jā. 1.8.60 ādayo) āvi bhavissati. Satthā pana taṃ bhikkhuṃ ‘‘pubbe tvaṃ bhikkhu etaṃ nissāya asinā sīsacchedaṃ paṭilabhī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કાસિગામકે એકસ્સ ગહપતિકસ્સ ઘરે ચોરનક્ખત્તેન જાતો વયપ્પત્તો ચોરકમ્મં કત્વા જીવિકં કપ્પેન્તો લોકે પાકટો અહોસિ સૂરો નાગબલો, કોચિ નં ગણ્હિતું નાસક્ખિ. સો એકદિવસં એકસ્મિં સેટ્ઠિઘરે સન્ધિં છિન્દિત્વા બહું ધનં અવહરિ. નાગરા રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘દેવ, એકો મહાચોરો નગરં વિલુમ્પતિ, તં ગણ્હાપેથા’’તિ વદિંસુ. રાજા તસ્સ ગહણત્થાય નગરગુત્તિકં આણાપેસિ. સો રત્તિભાગે તત્થ તત્થ વગ્ગબન્ધનેન મનુસ્સે ઠપેત્વા તં સહોડ્ઢં ગાહાપેત્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા ‘‘સીસમસ્સ છિન્દા’’તિ નગરગુત્તિકઞ્ઞેવ આણાપેસિ. નગરગુત્તિકો તં પચ્છાબાહં ગાળ્હબન્ધનં બન્ધાપેત્વા ગીવાયસ્સ રત્તકણવીરમાલં લગ્ગેત્વા સીસે ઇટ્ઠકચુણ્ણં ઓકિરિત્વા ચતુક્કે ચતુક્કે કસાહિ તાળાપેન્તો ખરસ્સરેન પણવેન આઘાતનં નેતિ. ‘‘ઇમસ્મિં કિર નગરે વિલોપકારકો ચોરો ગહિતો’’તિ સકલનગરં સઙ્ખુભિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsigāmake ekassa gahapatikassa ghare coranakkhattena jāto vayappatto corakammaṃ katvā jīvikaṃ kappento loke pākaṭo ahosi sūro nāgabalo, koci naṃ gaṇhituṃ nāsakkhi. So ekadivasaṃ ekasmiṃ seṭṭhighare sandhiṃ chinditvā bahuṃ dhanaṃ avahari. Nāgarā rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, eko mahācoro nagaraṃ vilumpati, taṃ gaṇhāpethā’’ti vadiṃsu. Rājā tassa gahaṇatthāya nagaraguttikaṃ āṇāpesi. So rattibhāge tattha tattha vaggabandhanena manusse ṭhapetvā taṃ sahoḍḍhaṃ gāhāpetvā rañño ārocesi. Rājā ‘‘sīsamassa chindā’’ti nagaraguttikaññeva āṇāpesi. Nagaraguttiko taṃ pacchābāhaṃ gāḷhabandhanaṃ bandhāpetvā gīvāyassa rattakaṇavīramālaṃ laggetvā sīse iṭṭhakacuṇṇaṃ okiritvā catukke catukke kasāhi tāḷāpento kharassarena paṇavena āghātanaṃ neti. ‘‘Imasmiṃ kira nagare vilopakārako coro gahito’’ti sakalanagaraṃ saṅkhubhi.

    તદા ચ બારાણસિયં સહસ્સં ગણ્હન્તી સામા નામ ગણિકા હોતિ રાજવલ્લભા પઞ્ચસતવણ્ણદાસીપરિવારા. સા પાસાદતલે વાતપાનં વિવરિત્વા ઠિતા તં નીયમાનં પસ્સિ. સો પન અભિરૂપો પાસાદિકો અતિવિય સોભગ્ગપ્પત્તો દેવવણ્ણો સબ્બેસં મત્થકમત્થકેન પઞ્ઞાયતિ. સામા તં દિસ્વા પટિબદ્ધચિત્તા હુત્વા ‘‘કેન નુ ખો ઉપાયેનાહં ઇમં પુરિસં અત્તનો સામિકં કરેય્ય’’ન્તિ ચિન્તયન્તી ‘‘અત્થેકો ઉપાયો’’તિ અત્તનો અત્થચરિકાય એકિસ્સા હત્થે નગરગુત્તિકસ્સ સહસ્સં પેસેસિ ‘‘અયં ચોરો સામાય ભાતા, અઞ્ઞત્ર સામાય અઞ્ઞો એતસ્સ અવસ્સયો નત્થિ, તુમ્હે કિર ઇદં સહસ્સં ગહેત્વા એતં વિસ્સજ્જેથા’’તિ . સા ગન્ત્વા તથા અકાસિ. નગરગુત્તિકો ‘‘અયં ચોરો પાકટો, ન સક્કા એતં વિસ્સજ્જેતું, અઞ્ઞં પન મનુસ્સં લભિત્વા ઇમં પટિચ્છન્નયાનકે નિસીદાપેત્વા પેસેતું સક્કા’’તિ આહ. સા ગન્ત્વા તસ્સા આરોચેસિ.

    Tadā ca bārāṇasiyaṃ sahassaṃ gaṇhantī sāmā nāma gaṇikā hoti rājavallabhā pañcasatavaṇṇadāsīparivārā. Sā pāsādatale vātapānaṃ vivaritvā ṭhitā taṃ nīyamānaṃ passi. So pana abhirūpo pāsādiko ativiya sobhaggappatto devavaṇṇo sabbesaṃ matthakamatthakena paññāyati. Sāmā taṃ disvā paṭibaddhacittā hutvā ‘‘kena nu kho upāyenāhaṃ imaṃ purisaṃ attano sāmikaṃ kareyya’’nti cintayantī ‘‘attheko upāyo’’ti attano atthacarikāya ekissā hatthe nagaraguttikassa sahassaṃ pesesi ‘‘ayaṃ coro sāmāya bhātā, aññatra sāmāya añño etassa avassayo natthi, tumhe kira idaṃ sahassaṃ gahetvā etaṃ vissajjethā’’ti . Sā gantvā tathā akāsi. Nagaraguttiko ‘‘ayaṃ coro pākaṭo, na sakkā etaṃ vissajjetuṃ, aññaṃ pana manussaṃ labhitvā imaṃ paṭicchannayānake nisīdāpetvā pesetuṃ sakkā’’ti āha. Sā gantvā tassā ārocesi.

    તદા પનેકો સેટ્ઠિપુત્તો સામાય પટિબદ્ધચિત્તો દેવસિકં સહસ્સં દેતિ. સો તં દિવસમ્પિ સૂરિયત્થઙ્ગમનવેલાય સહસ્સં ગણ્હિત્વા તં ઘરં અગમાસિ. સામાપિ સહસ્સભણ્ડિકં ગહેત્વા ઊરૂસુ ઠપેત્વા પરોદન્તી નિસિન્ના હોતિ. ‘‘કિં એત’’ન્તિ ચ વુત્તા ‘‘સામિ, અયં ચોરો મમ ભાતા, ‘અહં નીચકમ્મં કરોમી’તિ મય્હં સન્તિકં ન એતિ, નગરગુત્તિકસ્સ પહિતં ‘સહસ્સં લભમાનો વિસ્સજ્જેસ્સામિ ન’ન્તિ સાસનં પેસેસિ. ઇદાનિ ઇમં સહસ્સં આદાય નગરગુત્તિકસ્સ સન્તિકં ગચ્છન્તં ન લભામી’’તિ આહ. સો તસ્સા પટિબદ્ધચિત્તતાય ‘‘અહં ગમિસ્સામી’’તિ આહ. ‘‘તેન હિ તયા આભતમેવ ગહેત્વા ગચ્છાહી’’તિ. સો તં ગહેત્વા નગરગુત્તિકસ્સ ગેહં ગઞ્છિ. સો તં સેટ્ઠિપુત્તં પટિચ્છન્નટ્ઠાને ઠપેત્વા ચોરં પટિચ્છન્નયાનકે નિસીદાપેત્વા સામાય પહિણિત્વા ‘‘અયં ચોરો રટ્ઠે પાકટો, તમન્ધકારં તાવ હોતુ, અથ નં મનુસ્સ્સાનં પટિસલ્લીનવેલાય ઘાતાપેસ્સામી’’તિ અપદેસં કત્વા મુહુત્તં વીતિનામેત્વા મનુસ્સેસુ પટિસલ્લીનેસુ સેટ્ઠિપુત્તં મહન્તેનારક્ખેન આઘાતનં નેત્વા અસિના સીસં છિન્દિત્વા સરીરં સૂલે આરોપેત્વા નગરં પાવિસિ.

    Tadā paneko seṭṭhiputto sāmāya paṭibaddhacitto devasikaṃ sahassaṃ deti. So taṃ divasampi sūriyatthaṅgamanavelāya sahassaṃ gaṇhitvā taṃ gharaṃ agamāsi. Sāmāpi sahassabhaṇḍikaṃ gahetvā ūrūsu ṭhapetvā parodantī nisinnā hoti. ‘‘Kiṃ eta’’nti ca vuttā ‘‘sāmi, ayaṃ coro mama bhātā, ‘ahaṃ nīcakammaṃ karomī’ti mayhaṃ santikaṃ na eti, nagaraguttikassa pahitaṃ ‘sahassaṃ labhamāno vissajjessāmi na’nti sāsanaṃ pesesi. Idāni imaṃ sahassaṃ ādāya nagaraguttikassa santikaṃ gacchantaṃ na labhāmī’’ti āha. So tassā paṭibaddhacittatāya ‘‘ahaṃ gamissāmī’’ti āha. ‘‘Tena hi tayā ābhatameva gahetvā gacchāhī’’ti. So taṃ gahetvā nagaraguttikassa gehaṃ gañchi. So taṃ seṭṭhiputtaṃ paṭicchannaṭṭhāne ṭhapetvā coraṃ paṭicchannayānake nisīdāpetvā sāmāya pahiṇitvā ‘‘ayaṃ coro raṭṭhe pākaṭo, tamandhakāraṃ tāva hotu, atha naṃ manusssānaṃ paṭisallīnavelāya ghātāpessāmī’’ti apadesaṃ katvā muhuttaṃ vītināmetvā manussesu paṭisallīnesu seṭṭhiputtaṃ mahantenārakkhena āghātanaṃ netvā asinā sīsaṃ chinditvā sarīraṃ sūle āropetvā nagaraṃ pāvisi.

    તતો પટ્ઠાય સામા અઞ્ઞેસં હત્થતો કિઞ્ચિ ન ગણ્હાતિ, તેનેવ સદ્ધિં અભિરમમાના વિચરતિ. સો ચિન્તેસિ ‘‘સચે અયં અઞ્ઞસ્મિં પટિબદ્ધચિત્તા ભવિસ્સતિ, મમ્પિ મારાપેત્વા તેન સદ્ધિં અભિરમિસ્સતિ, અચ્ચન્તં મિત્તદુબ્ભિની એસા, મયા ઇધ અવસિત્વા ખિપ્પં પલાયિતું વટ્ટતિ, ગચ્છન્તો ચ પન તુચ્છહત્થો અગન્ત્વા એતિસ્સા આભરણભણ્ડં ગહેત્વા ગચ્છિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા એકસ્મિં દિવસે તં આહ – ‘‘ભદ્દે, મયં પઞ્જરે પક્ખિત્તકુક્કુટા વિય નિચ્ચં ઘરેયેવ હોમ, એકદિવસં ઉય્યાનકીળં કરિસ્સામા’’તિ. સા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા ખાદનીયભોજનીયાદિં સબ્બં પટિયાદેત્વા સબ્બાભરણપટિમણ્ડિતા તેન સદ્ધિં પટિચ્છન્નયાને નિસીદિત્વા ઉય્યાનં અગમાસિ. સો તત્થ તાય સદ્ધિં કીળન્તો ‘‘ઇદાનિ મય્હં પલાયિતું વટ્ટતી’’તિ તાય સદ્ધિં કિલેસરતિયા રમિતુકામો વિય એકં કણવીરગચ્છન્તરં પવિસિત્વા તં આલિઙ્ગન્તો વિય નિપ્પીળેત્વા વિસઞ્ઞં કત્વા પાતેત્વા સબ્બાભરણાનિ ઓમુઞ્ચિત્વા તસ્સાયેવ ઉત્તરાસઙ્ગેન બન્ધિત્વા ભણ્ડિકં ખન્ધે ઠપેત્વા ઉય્યાનવતિં લઙ્ઘિત્વા પક્કામિ.

    Tato paṭṭhāya sāmā aññesaṃ hatthato kiñci na gaṇhāti, teneva saddhiṃ abhiramamānā vicarati. So cintesi ‘‘sace ayaṃ aññasmiṃ paṭibaddhacittā bhavissati, mampi mārāpetvā tena saddhiṃ abhiramissati, accantaṃ mittadubbhinī esā, mayā idha avasitvā khippaṃ palāyituṃ vaṭṭati, gacchanto ca pana tucchahattho agantvā etissā ābharaṇabhaṇḍaṃ gahetvā gacchissāmī’’ti cintetvā ekasmiṃ divase taṃ āha – ‘‘bhadde, mayaṃ pañjare pakkhittakukkuṭā viya niccaṃ ghareyeva homa, ekadivasaṃ uyyānakīḷaṃ karissāmā’’ti. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā khādanīyabhojanīyādiṃ sabbaṃ paṭiyādetvā sabbābharaṇapaṭimaṇḍitā tena saddhiṃ paṭicchannayāne nisīditvā uyyānaṃ agamāsi. So tattha tāya saddhiṃ kīḷanto ‘‘idāni mayhaṃ palāyituṃ vaṭṭatī’’ti tāya saddhiṃ kilesaratiyā ramitukāmo viya ekaṃ kaṇavīragacchantaraṃ pavisitvā taṃ āliṅganto viya nippīḷetvā visaññaṃ katvā pātetvā sabbābharaṇāni omuñcitvā tassāyeva uttarāsaṅgena bandhitvā bhaṇḍikaṃ khandhe ṭhapetvā uyyānavatiṃ laṅghitvā pakkāmi.

    સાપિ પટિલદ્ધસઞ્ઞા ઉટ્ઠાય પરિચારિકાનં સન્તિકં આગન્ત્વા ‘‘અય્યપુત્તો કહ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘ન જાનામ, અય્યે’’તિ. ‘‘મં મતાતિ સઞ્ઞાય ભાયિત્વા પલાતો ભવિસ્સતી’’તિ અનત્તમના હુત્વા તતોયેવ ગેહં ગન્ત્વા ‘‘મમ પિયસામિકસ્સ અદિટ્ઠકાલતો પટ્ઠાયેવ અલઙ્કતસયને ન સયિસ્સામી’’તિ ભૂમિયં નિપજ્જિ. તતો પટ્ઠાય મનાપં સાટકં ન નિવાસેતિ, દ્વે ભત્તાનિ ન ભુઞ્જતિ, ગન્ધમાલાદીનિ ન પટિસેવતિ, ‘‘યેન કેનચિ ઉપાયેન અય્યપુત્તં પરિયેસિત્વા પક્કોસાપેસ્સામી’’તિ નટે પક્કોસાપેત્વા સહસ્સં અદાસિ. ‘‘કિં કરોમ, અય્યે’’તિ વુત્તે ‘‘તુમ્હાકં અગમનટ્ઠાનં નામ નત્થિ, તુમ્હે ગામનિગમરાજધાનિયો ચરન્તા સમજ્જં કત્વા સમજ્જમણ્ડલે પઠમમેવ ઇમં ગીતં ગાયેય્યાથા’’તિ નટે સિક્ખાપેન્તી પઠમં ગાથં વત્વા ‘‘તુમ્હેહિ ઇમસ્મિં ગીતકે ગીતે સચે અય્યપુત્તો તસ્મિં પરિસન્તરે ભવિસ્સતિ, તુમ્હેહિ સદ્ધિં કથેસ્સતિ, અથસ્સ મમ અરોગભાવં કથેત્વા તં આદાય આગચ્છેય્યાથ, નો ચે આગચ્છતિ, સાસનં પેસેય્યાથા’’તિ પરિબ્બયં દત્વા નટે ઉય્યોજેસિ. તે બારાણસિતો નિક્ખમિત્વા તત્થ તત્થ સમજ્જં કરોન્તા એકં પચ્ચન્તગામકં અગમિંસુ. સોપિ ચોરો પલાયિત્વા તત્થ વસતિ. તે તત્થ સમજ્જં કરોન્તા પઠમમેવ ઇમં ગીતકં ગાયિંસુ –

    Sāpi paṭiladdhasaññā uṭṭhāya paricārikānaṃ santikaṃ āgantvā ‘‘ayyaputto kaha’’nti pucchi. ‘‘Na jānāma, ayye’’ti. ‘‘Maṃ matāti saññāya bhāyitvā palāto bhavissatī’’ti anattamanā hutvā tatoyeva gehaṃ gantvā ‘‘mama piyasāmikassa adiṭṭhakālato paṭṭhāyeva alaṅkatasayane na sayissāmī’’ti bhūmiyaṃ nipajji. Tato paṭṭhāya manāpaṃ sāṭakaṃ na nivāseti, dve bhattāni na bhuñjati, gandhamālādīni na paṭisevati, ‘‘yena kenaci upāyena ayyaputtaṃ pariyesitvā pakkosāpessāmī’’ti naṭe pakkosāpetvā sahassaṃ adāsi. ‘‘Kiṃ karoma, ayye’’ti vutte ‘‘tumhākaṃ agamanaṭṭhānaṃ nāma natthi, tumhe gāmanigamarājadhāniyo carantā samajjaṃ katvā samajjamaṇḍale paṭhamameva imaṃ gītaṃ gāyeyyāthā’’ti naṭe sikkhāpentī paṭhamaṃ gāthaṃ vatvā ‘‘tumhehi imasmiṃ gītake gīte sace ayyaputto tasmiṃ parisantare bhavissati, tumhehi saddhiṃ kathessati, athassa mama arogabhāvaṃ kathetvā taṃ ādāya āgaccheyyātha, no ce āgacchati, sāsanaṃ peseyyāthā’’ti paribbayaṃ datvā naṭe uyyojesi. Te bārāṇasito nikkhamitvā tattha tattha samajjaṃ karontā ekaṃ paccantagāmakaṃ agamiṃsu. Sopi coro palāyitvā tattha vasati. Te tattha samajjaṃ karontā paṭhamameva imaṃ gītakaṃ gāyiṃsu –

    ૬૯.

    69.

    ‘‘યં તં વસન્તસમયે, કણવેરેસુ ભાણુસુ;

    ‘‘Yaṃ taṃ vasantasamaye, kaṇaveresu bhāṇusu;

    સામં બાહાય પીળેસિ, સા તં આરોગ્યમબ્રવી’’તિ.

    Sāmaṃ bāhāya pīḷesi, sā taṃ ārogyamabravī’’ti.

    તત્થ કણવેરેસૂતિ કરવીરેસુ. ભાણુસૂતિ રત્તવણ્ણાનં પુપ્ફાનં પભાય સમ્પન્નેસુ. સામન્તિ એવંનામિકં. પીળેસીતિ કિલેસરતિયા રમિતુકામો વિય આલિઙ્ગન્તો પીળેસિ. સા તન્તિ સા સામા અરોગા, ત્વં પન ‘‘સા મતા’’તિ સઞ્ઞાય ભીતો પલાયસિ, સા અત્તનો આરોગ્યં અબ્રવિ કથેસિ, આરોચેસીતિ અત્થો.

    Tattha kaṇaveresūti karavīresu. Bhāṇusūti rattavaṇṇānaṃ pupphānaṃ pabhāya sampannesu. Sāmanti evaṃnāmikaṃ. Pīḷesīti kilesaratiyā ramitukāmo viya āliṅganto pīḷesi. Sā tanti sā sāmā arogā, tvaṃ pana ‘‘sā matā’’ti saññāya bhīto palāyasi, sā attano ārogyaṃ abravi kathesi, ārocesīti attho.

    ચોરો તં સુત્વા નટં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘ત્વં ‘સામા જીવતી’તિ વદસિ, અહં પન ન સદ્દહામી’’તિ તેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો દુતિયં ગાથમાહ –

    Coro taṃ sutvā naṭaṃ upasaṅkamitvā ‘‘tvaṃ ‘sāmā jīvatī’ti vadasi, ahaṃ pana na saddahāmī’’ti tena saddhiṃ sallapanto dutiyaṃ gāthamāha –

    ૭૦.

    70.

    ‘‘અમ્ભો ન કિર સદ્ધેય્યં, યં વાતો પબ્બતં વહે;

    ‘‘Ambho na kira saddheyyaṃ, yaṃ vāto pabbataṃ vahe;

    પબ્બતઞ્ચે વહે વાતો, સબ્બમ્પિ પથવિં વહે;

    Pabbatañce vahe vāto, sabbampi pathaviṃ vahe;

    યત્થ સામા કાલકતા, સા મં આરોગ્યમબ્રવી’’તિ.

    Yattha sāmā kālakatā, sā maṃ ārogyamabravī’’ti.

    તસ્સત્થો – અમ્ભો નટ, ઇદં કિર ન સદ્દહેય્યં ન સદ્દહિતબ્બં. યં વાતો તિણપણ્ણાનિ વિય પબ્બતં વહેય્ય, સચેપિ સો પબ્બતં વહેય્ય, સબ્બમ્પિ પથવિં વહેય્ય, યથા ચેતં અસદ્દહેય્યં, તથા ઇદન્તિ. યત્થ સામા કાલકતાતિ યા નામ સામા કાલકતા, સા મં આરોગ્યં અબ્રવીતિ કિંકારણા સદ્દહેય્યં. મતા નામ ન કસ્સચિ સાસનં પેસેન્તીતિ.

    Tassattho – ambho naṭa, idaṃ kira na saddaheyyaṃ na saddahitabbaṃ. Yaṃ vāto tiṇapaṇṇāni viya pabbataṃ vaheyya, sacepi so pabbataṃ vaheyya, sabbampi pathaviṃ vaheyya, yathā cetaṃ asaddaheyyaṃ, tathā idanti. Yattha sāmā kālakatāti yā nāma sāmā kālakatā, sā maṃ ārogyaṃ abravīti kiṃkāraṇā saddaheyyaṃ. Matā nāma na kassaci sāsanaṃ pesentīti.

    તસ્સ વચનં સુત્વા નટો તતિયં ગાથમાહ –

    Tassa vacanaṃ sutvā naṭo tatiyaṃ gāthamāha –

    ૭૧.

    71.

    ‘‘ન ચેવ સા કાલકતા, ન ચ સા અઞ્ઞમિચ્છતિ;

    ‘‘Na ceva sā kālakatā, na ca sā aññamicchati;

    એકભત્તિકિની સામા, તમેવ અભિકઙ્ખતી’’તિ.

    Ekabhattikinī sāmā, tameva abhikaṅkhatī’’ti.

    તત્થ તમેવ અભિકઙ્ખતીતિ અઞ્ઞં પુરિસં ન ઇચ્છતિ, તઞ્ઞેવ કઙ્ખતિ ઇચ્છતિ પત્થેતીતિ.

    Tattha tameva abhikaṅkhatīti aññaṃ purisaṃ na icchati, taññeva kaṅkhati icchati patthetīti.

    તં સુત્વા ચોરો ‘‘સા જીવતુ વા મા વા, ન તાય મય્હં અત્થો’’તિ વત્વા ચતુત્થં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā coro ‘‘sā jīvatu vā mā vā, na tāya mayhaṃ attho’’ti vatvā catutthaṃ gāthamāha –

    ૭૨.

    72.

    ‘‘અસન્થુતં મં ચિરસન્થુતેન, નિમીનિ સામા અધુવં ધુવેન;

    ‘‘Asanthutaṃ maṃ cirasanthutena, nimīni sāmā adhuvaṃ dhuvena;

    મયાપિ સામા નિમિનેય્ય અઞ્ઞં, ઇતો અહં દૂરતરં ગમિસ્સ’’ન્તિ.

    Mayāpi sāmā nimineyya aññaṃ, ito ahaṃ dūrataraṃ gamissa’’nti.

    તત્થ અસન્થુતન્તિ અકતસંસગ્ગં. ચિરસન્થુતેનાતિ ચિરકતસંસગ્ગેન. નિમીનીતિ પરિવત્તેસિ. અધુવં ધુવેનાતિ મં અધુવં તેન ધુવસામિકેન પરિવત્તેતું નગરગુત્તિકસ્સ સહસ્સં દત્વા મં ગણ્હીતિ અત્થો. મયાપિ સામા નિમિનેય્ય અઞ્ઞન્તિ સામા મયાપિ અઞ્ઞં સામિકં પરિવત્તેત્વા ગણ્હેય્ય. ઇતો અહં દૂરતરં ગમિસ્સન્તિ યત્થ ન સક્કા તસ્સા સાસનં વા પવત્તિં વા સોતું, તાદિસં દૂરતરં ઠાનં ગમિસ્સં, તસ્મા મમ ઇતો અઞ્ઞત્થ ગતભાવં તસ્સા આરોચેથાતિ વત્વા તેસં પસ્સન્તાનઞ્ઞેવ ગાળ્હતરં નિવાસેત્વા વેગેન પલાયિ.

    Tattha asanthutanti akatasaṃsaggaṃ. Cirasanthutenāti cirakatasaṃsaggena. Nimīnīti parivattesi. Adhuvaṃ dhuvenāti maṃ adhuvaṃ tena dhuvasāmikena parivattetuṃ nagaraguttikassa sahassaṃ datvā maṃ gaṇhīti attho. Mayāpi sāmā nimineyya aññanti sāmā mayāpi aññaṃ sāmikaṃ parivattetvā gaṇheyya. Ito ahaṃ dūrataraṃ gamissanti yattha na sakkā tassā sāsanaṃ vā pavattiṃ vā sotuṃ, tādisaṃ dūrataraṃ ṭhānaṃ gamissaṃ, tasmā mama ito aññattha gatabhāvaṃ tassā ārocethāti vatvā tesaṃ passantānaññeva gāḷhataraṃ nivāsetvā vegena palāyi.

    નટા ગન્ત્વા તેન કતકિરિયં તસ્સા કથયિંસુ. સા વિપ્પટિસારિની હુત્વા અત્તનો પકતિયા એવ વીતિનામેસિ.

    Naṭā gantvā tena katakiriyaṃ tassā kathayiṃsu. Sā vippaṭisārinī hutvā attano pakatiyā eva vītināmesi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi.

    તદા સેટ્ઠિપુત્તો અયં ભિક્ખુ અહોસિ, સામા પુરાણદુતિયિકા, ચોરો પન અહમેવ અહોસિન્તિ.

    Tadā seṭṭhiputto ayaṃ bhikkhu ahosi, sāmā purāṇadutiyikā, coro pana ahameva ahosinti.

    કણવેરજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.

    Kaṇaverajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૧૮. કણવેરજાતકં • 318. Kaṇaverajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact