Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૩] ૩. કણ્ડિજાતકવણ્ણના
[13] 3. Kaṇḍijātakavaṇṇanā
ધિરત્થુ કણ્ડિનં સલ્લન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો પુરાણદુતિયિકાપલોભનં આરબ્ભ કથેસિ. તં અટ્ઠકનિપાતે ઇન્દ્રિયજાતકે આવિભવિસ્સતિ. ભગવા પન તં ભિક્ખું એતદવોચ ‘‘ભિક્ખુ, પુબ્બેપિ ત્વં એતં માતુગામં નિસ્સાય જીવિતક્ખયં પત્વા વીતચ્ચિતેસુ અઙ્ગારેસુ પક્કો’’તિ. ભિક્ખૂ તસ્સત્થસ્સાવિભાવત્થાય ભગવન્તં યાચિંસુ, ભગવા ભવન્તરેન પટિચ્છન્નકારણં પાકટં અકાસિ. ઇતો પરં પન ભિક્ખૂનં યાચનં ભવન્તરપટિચ્છન્નતઞ્ચ અવત્વા ‘‘અતીતં આહરી’’તિ એત્તકમેવ વક્ખામ, એત્તકે વુત્તેપિ યાચનઞ્ચ વલાહકગબ્ભતો ચન્દનીહરણૂપમાય ભવન્તરપટિચ્છન્નકારણભાવો ચાતિ સબ્બમેતં હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ યોજેત્વા વેદિતબ્બં.
Dhiratthukaṇḍinaṃ sallanti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Taṃ aṭṭhakanipāte indriyajātake āvibhavissati. Bhagavā pana taṃ bhikkhuṃ etadavoca ‘‘bhikkhu, pubbepi tvaṃ etaṃ mātugāmaṃ nissāya jīvitakkhayaṃ patvā vītaccitesu aṅgāresu pakko’’ti. Bhikkhū tassatthassāvibhāvatthāya bhagavantaṃ yāciṃsu, bhagavā bhavantarena paṭicchannakāraṇaṃ pākaṭaṃ akāsi. Ito paraṃ pana bhikkhūnaṃ yācanaṃ bhavantarapaṭicchannatañca avatvā ‘‘atītaṃ āharī’’ti ettakameva vakkhāma, ettake vuttepi yācanañca valāhakagabbhato candanīharaṇūpamāya bhavantarapaṭicchannakāraṇabhāvo cāti sabbametaṃ heṭṭhā vuttanayeneva yojetvā veditabbaṃ.
અતીતે મગધરટ્ઠે રાજગહે મગધરાજા રજ્જં કારેસિ. મગધવાસિકાનં સસ્સસમયે મિગાનં મહાપરિપન્થો હોતિ. તે અરઞ્ઞે પબ્બતપાદં પવિસન્તિ. તત્થ એકો અરઞ્ઞવાસી પબ્બતેય્યમિગો એકાય ગામન્તવાસિનિયા મિગપોતિકાય સદ્ધિં સન્થવં કત્વા તેસં મિગાનં પબ્બતપાદતો ઓરુય્હ પુન ગામન્તં ઓતરણકાલે મિગપોતિકાય પટિબદ્ધચિત્તત્તા તેહિ સદ્ધિંયેવ ઓતરિ. અથ નં સા આહ – ‘‘ત્વં ખોસિ, અય્ય, પબ્બતેય્યો બાલમિગો, ગામન્તો ચ નામ સાસઙ્કો સપ્પટિભયો, મા અમ્હેહિ સદ્ધિં ઓતરી’’તિ. સો તસ્સા પટિબદ્ધચિત્તત્તા અનિવત્તિત્વા સદ્ધિંયેવ અગમાસિ. મગધવાસિનો ‘‘ઇદાનિ મિગાનં પબ્બતપાદા ઓતરણકાલો’’તિ ઞત્વા મગ્ગે પટિચ્છન્નકોટ્ઠકેસુ તિટ્ઠન્તિ. તેસમ્પિ દ્વિન્નં આગમનમગ્ગે એકો લુદ્દકો પટિચ્છન્નકોટ્ઠકે ઠિતો હોતિ. મિગપોતિકા મનુસ્સગન્ધં ઘાયિત્વા ‘‘એકો લુદ્દકો ઠિતો ભવિસ્સતી’’તિ તં બાલમિગં પુરતો કત્વા સયં પચ્છતો અહોસિ. લુદ્દકો એકેનેવ સરપ્પહારેન મિગં તત્થેવ પાતેતિ. મિગપોતિકા તસ્સ વિદ્ધભાવં ઞત્વા ઉપ્પતિત્વા વાતગતિયાવ પલાયિ. લુદ્દકો કોટ્ઠકતો નિક્ખમિત્વા મિગં ઓક્કન્તિત્વા અગ્ગિં કત્વા વીતચ્ચિતેસુ અઙ્ગારેસુ મધુરમંસં પચિત્વા ખાદિત્વા પાનીયં પિવિત્વા અવસેસં લોહિતબિન્દૂહિ પગ્ઘરન્તેહિ કાજેનાદાય દારકે તોસેન્તો ઘરં અગમાસિ.
Atīte magadharaṭṭhe rājagahe magadharājā rajjaṃ kāresi. Magadhavāsikānaṃ sassasamaye migānaṃ mahāparipantho hoti. Te araññe pabbatapādaṃ pavisanti. Tattha eko araññavāsī pabbateyyamigo ekāya gāmantavāsiniyā migapotikāya saddhiṃ santhavaṃ katvā tesaṃ migānaṃ pabbatapādato oruyha puna gāmantaṃ otaraṇakāle migapotikāya paṭibaddhacittattā tehi saddhiṃyeva otari. Atha naṃ sā āha – ‘‘tvaṃ khosi, ayya, pabbateyyo bālamigo, gāmanto ca nāma sāsaṅko sappaṭibhayo, mā amhehi saddhiṃ otarī’’ti. So tassā paṭibaddhacittattā anivattitvā saddhiṃyeva agamāsi. Magadhavāsino ‘‘idāni migānaṃ pabbatapādā otaraṇakālo’’ti ñatvā magge paṭicchannakoṭṭhakesu tiṭṭhanti. Tesampi dvinnaṃ āgamanamagge eko luddako paṭicchannakoṭṭhake ṭhito hoti. Migapotikā manussagandhaṃ ghāyitvā ‘‘eko luddako ṭhito bhavissatī’’ti taṃ bālamigaṃ purato katvā sayaṃ pacchato ahosi. Luddako ekeneva sarappahārena migaṃ tattheva pāteti. Migapotikā tassa viddhabhāvaṃ ñatvā uppatitvā vātagatiyāva palāyi. Luddako koṭṭhakato nikkhamitvā migaṃ okkantitvā aggiṃ katvā vītaccitesu aṅgāresu madhuramaṃsaṃ pacitvā khāditvā pānīyaṃ pivitvā avasesaṃ lohitabindūhi paggharantehi kājenādāya dārake tosento gharaṃ agamāsi.
તદા બોધિસત્તો તસ્મિં વનસણ્ડે રુક્ખદેવતા હુત્વા નિબ્બત્તો હોતિ. સો તં કારણં દિસ્વા ‘‘ઇમસ્સ બાલમિગસ્સ મરણં નેવ માતરં નિસ્સાય, ન પિતરં નિસ્સાય, અથ ખો કામં નિસ્સાય. કામનિમિત્તઞ્હિ સત્તા સુગતિયં હત્થચ્છેદાદિકં, દુગ્ગતિયઞ્ચ પઞ્ચવિધબન્ધનાદિનાનપ્પકારકં દુક્ખં પાપુણન્તિ, પરેસં મરણદુક્ખુપ્પાદનમ્પિ નામ ઇમસ્મિં લોકે ગરહિતમેવ. યં જનપદં માતુગામો વિચારેતિ અનુસાસતિ, સો ઇત્થિપરિણાયકો જનપદોપિ ગરહિતોયેવ. યે સત્તા માતુગામસ્સ વસં ગચ્છન્તિ, તેપિ ગરહિતાયેવા’’તિ એકાય ગાથાય તીણિ ગરહવત્થૂનિ દસ્સેત્વા વનદેવતાસુ સાધુકારં દત્વા ગન્ધપુપ્ફાદીહિ પૂજયમાનાસુ મધુરેન સરેન તં વનસણ્ડં ઉન્નાદેન્તો ઇમાય ગાથાય ધમ્મં દેસેસિ –
Tadā bodhisatto tasmiṃ vanasaṇḍe rukkhadevatā hutvā nibbatto hoti. So taṃ kāraṇaṃ disvā ‘‘imassa bālamigassa maraṇaṃ neva mātaraṃ nissāya, na pitaraṃ nissāya, atha kho kāmaṃ nissāya. Kāmanimittañhi sattā sugatiyaṃ hatthacchedādikaṃ, duggatiyañca pañcavidhabandhanādinānappakārakaṃ dukkhaṃ pāpuṇanti, paresaṃ maraṇadukkhuppādanampi nāma imasmiṃ loke garahitameva. Yaṃ janapadaṃ mātugāmo vicāreti anusāsati, so itthipariṇāyako janapadopi garahitoyeva. Ye sattā mātugāmassa vasaṃ gacchanti, tepi garahitāyevā’’ti ekāya gāthāya tīṇi garahavatthūni dassetvā vanadevatāsu sādhukāraṃ datvā gandhapupphādīhi pūjayamānāsu madhurena sarena taṃ vanasaṇḍaṃ unnādento imāya gāthāya dhammaṃ desesi –
૧૩.
13.
‘‘ધિરત્થુ કણ્ડિનં સલ્લં, પુરિસં ગાળ્હવેધિનં;
‘‘Dhiratthu kaṇḍinaṃ sallaṃ, purisaṃ gāḷhavedhinaṃ;
ધિરત્થુ તં જનપદં, યત્થિત્થી પરિણાયિકા;
Dhiratthu taṃ janapadaṃ, yatthitthī pariṇāyikā;
તે ચાપિ ધિક્કિતા સત્તા, યે ઇત્થીનં વસં ગતા’’તિ.
Te cāpi dhikkitā sattā, ye itthīnaṃ vasaṃ gatā’’ti.
તત્થ ધિરત્થૂતિ ગરહણત્થે નિપાતો, સ્વાયમિધ ઉત્તાસુબ્બેગવસેન ગરહણે દટ્ઠબ્બો. ઉત્તસિતુબ્બિગ્ગો હિ હોન્તો બોધિસત્તો એવમાહ. કણ્ડમસ્સ અત્થીતિ કણ્ડી, તં કણ્ડિનં. તં પન કણ્ડં અનુપવિસનટ્ઠેન ‘‘સલ્લ’’ન્તિ વુચ્ચતિ, તસ્મા કણ્ડિનં સલ્લન્તિ એત્થ સલ્લકણ્ડિનન્તિ અત્થો. સલ્લં વા અસ્સત્થીતિપિ સલ્લો, તં સલ્લં. મહન્તં વણમુખં કત્વા બલવપ્પહારં દેન્તો ગાળ્હં વિજ્ઝતીતિ ગાળ્હવેધી, તં ગાળ્હવેધિનં. નાનપ્પકારેન કણ્ડેન, કુમુદપત્તસણ્ઠાનથલેન ઉજુકગમનેનેવ સલ્લેન ચ સમન્નાગતં ગાળ્હવેધિનં પુરિસં ધિરત્થૂતિ અયમેત્થ અત્થો. પરિણાયિકાતિ ઇસ્સરા સંવિધાયિકા. ધિક્કિતાતિ ગરહિતા. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવ. ઇતો પરં પન એત્તકમ્પિ અવત્વા યં યં અનુત્તાનં, તં તદેવ વણ્ણયિસ્સામ. એવં એકાય ગાથાય તીણિ ગરહવત્થૂનિ દસ્સેત્વા બોધિસત્તો વનં ઉન્નાદેત્વા બુદ્ધલીલાય ધમ્મં દેસેસિ.
Tattha dhiratthūti garahaṇatthe nipāto, svāyamidha uttāsubbegavasena garahaṇe daṭṭhabbo. Uttasitubbiggo hi honto bodhisatto evamāha. Kaṇḍamassa atthīti kaṇḍī, taṃ kaṇḍinaṃ. Taṃ pana kaṇḍaṃ anupavisanaṭṭhena ‘‘salla’’nti vuccati, tasmā kaṇḍinaṃ sallanti ettha sallakaṇḍinanti attho. Sallaṃ vā assatthītipi sallo, taṃ sallaṃ. Mahantaṃ vaṇamukhaṃ katvā balavappahāraṃ dento gāḷhaṃ vijjhatīti gāḷhavedhī, taṃ gāḷhavedhinaṃ. Nānappakārena kaṇḍena, kumudapattasaṇṭhānathalena ujukagamaneneva sallena ca samannāgataṃ gāḷhavedhinaṃ purisaṃ dhiratthūti ayamettha attho. Pariṇāyikāti issarā saṃvidhāyikā. Dhikkitāti garahitā. Sesamettha uttānatthameva. Ito paraṃ pana ettakampi avatvā yaṃ yaṃ anuttānaṃ, taṃ tadeva vaṇṇayissāma. Evaṃ ekāya gāthāya tīṇi garahavatthūni dassetvā bodhisatto vanaṃ unnādetvā buddhalīlāya dhammaṃ desesi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. સત્થા દ્વે વત્થૂનિ કથેત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ. ઇતો પરં પન ‘‘દ્વે વત્થૂનિ કથેત્વા’’તિ ઇદં અવત્વા ‘‘અનુસન્ધિં ઘટેત્વા’’તિ એત્તકમેવ વક્ખામ, અવુત્તમ્પિ પન હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ યોજેત્વા ગહેતબ્બં.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Satthā dve vatthūni kathetvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi. Ito paraṃ pana ‘‘dve vatthūni kathetvā’’ti idaṃ avatvā ‘‘anusandhiṃ ghaṭetvā’’ti ettakameva vakkhāma, avuttampi pana heṭṭhā vuttanayeneva yojetvā gahetabbaṃ.
તદા પબ્બતેય્યમિગો ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ અહોસિ, મિગપોતિકા પુરાણદુતિયિકા, કામેસુ દોસં દસ્સેત્વા ધમ્મદેસકદેવતા પન અહમેવ અહોસિન્તિ.
Tadā pabbateyyamigo ukkaṇṭhitabhikkhu ahosi, migapotikā purāṇadutiyikā, kāmesu dosaṃ dassetvā dhammadesakadevatā pana ahameva ahosinti.
કણ્ડિજાતકવણ્ણના તતિયા.
Kaṇḍijātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૩. કણ્ડિજાતકં • 13. Kaṇḍijātakaṃ