Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૮. કણ્ડુપટિચ્છાદિસિક્ખાપદવણ્ણના
8. Kaṇḍupaṭicchādisikkhāpadavaṇṇanā
૫૩૯. યદિ કણ્ડુપટિચ્છાદિ નામ અધોનાભિ ઉબ્ભજાણુમણ્ડલા ઉપ્પન્નકણ્ડુપીળકાદિપટિચ્છાદિકા અધિપ્પેતા, તસ્સ સુગતસ્સ સુગતવિદત્થિયા દીઘસો ચતસ્સો વિદત્થિયો તિરિયં દ્વેતિ ઇદમ્પિ અતિમહન્તં પમાણં દિસ્સતિ. સબ્બો હિ પુરિસો અત્તનો અત્તનો વિદત્થિયા સત્તવિદત્થિકો હોતિ, સુગતસ્સ ચ એકાવિદત્થિ મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ તિસ્સો વિદત્થિયો હોન્તિ, તસ્મા કણ્ડુપટિચ્છાદિ પકતિપુરિસસ્સ પમાણં આપજ્જતિ તિરિયં, દીઘસો પન દિગુણં આપજ્જતીતિ. આપજ્જતુ, ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદો તસ્સા, ચે ઇચ્છતિ, સબ્બમ્પિ સરીરં પટિચ્છાદેસ્સતિ, સબ્બસરીરગતસઙ્ઘાટિ વિય બહુગુણં કત્વા નિવાસેતુકામો નિવાસેસ્સતીતિ અયં ભગવતો અધિપ્પાયો સિયા.
539. Yadi kaṇḍupaṭicchādi nāma adhonābhi ubbhajāṇumaṇḍalā uppannakaṇḍupīḷakādipaṭicchādikā adhippetā, tassa sugatassa sugatavidatthiyā dīghaso catasso vidatthiyo tiriyaṃ dveti idampi atimahantaṃ pamāṇaṃ dissati. Sabbo hi puriso attano attano vidatthiyā sattavidatthiko hoti, sugatassa ca ekāvidatthi majjhimassa purisassa tisso vidatthiyo honti, tasmā kaṇḍupaṭicchādi pakatipurisassa pamāṇaṃ āpajjati tiriyaṃ, dīghaso pana diguṇaṃ āpajjatīti. Āpajjatu, ukkaṭṭhaparicchedo tassā, ce icchati, sabbampi sarīraṃ paṭicchādessati, sabbasarīragatasaṅghāṭi viya bahuguṇaṃ katvā nivāsetukāmo nivāsessatīti ayaṃ bhagavato adhippāyo siyā.
કણ્ડુપટિચ્છાદિસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kaṇḍupaṭicchādisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૯. રતનવગ્ગો • 9. Ratanavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૮. કણ્ડુપટિચ્છાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Kaṇḍupaṭicchādisikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૭. નિસીદનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Nisīdanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. નિસીદનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Nisīdanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮. કણ્ડુપટિચ્છાદિસિક્ખાપદં • 8. Kaṇḍupaṭicchādisikkhāpadaṃ