Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    444. கண்ஹதீ³பாயனஜாதகங் (6)

    444. Kaṇhadīpāyanajātakaṃ (6)

    62.

    62.

    ஸத்தாஹமேவாஹங் பஸன்னசித்தோ, புஞ்ஞத்தி²கோ ஆசரிங் 1 ப்³ரஹ்மசரியங்;

    Sattāhamevāhaṃ pasannacitto, puññatthiko ācariṃ 2 brahmacariyaṃ;

    அதா²பரங் யங் சரிதங் மமேத³ங் 3, வஸ்ஸானி பஞ்ஞாஸ ஸமாதி⁴கானி;

    Athāparaṃ yaṃ caritaṃ mamedaṃ 4, vassāni paññāsa samādhikāni;

    அகாமகோ வாபி 5 அஹங் சராமி, ஏதேன ஸச்சேன ஸுவத்தி² ஹோது;

    Akāmako vāpi 6 ahaṃ carāmi, etena saccena suvatthi hotu;

    ஹதங் விஸங் ஜீவது யஞ்ஞத³த்தோ.

    Hataṃ visaṃ jīvatu yaññadatto.

    63.

    63.

    யஸ்மா தா³னங் நாபி⁴னந்தி³ங் கதா³சி, தி³ஸ்வானஹங் அதிதி²ங் வாஸகாலே;

    Yasmā dānaṃ nābhinandiṃ kadāci, disvānahaṃ atithiṃ vāsakāle;

    ந சாபி மே அப்பியதங் அவேது³ங், ப³ஹுஸ்ஸுதா ஸமணப்³ராஹ்மணா ச.

    Na cāpi me appiyataṃ aveduṃ, bahussutā samaṇabrāhmaṇā ca.

    அகாமகோ வாபி அஹங் த³தா³மி, ஏதேன ஸச்சேன ஸுவத்தி² ஹோது;

    Akāmako vāpi ahaṃ dadāmi, etena saccena suvatthi hotu;

    ஹதங் விஸங் ஜீவது யஞ்ஞத³த்தோ.

    Hataṃ visaṃ jīvatu yaññadatto.

    64.

    64.

    ஆஸீவிஸோ தாத பஹூததேஜோ, யோ தங் அத³ங்ஸீ 7 ஸசரா 8 உதி³ச்ச;

    Āsīviso tāta pahūtatejo, yo taṃ adaṃsī 9 sacarā 10 udicca;

    தஸ்மிஞ்ச மே அப்பியதாய அஜ்ஜ, பிதரி ச தே நத்தி² கோசி விஸேஸோ;

    Tasmiñca me appiyatāya ajja, pitari ca te natthi koci viseso;

    ஏதேன ஸச்சேன ஸுவத்தி² ஹோது, ஹதங் விஸங் ஜீவது யஞ்ஞத³த்தோ.

    Etena saccena suvatthi hotu, hataṃ visaṃ jīvatu yaññadatto.

    65.

    65.

    ஸந்தா த³ந்தாயேவ 11 பரிப்³ப³ஜந்தி, அஞ்ஞத்ர கண்ஹா நத்தா²காமரூபா 12;

    Santā dantāyeva 13 paribbajanti, aññatra kaṇhā natthākāmarūpā 14;

    தீ³பாயன கிஸ்ஸ ஜிகு³ச்ச²மானோ, அகாமகோ சரஸி ப்³ரஹ்மசரியங்.

    Dīpāyana kissa jigucchamāno, akāmako carasi brahmacariyaṃ.

    66.

    66.

    ஸத்³தா⁴ய நிக்க²ம்ம புனங் நிவத்தோ, ஸோ ஏளமூகோ³வ பா³லோ 15 வதாயங்;

    Saddhāya nikkhamma punaṃ nivatto, so eḷamūgova bālo 16 vatāyaṃ;

    ஏதஸ்ஸ வாத³ஸ்ஸ ஜிகு³ச்ச²மானோ, அகாமகோ சராமி ப்³ரஹ்மசரியங்;

    Etassa vādassa jigucchamāno, akāmako carāmi brahmacariyaṃ;

    விஞ்ஞுப்பஸத்த²ஞ்ச ஸதஞ்ச டா²னங் 17, ஏவம்பஹங் புஞ்ஞகரோ ப⁴வாமி.

    Viññuppasatthañca satañca ṭhānaṃ 18, evampahaṃ puññakaro bhavāmi.

    67.

    67.

    ஸமணே துவங் ப்³ராஹ்மணே அத்³தி⁴கே ச, ஸந்தப்பயாஸி அன்னபானேன பி⁴க்க²ங்;

    Samaṇe tuvaṃ brāhmaṇe addhike ca, santappayāsi annapānena bhikkhaṃ;

    ஓபானபூ⁴தங்வ க⁴ரங் தவ யித³ங், அன்னேன பானேன உபேதரூபங்;

    Opānabhūtaṃva gharaṃ tava yidaṃ, annena pānena upetarūpaṃ;

    அத² கிஸ்ஸ வாத³ஸ்ஸ ஜிகு³ச்ச²மானோ, அகாமகோ தா³னமிமங் த³தா³ஸி.

    Atha kissa vādassa jigucchamāno, akāmako dānamimaṃ dadāsi.

    68.

    68.

    பிதரோ ச மே ஆஸுங் பிதாமஹா ச, ஸத்³தா⁴ அஹுங் தா³னபதீ வத³ஞ்ஞூ;

    Pitaro ca me āsuṃ pitāmahā ca, saddhā ahuṃ dānapatī vadaññū;

    தங் குல்லவத்தங் அனுவத்தமானோ, மாஹங் குலே அந்திமக³ந்த⁴னோ 19 அஹுங்;

    Taṃ kullavattaṃ anuvattamāno, māhaṃ kule antimagandhano 20 ahuṃ;

    ஏதஸ்ஸ வாத³ஸ்ஸ ஜிகு³ச்ச²மானோ, அகாமகோ தா³னமிமங் த³தா³மி.

    Etassa vādassa jigucchamāno, akāmako dānamimaṃ dadāmi.

    69.

    69.

    த³ஹரிங் குமாரிங் அஸமத்த²பஞ்ஞங், யங் தானயிங் ஞாதிகுலா ஸுக³த்தே;

    Dahariṃ kumāriṃ asamatthapaññaṃ, yaṃ tānayiṃ ñātikulā sugatte;

    ந சாபி மே அப்பியதங் அவேதி³, அஞ்ஞத்ர காமா பரிசாரயந்தா 21;

    Na cāpi me appiyataṃ avedi, aññatra kāmā paricārayantā 22;

    அத² கேன வண்ணேன மயா தே போ⁴தி, ஸங்வாஸத⁴ம்மோ அஹு ஏவரூபோ.

    Atha kena vaṇṇena mayā te bhoti, saṃvāsadhammo ahu evarūpo.

    70.

    70.

    ஆரா தூ³ரே நயித⁴ கதா³சி அத்தி², பரம்பரா நாம குலே இமஸ்மிங்;

    Ārā dūre nayidha kadāci atthi, paramparā nāma kule imasmiṃ;

    தங் குல்லவத்தங் அனுவத்தமானா, மாஹங் குலே அந்திமக³ந்தி⁴னீ அஹுங்;

    Taṃ kullavattaṃ anuvattamānā, māhaṃ kule antimagandhinī ahuṃ;

    ஏதஸ்ஸ வாத³ஸ்ஸ ஜிகு³ச்ச²மானா, அகாமிகா பத்³த⁴சராம்ஹி 23 துய்ஹங்.

    Etassa vādassa jigucchamānā, akāmikā paddhacarāmhi 24 tuyhaṃ.

    71.

    71.

    மண்ட³ப்³ய பா⁴ஸிங் யமபா⁴ஸனெய்யங் 25, தங் க²ம்யதங் புத்தகஹேது மஜ்ஜ;

    Maṇḍabya bhāsiṃ yamabhāsaneyyaṃ 26, taṃ khamyataṃ puttakahetu majja;

    புத்தபேமா ந இத⁴ பரத்தி² கிஞ்சி, ஸோ நோ அயங் ஜீவதி யஞ்ஞத³த்தோதி.

    Puttapemā na idha paratthi kiñci, so no ayaṃ jīvati yaññadattoti.

    கண்ஹதீ³பாயனஜாதகங் 27 ச²ட்ட²ங்.

    Kaṇhadīpāyanajātakaṃ 28 chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. அசரிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. acariṃ (sī. syā. pī.)
    3. மம யித³ங் (ஸ்யா॰), மமாயித³ங் (பீ॰)
    4. mama yidaṃ (syā.), mamāyidaṃ (pī.)
    5. வாஹி (பீ॰ க॰)
    6. vāhi (pī. ka.)
    7. அட³ங்ஸீ (ஸ்யா॰)
    8. பி³லரா (ஸீ॰), பிளாரா (ஸ்யா॰), பதரா (பீ॰)
    9. aḍaṃsī (syā.)
    10. bilarā (sī.), piḷārā (syā.), patarā (pī.)
    11. த³ந்தா ஸந்தா யே ச (ஸ்யா॰ க॰)
    12. அனகாமரூபா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    13. dantā santā ye ca (syā. ka.)
    14. anakāmarūpā (sī. syā. pī.)
    15. ஏளமூகோ³ சபலோ (ஸ்யா॰ க॰)
    16. eḷamūgo capalo (syā. ka.)
    17. விஞ்ஞூபஸத்த²ங் வஸிதங் ச டா²னங் (க॰)
    18. viññūpasatthaṃ vasitaṃ ca ṭhānaṃ (ka.)
    19. க³ந்தி⁴னோ (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰), க³ந்தி⁴னீ (ஸீ॰)
    20. gandhino (syā. pī. ka.), gandhinī (sī.)
    21. பரிசாரயந்தீ (ஸீ॰ பீ॰)
    22. paricārayantī (sī. pī.)
    23. பட்ட²சராம்ஹி (ஸ்யா॰ க॰)
    24. paṭṭhacarāmhi (syā. ka.)
    25. பா⁴ஸிஸ்ஸங் அபா⁴ஸனெய்யங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), பா⁴ஸிஸ்ஸ’மபா⁴ஸனெய்யங் (?)
    26. bhāsissaṃ abhāsaneyyaṃ (sī. syā. pī.), bhāsissa’mabhāsaneyyaṃ (?)
    27. மண்ட³ப்³யஜாதகங் (ஸ்யா॰ க॰)
    28. maṇḍabyajātakaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [444] 6. கண்ஹதீ³பாயனஜாதகவண்ணனா • [444] 6. Kaṇhadīpāyanajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact