Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૪૪૪] ૬. કણ્હદીપાયનજાતકવણ્ણના
[444] 6. Kaṇhadīpāyanajātakavaṇṇanā
સત્તાહમેવાહન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ કુસજાતકે (જા॰ ૨.૨૦.૧ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. સત્થા તં ભિક્ખું ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખુ પોરાણકપણ્ડિતા અનુપ્પન્ને બુદ્ધે બાહિરકપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અતિરેકપઞ્ઞાસવસ્સાનિ અનભિરતા બ્રહ્મચરિયં ચરન્તા હિરોત્તપ્પભેદભયેન અત્તનો ઉક્કણ્ઠિતભાવં ન કસ્સચિ કથેસું, ત્વં કસ્મા એવરૂપે નિય્યાનિકસાસને પબ્બજિત્વા માદિસસ્સ ગરુનો બુદ્ધસ્સ સમ્મુખે ઠત્વા ચતુપરિસમજ્ઝે ઉક્કણ્ઠિતભાવં આવિ કરોસિ, કિમત્થં અત્તનો હિરોત્તપ્પં ન રક્ખસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Sattāhamevāhanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu kusajātake (jā. 2.20.1 ādayo) āvi bhavissati. Satthā taṃ bhikkhuṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu porāṇakapaṇḍitā anuppanne buddhe bāhirakapabbajjaṃ pabbajitvā atirekapaññāsavassāni anabhiratā brahmacariyaṃ carantā hirottappabhedabhayena attano ukkaṇṭhitabhāvaṃ na kassaci kathesuṃ, tvaṃ kasmā evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā mādisassa garuno buddhassa sammukhe ṭhatvā catuparisamajjhe ukkaṇṭhitabhāvaṃ āvi karosi, kimatthaṃ attano hirottappaṃ na rakkhasī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે વંસરટ્ઠે કોસમ્બિયં નામ નગરે કોસમ્બકો નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. તદા અઞ્ઞતરસ્મિં નિગમે દ્વે બ્રાહ્મણા અસીતિકોટિધનવિભવા અઞ્ઞમઞ્ઞં પિયસહાયકા કામેસુ દોસં દિસ્વા મહાદાનં પવત્તેત્વા ઉભોપિ કામે પહાય મહાજનસ્સ રોદન્તસ્સ પરિદેવન્તસ્સ નિક્ખમિત્વા હિમવન્તપદેસે અસ્સમપદં કત્વા પબ્બજિત્વા ઉઞ્છાચરિયાય વનમૂલફલાફલેન યાપેન્તા પણ્ણાસ વસ્સાનિ વસિંસુ, ઝાનં ઉપ્પાદેતું નાસક્ખિંસુ. તે પણ્ણાસવસ્સચ્ચયેન લોણમ્બિલસેવનત્થાય જનપદં ચરન્તા કાસિરટ્ઠં સમ્પાપુણિંસુ. તત્ર અઞ્ઞતરસ્મિં નિગમગામે દીપાયનતાપસસ્સ ગિહિસહાયો મણ્ડબ્યો નામ અત્થિ, તે ઉભોપિ તસ્સ સન્તિકં અગમંસુ. સો તે દિસ્વાવ અત્તમનો પણ્ણસાલં કારેત્વા ઉભોપિ તે ચતૂહિ પચ્ચયેહિ ઉપટ્ઠહિ. તે તત્થ તીણિ ચત્તારિ વસ્સાનિ વસિત્વા તં આપુચ્છિત્વા ચારિકં ચરન્તા બારાણસિં પત્વા અતિમુત્તકસુસાને વસિંસુ. તત્થ દીપાયનો યથાભિરન્તં વિહરિત્વા પુન તસ્સેવ સહાયસ્સ સન્તિકં ગતો. મણ્ડબ્યતાપસો તત્થેવ વસિ.
Atīte vaṃsaraṭṭhe kosambiyaṃ nāma nagare kosambako nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tadā aññatarasmiṃ nigame dve brāhmaṇā asītikoṭidhanavibhavā aññamaññaṃ piyasahāyakā kāmesu dosaṃ disvā mahādānaṃ pavattetvā ubhopi kāme pahāya mahājanassa rodantassa paridevantassa nikkhamitvā himavantapadese assamapadaṃ katvā pabbajitvā uñchācariyāya vanamūlaphalāphalena yāpentā paṇṇāsa vassāni vasiṃsu, jhānaṃ uppādetuṃ nāsakkhiṃsu. Te paṇṇāsavassaccayena loṇambilasevanatthāya janapadaṃ carantā kāsiraṭṭhaṃ sampāpuṇiṃsu. Tatra aññatarasmiṃ nigamagāme dīpāyanatāpasassa gihisahāyo maṇḍabyo nāma atthi, te ubhopi tassa santikaṃ agamaṃsu. So te disvāva attamano paṇṇasālaṃ kāretvā ubhopi te catūhi paccayehi upaṭṭhahi. Te tattha tīṇi cattāri vassāni vasitvā taṃ āpucchitvā cārikaṃ carantā bārāṇasiṃ patvā atimuttakasusāne vasiṃsu. Tattha dīpāyano yathābhirantaṃ viharitvā puna tasseva sahāyassa santikaṃ gato. Maṇḍabyatāpaso tattheva vasi.
અથેકદિવસં એકો ચોરો અન્તોનગરે ચોરિકં કત્વા ધનસારં આદાય નિક્ખન્તો ‘‘ચોરો’’તિ ઞત્વા પટિબુદ્ધેહિ ઘરસ્સામિકેહિ ચેવ આરક્ખમનુસ્સેહિ ચ અનુબદ્ધો નિદ્ધમનેન નિક્ખમિત્વા વેગેન સુસાનં પવિસિત્વા તાપસસ્સ પણ્ણસાલદ્વારે ભણ્ડિકં છટ્ટેત્વા પલાયિ . મનુસ્સા ભણ્ડિકં દિસ્વા ‘‘અરે દુટ્ઠજટિલ, ત્વં રત્તિં ચોરિકં કત્વા દિવા તાપસરૂપેન ચરસી’’તિ તજ્જેત્વા પોથેત્વા તં આદાય નેત્વા રઞ્ઞો દસ્સયિંસુ. રાજા અનુપપરિક્ખિત્વાવ ‘‘ગચ્છથ, નં સૂલે ઉત્તાસેથા’’તિ આહ. તે તં સુસાનં નેત્વા ખદિરસૂલં આરોપયિંસુ, તાપસસ્સ સરીરે સૂલં ન પવિસતિ. તતો નિમ્બસૂલં આહરિંસુ, તમ્પિ ન પવિસતિ. અયસૂલં આહરિંસુ, તમ્પિ ન પવિસતિ. તાપસો ‘‘કિં નુ ખો મે પુબ્બકમ્મ’’ન્તિ ઓલોકેસિ, અથસ્સ જાતિસ્સરઞાણં ઉપ્પજ્જિ, તેન પુબ્બકમ્મં ઓલોકેત્વા અદ્દસ. કિં પનસ્સ પુબ્બકમ્મન્તિ? કોવિળારસૂલે મક્ખિકાવેધનં. સો કિર પુરિમભવે વડ્ઢકિપુત્તો હુત્વા પિતુ રુક્ખતચ્છનટ્ઠાનં ગન્ત્વા એકં મક્ખિકં ગહેત્વા કોવિળારસલાકાય સૂલે વિય વિજ્ઝિ. તમેનં પાપકમ્મં ઇમં ઠાનં પત્વા ગણ્હિ. સો ‘‘ન સક્કા ઇતો પાપા મયા મુચ્ચિતુ’’ન્તિ ઞત્વા રાજપુરિસે આહ ‘‘સચે મં સૂલે ઉત્તાસેતુકામત્થ, કોવિળારસૂલં આહરથા’’તિ. તે તથા કત્વા તં સૂલે ઉત્તાસેત્વા આરક્ખં દત્વા પક્કમિંસુ.
Athekadivasaṃ eko coro antonagare corikaṃ katvā dhanasāraṃ ādāya nikkhanto ‘‘coro’’ti ñatvā paṭibuddhehi gharassāmikehi ceva ārakkhamanussehi ca anubaddho niddhamanena nikkhamitvā vegena susānaṃ pavisitvā tāpasassa paṇṇasāladvāre bhaṇḍikaṃ chaṭṭetvā palāyi . Manussā bhaṇḍikaṃ disvā ‘‘are duṭṭhajaṭila, tvaṃ rattiṃ corikaṃ katvā divā tāpasarūpena carasī’’ti tajjetvā pothetvā taṃ ādāya netvā rañño dassayiṃsu. Rājā anupaparikkhitvāva ‘‘gacchatha, naṃ sūle uttāsethā’’ti āha. Te taṃ susānaṃ netvā khadirasūlaṃ āropayiṃsu, tāpasassa sarīre sūlaṃ na pavisati. Tato nimbasūlaṃ āhariṃsu, tampi na pavisati. Ayasūlaṃ āhariṃsu, tampi na pavisati. Tāpaso ‘‘kiṃ nu kho me pubbakamma’’nti olokesi, athassa jātissarañāṇaṃ uppajji, tena pubbakammaṃ oloketvā addasa. Kiṃ panassa pubbakammanti? Koviḷārasūle makkhikāvedhanaṃ. So kira purimabhave vaḍḍhakiputto hutvā pitu rukkhatacchanaṭṭhānaṃ gantvā ekaṃ makkhikaṃ gahetvā koviḷārasalākāya sūle viya vijjhi. Tamenaṃ pāpakammaṃ imaṃ ṭhānaṃ patvā gaṇhi. So ‘‘na sakkā ito pāpā mayā muccitu’’nti ñatvā rājapurise āha ‘‘sace maṃ sūle uttāsetukāmattha, koviḷārasūlaṃ āharathā’’ti. Te tathā katvā taṃ sūle uttāsetvā ārakkhaṃ datvā pakkamiṃsu.
આરક્ખકા પટિચ્છન્ના હુત્વા તસ્સ સન્તિકં આગચ્છન્તે ઓલોકેન્તિ. તદા દીપાયનો ‘‘ચિરદિટ્ઠો મે સહાયો’’તિ મણ્ડબ્યસ્સ સન્તિકં આગચ્છન્તો ‘‘સૂલે ઉત્તાસિતો’’તિ તં દિવસઞ્ઞેવ અન્તરામગ્ગે સુત્વા તં ઠાનં ગન્ત્વા એકમન્તં ઠિતો ‘‘કિં સમ્મ કારકોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘અકારકોમ્હી’’તિ વુત્તે ‘‘અત્તનો મનોપદોસં રક્ખિતું સક્ખિ, નાસક્ખી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સમ્મ, યેહિ અહં ગહિતો, નેવ તેસં, ન રઞ્ઞો ઉપરિ મય્હં મનોપદોસો અત્થી’’તિ. ‘‘એવં સન્તે તાદિસસ્સ સીલવતો છાયા મય્હં સુખા’’તિ વત્વા દીપાયનો સૂલં નિસ્સાય નિસીદિ. અથસ્સ સરીરે મણ્ડબ્યસ્સ સરીરતો લોહિતબિન્દૂનિ પતિંસુ. તાનિ સુવણ્ણવણ્ણસરીરે પતિતપતિતાનિ સુસ્સિત્વા કાળકાનિ ઉપ્પજ્જિંસુ. તતો પટ્ઠાયેવ સો કણ્હદીપાયનો નામ અહોસિ. સો સબ્બરત્તિં તત્થેવ નિસીદિ.
Ārakkhakā paṭicchannā hutvā tassa santikaṃ āgacchante olokenti. Tadā dīpāyano ‘‘ciradiṭṭho me sahāyo’’ti maṇḍabyassa santikaṃ āgacchanto ‘‘sūle uttāsito’’ti taṃ divasaññeva antarāmagge sutvā taṃ ṭhānaṃ gantvā ekamantaṃ ṭhito ‘‘kiṃ samma kārakosī’’ti pucchitvā ‘‘akārakomhī’’ti vutte ‘‘attano manopadosaṃ rakkhituṃ sakkhi, nāsakkhī’’ti pucchi. ‘‘Samma, yehi ahaṃ gahito, neva tesaṃ, na rañño upari mayhaṃ manopadoso atthī’’ti. ‘‘Evaṃ sante tādisassa sīlavato chāyā mayhaṃ sukhā’’ti vatvā dīpāyano sūlaṃ nissāya nisīdi. Athassa sarīre maṇḍabyassa sarīrato lohitabindūni patiṃsu. Tāni suvaṇṇavaṇṇasarīre patitapatitāni sussitvā kāḷakāni uppajjiṃsu. Tato paṭṭhāyeva so kaṇhadīpāyano nāma ahosi. So sabbarattiṃ tattheva nisīdi.
પુનદિવસે આરક્ખપુરિસા આગન્ત્વા તં પવત્તિં રઞ્ઞો આરોચેસું. રાજા ‘‘અનિસામેત્વાવ મે કત’’ન્તિ વેગેન તત્થ ગન્ત્વા ‘‘પબ્બજિત, કસ્મા સૂલં નિસ્સાય નિસિન્નોસી’’તિ દીપાયનં પુચ્છિ. મહારાજ, ઇમં તાપસં રક્ખન્તો નિસિન્નોમ્હિ. કિં પન ત્વં મહારાજ, ઇમસ્સ કારકભાવં વા અકારકભાવં વા ઞત્વા એવં કારેસીતિ? સો કમ્મસ્સ અસોધિતભાવં આચિક્ખિ. અથસ્સ સો ‘‘મહારાજ, રઞ્ઞા નામ નિસમ્મકારિના ભવિતબ્બં , અલસો ગિહી કામભોગી ન સાધૂ’’તિઆદીનિ વત્વા ધમ્મં દેસેસિ. રાજા મણ્ડબ્યસ્સ નિદ્દોસભાવં ઞત્વા ‘‘સૂલં હરથા’’તિ આણાપેસિ. સૂલં હરન્તા હરિતું ન સક્ખિંસુ. મણ્ડબ્યો આહ – ‘‘મહારાજ, અહં પુબ્બે કતકમ્મદોસેન એવરૂપં ભયં સમ્પત્તો, મમ સરીરતો સૂલં હરિતું ન સક્કા, સચે મય્હં જીવિતં દાતુકામો, કકચં આહરાપેત્વા ઇમં સૂલં ચમ્મસમં છિન્દાપેહી’’તિ. રાજા તથા કારેસિ. અન્તોસરીરે સૂલો અન્તોયેવ અહોસિ. તદા કિર સો સુખુમં કોવિળારસલાકં ગહેત્વા મક્ખિકાય વચ્ચમગ્ગં પવેસેસિ, તં તસ્સ અન્તોસરીરેયેવ અહોસિ. સો તેન કારણેન અમરિત્વા અત્તનો આયુક્ખયેનેવ મરિ, તસ્મા અયમ્પિ ન મતો. રાજા તાપસે વન્દિત્વા ખમાપેત્વા ઉભોપિ ઉય્યાને વસાપેન્તો પટિજગ્ગિ, તતો પટ્ઠાય મણ્ડબ્યો આણિમણ્ડબ્યો નામ જાતો. સો રાજાનં ઉપનિસ્સાય તત્થેવ વસિ, દીપાયનો પન તસ્સ વણં ફાસુકં કત્વા અત્તનો ગિહિસહાયમણ્ડબ્યસ્સ સન્તિકમેવ ગતો.
Punadivase ārakkhapurisā āgantvā taṃ pavattiṃ rañño ārocesuṃ. Rājā ‘‘anisāmetvāva me kata’’nti vegena tattha gantvā ‘‘pabbajita, kasmā sūlaṃ nissāya nisinnosī’’ti dīpāyanaṃ pucchi. Mahārāja, imaṃ tāpasaṃ rakkhanto nisinnomhi. Kiṃ pana tvaṃ mahārāja, imassa kārakabhāvaṃ vā akārakabhāvaṃ vā ñatvā evaṃ kāresīti? So kammassa asodhitabhāvaṃ ācikkhi. Athassa so ‘‘mahārāja, raññā nāma nisammakārinā bhavitabbaṃ , alaso gihī kāmabhogī na sādhū’’tiādīni vatvā dhammaṃ desesi. Rājā maṇḍabyassa niddosabhāvaṃ ñatvā ‘‘sūlaṃ harathā’’ti āṇāpesi. Sūlaṃ harantā harituṃ na sakkhiṃsu. Maṇḍabyo āha – ‘‘mahārāja, ahaṃ pubbe katakammadosena evarūpaṃ bhayaṃ sampatto, mama sarīrato sūlaṃ harituṃ na sakkā, sace mayhaṃ jīvitaṃ dātukāmo, kakacaṃ āharāpetvā imaṃ sūlaṃ cammasamaṃ chindāpehī’’ti. Rājā tathā kāresi. Antosarīre sūlo antoyeva ahosi. Tadā kira so sukhumaṃ koviḷārasalākaṃ gahetvā makkhikāya vaccamaggaṃ pavesesi, taṃ tassa antosarīreyeva ahosi. So tena kāraṇena amaritvā attano āyukkhayeneva mari, tasmā ayampi na mato. Rājā tāpase vanditvā khamāpetvā ubhopi uyyāne vasāpento paṭijaggi, tato paṭṭhāya maṇḍabyo āṇimaṇḍabyo nāma jāto. So rājānaṃ upanissāya tattheva vasi, dīpāyano pana tassa vaṇaṃ phāsukaṃ katvā attano gihisahāyamaṇḍabyassa santikameva gato.
તં પણ્ણસાલં પવિસન્તં દિસ્વા એકો પુરિસો સહાયસ્સ આરોચેસિ. સો સુત્વાવ તુટ્ઠચિત્તો સપુત્તદારો બહૂ ગન્ધમાલતેલફાણિતાદીનિ આદાય તં પણ્ણસાલં ગન્ત્વા દીપાયનં વન્દિત્વા પાદે ધોવિત્વા તેલેન મક્ખેત્વા પાનકં પાયેત્વા આણિમણ્ડબ્યસ્સ પવત્તિં સુણન્તો નિસીદિ. અથસ્સ પુત્તો યઞ્ઞદત્તકુમારો નામ ચઙ્કમનકોટિયં ગેણ્ડુકેન કીળિ, તત્ર ચેકસ્મિં વમ્મિકે આસીવિસો વસતિ. કુમારસ્સ ભૂમિયં પહટગેણ્ડુકો ગન્ત્વા વમ્મિકબિલે આસીવિસસ્સ મત્થકે પતિ. સો અજાનન્તો બિલે હત્થં પવેસેસિ. અથ નં કુદ્ધો આસીવિસો હત્થે ડંસિ. સો વિસવેગેન મુચ્છિતો તત્થેવ પતિ. અથસ્સ માતાપિતરો સપ્પેન ડટ્ઠભાવં ઞત્વા કુમારકં ઉક્ખિપિત્વા તાપસસ્સ સન્તિકં આનેત્વા પાદમૂલે નિપજ્જાપેત્વા ‘‘ભન્તે, પબ્બજિતા નામ ઓસધં વા પરિત્તં વા જાનન્તિ, પુત્તકં નો આરોગં કરોથા’’તિ આહંસુ. અહં ઓસધં ન જાનામિ, નાહં વેજ્જકમ્મં કરિસ્સામીતિ. ‘‘તેન હિ ભન્તે, ઇમસ્મિં કુમારકે મેત્તં કત્વા સચ્ચકિરિયં કરોથા’’તિ વુત્તે તાપસો ‘‘સાધુ, સચ્ચકિરિયં કરિસ્સામી’’તિ વત્વા યઞ્ઞદત્તસ્સ સીસે હત્થં ઠપેત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Taṃ paṇṇasālaṃ pavisantaṃ disvā eko puriso sahāyassa ārocesi. So sutvāva tuṭṭhacitto saputtadāro bahū gandhamālatelaphāṇitādīni ādāya taṃ paṇṇasālaṃ gantvā dīpāyanaṃ vanditvā pāde dhovitvā telena makkhetvā pānakaṃ pāyetvā āṇimaṇḍabyassa pavattiṃ suṇanto nisīdi. Athassa putto yaññadattakumāro nāma caṅkamanakoṭiyaṃ geṇḍukena kīḷi, tatra cekasmiṃ vammike āsīviso vasati. Kumārassa bhūmiyaṃ pahaṭageṇḍuko gantvā vammikabile āsīvisassa matthake pati. So ajānanto bile hatthaṃ pavesesi. Atha naṃ kuddho āsīviso hatthe ḍaṃsi. So visavegena mucchito tattheva pati. Athassa mātāpitaro sappena ḍaṭṭhabhāvaṃ ñatvā kumārakaṃ ukkhipitvā tāpasassa santikaṃ ānetvā pādamūle nipajjāpetvā ‘‘bhante, pabbajitā nāma osadhaṃ vā parittaṃ vā jānanti, puttakaṃ no ārogaṃ karothā’’ti āhaṃsu. Ahaṃ osadhaṃ na jānāmi, nāhaṃ vejjakammaṃ karissāmīti. ‘‘Tena hi bhante, imasmiṃ kumārake mettaṃ katvā saccakiriyaṃ karothā’’ti vutte tāpaso ‘‘sādhu, saccakiriyaṃ karissāmī’’ti vatvā yaññadattassa sīse hatthaṃ ṭhapetvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૬૨.
62.
‘‘સત્તાહમેવાહં પસન્નચિત્તો, પુઞ્ઞત્થિકો આચરિં બ્રહ્મચરિયં;
‘‘Sattāhamevāhaṃ pasannacitto, puññatthiko ācariṃ brahmacariyaṃ;
અથાપરં યં ચરિતં મમેદં, વસ્સાનિ પઞ્ઞાસ સમાધિકાનિ;
Athāparaṃ yaṃ caritaṃ mamedaṃ, vassāni paññāsa samādhikāni;
અકામકોવાપિ અહં ચરામિ, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ;
Akāmakovāpi ahaṃ carāmi, etena saccena suvatthi hotu;
હતં વિસં જીવતુ યઞ્ઞદત્તો’’તિ.
Hataṃ visaṃ jīvatu yaññadatto’’ti.
તત્થ અથાપરં યં ચરિતન્તિ તસ્મા સત્તાહા ઉત્તરિ યં મમ બ્રહ્મચરિયં. અકામકોવાપીતિ પબ્બજ્જં અનિચ્છન્તોયેવ. એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતૂતિ સચે અતિરેકપણ્ણાસવસ્સાનિ અનભિરતિવાસં વસન્તેન મયા કસ્સચિ અનારોચિતભાવો સચ્ચં, એતેન સચ્ચેન યઞ્ઞદત્તકુમારસ્સ સોત્થિભાવો હોતુ, જીવિતં પટિલભતૂતિ.
Tattha athāparaṃ yaṃ caritanti tasmā sattāhā uttari yaṃ mama brahmacariyaṃ. Akāmakovāpīti pabbajjaṃ anicchantoyeva. Etena saccena suvatthi hotūti sace atirekapaṇṇāsavassāni anabhirativāsaṃ vasantena mayā kassaci anārocitabhāvo saccaṃ, etena saccena yaññadattakumārassa sotthibhāvo hotu, jīvitaṃ paṭilabhatūti.
અથસ્સ સહ સચ્ચકિરિયાય યઞ્ઞદત્તસ્સ થનપ્પદેસતો ઉદ્ધં વિસં ભસ્સિત્વા પથવિં પાવિસિ. કુમારો અક્ખીનિ ઉમ્મીલેત્વા માતાપિતરો ઓલોકેત્વા ‘‘અમ્મતાતા’’તિ વત્વા પરિવત્તિત્વા નિપજ્જિ. અથસ્સ પિતરં કણ્હદીપાયનો આહ – ‘‘મયા તાવ મમ બલં કતં, ત્વમ્પિ અત્તનો બલં કરોહી’’તિ. સો ‘‘અહમ્પિ સચ્ચકિરિયં કરિસ્સામી’’તિ પુત્તસ્સ ઉરે હત્થં ઠપેત્વા દુતિયં ગાથમાહ –
Athassa saha saccakiriyāya yaññadattassa thanappadesato uddhaṃ visaṃ bhassitvā pathaviṃ pāvisi. Kumāro akkhīni ummīletvā mātāpitaro oloketvā ‘‘ammatātā’’ti vatvā parivattitvā nipajji. Athassa pitaraṃ kaṇhadīpāyano āha – ‘‘mayā tāva mama balaṃ kataṃ, tvampi attano balaṃ karohī’’ti. So ‘‘ahampi saccakiriyaṃ karissāmī’’ti puttassa ure hatthaṃ ṭhapetvā dutiyaṃ gāthamāha –
૬૩.
63.
‘‘યસ્મા દાનં નાભિનન્દિં કદાચિ, દિસ્વાનહં અતિથિં વાસકાલે;
‘‘Yasmā dānaṃ nābhinandiṃ kadāci, disvānahaṃ atithiṃ vāsakāle;
ન ચાપિ મે અપ્પિયતં અવેદું, બહુસ્સુતા સમણબ્રાહ્મણા ચ;
Na cāpi me appiyataṃ aveduṃ, bahussutā samaṇabrāhmaṇā ca;
અકામકોવાપિ અહં દદામિ, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ;
Akāmakovāpi ahaṃ dadāmi, etena saccena suvatthi hotu;
હતં વિસં જીવતુ યઞ્ઞદત્તો’’તિ.
Hataṃ visaṃ jīvatu yaññadatto’’ti.
તત્થ વાસકાલેતિ વસનત્થાય ગેહં આગતકાલે. ન ચાપિ મે અપ્પિયતં અવેદુન્તિ બહુસ્સુતાપિ સમણબ્રાહ્મણા ‘‘અયં નેવ દાનં અભિનન્દતિ ન અમ્હે’’તિ ઇમં મમ અપ્પિયભાવં નેવ જાનિંસુ. અહઞ્હિ તે પિયચક્ખૂહિયેવ ઓલોકેમીતિ દીપેતિ. એતેન સચ્ચેનાતિ સચે અહં દાનં દદમાનો વિપાકં અસદ્દહિત્વા અત્તનો અનિચ્છાય દમ્મિ, અનિચ્છનભાવં મમ પરે ન જાનન્તિ, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતૂતિ અત્થો.
Tattha vāsakāleti vasanatthāya gehaṃ āgatakāle. Na cāpi me appiyataṃ avedunti bahussutāpi samaṇabrāhmaṇā ‘‘ayaṃ neva dānaṃ abhinandati na amhe’’ti imaṃ mama appiyabhāvaṃ neva jāniṃsu. Ahañhi te piyacakkhūhiyeva olokemīti dīpeti. Etena saccenāti sace ahaṃ dānaṃ dadamāno vipākaṃ asaddahitvā attano anicchāya dammi, anicchanabhāvaṃ mama pare na jānanti, etena saccena suvatthi hotūti attho.
એવં તસ્સ સચ્ચકિરિયાય સહ કટિતો ઉદ્ધં વિસં ભસ્સિત્વા પથવિં પાવિસિ. કુમારો ઉટ્ઠાય નિસીદિ, ઠાતું પન ન સક્કોતિ. અથસ્સ પિતા માતરં આહ ‘‘ભદ્દે, મયા અત્તનો બલં કતં, ત્વં ઇદાનિ સચ્ચકિરિયં કત્વા પુત્તસ્સ ઉટ્ઠાય ગમનભાવં કરોહી’’તિ. ‘‘સામિ, અત્થિ મય્હં એકં સચ્ચં, તવ પન સન્તિકે કથેતું ન સક્કોમી’’તિ. ‘‘ભદ્દે, યથા તથા મે પુત્તં અરોગં કરોહી’’તિ. સા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા સચ્ચં કરોન્તી તતિયં ગાથમાહ –
Evaṃ tassa saccakiriyāya saha kaṭito uddhaṃ visaṃ bhassitvā pathaviṃ pāvisi. Kumāro uṭṭhāya nisīdi, ṭhātuṃ pana na sakkoti. Athassa pitā mātaraṃ āha ‘‘bhadde, mayā attano balaṃ kataṃ, tvaṃ idāni saccakiriyaṃ katvā puttassa uṭṭhāya gamanabhāvaṃ karohī’’ti. ‘‘Sāmi, atthi mayhaṃ ekaṃ saccaṃ, tava pana santike kathetuṃ na sakkomī’’ti. ‘‘Bhadde, yathā tathā me puttaṃ arogaṃ karohī’’ti. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā saccaṃ karontī tatiyaṃ gāthamāha –
૬૪.
64.
‘‘આસીવિસો તાત પહૂતતેજો, યો તં અડંસી બિલરા ઉદિચ્ચ;
‘‘Āsīviso tāta pahūtatejo, yo taṃ aḍaṃsī bilarā udicca;
તસ્મિઞ્ચ મે અપ્પિયતાય અજ્જ, પિતરઞ્ચ તે નત્થિ કોચિ વિસેસો;
Tasmiñca me appiyatāya ajja, pitarañca te natthi koci viseso;
એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ, હતં વિસં જીવતુ યઞ્ઞદત્તો’’તિ.
Etena saccena suvatthi hotu, hataṃ visaṃ jīvatu yaññadatto’’ti.
તત્થ તાતાતિ પુત્તં આલપતિ. પહૂતતેજોતિ બલવવિસો. બિલરાતિ વિવરા, અયમેવ વા પાઠો. ઉદિચ્ચાતિ ઉટ્ઠહિત્વા, વમ્મિકબિલતો ઉટ્ઠાયાતિ અત્થો. પિતરઞ્ચ તેતિ પિતરિ ચ તે. અટ્ઠકથાયં પન અયમેવ પાઠો. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘તાત, યઞ્ઞદત્ત તસ્મિઞ્ચ આસીવિસે તવ પિતરિ ચ અપ્પિયભાવેન મય્હં કોચિ વિસેસો નત્થિ. તઞ્ચ પન અપ્પિયભાવં ઠપેત્વા અજ્જ મયા કોચિ જાનાપિતપુબ્બો નામ નત્થિ, સચે એતં સચ્ચં, એતેન સચ્ચેન તવ સોત્થિ હોતૂ’’તિ.
Tattha tātāti puttaṃ ālapati. Pahūtatejoti balavaviso. Bilarāti vivarā, ayameva vā pāṭho. Udiccāti uṭṭhahitvā, vammikabilato uṭṭhāyāti attho. Pitarañca teti pitari ca te. Aṭṭhakathāyaṃ pana ayameva pāṭho. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘tāta, yaññadatta tasmiñca āsīvise tava pitari ca appiyabhāvena mayhaṃ koci viseso natthi. Tañca pana appiyabhāvaṃ ṭhapetvā ajja mayā koci jānāpitapubbo nāma natthi, sace etaṃ saccaṃ, etena saccena tava sotthi hotū’’ti.
સહ ચ સચ્ચકિરિયાય સબ્બં વિસં ભસ્સિત્વા પથવિં પાવિસિ. યઞ્ઞદત્તો નિબ્બિસેન સરીરેન ઉટ્ઠાય કીળિતું આરદ્ધો. એવં પુત્તે ઉટ્ઠિતે મણ્ડબ્યો દીપાયનસ્સ અજ્ઝાસયં પુચ્છન્તો ચતુત્થં ગાથમાહ –
Saha ca saccakiriyāya sabbaṃ visaṃ bhassitvā pathaviṃ pāvisi. Yaññadatto nibbisena sarīrena uṭṭhāya kīḷituṃ āraddho. Evaṃ putte uṭṭhite maṇḍabyo dīpāyanassa ajjhāsayaṃ pucchanto catutthaṃ gāthamāha –
૬૫.
65.
‘‘સન્તા દન્તાયેવ પરિબ્બજન્તિ, અઞ્ઞત્ર કણ્હા નત્થાકામરૂપા;
‘‘Santā dantāyeva paribbajanti, aññatra kaṇhā natthākāmarūpā;
દીપાયન કિસ્સ જિગુચ્છમાનો, અકામકો ચરસિ બ્રહ્મચરિય’’ન્તિ.
Dīpāyana kissa jigucchamāno, akāmako carasi brahmacariya’’nti.
તસ્સત્થો – યે કેચિ ખત્તિયાદયો કામે પહાય ઇધ લોકે પબ્બજન્તિ, તે અઞ્ઞત્ર કણ્હા ભવન્તં કણ્હં ઠપેત્વા અઞ્ઞે અકામરૂપા નામ નત્થિ, સબ્બે ઝાનભાવનાય કિલેસાનં સમિતત્તા સન્તા, ચક્ખાદીનિ દ્વારાનિ યથા નિબ્બિસેવનાનિ હોન્તિ, તથા તેસં દમિતત્તા દન્તા હુત્વા અભિરતાવ બ્રહ્મચરિયં ચરન્તિ, ત્વં પન ભન્તે દીપાયન, કિંકારણા તપં જિગુચ્છમાનો અકામકો હુત્વા બ્રહ્મચરિયં ચરસિ, કસ્મા પુન ન અગારમેવ અજ્ઝાવસસીતિ.
Tassattho – ye keci khattiyādayo kāme pahāya idha loke pabbajanti, te aññatra kaṇhā bhavantaṃ kaṇhaṃ ṭhapetvā aññe akāmarūpā nāma natthi, sabbe jhānabhāvanāya kilesānaṃ samitattā santā, cakkhādīni dvārāni yathā nibbisevanāni honti, tathā tesaṃ damitattā dantā hutvā abhiratāva brahmacariyaṃ caranti, tvaṃ pana bhante dīpāyana, kiṃkāraṇā tapaṃ jigucchamāno akāmako hutvā brahmacariyaṃ carasi, kasmā puna na agārameva ajjhāvasasīti.
અથસ્સ સો કારણં કથેન્તો પઞ્ચમં ગાથમાહ –
Athassa so kāraṇaṃ kathento pañcamaṃ gāthamāha –
૬૬.
66.
‘‘સદ્ધાય નિક્ખમ્મ પુનં નિવત્તો, સો એળમૂગોવ બાલો વતાયં;
‘‘Saddhāya nikkhamma punaṃ nivatto, so eḷamūgova bālo vatāyaṃ;
એતસ્સ વાદસ્સ જિગુચ્છમાનો, અકામકો ચરામિ બ્રહ્મચરિયં;
Etassa vādassa jigucchamāno, akāmako carāmi brahmacariyaṃ;
વિઞ્ઞુપ્પસત્થઞ્ચ સતઞ્ચ ઠાનં, એવમ્પહં પુઞ્ઞકરો ભવામી’’તિ.
Viññuppasatthañca satañca ṭhānaṃ, evampahaṃ puññakaro bhavāmī’’ti.
તસ્સત્થો – કણ્હો કમ્મઞ્ચ ફલઞ્ચ સદ્દહિત્વા તાવ મહન્તં વિભવં પહાય અગારા નિક્ખમિત્વા યં જહિ, પુન તદત્થમેવ નિવત્તો. સો અયં એળમૂગો ગામદારકો વિય બાલો વતાતિ ઇમં વાદં જિગુચ્છમાનો અહં અત્તનો હિરોત્તપ્પભેદભયેન અનિચ્છમાનોપિ બ્રહ્મચરિયં ચરામિ. કિઞ્ચ ભિય્યો પબ્બજ્જાપુઞ્ઞઞ્ચ નામેતં વિઞ્ઞૂહિ બુદ્ધાદીહિ પસત્થં, તેસંયેવ ચ સતં નિવાસટ્ઠાનં. એવં ઇમિનાપિ કારણેન અહં પુઞ્ઞકરો ભવામિ, અસ્સુમુખોપિ રુદમાનો બ્રહ્મચરિયં ચરામિયેવાતિ.
Tassattho – kaṇho kammañca phalañca saddahitvā tāva mahantaṃ vibhavaṃ pahāya agārā nikkhamitvā yaṃ jahi, puna tadatthameva nivatto. So ayaṃ eḷamūgo gāmadārako viya bālo vatāti imaṃ vādaṃ jigucchamāno ahaṃ attano hirottappabhedabhayena anicchamānopi brahmacariyaṃ carāmi. Kiñca bhiyyo pabbajjāpuññañca nāmetaṃ viññūhi buddhādīhi pasatthaṃ, tesaṃyeva ca sataṃ nivāsaṭṭhānaṃ. Evaṃ imināpi kāraṇena ahaṃ puññakaro bhavāmi, assumukhopi rudamāno brahmacariyaṃ carāmiyevāti.
એવં સો અત્તનો અજ્ઝાસયં કથેત્વા પુન મણ્ડબ્યં પુચ્છન્તો છટ્ઠં ગાથમાહ –
Evaṃ so attano ajjhāsayaṃ kathetvā puna maṇḍabyaṃ pucchanto chaṭṭhaṃ gāthamāha –
૬૭.
67.
‘‘સમણે તુવં બ્રાહ્મણે અદ્ધિકે ચ, સન્તપ્પયાસિ અન્નપાનેન ભિક્ખં;
‘‘Samaṇe tuvaṃ brāhmaṇe addhike ca, santappayāsi annapānena bhikkhaṃ;
ઓપાનભૂતંવ ઘરં તવ યિદં, અન્નેન પાનેન ઉપેતરૂપં;
Opānabhūtaṃva gharaṃ tava yidaṃ, annena pānena upetarūpaṃ;
અથ કિસ્સ વાદસ્સ જિગુચ્છમાનો, અકામકો દાનમિમં દદાસી’’તિ.
Atha kissa vādassa jigucchamāno, akāmako dānamimaṃ dadāsī’’ti.
તત્થ ભિક્ખન્તિ ભિક્ખાય ચરન્તાનં ભિક્ખઞ્ચ સમ્પાદેત્વા દદાસિ. ઓપાનભૂતંવાતિ ચતુમહાપથે ખતસાધારણપોક્ખરણી વિય.
Tattha bhikkhanti bhikkhāya carantānaṃ bhikkhañca sampādetvā dadāsi. Opānabhūtaṃvāti catumahāpathe khatasādhāraṇapokkharaṇī viya.
તતો મણ્ડબ્યો અત્તનો અજ્ઝાસયં કથેન્તો સત્તમં ગાથમાહ –
Tato maṇḍabyo attano ajjhāsayaṃ kathento sattamaṃ gāthamāha –
૬૮.
68.
‘‘પિતરો ચ મે આસું પિતામહા ચ, સદ્ધા અહું દાનપતી વદઞ્ઞૂ;
‘‘Pitaro ca me āsuṃ pitāmahā ca, saddhā ahuṃ dānapatī vadaññū;
તં કુલ્લવત્તં અનુવત્તમાનો, માહં કુલે અન્તિમગન્ધનો અહું;
Taṃ kullavattaṃ anuvattamāno, māhaṃ kule antimagandhano ahuṃ;
એતસ્સ વાદસ્સ જિગુચ્છમાનો, અકામકો દાનમિમં દદામી’’તિ.
Etassa vādassa jigucchamāno, akāmako dānamimaṃ dadāmī’’ti.
તત્થ ‘‘આસુ’’ન્તિ પદસ્સ ‘‘સદ્ધા’’તિ ઇમિના સમ્બન્ધો, સદ્ધા અહેસુન્તિ અત્થો. અહુન્તિ સદ્ધા હુત્વા તતો ઉત્તરિ દાનજેટ્ઠકા ચેવ ‘‘દેથ કરોથા’’તિ વુત્તવચનસ્સ અત્થજાનનકા ચ અહેસું. તં કુલ્લવત્તન્તિ તં કુલવત્તં, અટ્ઠકથાયં પન અયમેવ પાઠો. માહં કુલે અન્તિમગન્ધનો અહુન્તિ ‘‘અહં અત્તનો કુલે સબ્બપચ્છિમકો ચેવ કુલપલાપો ચ મા અહુ’’ન્તિ સલ્લક્ખેત્વા એતં ‘‘કુલઅન્તિમો કુલપલાપો’’તિ વાદં જિગુચ્છમાનો દાનં અનિચ્છન્તોપિ ઇદં દાનં દદામીતિ દીપેતિ.
Tattha ‘‘āsu’’nti padassa ‘‘saddhā’’ti iminā sambandho, saddhā ahesunti attho. Ahunti saddhā hutvā tato uttari dānajeṭṭhakā ceva ‘‘detha karothā’’ti vuttavacanassa atthajānanakā ca ahesuṃ. Taṃ kullavattanti taṃ kulavattaṃ, aṭṭhakathāyaṃ pana ayameva pāṭho. Māhaṃ kule antimagandhano ahunti ‘‘ahaṃ attano kule sabbapacchimako ceva kulapalāpo ca mā ahu’’nti sallakkhetvā etaṃ ‘‘kulaantimo kulapalāpo’’ti vādaṃ jigucchamāno dānaṃ anicchantopi idaṃ dānaṃ dadāmīti dīpeti.
એવઞ્ચ પન વત્વા મણ્ડબ્યો અત્તનો ભરિયં પુચ્છમાનો અટ્ઠમં ગાથમાહ –
Evañca pana vatvā maṇḍabyo attano bhariyaṃ pucchamāno aṭṭhamaṃ gāthamāha –
૬૯.
69.
‘‘દહરિં કુમારિં અસમત્થપઞ્ઞં, યં તાનયિં ઞાતિકુલા સુગત્તે;
‘‘Dahariṃ kumāriṃ asamatthapaññaṃ, yaṃ tānayiṃ ñātikulā sugatte;
ન ચાપિ મે અપ્પિયતં અવેદિ, અઞ્ઞત્ર કામા પરિચારયન્તા;
Na cāpi me appiyataṃ avedi, aññatra kāmā paricārayantā;
અથ કેન વણ્ણેન મયા તે ભોતિ, સંવાસધમ્મો અહુ એવરૂપો’’તિ.
Atha kena vaṇṇena mayā te bhoti, saṃvāsadhammo ahu evarūpo’’ti.
તત્થ અસમત્થપઞ્ઞન્તિ કુટુમ્બં વિચારેતું અપ્પટિબલપઞ્ઞં અતિતરુણિઞ્ઞેવ સમાનં. યં તાનયિન્તિ યં તં આનયિં, અહં દહરિમેવ સમાનં તં ઞાતિકુલતો આનેસિન્તિ વુત્તં હોતિ. અઞ્ઞત્ર કામા પરિચારયન્તાતિ એત્તકં કાલં વિના કામેન અનિચ્છાય મં પરિચારયન્તાપિ અત્તનો અપ્પિયતં મં ન જાનાપેસિ, સમ્પિયાયમાનરૂપાવ પરિચરિ. કેન વણ્ણેનાતિ કેન કારણેન. ભોતીતિ તં આલપતિ. એવરૂપોતિ આસીવિસસમાનપટિકૂલભાવેન મયા સદ્ધિં તવ સંવાસધમ્મો એવરૂપો પિયસંવાસો વિય કથં જાતોતિ.
Tattha asamatthapaññanti kuṭumbaṃ vicāretuṃ appaṭibalapaññaṃ atitaruṇiññeva samānaṃ. Yaṃ tānayinti yaṃ taṃ ānayiṃ, ahaṃ daharimeva samānaṃ taṃ ñātikulato ānesinti vuttaṃ hoti. Aññatra kāmā paricārayantāti ettakaṃ kālaṃ vinā kāmena anicchāya maṃ paricārayantāpi attano appiyataṃ maṃ na jānāpesi, sampiyāyamānarūpāva paricari. Kena vaṇṇenāti kena kāraṇena. Bhotīti taṃ ālapati. Evarūpoti āsīvisasamānapaṭikūlabhāvena mayā saddhiṃ tava saṃvāsadhammo evarūpo piyasaṃvāso viya kathaṃ jātoti.
અથસ્સ સા કથેન્તી નવમં ગાથમાહ –
Athassa sā kathentī navamaṃ gāthamāha –
૭૦.
70.
‘‘આરા દૂરે નયિધ કદાચિ અત્થિ, પરમ્પરા નામ કુલે ઇમસ્મિં;
‘‘Ārā dūre nayidha kadāci atthi, paramparā nāma kule imasmiṃ;
તં કુલ્લવત્તં અનુવત્તમાના, માહં કુલે અન્તિમગન્ધિની અહું;
Taṃ kullavattaṃ anuvattamānā, māhaṃ kule antimagandhinī ahuṃ;
એતસ્સ વાદસ્સ જિગુચ્છમાના, અકામિકા પદ્ધચરામ્હિ તુય્હ’’ન્તિ.
Etassa vādassa jigucchamānā, akāmikā paddhacarāmhi tuyha’’nti.
તત્થ આરા દૂરેતિ અઞ્ઞમઞ્ઞવેવચનં. અતિદૂરેતિ વા દસ્સેન્તી એવમાહ. ઇધાતિ નિપાતમત્તં, ન કદાચીતિ અત્થો. પરમ્પરાતિ પુરિસપરમ્પરા. ઇદં વુત્તં હોતિ – સામિ, ઇમસ્મિં અમ્હાકં ઞાતિકુલે દૂરતો પટ્ઠાય યાવ સત્તમા કુલપરિવટ્ટા પુરિસપરમ્પરા નામ ન કદાચિ અત્થિ, એકિત્થિયાપિ સામિકં છડ્ડેત્વા અઞ્ઞો પુરિસો ગહિતપુબ્બો નામ નત્થીતિ. તં કુલ્લવત્તન્તિ અહમ્પિ તં કુલવત્તં કુલપવેણિં અનુવત્તમાના અત્તનો કુલે પચ્છિમિકા પલાલભૂતા મા અહુન્તિ સલ્લક્ખેત્વા એતં કુલઅન્તિમા કુલગન્ધિનીતિ વાદં જિગુચ્છમાના અકામિકાપિ તુય્હં પદ્ધચરામ્હિ વેય્યાવચ્ચકારિકા પાદપરિચારિકા જાતામ્હીતિ.
Tattha ārā dūreti aññamaññavevacanaṃ. Atidūreti vā dassentī evamāha. Idhāti nipātamattaṃ, na kadācīti attho. Paramparāti purisaparamparā. Idaṃ vuttaṃ hoti – sāmi, imasmiṃ amhākaṃ ñātikule dūrato paṭṭhāya yāva sattamā kulaparivaṭṭā purisaparamparā nāma na kadāci atthi, ekitthiyāpi sāmikaṃ chaḍḍetvā añño puriso gahitapubbo nāma natthīti. Taṃ kullavattanti ahampi taṃ kulavattaṃ kulapaveṇiṃ anuvattamānā attano kule pacchimikā palālabhūtā mā ahunti sallakkhetvā etaṃ kulaantimā kulagandhinīti vādaṃ jigucchamānā akāmikāpi tuyhaṃ paddhacarāmhi veyyāvaccakārikā pādaparicārikā jātāmhīti.
એવઞ્ચ પન વત્વા ‘‘મયા સામિકસ્સ સન્તિકે અભાસિતપુબ્બં ગુય્હં ભાસિતં, કુજ્ઝેય્યપિ મે અયં, અમ્હાકં કુલૂપકતાપસસ્સ સમ્મુખેયેવ ખમાપેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ખમાપેન્તી દસમં ગાથમાહ –
Evañca pana vatvā ‘‘mayā sāmikassa santike abhāsitapubbaṃ guyhaṃ bhāsitaṃ, kujjheyyapi me ayaṃ, amhākaṃ kulūpakatāpasassa sammukheyeva khamāpessāmī’’ti cintetvā khamāpentī dasamaṃ gāthamāha –
૭૧.
71.
‘‘મણ્ડબ્ય ભાસિં યમભાસનેય્યં, તં ખમ્યતં પુત્તકહેતુ મજ્જ;
‘‘Maṇḍabya bhāsiṃ yamabhāsaneyyaṃ, taṃ khamyataṃ puttakahetu majja;
પુત્તપેમા ન ઇધ પરત્થિ કિઞ્ચિ, સો નો અયં જીવતિ યઞ્ઞદત્તો’’તિ.
Puttapemā na idha paratthi kiñci, so no ayaṃ jīvati yaññadatto’’ti.
તત્થ તં ખમ્યતન્તિ તં ખમયતુ. પુત્તકહેતુ મજ્જાતિ તં મમ ભાસિતં અજ્જ ઇમસ્સ પુત્તસ્સ હેતુ ખમયતુ. સો નો અયન્તિ યસ્સ પુત્તસ્સ કારણા મયા એતં ભાસિતં, સો નો પુત્તો જીવતિ, ઇમસ્સ જીવિતલાભભાવેન મે ખમ સામિ, અજ્જતો પટ્ઠાય તવ વસવત્તિની ભવિસ્સામીતિ.
Tattha taṃ khamyatanti taṃ khamayatu. Puttakahetu majjāti taṃ mama bhāsitaṃ ajja imassa puttassa hetu khamayatu. So no ayanti yassa puttassa kāraṇā mayā etaṃ bhāsitaṃ, so no putto jīvati, imassa jīvitalābhabhāvena me khama sāmi, ajjato paṭṭhāya tava vasavattinī bhavissāmīti.
અથ નં મણ્ડબ્યો ‘‘ઉટ્ઠેહિ ભદ્દે, ખમામિ તે, ઇતો પન પટ્ઠાય મા ફરુસચિત્તા અહોસિ, અહમ્પિ તે અપ્પિયં ન કરિસ્સામી’’તિ આહ. બોધિસત્તો મણ્ડબ્યં આહ – ‘‘આવુસો, તયા દુસ્સઙ્ઘરં ધનં સઙ્ઘરિત્વા કમ્મઞ્ચ ફલઞ્ચ અસદ્દહિત્વા દાનં દદન્તેન અયુત્તં કતં, ઇતો પટ્ઠાય દાનં સદ્દહિત્વા દેહી’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા બોધિસત્તં આહ – ‘‘ભન્તે, તયા અમ્હાકં દક્ખિણેય્યભાવે ઠત્વા અનભિરતેન બ્રહ્મચરિયં ચરન્તેન અયુત્તં કતં, ઇતો પટ્ઠાય ઇદાનિ યથા તયિ કતકારા મહપ્ફલા હોન્તિ, એવં ચિત્તં પસાદેત્વા સુદ્ધચિત્તો અભિરતો હુત્વા બ્રહ્મચરિયં ચરાહી’’તિ. તે મહાસત્તં વન્દિત્વા ઉટ્ઠાય અગમંસુ. તતો પટ્ઠાય ભરિયા સામિકે સસ્નેહા અહોસિ, મણ્ડબ્યો પસન્નચિત્તો સદ્ધાય દાનં અદાસિ. બોધિસત્તો અનભિરતિં વિનોદેત્વા ઝાનાભિઞ્ઞં ઉપ્પાદેત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો અહોસિ.
Atha naṃ maṇḍabyo ‘‘uṭṭhehi bhadde, khamāmi te, ito pana paṭṭhāya mā pharusacittā ahosi, ahampi te appiyaṃ na karissāmī’’ti āha. Bodhisatto maṇḍabyaṃ āha – ‘‘āvuso, tayā dussaṅgharaṃ dhanaṃ saṅgharitvā kammañca phalañca asaddahitvā dānaṃ dadantena ayuttaṃ kataṃ, ito paṭṭhāya dānaṃ saddahitvā dehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā bodhisattaṃ āha – ‘‘bhante, tayā amhākaṃ dakkhiṇeyyabhāve ṭhatvā anabhiratena brahmacariyaṃ carantena ayuttaṃ kataṃ, ito paṭṭhāya idāni yathā tayi katakārā mahapphalā honti, evaṃ cittaṃ pasādetvā suddhacitto abhirato hutvā brahmacariyaṃ carāhī’’ti. Te mahāsattaṃ vanditvā uṭṭhāya agamaṃsu. Tato paṭṭhāya bhariyā sāmike sasnehā ahosi, maṇḍabyo pasannacitto saddhāya dānaṃ adāsi. Bodhisatto anabhiratiṃ vinodetvā jhānābhiññaṃ uppādetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતો ભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ . તદા મણ્ડબ્યો આનન્દો અહોસિ, ભરિયા વિસાખા, પુત્તો રાહુલો, આણિમણ્ડબ્યો સારિપુત્તો, કણ્હદીપાયનો પન અહમેવ અહોસિન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhito bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi . Tadā maṇḍabyo ānando ahosi, bhariyā visākhā, putto rāhulo, āṇimaṇḍabyo sāriputto, kaṇhadīpāyano pana ahameva ahosinti.
કણ્હદીપાયનજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.
Kaṇhadīpāyanajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૪૪. કણ્હદીપાયનજાતકં • 444. Kaṇhadīpāyanajātakaṃ