Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    375. கபோதஜாதகங் (5-3-5)

    375. Kapotajātakaṃ (5-3-5)

    135.

    135.

    இதா³னி கொ²ம்ஹி ஸுகி²தோ அரோகோ³, நிக்கண்டகோ நிப்பதிதோ கபோதோ;

    Idāni khomhi sukhito arogo, nikkaṇṭako nippatito kapoto;

    காஹாமி தா³னீ ஹத³யஸ்ஸ துட்டி²ங், ததா²ஹிமங் மங்ஸஸாகங் ப³லேதி.

    Kāhāmi dānī hadayassa tuṭṭhiṃ, tathāhimaṃ maṃsasākaṃ baleti.

    136.

    136.

    காயங் ப³லாகா ஸிகி²னோ, சோரீ லங்கி⁴பிதாமஹா;

    Kāyaṃ balākā sikhino, corī laṅghipitāmahā;

    ஓரங் ப³லாகே ஆக³ச்ச², சண்டோ³ மே வாயஸோ ஸகா².

    Oraṃ balāke āgaccha, caṇḍo me vāyaso sakhā.

    137.

    137.

    அலஞ்ஹி தே ஜக்³கி⁴தாயே, மமங் தி³ஸ்வான ஏதி³ஸங்;

    Alañhi te jagghitāye, mamaṃ disvāna edisaṃ;

    விலூனங் ஸூத³புத்தேன, பிட்ட²மண்டே³ன 1 மக்கி²தங்.

    Vilūnaṃ sūdaputtena, piṭṭhamaṇḍena 2 makkhitaṃ.

    138.

    138.

    ஸுன்ஹாதோ ஸுவிலித்தோஸி, அன்னபானேன தப்பிதோ;

    Sunhāto suvilittosi, annapānena tappito;

    கண்டே² ச தே வேளுரியோ, அக³மா நு கஜங்க³லங்.

    Kaṇṭhe ca te veḷuriyo, agamā nu kajaṅgalaṃ.

    139.

    139.

    மா தே மித்தோ அமித்தோ வா, அக³மாஸி கஜங்க³லங்;

    Mā te mitto amitto vā, agamāsi kajaṅgalaṃ;

    பிஞ்சா²னி தத்த² லாயித்வா, கண்டே² ப³ந்த⁴ந்தி வட்டனங்.

    Piñchāni tattha lāyitvā, kaṇṭhe bandhanti vaṭṭanaṃ.

    140.

    140.

    புனபாபஜ்ஜஸீ ஸம்ம, ஸீலஞ்ஹி தவ தாதி³ஸங்;

    Punapāpajjasī samma, sīlañhi tava tādisaṃ;

    ந ஹி மானுஸகா போ⁴கா³, ஸுபு⁴ஞ்ஜா ஹொந்தி பக்கி²னாதி.

    Na hi mānusakā bhogā, subhuñjā honti pakkhināti.

    கபோதஜாதகங் பஞ்சமங்.

    Kapotajātakaṃ pañcamaṃ.

    அட்³ட⁴வக்³கோ³ ததியோ.

    Aḍḍhavaggo tatiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அத² வண்ண ஸஸீல ஹிரி லப⁴தே, ஸுமுகா² விஸ ஸாளியமித்தவரோ;

    Atha vaṇṇa sasīla hiri labhate, sumukhā visa sāḷiyamittavaro;

    அத² சக்க பலாஸ ஸராஜ ஸதோ, யவ பா³ல கபோதக பன்னரஸாதி.

    Atha cakka palāsa sarāja sato, yava bāla kapotaka pannarasāti.

    அத² வக்³கு³த்³தா³னங் –

    Atha vagguddānaṃ –

    ஜீனஞ்ச வண்ணங் அஸமங்வகு³ப்பரி, ஸுதே³ஸிதா ஜாதகந்தி ஸந்தி வீஸதி 3;

    Jīnañca vaṇṇaṃ asamaṃvaguppari, sudesitā jātakanti santi vīsati 4;

    மஹேஸினோ ப்³ரஹ்மசரித்தமுத்த-மவோச கா³தா² அத்த²வதீ ஸுப்³யஞ்ஜனாதி.

    Mahesino brahmacarittamutta-mavoca gāthā atthavatī subyañjanāti.

    பஞ்சகனிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Pañcakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. பிட்ட²மத்³தே³ன (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. piṭṭhamaddena (sī. syā. pī.)
    3. ஜாதக பஞ்சவீஸதி (?)
    4. jātaka pañcavīsati (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [375] 5. கபோதஜாதகவண்ணனா • [375] 5. Kapotajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact