Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. કપ્પરુક્ખિયત્થેરઅપદાનં

    10. Kapparukkhiyattheraapadānaṃ

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો, થૂપસેટ્ઠસ્સ સમ્મુખા;

    ‘‘Siddhatthassa bhagavato, thūpaseṭṭhassa sammukhā;

    વિચિત્તદુસ્સે લગેત્વા 1, કપ્પરુક્ખં ઠપેસહં.

    Vicittadusse lagetvā 2, kapparukkhaṃ ṭhapesahaṃ.

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    સોભયન્તો મમ દ્વારં, કપ્પરુક્ખો પતિટ્ઠતિ.

    Sobhayanto mama dvāraṃ, kapparukkho patiṭṭhati.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘અહઞ્ચ પરિસા ચેવ, યે કેચિ મમ વસ્સિતા 3;

    ‘‘Ahañca parisā ceva, ye keci mama vassitā 4;

    તમ્હા દુસ્સં ગહેત્વાન, નિવાસેમ મયં સદા 5.

    Tamhā dussaṃ gahetvāna, nivāsema mayaṃ sadā 6.

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં રુક્ખં ઠપયિં અહં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ rukkhaṃ ṭhapayiṃ ahaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, કપ્પરુક્ખસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, kapparukkhassidaṃ phalaṃ.

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘ઇતો ચ સત્તમે કપ્પે, સુચેળા અટ્ઠ ખત્તિયા;

    ‘‘Ito ca sattame kappe, suceḷā aṭṭha khattiyā;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા કપ્પરુક્ખિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā kapparukkhiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    કપ્પરુક્ખિયત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Kapparukkhiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    કુણ્ડધાનવગ્ગો ચતુત્થો.

    Kuṇḍadhānavaggo catuttho.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    કુણ્ડસાગતકચ્ચાના, ઉદાયી મોઘરાજકો;

    Kuṇḍasāgatakaccānā, udāyī mogharājako;

    અધિમુત્તો લસુણદો, આયાગી ધમ્મચક્કિકો;

    Adhimutto lasuṇado, āyāgī dhammacakkiko;

    કપ્પરુક્ખી ચ દસમો, ગાથા દ્વયદસસતં 7.

    Kapparukkhī ca dasamo, gāthā dvayadasasataṃ 8.







    Footnotes:
    1. લગ્ગેત્વા (સી॰ સ્યા॰)
    2. laggetvā (sī. syā.)
    3. નિસ્સિતા (સી॰)
    4. nissitā (sī.)
    5. તદા (સ્યા॰)
    6. tadā (syā.)
    7. ગાથાયો દ્વાદસસતં (સી॰)
    8. gāthāyo dvādasasataṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧૦. કપ્પરુક્ખિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 10. Kapparukkhiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact