Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૧૦. કપ્પરુક્ખિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    10. Kapparukkhiyattheraapadānavaṇṇanā

    સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતોતિઆદિકં આયસ્મતો કપ્પરુક્ખિયત્થેરસ્સ અપદાનં (થેરગા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૫૭૬). અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તેસુ તેસુ ભવેસુ નિબ્બાનાધિગમૂપાયભૂતાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો મહદ્ધનો મહાભોગો સત્થરિ પસન્નો સત્તહિ રતનેહિ વિચિત્તં સુવણ્ણમયં કપ્પરુક્ખં કારેત્વા સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો ચેતિયસ્સ સમ્મુખે ઠપેત્વા પૂજેસિ. સો એવરૂપં પુઞ્ઞં કત્વા યાવતાયુકં ઠત્વા તતો ચુતો સુગતીસુયેવ સંસરન્તો કમેન ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા રતનત્તયે પસન્નો ધમ્મં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો સત્થુ આરાધેત્વા પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પત્વા પુબ્બે કતકુસલનામેન કપ્પરુક્ખિયત્થેરોતિ પાકટો અહોસિ.

    Siddhatthassa bhagavatotiādikaṃ āyasmato kapparukkhiyattherassa apadānaṃ (theragā. aṭṭha. 2.576). Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tesu tesu bhavesu nibbānādhigamūpāyabhūtāni puññāni upacinanto siddhatthassa bhagavato kāle vibhavasampanne ekasmiṃ kule nibbatto mahaddhano mahābhogo satthari pasanno sattahi ratanehi vicittaṃ suvaṇṇamayaṃ kapparukkhaṃ kāretvā siddhatthassa bhagavato cetiyassa sammukhe ṭhapetvā pūjesi. So evarūpaṃ puññaṃ katvā yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cuto sugatīsuyeva saṃsaranto kamena imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patto gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā ratanattaye pasanno dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho satthu ārādhetvā pabbajito nacirasseva arahattaṃ patvā pubbe katakusalanāmena kapparukkhiyattheroti pākaṭo ahosi.

    ૧૦૮. સો એવં પત્તઅરહત્તફલો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સવસેન પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતોતિઆદિમાહ. થૂપસેટ્ઠસ્સ સમ્મુખાતિ સેટ્ઠસ્સ ઉત્તમસ્સ ધાતુનિહિતથૂપસ્સ ચેતિયસ્સ સમ્મુખટ્ઠાને વિચિત્તદુસ્સે અનેકવણ્ણેહિ વિસમેન વિસદિસેન ચિત્તેન મનોહરે ચિનપટ્ટસોમારપટ્ટાદિકે દુસ્સે . લગેત્વા ઓલગ્ગેત્વા કપ્પરુક્ખં ઠપેસિં અહં પતિટ્ઠપેસિન્તિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    108. So evaṃ pattaarahattaphalo attano pubbakammaṃ saritvā somanassavasena pubbacaritāpadānaṃ pakāsento siddhatthassa bhagavatotiādimāha. Thūpaseṭṭhassa sammukhāti seṭṭhassa uttamassa dhātunihitathūpassa cetiyassa sammukhaṭṭhāne vicittadusse anekavaṇṇehi visamena visadisena cittena manohare cinapaṭṭasomārapaṭṭādike dusse . Lagetvā olaggetvā kapparukkhaṃ ṭhapesiṃ ahaṃ patiṭṭhapesinti attho. Sesaṃ uttānatthamevāti.

    કપ્પરુક્ખિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Kapparukkhiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.

    ચતુત્થવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Catutthavaggavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧૦. કપ્પરુક્ખિયત્થેરઅપદાનં • 10. Kapparukkhiyattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact