Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૧૩. તેરસમવગ્ગો

    13. Terasamavaggo

    ૧. કપ્પટ્ઠકથાવણ્ણના

    1. Kappaṭṭhakathāvaṇṇanā

    ૬૫૪-૬૫૭. ‘‘હેટ્ઠા વુત્તાધિપ્પાયમેવા’’તિ ઇદં ઇદ્ધિબલકથાયં યં વુત્તં ‘‘અતીતં અનાગતન્તિ ઇદં અવિસેસેન કપ્પં તિટ્ઠેય્યાતિ પટિઞ્ઞાતત્તા ચોદેતી’’તિઆદિ, તં સન્ધાય વુત્તન્તિ આહ ‘‘હેટ્ઠાતિ ઇદ્ધિબલકથાય’’ન્તિ. તત્થ ‘‘દ્વે કપ્પે’’તિઆદિઆયુપરિચ્છેદાતિક્કમસમત્થતાચોદનાવસેન આગતા, ઇધ પન સઙ્ઘભેદકો આયુકપ્પમેવ અટ્ઠત્વા યદિ એકં મહાકપ્પં તિટ્ઠેય્ય, યથા એકં, એવં અનેકેપિ કપ્પે તિટ્ઠેય્યાતિ ચોદના કાતબ્બા.

    654-657. ‘‘Heṭṭhā vuttādhippāyamevā’’ti idaṃ iddhibalakathāyaṃ yaṃ vuttaṃ ‘‘atītaṃ anāgatanti idaṃ avisesena kappaṃ tiṭṭheyyāti paṭiññātattā codetī’’tiādi, taṃ sandhāya vuttanti āha ‘‘heṭṭhāti iddhibalakathāya’’nti. Tattha ‘‘dve kappe’’tiādiāyuparicchedātikkamasamatthatācodanāvasena āgatā, idha pana saṅghabhedako āyukappameva aṭṭhatvā yadi ekaṃ mahākappaṃ tiṭṭheyya, yathā ekaṃ, evaṃ anekepi kappe tiṭṭheyyāti codanā kātabbā.

    કપ્પટ્ઠકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kappaṭṭhakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૨૬) ૧. કપ્પટ્ઠકથા • (126) 1. Kappaṭṭhakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. કપ્પટ્ઠકથાવણ્ણના • 1. Kappaṭṭhakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. કપ્પટ્ઠકથાવણ્ણના • 1. Kappaṭṭhakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact