Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi |
4. கஸிபா⁴ரத்³வாஜஸுத்தங்
4. Kasibhāradvājasuttaṃ
ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா மக³தே⁴ஸு விஹரதி த³க்கி²ணாகி³ரிஸ்மிங் 1 ஏகனாளாயங் ப்³ராஹ்மணகா³மே. தேன கோ² பன ஸமயேன கஸிபா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பஞ்சமத்தானி நங்க³லஸதானி பயுத்தானி ஹொந்தி வப்பகாலே. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன கஸிபா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கம்மந்தோ தேனுபஸங்கமி. தேன கோ² பன ஸமயேன கஸிபா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பரிவேஸனா வத்ததி. அத² கோ² ப⁴க³வா யேன பரிவேஸனா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி.
Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā magadhesu viharati dakkhiṇāgirismiṃ 2 ekanāḷāyaṃ brāhmaṇagāme. Tena kho pana samayena kasibhāradvājassa brāhmaṇassa pañcamattāni naṅgalasatāni payuttāni honti vappakāle. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena kasibhāradvājassa brāhmaṇassa kammanto tenupasaṅkami. Tena kho pana samayena kasibhāradvājassa brāhmaṇassa parivesanā vattati. Atha kho bhagavā yena parivesanā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā ekamantaṃ aṭṭhāsi.
அத்³த³ஸா கோ² கஸிபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் பிண்டா³ய டி²தங். தி³ஸ்வான ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அஹங் கோ², ஸமண, கஸாமி ச வபாமி ச; கஸித்வா ச வபித்வா ச பு⁴ஞ்ஜாமி. த்வம்பி, ஸமண, கஸஸ்ஸு ச வபஸ்ஸு ச; கஸித்வா ச வபித்வா ச பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸூ’’தி.
Addasā kho kasibhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ piṇḍāya ṭhitaṃ. Disvāna bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ahaṃ kho, samaṇa, kasāmi ca vapāmi ca; kasitvā ca vapitvā ca bhuñjāmi. Tvampi, samaṇa, kasassu ca vapassu ca; kasitvā ca vapitvā ca bhuñjassū’’ti.
‘‘அஹம்பி கோ², ப்³ராஹ்மண, கஸாமி ச வபாமி ச; கஸித்வா ச வபித்வா ச பு⁴ஞ்ஜாமீ’’தி. ‘‘ந கோ² பன மயங் 3 பஸ்ஸாம போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ யுக³ங் வா நங்க³லங் வா பா²லங் வா பாசனங் வா ப³லிப³த்³தே³ 4 வா. அத² ச பன ப⁴வங் கோ³தமோ ஏவமாஹ – ‘அஹம்பி கோ², ப்³ராஹ்மண, கஸாமி ச வபாமி ச; கஸித்வா ச வபித்வா ச பு⁴ஞ்ஜாமீ’’’தி.
‘‘Ahampi kho, brāhmaṇa, kasāmi ca vapāmi ca; kasitvā ca vapitvā ca bhuñjāmī’’ti. ‘‘Na kho pana mayaṃ 5 passāma bhoto gotamassa yugaṃ vā naṅgalaṃ vā phālaṃ vā pācanaṃ vā balibadde 6 vā. Atha ca pana bhavaṃ gotamo evamāha – ‘ahampi kho, brāhmaṇa, kasāmi ca vapāmi ca; kasitvā ca vapitvā ca bhuñjāmī’’’ti.
அத² கோ² கஸிபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
Atha kho kasibhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
76.
76.
‘‘கஸ்ஸகோ படிஜானாஸி, ந ச பஸ்ஸாம தே கஸிங்;
‘‘Kassako paṭijānāsi, na ca passāma te kasiṃ;
கஸிங் நோ புச்சி²தோ ப்³ரூஹி, யதா² ஜானேமு தே கஸிங்’’.
Kasiṃ no pucchito brūhi, yathā jānemu te kasiṃ’’.
77.
77.
‘‘ஸத்³தா⁴ பீ³ஜங் தபோ வுட்டி², பஞ்ஞா மே யுக³னங்க³லங்;
‘‘Saddhā bījaṃ tapo vuṭṭhi, paññā me yuganaṅgalaṃ;
ஹிரீ ஈஸா மனோ யொத்தங், ஸதி மே பா²லபாசனங்.
Hirī īsā mano yottaṃ, sati me phālapācanaṃ.
78.
78.
‘‘காயகு³த்தோ வசீகு³த்தோ, ஆஹாரே உத³ரே யதோ;
‘‘Kāyagutto vacīgutto, āhāre udare yato;
ஸச்சங் கரோமி நித்³தா³னங், ஸோரச்சங் மே பமோசனங்.
Saccaṃ karomi niddānaṃ, soraccaṃ me pamocanaṃ.
79.
79.
‘‘வீரியங் மே து⁴ரதோ⁴ரய்ஹங், யோக³க்கே²மாதி⁴வாஹனங்;
‘‘Vīriyaṃ me dhuradhorayhaṃ, yogakkhemādhivāhanaṃ;
க³ச்ச²தி அனிவத்தந்தங், யத்த² க³ந்த்வா ந ஸோசதி.
Gacchati anivattantaṃ, yattha gantvā na socati.
80.
80.
‘‘ஏவமேஸா கஸீ கட்டா², ஸா ஹோதி அமதப்ப²லா;
‘‘Evamesā kasī kaṭṭhā, sā hoti amatapphalā;
ஏதங் கஸிங் கஸித்வான, ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சதீ’’தி.
Etaṃ kasiṃ kasitvāna, sabbadukkhā pamuccatī’’ti.
81.
81.
‘‘கா³தா²பி⁴கீ³தங் மே அபோ⁴ஜனெய்யங், ஸம்பஸ்ஸதங் ப்³ராஹ்மண நேஸ த⁴ம்மோ;
‘‘Gāthābhigītaṃ me abhojaneyyaṃ, sampassataṃ brāhmaṇa nesa dhammo;
கா³தா²பி⁴கீ³தங் பனுத³ந்தி பு³த்³தா⁴, த⁴ம்மே ஸதீ ப்³ராஹ்மண வுத்திரேஸா.
Gāthābhigītaṃ panudanti buddhā, dhamme satī brāhmaṇa vuttiresā.
82.
82.
‘‘அஞ்ஞேன ச கேவலினங் மஹேஸிங், கீ²ணாஸவங் குக்குச்சவூபஸந்தங்;
‘‘Aññena ca kevalinaṃ mahesiṃ, khīṇāsavaṃ kukkuccavūpasantaṃ;
அன்னேன பானேன உபட்ட²ஹஸ்ஸு, கெ²த்தங் ஹி தங் புஞ்ஞபெக்க²ஸ்ஸ ஹோதீ’’தி.
Annena pānena upaṭṭhahassu, khettaṃ hi taṃ puññapekkhassa hotī’’ti.
‘‘அத² கஸ்ஸ சாஹங், போ⁴ கோ³தம, இமங் பாயஸங் த³ம்மீ’’தி? ‘‘ந க்²வாஹங் தங், ப்³ராஹ்மண, பஸ்ஸாமி ஸதே³வகே லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய, யஸ்ஸ ஸோ பாயஸோ பு⁴த்தோ ஸம்மா பரிணாமங் க³ச்செ²ய்ய, அஞ்ஞத்ர ததா²க³தஸ்ஸ வா ததா²க³தஸாவகஸ்ஸ வா. தேன ஹி த்வங், ப்³ராஹ்மண, தங் பாயஸங் அப்பஹரிதே வா ச²ட்³டே³ஹி அப்பாணகே வா உத³கே ஓபிலாபேஹீ’’தி.
‘‘Atha kassa cāhaṃ, bho gotama, imaṃ pāyasaṃ dammī’’ti? ‘‘Na khvāhaṃ taṃ, brāhmaṇa, passāmi sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya, yassa so pāyaso bhutto sammā pariṇāmaṃ gaccheyya, aññatra tathāgatassa vā tathāgatasāvakassa vā. Tena hi tvaṃ, brāhmaṇa, taṃ pāyasaṃ appaharite vā chaḍḍehi appāṇake vā udake opilāpehī’’ti.
அத² கோ² கஸிபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ தங் பாயஸங் அப்பாணகே உத³கே ஓபிலாபேஸி. அத² கோ² ஸோ பாயஸோ உத³கே பக்கி²த்தோ சிச்சிடாயதி சிடிசிடாயதி ஸந்தூ⁴பாயதி ஸம்பதூ⁴பாயதி 11. ஸெய்யதா²பி நாம பா²லோ தி³வஸங் ஸந்தத்தோ 12 உத³கே பக்கி²த்தோ சிச்சிடாயதி சிடிசிடாயதி ஸந்தூ⁴பாயதி ஸம்பதூ⁴பாயதி; ஏவமேவ ஸோ பாயஸோ உத³கே பக்கி²த்தோ சிச்சிடாயதி சிடிசிடாயதி ஸந்தூ⁴பாயதி ஸம்பதூ⁴பாயதி.
Atha kho kasibhāradvājo brāhmaṇo taṃ pāyasaṃ appāṇake udake opilāpesi. Atha kho so pāyaso udake pakkhitto cicciṭāyati ciṭiciṭāyati sandhūpāyati sampadhūpāyati 13. Seyyathāpi nāma phālo divasaṃ santatto 14 udake pakkhitto cicciṭāyati ciṭiciṭāyati sandhūpāyati sampadhūpāyati; evameva so pāyaso udake pakkhitto cicciṭāyati ciṭiciṭāyati sandhūpāyati sampadhūpāyati.
அத² கோ² கஸிபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ஸங்விக்³கோ³ லோமஹட்ட²ஜாதோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதோ பாதே³ஸு ஸிரஸா நிபதித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம, அபி⁴க்கந்தங் , போ⁴ கோ³தம! ஸெய்யதா²பி, போ⁴ கோ³தம, நிக்குஜ்ஜிதங் வா உக்குஜ்ஜெய்ய, படிச்ச²ன்னங் வா விவரெய்ய, மூள்ஹஸ்ஸ வா மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, அந்த⁴காரே வா தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய, சக்கு²மந்தோ ரூபானி த³க்க²ந்தீதி 15; ஏவமேவங் போ⁴தா கோ³தமேன அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோ. ஏஸாஹங் ப⁴வந்தங் கோ³தமங் ஸரணங் க³ச்சா²மி த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச, லபெ⁴ய்யாஹங் போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங், லபெ⁴ய்யங் உபஸம்பத³’’ந்தி.
Atha kho kasibhāradvājo brāhmaṇo saṃviggo lomahaṭṭhajāto yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato pādesu sirasā nipatitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama, abhikkantaṃ , bho gotama! Seyyathāpi, bho gotama, nikkujjitaṃ vā ukkujjeyya, paṭicchannaṃ vā vivareyya, mūḷhassa vā maggaṃ ācikkheyya, andhakāre vā telapajjotaṃ dhāreyya, cakkhumanto rūpāni dakkhantīti 16; evamevaṃ bhotā gotamena anekapariyāyena dhammo pakāsito. Esāhaṃ bhavantaṃ gotamaṃ saraṇaṃ gacchāmi dhammañca bhikkhusaṅghañca, labheyyāhaṃ bhoto gotamassa santike pabbajjaṃ, labheyyaṃ upasampada’’nti.
அலத்த² கோ² கஸிபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங், அலத்த² உபஸம்பத³ங். அசிரூபஸம்பன்னோ கோ² பனாயஸ்மா பா⁴ரத்³வாஜோ ஏகோ வூபகட்டோ² அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ நசிரஸ்ஸேவ – யஸ்ஸத்தா²ய குலபுத்தா ஸம்மதே³வ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜந்தி, தத³னுத்தரங் – ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸானங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸி. ‘‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’’தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸி. அஞ்ஞதரோ ச 17 பனாயஸ்மா பா⁴ரத்³வாஜோ அரஹதங் அஹோஸீதி.
Alattha kho kasibhāradvājo brāhmaṇo bhagavato santike pabbajjaṃ, alattha upasampadaṃ. Acirūpasampanno kho panāyasmā bhāradvājo eko vūpakaṭṭho appamatto ātāpī pahitatto viharanto nacirasseva – yassatthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti, tadanuttaraṃ – brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsi. ‘‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’’ti abbhaññāsi. Aññataro ca 18 panāyasmā bhāradvājo arahataṃ ahosīti.
கஸிபா⁴ரத்³வாஜஸுத்தங் சதுத்த²ங் நிட்டி²தங்.
Kasibhāradvājasuttaṃ catutthaṃ niṭṭhitaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 4. கஸிபா⁴ரத்³வாஜஸுத்தவண்ணனா • 4. Kasibhāradvājasuttavaṇṇanā