Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. கஸிணஸுத்தங்

    5. Kasiṇasuttaṃ

    25. 1 ‘‘த³ஸயிமானி , பி⁴க்க²வே, கஸிணாயதனானி. கதமானி த³ஸ? பத²வீகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியங் அத்³வயங் அப்பமாணங்; ஆபோகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி…பே॰… தேஜோகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி… வாயோகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி… நீலகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி… பீதகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி… லோஹிதகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி… ஓதா³தகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி… ஆகாஸகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி… விஞ்ஞாணகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதி உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியங் அத்³வயங் அப்பமாணங். இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, த³ஸ கஸிணாயதனானீ’’தி. பஞ்சமங்.

    25.2 ‘‘Dasayimāni , bhikkhave, kasiṇāyatanāni. Katamāni dasa? Pathavīkasiṇameko sañjānāti uddhaṃ adho tiriyaṃ advayaṃ appamāṇaṃ; āpokasiṇameko sañjānāti…pe… tejokasiṇameko sañjānāti… vāyokasiṇameko sañjānāti… nīlakasiṇameko sañjānāti… pītakasiṇameko sañjānāti… lohitakasiṇameko sañjānāti… odātakasiṇameko sañjānāti… ākāsakasiṇameko sañjānāti… viññāṇakasiṇameko sañjānāti uddhaṃ adho tiriyaṃ advayaṃ appamāṇaṃ. Imāni kho, bhikkhave, dasa kasiṇāyatanānī’’ti. Pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. தீ³॰ நி॰ 3.346, 360; அ॰ நி॰ 10.29
    2. dī. ni. 3.346, 360; a. ni. 10.29



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5. கஸிணஸுத்தவண்ணனா • 5. Kasiṇasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5. கஸிணஸுத்தவண்ணனா • 5. Kasiṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact