Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૯. કસ્સકસુત્તં

    9. Kassakasuttaṃ

    ૧૫૫. સાવત્થિનિદાનં. તેન ખો પન સમયેન ભગવા ભિક્ખૂનં નિબ્બાનપટિસંયુત્તાય ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેતિ સમાદપેતિ સમુત્તેજેતિ સમ્પહંસેતિ . તે ચ ભિક્ખૂ અટ્ઠિં કત્વા મનસિ કત્વા સબ્બચેતસા સમન્નાહરિત્વા ઓહિતસોતા ધમ્મં સુણન્તિ.

    155. Sāvatthinidānaṃ. Tena kho pana samayena bhagavā bhikkhūnaṃ nibbānapaṭisaṃyuttāya dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti . Te ca bhikkhū aṭṭhiṃ katvā manasi katvā sabbacetasā samannāharitvā ohitasotā dhammaṃ suṇanti.

    અથ ખો મારસ્સ પાપિમતો એતદહોસિ – ‘‘અયં ખો સમણો ગોતમો ભિક્ખૂનં નિબ્બાનપટિસંયુત્તાય ધમ્મિયા કથાય…પે॰… યંનૂનાહં યેન સમણો ગોતમો તેનુપસઙ્કમેય્યં વિચક્ખુકમ્માયા’’તિ. અથ ખો મારો પાપિમા કસ્સકવણ્ણં અભિનિમ્મિનિત્વા મહન્તં નઙ્ગલં ખન્ધે કરિત્વા દીઘપાચનયટ્ઠિં ગહેત્વા હટહટકેસો સાણસાટિનિવત્થો કદ્દમમક્ખિતેહિ પાદેહિ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અપિ, સમણ, બલીબદ્દે અદ્દસા’’તિ? ‘‘કિં પન, પાપિમ, તે બલીબદ્દેહી’’તિ? ‘‘મમેવ, સમણ, ચક્ખુ, મમ રૂપા, મમ ચક્ખુસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં. કુહિં મે, સમણ, ગન્ત્વા મોક્ખસિ? મમેવ, સમણ, સોતં, મમ સદ્દા…પે॰… મમેવ, સમણ, ઘાનં, મમ ગન્ધા; મમેવ, સમણ, જિવ્હા, મમ રસા; મમેવ, સમણ, કાયો, મમ ફોટ્ઠબ્બા; મમેવ, સમણ, મનો, મમ ધમ્મા, મમ મનોસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં. કુહિં મે, સમણ, ગન્ત્વા મોક્ખસી’’તિ?

    Atha kho mārassa pāpimato etadahosi – ‘‘ayaṃ kho samaṇo gotamo bhikkhūnaṃ nibbānapaṭisaṃyuttāya dhammiyā kathāya…pe… yaṃnūnāhaṃ yena samaṇo gotamo tenupasaṅkameyyaṃ vicakkhukammāyā’’ti. Atha kho māro pāpimā kassakavaṇṇaṃ abhinimminitvā mahantaṃ naṅgalaṃ khandhe karitvā dīghapācanayaṭṭhiṃ gahetvā haṭahaṭakeso sāṇasāṭinivattho kaddamamakkhitehi pādehi yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘api, samaṇa, balībadde addasā’’ti? ‘‘Kiṃ pana, pāpima, te balībaddehī’’ti? ‘‘Mameva, samaṇa, cakkhu, mama rūpā, mama cakkhusamphassaviññāṇāyatanaṃ. Kuhiṃ me, samaṇa, gantvā mokkhasi? Mameva, samaṇa, sotaṃ, mama saddā…pe… mameva, samaṇa, ghānaṃ, mama gandhā; mameva, samaṇa, jivhā, mama rasā; mameva, samaṇa, kāyo, mama phoṭṭhabbā; mameva, samaṇa, mano, mama dhammā, mama manosamphassaviññāṇāyatanaṃ. Kuhiṃ me, samaṇa, gantvā mokkhasī’’ti?

    ‘‘તવેવ , પાપિમ, ચક્ખુ, તવ રૂપા, તવ ચક્ખુસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં. યત્થ ચ ખો, પાપિમ, નત્થિ ચક્ખુ, નત્થિ રૂપા, નત્થિ ચક્ખુસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં, અગતિ તવ તત્થ, પાપિમ. તવેવ, પાપિમ , સોતં, તવ સદ્દા, તવ સોતસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં. યત્થ ચ ખો, પાપિમ, નત્થિ સોતં, નત્થિ સદ્દા, નત્થિ સોતસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં, અગતિ તવ તત્થ, પાપિમ. તવેવ , પાપિમ, ઘાનં, તવ ગન્ધા, તવ ઘાનસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં. યત્થ ચ ખો, પાપિમ, નત્થિ ઘાનં, નત્થિ ગન્ધા, નત્થિ ઘાનસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં, અગતિ તવ તત્થ, પાપિમ. તવેવ, પાપિમ, જિવ્હા, તવ રસા, તવ જિવ્હાસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં…પે॰… તવેવ, પાપિમ, કાયો, તવ ફોટ્ઠબ્બા, તવ કાયસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં…પે॰… તવેવ, પાપિમ, મનો, તવ ધમ્મા, તવ મનોસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં. યત્થ ચ ખો, પાપિમ, નત્થિ મનો, નત્થિ ધમ્મા, નત્થિ મનોસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનં, અગતિ તવ તત્થ, પાપિમા’’તિ.

    ‘‘Taveva , pāpima, cakkhu, tava rūpā, tava cakkhusamphassaviññāṇāyatanaṃ. Yattha ca kho, pāpima, natthi cakkhu, natthi rūpā, natthi cakkhusamphassaviññāṇāyatanaṃ, agati tava tattha, pāpima. Taveva, pāpima , sotaṃ, tava saddā, tava sotasamphassaviññāṇāyatanaṃ. Yattha ca kho, pāpima, natthi sotaṃ, natthi saddā, natthi sotasamphassaviññāṇāyatanaṃ, agati tava tattha, pāpima. Taveva , pāpima, ghānaṃ, tava gandhā, tava ghānasamphassaviññāṇāyatanaṃ. Yattha ca kho, pāpima, natthi ghānaṃ, natthi gandhā, natthi ghānasamphassaviññāṇāyatanaṃ, agati tava tattha, pāpima. Taveva, pāpima, jivhā, tava rasā, tava jivhāsamphassaviññāṇāyatanaṃ…pe… taveva, pāpima, kāyo, tava phoṭṭhabbā, tava kāyasamphassaviññāṇāyatanaṃ…pe… taveva, pāpima, mano, tava dhammā, tava manosamphassaviññāṇāyatanaṃ. Yattha ca kho, pāpima, natthi mano, natthi dhammā, natthi manosamphassaviññāṇāyatanaṃ, agati tava tattha, pāpimā’’ti.

    ‘‘યં વદન્તિ મમ યિદન્તિ, યે વદન્તિ મમન્તિ ચ;

    ‘‘Yaṃ vadanti mama yidanti, ye vadanti mamanti ca;

    એત્થ ચે તે મનો અત્થિ, ન મે સમણ મોક્ખસી’’તિ.

    Ettha ce te mano atthi, na me samaṇa mokkhasī’’ti.

    ‘‘યં વદન્તિ ન તં મય્હં, યે વદન્તિ ન તે અહં;

    ‘‘Yaṃ vadanti na taṃ mayhaṃ, ye vadanti na te ahaṃ;

    એવં પાપિમ જાનાહિ, ન મે મગ્ગમ્પિ દક્ખસી’’તિ.

    Evaṃ pāpima jānāhi, na me maggampi dakkhasī’’ti.

    અથ ખો મારો પાપિમા…પે॰… તત્થેવન્તરધાયીતિ.

    Atha kho māro pāpimā…pe… tatthevantaradhāyīti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. કસ્સકસુત્તવણ્ણના • 9. Kassakasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. કસ્સકસુત્તવણ્ણના • 9. Kassakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact