Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. કસ્સકસુત્તવણ્ણના

    9. Kassakasuttavaṇṇanā

    ૧૫૫. નવમે નિબ્બાનપટિસંયુત્તાયાતિ નિબ્બાનં અપદિસિત્વા પવત્તાય. હટહટકેસોતિ પુરિમકેસે પચ્છતો, પચ્છિમકેસે પુરતો વામપસ્સકેસે દક્ખિણતો, દક્ખિણપસ્સકેસે વામતો ફરિત્વા ફરિત્વા વિપ્પકિણ્ણકેસો. મમ ચક્ખુસમ્ફસ્સવિઞ્ઞાણાયતનન્તિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન સમ્પયુત્તો ચક્ખુસમ્ફસ્સોપિ વિઞ્ઞાણાયતનમ્પિ મમેવાતિ. એત્થ ચ ચક્ખુસમ્ફસ્સેન વિઞ્ઞાણસમ્પયુત્તકા ધમ્મા ગહિતા, વિઞ્ઞાણાયતનેન સબ્બાનિપિ ચક્ખુદ્વારે ઉપ્પન્નાનિ આવજ્જનાદિવિઞ્ઞાણાનિ. સોતદ્વારાદીસુપિ એસેવ નયો. મનોદ્વારે પન મનોતિ સાવજ્જનકં ભવઙ્ગચિત્તં. ધમ્માતિ આરમ્મણધમ્મા. મનોસમ્ફસ્સોતિ સાવજ્જનેન ભવઙ્ગેન સમ્પયુત્તફસ્સો. વિઞ્ઞાણાયતનન્તિ જવનચિત્તં તદારમ્મણમ્પિ વટ્ટતિ.

    155. Navame nibbānapaṭisaṃyuttāyāti nibbānaṃ apadisitvā pavattāya. Haṭahaṭakesoti purimakese pacchato, pacchimakese purato vāmapassakese dakkhiṇato, dakkhiṇapassakese vāmato pharitvā pharitvā vippakiṇṇakeso. Mama cakkhusamphassaviññāṇāyatananti cakkhuviññāṇena sampayutto cakkhusamphassopi viññāṇāyatanampi mamevāti. Ettha ca cakkhusamphassena viññāṇasampayuttakā dhammā gahitā, viññāṇāyatanena sabbānipi cakkhudvāre uppannāni āvajjanādiviññāṇāni. Sotadvārādīsupi eseva nayo. Manodvāre pana manoti sāvajjanakaṃ bhavaṅgacittaṃ. Dhammāti ārammaṇadhammā. Manosamphassoti sāvajjanena bhavaṅgena sampayuttaphasso. Viññāṇāyatananti javanacittaṃ tadārammaṇampi vaṭṭati.

    તવેવ પાપિમ, ચક્ખૂતિ યં લોકે તિમિરકાચાદીહિ ઉપદ્દુતં અનેકરોગાયતનં ઉપક્કવિપક્કં અન્તમસો કાણચક્ખુપિ, સબ્બં તં તવેવ ભવતુ. રૂપાદીસુપિ એસેવ નયો.

    Taveva pāpima, cakkhūti yaṃ loke timirakācādīhi upaddutaṃ anekarogāyatanaṃ upakkavipakkaṃ antamaso kāṇacakkhupi, sabbaṃ taṃ taveva bhavatu. Rūpādīsupi eseva nayo.

    યં વદન્તીતિ યં ભણ્ડકં ‘‘મમ ઇદ’’ન્તિ વદન્તિ. યે વદન્તિ મમન્તિ ચાતિ યે ચ પુગ્ગલા ‘‘મમ’’ન્તિ વદન્તિ. એત્થ ચે તે મનો અત્થીતિ એતેસુ ચ ઠાનેસુ યદિ ચિત્તં અત્થિ. ન મે સમણ મોક્ખસીતિ સમણ મય્હં વિસયતો ન મુચ્ચિસ્સસિ. યં વદન્તીતિ યં ભણ્ડકં વદન્તિ, ન તં મય્હં. યે વદન્તીતિ યેપિ પુગ્ગલા એવં વદન્તિ, ન તે અહં. ન મે મગ્ગમ્પિ દક્ખસીતિ ભવયોનિગતિઆદીસુ મય્હં ગતમગ્ગમ્પિ ન પસ્સસિ. નવમં.

    Yaṃ vadantīti yaṃ bhaṇḍakaṃ ‘‘mama ida’’nti vadanti. Ye vadanti mamanti cāti ye ca puggalā ‘‘mama’’nti vadanti. Ettha ce te mano atthīti etesu ca ṭhānesu yadi cittaṃ atthi. Na me samaṇa mokkhasīti samaṇa mayhaṃ visayato na muccissasi. Yaṃ vadantīti yaṃ bhaṇḍakaṃ vadanti, na taṃ mayhaṃ. Ye vadantīti yepi puggalā evaṃ vadanti, na te ahaṃ. Na me maggampi dakkhasīti bhavayonigatiādīsu mayhaṃ gatamaggampi na passasi. Navamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. કસ્સકસુત્તં • 9. Kassakasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. કસ્સકસુત્તવણ્ણના • 9. Kassakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact