Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
કતાપત્તિવારવણ્ણના
Katāpattivāravaṇṇanā
૨૭૭. દુતિયે પન કતિવારે પઠમસમુટ્ઠાનેન આપજ્જિતબ્બાનં આપત્તીનં લહુદસ્સનસુખત્થં કુટિકારાદીનિ એવ સમુદ્ધટાનિ, ન અઞ્ઞેસં અભાવા, સઞ્ચરિત્તાદીનમ્પિ વિજ્જમાનત્તા. એવં દુતિયસમુટ્ઠાનાદીસુપિ. ‘‘કપ્પિયસઞ્ઞી’’તિ ઇમિના અચિત્તકત્તં દસ્સેતિ. ‘‘કુટિં કરોતી’’તિ ઇમિના વચીપયોગાભાવં. ઉભયેનાપિ કેવલં કાયેનેવ દુક્કટાદીનં સમ્ભવં દસ્સેતિ. એવં ઉપરિપિ યથાનુરૂપં કાતબ્બં.
277. Dutiye pana kativāre paṭhamasamuṭṭhānena āpajjitabbānaṃ āpattīnaṃ lahudassanasukhatthaṃ kuṭikārādīni eva samuddhaṭāni, na aññesaṃ abhāvā, sañcarittādīnampi vijjamānattā. Evaṃ dutiyasamuṭṭhānādīsupi. ‘‘Kappiyasaññī’’ti iminā acittakattaṃ dasseti. ‘‘Kuṭiṃ karotī’’ti iminā vacīpayogābhāvaṃ. Ubhayenāpi kevalaṃ kāyeneva dukkaṭādīnaṃ sambhavaṃ dasseti. Evaṃ uparipi yathānurūpaṃ kātabbaṃ.
‘‘એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠહન્તી’’તિ ઇદં ઇધ વિસેસેત્વા દસ્સિતાનં કાયતોવ સમુટ્ઠિતાનં વસેન વુત્તં, અવિસેસતો પન તા આપત્તિયો ઇતરસમુટ્ઠાનેહિપિ યથારહં સમુટ્ઠહન્તિ એવ. એવં ઉપરિપિ.
‘‘Ekenasamuṭṭhānena samuṭṭhahantī’’ti idaṃ idha visesetvā dassitānaṃ kāyatova samuṭṭhitānaṃ vasena vuttaṃ, avisesato pana tā āpattiyo itarasamuṭṭhānehipi yathārahaṃ samuṭṭhahanti eva. Evaṃ uparipi.
‘‘તિણવત્થારકેન ચા’’તિ ઇદં સઙ્ઘાદિસેસવજ્જિતાનં ચતુન્નં આપત્તીનં વસેન વુત્તં.
‘‘Tiṇavatthārakena cā’’ti idaṃ saṅghādisesavajjitānaṃ catunnaṃ āpattīnaṃ vasena vuttaṃ.
૨૭૯. સંવિદહિત્વા કુટિં કરોતીતિ વાચાય સંવિદહતિ, સયઞ્ચ કાયેન કરોતીતિ અત્થો.
279.Saṃvidahitvākuṭiṃ karotīti vācāya saṃvidahati, sayañca kāyena karotīti attho.
કતાપત્તિવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Katāpattivāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૨. કતાપત્તિવારો • 2. Katāpattivāro
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / છઆપત્તિસમુટ્ઠાનવારાદિવણ્ણના • Chaāpattisamuṭṭhānavārādivaṇṇanā