Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    કથિનાદિજાનિતબ્બવિભાગવણ્ણના

    Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā

    ૪૧૨. યેસુ રૂપાદિધમ્મેસૂતિ ‘‘પુરિમવસ્સંવુત્થા ભિક્ખૂ, પઞ્ચહિ અનૂનો સઙ્ઘો, ચીવરમાસો, ધમ્મેન સમેન સમુપ્પન્નં ચીવર’’ન્તિ એવમાદીસુ યેસુ રૂપારૂપધમ્મેસુ. સતીતિ સન્તેસુ. મિસ્સીભાવોતિ સંસગ્ગતા સમૂહપઞ્ઞત્તિમત્તં. તેનાહ ‘‘ન પરમત્થતો એકો ધમ્મો અત્થી’’તિ.

    412.Yesurūpādidhammesūti ‘‘purimavassaṃvutthā bhikkhū, pañcahi anūno saṅgho, cīvaramāso, dhammena samena samuppannaṃ cīvara’’nti evamādīsu yesu rūpārūpadhammesu. Satīti santesu. Missībhāvoti saṃsaggatā samūhapaññattimattaṃ. Tenāha ‘‘na paramatthato eko dhammo atthī’’ti.

    ૪૧૬. એકતો ઉપ્પજ્જન્તીતિ કથિનુદ્ધારેન સહ ઉપ્પજ્જમાનારહા હોન્તીતિ અત્થો. કથિનત્થારતો હિ પભુતિ સબ્બે કથિનુદ્ધારા તં તં કારણન્તરમાગમ્મ ઉપ્પજ્જન્તિ, તસ્મા સબ્બે એકુપ્પાદા નામ જાતા. તેસુ અન્તરુબ્ભારસહુબ્ભારા દ્વે એવ તં વિહારં અનત્થતકથિનવિહારસદિસં કરોન્તા સયં સકલેન કથિનત્થારેન સહ નિરુજ્ઝન્તિ ઉદ્ધારભાવં પાપુણન્તિ . અવસેસા પન તં તં પાટિપુગ્ગલિકમેવ કથિનત્થારં દ્વિન્નં પલિબોધાનં ઉપચ્છિન્દનવસેન નિરોધેન્તા સયં ઉદ્ધારભાવં પાપુણન્તિ, ન સકલં કથિનત્થારં. કથિનુદ્ધારાનઞ્ચ નિરોધો નામ તં તં કારણમાગમ્મ ઉદ્ધારભાવપ્પત્તિ, એવઞ્ચ ઉપ્પત્તિ નામ કથિનુદ્ધારો એવ. તેનાહ ‘‘સબ્બેપિ અત્થારેન સદ્ધિં એકતો ઉપ્પજ્જન્તી’’તિઆદિ. તત્થ પુરિમા દ્વેતિ ‘‘એકુપ્પાદા એકનિરોધા’’તિ પાળિયં પઠમં વુત્તા અન્તરુબ્ભારસહુબ્ભારા દ્વે. તેસૂતિ પક્કમનન્તિકાદીસુ. ઉદ્ધારભાવં પત્તેસૂતિ ઉદ્ધારભાવપ્પત્તિસઙ્ખાતનિરોધં પત્તેસૂતિ અત્થો. અત્થારો તિટ્ઠતીતિ કતચીવરં આદાય પક્કન્તાદિપુગ્ગલં ઠપેત્વા તદવસેસાનં પલિબોધસબ્ભાવતો કથિનત્થારો તિટ્ઠતિ.

    416.Ekato uppajjantīti kathinuddhārena saha uppajjamānārahā hontīti attho. Kathinatthārato hi pabhuti sabbe kathinuddhārā taṃ taṃ kāraṇantaramāgamma uppajjanti, tasmā sabbe ekuppādā nāma jātā. Tesu antarubbhārasahubbhārā dve eva taṃ vihāraṃ anatthatakathinavihārasadisaṃ karontā sayaṃ sakalena kathinatthārena saha nirujjhanti uddhārabhāvaṃ pāpuṇanti . Avasesā pana taṃ taṃ pāṭipuggalikameva kathinatthāraṃ dvinnaṃ palibodhānaṃ upacchindanavasena nirodhentā sayaṃ uddhārabhāvaṃ pāpuṇanti, na sakalaṃ kathinatthāraṃ. Kathinuddhārānañca nirodho nāma taṃ taṃ kāraṇamāgamma uddhārabhāvappatti, evañca uppatti nāma kathinuddhāro eva. Tenāha ‘‘sabbepi atthārena saddhiṃ ekato uppajjantī’’tiādi. Tattha purimā dveti ‘‘ekuppādā ekanirodhā’’ti pāḷiyaṃ paṭhamaṃ vuttā antarubbhārasahubbhārā dve. Tesūti pakkamanantikādīsu. Uddhārabhāvaṃ pattesūti uddhārabhāvappattisaṅkhātanirodhaṃ pattesūti attho. Atthāro tiṭṭhatīti katacīvaraṃ ādāya pakkantādipuggalaṃ ṭhapetvā tadavasesānaṃ palibodhasabbhāvato kathinatthāro tiṭṭhati.

    કથિનાદિજાનિતબ્બવિભાગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā niṭṭhitā.

    પઞ્ઞત્તિવગ્ગવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.

    Paññattivaggavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
    ૪. કથિનાદિજાનિતબ્બવિભાગો • 4. Kathinādijānitabbavibhāgo
    ૬. પલિબોધપઞ્હાબ્યાકરણં • 6. Palibodhapañhābyākaraṇaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / કથિનાદિજાનિતબ્બવિભાગવણ્ણના • Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કથિનભેદવણ્ણના • Kathinabhedavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / કથિનાદિજાનિતબ્બવિભાગવણ્ણના • Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact