Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    કથિનસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Kathinasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ૨૬૨. ઉબ્ભતં કથિનં તીણીતિ ‘‘નિટ્ઠિતચીવરસ્મિં ભિક્ખુના ઉબ્ભતસ્મિં કથિને’’તિ વુત્તાનિ આદિતોવ તીણિ સિક્ખાપદાનિ. પઠમં પત્તભેસજ્જન્તિ ‘‘દસાહપરમં અતિરેકપત્તો’’તિ વુત્તં પઠમપત્તસિક્ખાપદઞ્ચ ‘‘પટિસાયનીયાનિ ભેસજ્જાની’’તિ વુત્તસિક્ખાપદઞ્ચ. અચ્ચેકઞ્ચાપિ સાસઙ્કન્તિ અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદઞ્ચ તદનન્તરમેવ સાસઙ્કસિક્ખાપદઞ્ચ. પક્કમન્તેન વા દુવેતિ ‘‘તં પક્કમન્તો નેવ ઉદ્ધરેય્યા’’તિ ભૂતગામવગ્ગે વુત્તસિક્ખાપદદ્વયં.

    262.Ubbhataṃkathinaṃ tīṇīti ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine’’ti vuttāni āditova tīṇi sikkhāpadāni. Paṭhamaṃ pattabhesajjanti ‘‘dasāhaparamaṃ atirekapatto’’ti vuttaṃ paṭhamapattasikkhāpadañca ‘‘paṭisāyanīyāni bhesajjānī’’ti vuttasikkhāpadañca. Accekañcāpi sāsaṅkanti accekacīvarasikkhāpadañca tadanantarameva sāsaṅkasikkhāpadañca. Pakkamantena vā duveti ‘‘taṃ pakkamanto neva uddhareyyā’’ti bhūtagāmavagge vuttasikkhāpadadvayaṃ.

    ઉપસ્સયં પરમ્પરાતિ ‘‘ભિક્ખુનુપસ્સયં ગન્ત્વા ભિક્ખુનિયો ઓવદેય્યા’’તિ ચ ‘‘પરમ્પરભોજને પાચિત્તિય’’ન્તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદદ્વયં. અનતિરિત્તં નિમન્તનાતિ ‘‘અનતિરિત્તં ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા’’તિ ચ ‘‘નિમન્તિતો સભત્તો સમાનો’’તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદદ્વયં. વિકપ્પં રઞ્ઞો વિકાલેતિ ‘‘સામં ચીવરં વિકપ્પેત્વા’’તિ ચ ‘‘રઞ્ઞો ખત્તિયસ્સા’’તિ ચ ‘‘વિકાલે ગામં પવિસેય્યા’’તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદત્તયં. વોસાસારઞ્ઞકેન ચાતિ ‘‘વોસાસમાનરૂપા ઠિતા’’તિ ચ ‘‘તથારૂપેસુ આરઞ્ઞકેસુ સેનાસનેસુ પુબ્બે અપ્પટિસંવિદિત’’ન્તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદદ્વયં.

    Upassayaṃ paramparāti ‘‘bhikkhunupassayaṃ gantvā bhikkhuniyo ovadeyyā’’ti ca ‘‘paramparabhojane pācittiya’’nti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Anatirittaṃ nimantanāti ‘‘anatirittaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā’’ti ca ‘‘nimantito sabhatto samāno’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Vikappaṃ rañño vikāleti ‘‘sāmaṃ cīvaraṃ vikappetvā’’ti ca ‘‘rañño khattiyassā’’ti ca ‘‘vikāle gāmaṃ paviseyyā’’ti ca vuttasikkhāpadattayaṃ. Vosāsāraññakena cāti ‘‘vosāsamānarūpā ṭhitā’’ti ca ‘‘tathārūpesu āraññakesu senāsanesu pubbe appaṭisaṃvidita’’nti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ.

    ઉસ્સયા સન્નિચયઞ્ચાતિ ‘‘ઉસ્સયવાદિકા’’તિ ચ ‘‘પત્તસન્નિચયં કરેય્યા’’તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદદ્વયં. પુરે પચ્છા વિકાલે ચાતિ ‘‘યા પન ભિક્ખુની પુરેભત્તં કુલાનિ ઉપસઙ્કમિત્વા’’તિ ચ, ‘‘પચ્છાભત્તં કુલાનિ ઉપસઙ્કમિત્વા’’તિ ચ, ‘‘વિકાલે કુલાનિ ઉપસઙ્કમિત્વા’’તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદત્તયં. પઞ્ચાહિકા સઙ્કમનીતિ ‘‘પઞ્ચાહિકા સઙ્ઘાટિચારં અતિક્કમેય્યા’’તિ ચ ‘‘ચીવરસઙ્કમનીયં ધારેય્યા’’તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદદ્વયં. દ્વેપિ આવસથેન ચાતિ ‘‘આવસથચીવરં અનિસ્સજ્જિત્વા પરિભુઞ્જેય્ય, આવસથં અનિસ્સજ્જિત્વા ચારિકં પક્કમેય્યા’’તિ ચ એવં આવસથેન સદ્ધિં વુત્તસિક્ખાપદાનિ ચ દ્વે.

    Ussayā sannicayañcāti ‘‘ussayavādikā’’ti ca ‘‘pattasannicayaṃ kareyyā’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Pure pacchā vikāle cāti ‘‘yā pana bhikkhunī purebhattaṃ kulāni upasaṅkamitvā’’ti ca, ‘‘pacchābhattaṃ kulāni upasaṅkamitvā’’ti ca, ‘‘vikāle kulāni upasaṅkamitvā’’ti ca vuttasikkhāpadattayaṃ. Pañcāhikā saṅkamanīti ‘‘pañcāhikā saṅghāṭicāraṃ atikkameyyā’’ti ca ‘‘cīvarasaṅkamanīyaṃ dhāreyyā’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Dvepi āvasathena cāti ‘‘āvasathacīvaraṃ anissajjitvā paribhuñjeyya, āvasathaṃ anissajjitvā cārikaṃ pakkameyyā’’ti ca evaṃ āvasathena saddhiṃ vuttasikkhāpadāni ca dve.

    પસાખે આસને ચેવાતિ ‘‘પસાખે જાતં ગણ્ડં વા’’તિ ચ ‘‘ભિક્ખુસ્સ પુરતો અનાપુચ્છા આસને નિસીદેય્યા’’તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદદ્વયં.

    Pasākhe āsane cevāti ‘‘pasākhe jātaṃ gaṇḍaṃ vā’’ti ca ‘‘bhikkhussa purato anāpucchā āsane nisīdeyyā’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૫. કથિનસમુટ્ઠાનં • 5. Kathinasamuṭṭhānaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / કથિનસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Kathinasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact