Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૫. કતિછિન્દસુત્તવણ્ણના

    5. Katichindasuttavaṇṇanā

    . પઞ્ચમે કતિ છિન્દેતિ છિન્દન્તો કતિ છિન્દેય્ય. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. એત્થ ચ ‘‘છિન્દે જહે’’તિ અત્થતો એકં. ગાથાબન્ધસ્સ પન મટ્ઠભાવત્થં અયં દેવતા સદ્દપુનરુત્તિં વજ્જયન્તી એવમાહ. કતિ સઙ્ગાતિગોતિ કતિ સઙ્ગે અતિગતો, અતિક્કન્તોતિ અત્થો. સઙ્ગાતિકોતિપિ પાઠો, અયમેવ અત્થો. પઞ્ચ છિન્દેતિ છિન્દન્તો પઞ્ચ ઓરમ્ભાગિયસંયોજનાનિ છિન્દેય્ય. પઞ્ચ જહેતિ જહન્તો પઞ્ચુદ્ધમ્ભાગિયસંયોજનાનિ જહેય્ય. ઇધાપિ છિન્દનઞ્ચ જહનઞ્ચ અત્થતો એકમેવ, ભગવા પન દેવતાય આરોપિતવચનાનુરૂપેનેવ એવમાહ. અથ વા પાદેસુ બદ્ધપાસસકુણો વિય પઞ્ચોરમ્ભાગિયસંયોજનાનિ હેટ્ઠા આકડ્ઢમાનાકારાનિ હોન્તિ, તાનિ અનાગામિમગ્ગેન છિન્દેય્યાતિ વદતિ. હત્થેહિ ગહિતરુક્ખસાખા વિય પઞ્ચુદ્ધમ્ભાગિયસંયોજનાનિ ઉપરિ આકડ્ઢમાનાકારાનિ હોન્તિ, તાનિ અરહત્તમગ્ગેન જહેય્યાતિ વદતિ. પઞ્ચ ચુત્તરિ ભાવયેતિ એતેસં સંયોજનાનં છિન્દનત્થાય ચેવ પહાનત્થાય ચ ઉત્તરિ અતિરેકં વિસેસં ભાવેન્તો સદ્ધાપઞ્ચમાનિ ઇન્દ્રિયાનિ ભાવેય્યાતિ અત્થો. પઞ્ચ સઙ્ગાતિગોતિ રાગસઙ્ગો દોસસઙ્ગો મોહસઙ્ગો માનસઙ્ગો દિટ્ઠિસઙ્ગોતિ ઇમે પઞ્ચ સઙ્ગે અતિક્કન્તો. ઓઘતિણ્ણોતિ વુચ્ચતીતિ ચતુરોઘતિણ્ણોતિ કથીયતિ. ઇમાય પન ગાથાય પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ લોકિયલોકુત્તરાનિ કથિતાનીતિ.

    5. Pañcame kati chindeti chindanto kati chindeyya. Sesapadesupi eseva nayo. Ettha ca ‘‘chinde jahe’’ti atthato ekaṃ. Gāthābandhassa pana maṭṭhabhāvatthaṃ ayaṃ devatā saddapunaruttiṃ vajjayantī evamāha. Kati saṅgātigoti kati saṅge atigato, atikkantoti attho. Saṅgātikotipi pāṭho, ayameva attho. Pañca chindeti chindanto pañca orambhāgiyasaṃyojanāni chindeyya. Pañca jaheti jahanto pañcuddhambhāgiyasaṃyojanāni jaheyya. Idhāpi chindanañca jahanañca atthato ekameva, bhagavā pana devatāya āropitavacanānurūpeneva evamāha. Atha vā pādesu baddhapāsasakuṇo viya pañcorambhāgiyasaṃyojanāni heṭṭhā ākaḍḍhamānākārāni honti, tāni anāgāmimaggena chindeyyāti vadati. Hatthehi gahitarukkhasākhā viya pañcuddhambhāgiyasaṃyojanāni upari ākaḍḍhamānākārāni honti, tāni arahattamaggena jaheyyāti vadati. Pañca cuttari bhāvayeti etesaṃ saṃyojanānaṃ chindanatthāya ceva pahānatthāya ca uttari atirekaṃ visesaṃ bhāvento saddhāpañcamāni indriyāni bhāveyyāti attho. Pañca saṅgātigoti rāgasaṅgo dosasaṅgo mohasaṅgo mānasaṅgo diṭṭhisaṅgoti ime pañca saṅge atikkanto. Oghatiṇṇoti vuccatīti caturoghatiṇṇoti kathīyati. Imāya pana gāthāya pañcindriyāni lokiyalokuttarāni kathitānīti.

    કતિછિન્દસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Katichindasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. કતિછિન્દસુત્તં • 5. Katichindasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. કતિછિન્દસુત્તવણ્ણના • 5. Katichindasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact