Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā |
અન્તરપેય્યાલં
Antarapeyyālaṃ
કતિપુચ્છાવારવણ્ણના
Katipucchāvāravaṇṇanā
૨૭૧. ઇદાનિ આપત્તિઆદિકોટ્ઠાસેસુ કોસલ્લજનનત્થં ‘‘કતિ આપત્તિયો’’તિઆદિના નયેન માતિકં ઠપેત્વા નિદ્દેસપ્પટિનિદ્દેસવસેન વિભઙ્ગો વુત્તો.
271. Idāni āpattiādikoṭṭhāsesu kosallajananatthaṃ ‘‘kati āpattiyo’’tiādinā nayena mātikaṃ ṭhapetvā niddesappaṭiniddesavasena vibhaṅgo vutto.
તત્થ કતિ આપત્તિયોતિ માતિકાય ચ વિભઙ્ગે ચ આગતાપત્તિપુચ્છા. એસ નયો દુતિયપદેપિ. કેવલઞ્હેત્થ આપત્તિયો એવ રાસિવસેન ખન્ધાતિ વુત્તા. વિનીતવત્થૂનીતિ તાસં આપત્તીનં વિનયપુચ્છા; ‘‘વિનીતં વિનયો વૂપસમો’’તિ ઇદઞ્હિ અત્થતો એકં, વિનીતાનિયેવ વિનીતવત્થૂનીતિ અયમેત્થ પદત્થો. ઇદાનિ યેસુ સતિ આપત્તિયો હોન્તિ, અસતિ ન હોન્તિ, તે દસ્સેતું ‘‘કતિ અગારવા’’તિ પુચ્છાદ્વયં. વિનીતવત્થૂનીતિ અયં પન તેસં અગારવાનં વિનયપુચ્છા. યસ્મા પન તા આપત્તિયો વિપત્તિં આપત્તા નામ નત્થિ, તસ્મા ‘‘કતિ વિપત્તિયો’’તિ અયં આપત્તીનં વિપત્તિભાવપુચ્છા. કતિ આપત્તિસમુટ્ઠાનાનીતિ તાસંયેવ આપત્તીનં સમુટ્ઠાનપુચ્છા. વિવાદમૂલાનિ અનુવાદમૂલાનીતિ ઇમા ‘‘વિવાદાધિકરણં અનુવાદાધિકરણ’’ન્તિ આગતાનં વિવાદાનુવાદાનં મૂલપુચ્છા. સારણીયા ધમ્માતિ વિવાદાનુવાદમૂલાનં અભાવકરધમ્મપુચ્છા. ભેદકરવત્થૂનીતિ અયં ‘‘ભેદનસંવત્તનિકં વા અધિકરણ’’ન્તિઆદીસુ વુત્તભેદકરણપુચ્છા. અધિકરણાનીતિ ભેદકરવત્થૂસુ સતિ ઉપ્પજ્જનધમ્મપુચ્છા. સમથાતિ તેસંયેવ વૂપસમનધમ્મપુચ્છા. પઞ્ચ આપત્તિયોતિ માતિકાય આગતવસેન વુત્તા. સત્તાતિ વિભઙ્ગે આગતવસેન.
Tattha kati āpattiyoti mātikāya ca vibhaṅge ca āgatāpattipucchā. Esa nayo dutiyapadepi. Kevalañhettha āpattiyo eva rāsivasena khandhāti vuttā. Vinītavatthūnīti tāsaṃ āpattīnaṃ vinayapucchā; ‘‘vinītaṃ vinayo vūpasamo’’ti idañhi atthato ekaṃ, vinītāniyeva vinītavatthūnīti ayamettha padattho. Idāni yesu sati āpattiyo honti, asati na honti, te dassetuṃ ‘‘kati agāravā’’ti pucchādvayaṃ. Vinītavatthūnīti ayaṃ pana tesaṃ agāravānaṃ vinayapucchā. Yasmā pana tā āpattiyo vipattiṃ āpattā nāma natthi, tasmā ‘‘kati vipattiyo’’ti ayaṃ āpattīnaṃ vipattibhāvapucchā. Kati āpattisamuṭṭhānānīti tāsaṃyeva āpattīnaṃ samuṭṭhānapucchā. Vivādamūlāni anuvādamūlānīti imā ‘‘vivādādhikaraṇaṃ anuvādādhikaraṇa’’nti āgatānaṃ vivādānuvādānaṃ mūlapucchā. Sāraṇīyā dhammāti vivādānuvādamūlānaṃ abhāvakaradhammapucchā. Bhedakaravatthūnīti ayaṃ ‘‘bhedanasaṃvattanikaṃ vā adhikaraṇa’’ntiādīsu vuttabhedakaraṇapucchā. Adhikaraṇānīti bhedakaravatthūsu sati uppajjanadhammapucchā. Samathāti tesaṃyeva vūpasamanadhammapucchā. Pañca āpattiyoti mātikāya āgatavasena vuttā. Sattāti vibhaṅge āgatavasena.
આરકા એતેહિ રમતીતિ આરતિ; ભુસા વા રતિ આરતિ. વિના એતેહિ રમતીતિ વિરતિ . પચ્ચેકં પચ્ચેકં વિરમતીતિ પટિવિરતિ. વેરં મણતિ વિનાસેતીતિ વેરમણી. ન એતાય એતે આપત્તિક્ખન્ધા કરીયન્તીતિ અકિરિયા. યં એતાય અસતિ આપત્તિક્ખન્ધકરણં ઉપ્પજ્જેય્ય, તસ્સ પટિપક્ખતો અકરણં. આપત્તિક્ખન્ધઅજ્ઝાપત્તિયા પટિપક્ખતો અનજ્ઝાપત્તિ. વેલનતો વેલા; ચલયનતો વિનાસનતોતિ અત્થો . નિય્યાનં સિનોતિ બન્ધતિ નિવારેતીતિ સેતુ. આપત્તિક્ખન્ધાનમેતં અધિવચનં. સો સેતુ એતાય પઞ્ઞત્તિયા હઞ્ઞતીતિ સેતુઘાતો. સેસવિનીતવત્થુનિદ્દેસેસુપિ એસેવ નયો.
Ārakā etehi ramatīti ārati; bhusā vā rati ārati. Vinā etehi ramatīti virati. Paccekaṃ paccekaṃ viramatīti paṭivirati. Veraṃ maṇati vināsetīti veramaṇī. Na etāya ete āpattikkhandhā karīyantīti akiriyā. Yaṃ etāya asati āpattikkhandhakaraṇaṃ uppajjeyya, tassa paṭipakkhato akaraṇaṃ. Āpattikkhandhaajjhāpattiyā paṭipakkhato anajjhāpatti. Velanato velā; calayanato vināsanatoti attho . Niyyānaṃ sinoti bandhati nivāretīti setu. Āpattikkhandhānametaṃ adhivacanaṃ. So setu etāya paññattiyā haññatīti setughāto. Sesavinītavatthuniddesesupi eseva nayo.
બુદ્ધે અગારવાદીસુ યો બુદ્ધે ધરમાને ઉપટ્ઠાનં ન ગચ્છતિ, પરિનિબ્બુતે ચેતિયટ્ઠાનં બોધિટ્ઠાનં ન ગચ્છતિ, ચેતિયં વા બોધિં વા ન વન્દતિ, ચેતિયઙ્ગણે સછત્તો સઉપાહનો ચરતિ, નત્થેતસ્સ બુદ્ધે ગારવોતિ વેદિતબ્બો. યો પન સક્કોન્તોયેવ ધમ્મસ્સવનં ન ગચ્છતિ, સરભઞ્ઞં ન ભણતિ, ધમ્મકથં ન કથેતિ, ધમ્મસ્સવનગ્ગં ભિન્દિત્વા ગચ્છતિ, વિક્ખિત્તો વા અનાદરો વા નિસીદતિ, નત્થેતસ્સ ધમ્મે ગારવો. યો થેરનવમજ્ઝિમેસુ ચિત્તીકારં ન પચ્ચુપટ્ઠાપેતિ, ઉપોસથાગારવિતક્કમાળકાદીસુ કાયપ્પાગબ્ભિયં દસ્સેતિ, યથાવુડ્ઢં ન વન્દતિ, નત્થેતસ્સ સઙ્ઘે ગારવો. તિસ્સો સિક્ખા સમાદાય અસિક્ખમાનોયેવ પન સિક્ખાય અગારવોતિ વેદિતબ્બો. પમાદે ચ સતિવિપ્પવાસે તિટ્ઠમાનોયેવ અપ્પમાદલક્ખણં અબ્રૂહયમાનો અપ્પમાદે અગારવોતિ વેદિતબ્બો. તથા આમિસપ્પટિસન્થારં ધમ્મપ્પટિસન્થારન્તિ ઇમં દુવિધં પટિસન્થારં અકરોન્તોયેવ પટિસન્થારે અગારવોતિ વેદિતબ્બો. ગારવનિદ્દેસે વુત્તવિપરિયાયેન અત્થો વેદિતબ્બો.
Buddhe agāravādīsu yo buddhe dharamāne upaṭṭhānaṃ na gacchati, parinibbute cetiyaṭṭhānaṃ bodhiṭṭhānaṃ na gacchati, cetiyaṃ vā bodhiṃ vā na vandati, cetiyaṅgaṇe sachatto saupāhano carati, natthetassa buddhe gāravoti veditabbo. Yo pana sakkontoyeva dhammassavanaṃ na gacchati, sarabhaññaṃ na bhaṇati, dhammakathaṃ na katheti, dhammassavanaggaṃ bhinditvā gacchati, vikkhitto vā anādaro vā nisīdati, natthetassa dhamme gāravo. Yo theranavamajjhimesu cittīkāraṃ na paccupaṭṭhāpeti, uposathāgāravitakkamāḷakādīsu kāyappāgabbhiyaṃ dasseti, yathāvuḍḍhaṃ na vandati, natthetassa saṅghe gāravo. Tisso sikkhā samādāya asikkhamānoyeva pana sikkhāya agāravoti veditabbo. Pamāde ca sativippavāse tiṭṭhamānoyeva appamādalakkhaṇaṃ abrūhayamāno appamāde agāravoti veditabbo. Tathā āmisappaṭisanthāraṃ dhammappaṭisanthāranti imaṃ duvidhaṃ paṭisanthāraṃ akarontoyeva paṭisanthāre agāravoti veditabbo. Gāravaniddese vuttavipariyāyena attho veditabbo.
૨૭૨. વિવાદમૂલનિદ્દેસે ‘‘સત્થરિપિ અગારવો’’તિઆદીનં બુદ્ધે અગારવાદીસુ વુત્તનયેનેવ અત્થો વેદિતબ્બો. અપ્પતિસ્સોતિ અનીચવુત્તિ; ન સત્થારં જેટ્ઠકં કત્વા વિહરતિ. અજ્ઝત્તં વાતિ અત્તનો સન્તાને વા અત્તનો પક્ખે વા; સકાય પરિસાયાતિ અત્થો. બહિદ્ધા વાતિ પરસન્તાને વા પરપક્ખે વા. તત્ર તુમ્હેતિ તસ્મિં અજ્ઝત્તબહિદ્ધાભેદે સપરસન્તાને વા સપરપરિસાય વા. પહાનાય વાયમેય્યાથાતિ મેત્તાભાવનાદીહિ નયેહિ પહાનત્થં વાયમેય્યાથ; મેત્તાભાવનાદિનયેન હિ તં અજ્ઝત્તમ્પિ બહિદ્ધાપિ પહીયતિ. અનવસ્સવાયાતિ અપ્પવત્તિભાવાય.
272. Vivādamūlaniddese ‘‘sattharipi agāravo’’tiādīnaṃ buddhe agāravādīsu vuttanayeneva attho veditabbo. Appatissoti anīcavutti; na satthāraṃ jeṭṭhakaṃ katvā viharati. Ajjhattaṃ vāti attano santāne vā attano pakkhe vā; sakāya parisāyāti attho. Bahiddhā vāti parasantāne vā parapakkhe vā. Tatra tumheti tasmiṃ ajjhattabahiddhābhede saparasantāne vā saparaparisāya vā. Pahānāya vāyameyyāthāti mettābhāvanādīhi nayehi pahānatthaṃ vāyameyyātha; mettābhāvanādinayena hi taṃ ajjhattampi bahiddhāpi pahīyati. Anavassavāyāti appavattibhāvāya.
સન્દિટ્ઠિપરામાસીતિ સકમેવ દિટ્ઠિં પરામસતિ; યં અત્તના દિટ્ઠિગતં ગહિતં, ઇદમેવ સચ્ચન્તિ ગણ્હાતિ . આધાનગ્ગાહીતિ દળ્હગ્ગાહી.
Sandiṭṭhiparāmāsīti sakameva diṭṭhiṃ parāmasati; yaṃ attanā diṭṭhigataṃ gahitaṃ, idameva saccanti gaṇhāti . Ādhānaggāhīti daḷhaggāhī.
૨૭૩. અનુવાદમૂલનિદ્દેસો કિઞ્ચાપિ વિવાદમૂલનિદ્દેસેનેવ સમાનો, અથ ખો અટ્ઠારસ ભેદકરવત્થૂનિ નિસ્સાય વિવદન્તાનં કોધૂપનાહાદયો વિવાદમૂલાનિ. તથા વિવદન્તા પન સીલવિપત્તિઆદીસુ અઞ્ઞતરવિપત્તિં આપજ્જિત્વા ‘‘અસુકો ભિક્ખુ અસુકં નામ વિપત્તિં આપન્નો’’તિ વા, ‘‘પારાજિકં આપન્નોસિ, સઙ્ઘાદિસેસં આપન્નોસી’’તિ વા અનુવદન્તિ. એવં અનુવદન્તાનં કોધૂપનાહાદયો અનુવાદમૂલાનીતિ અયમેત્થ વિસેસો.
273. Anuvādamūlaniddeso kiñcāpi vivādamūlaniddeseneva samāno, atha kho aṭṭhārasa bhedakaravatthūni nissāya vivadantānaṃ kodhūpanāhādayo vivādamūlāni. Tathā vivadantā pana sīlavipattiādīsu aññataravipattiṃ āpajjitvā ‘‘asuko bhikkhu asukaṃ nāma vipattiṃ āpanno’’ti vā, ‘‘pārājikaṃ āpannosi, saṅghādisesaṃ āpannosī’’ti vā anuvadanti. Evaṃ anuvadantānaṃ kodhūpanāhādayo anuvādamūlānīti ayamettha viseso.
૨૭૪. સારણીયધમ્મનિદ્દેસે મેત્તચિત્તેન કતં કાયકમ્મં મેત્તં કાયકમ્મં નામ. આવિ ચેવ રહો ચાતિ સમ્મુખા ચ પરમ્મુખા ચ. તત્થ નવકાનં ચીવરકમ્માદીસુ સહાયભાવગમનં સમ્મુખા મેત્તં કાયકમ્મં નામ. થેરાનં પન પાદધોવનબીજનવાતદાનાદિભેદમ્પિ સબ્બં સામીચિકમ્મં સમ્મુખા મેત્તં કાયકમ્મં નામ. ઉભયેહિપિ દુન્નિક્ખિત્તાનં દારુભણ્ડાદીનં તેસુ અવમઞ્ઞં અકત્વા અત્તના દુન્નિક્ખિત્તાનં વિય પટિસામનં પરમ્મુખા મેત્તં કાયકમ્મં નામ. અયમ્પિ ધમ્મો સારણીયોતિ અયં મેત્તાકાયકમ્મસઙ્ખાતો ધમ્મો સરિતબ્બો સતિજનકો; યો નં કરોતિ, તં પુગ્ગલં; યેસં કતો હોતિ, તે પસન્નચિત્તા ‘‘અહો સપ્પુરિસો’’તિ અનુસ્સરન્તીતિ અધિપ્પાયો. પિયકરણોતિ તં પુગ્ગલં સબ્રહ્મચારીનં પિયં કરોતિ. ગરુકરણોતિ તં પુગ્ગલં સબ્રહ્મચારીનં ગરું કરોતિ. સઙ્ગહાયાતિઆદીસુ સબ્રહ્મચારીહિ સઙ્ગહેતબ્બભાવાય. તેહિ સદ્ધિં અવિવાદાય સમગ્ગભાવાય એકીભાવાય ચ સંવત્તતિ.
274. Sāraṇīyadhammaniddese mettacittena kataṃ kāyakammaṃ mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Āvi ceva raho cāti sammukhā ca parammukhā ca. Tattha navakānaṃ cīvarakammādīsu sahāyabhāvagamanaṃ sammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Therānaṃ pana pādadhovanabījanavātadānādibhedampi sabbaṃ sāmīcikammaṃ sammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Ubhayehipi dunnikkhittānaṃ dārubhaṇḍādīnaṃ tesu avamaññaṃ akatvā attanā dunnikkhittānaṃ viya paṭisāmanaṃ parammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Ayampi dhammo sāraṇīyoti ayaṃ mettākāyakammasaṅkhāto dhammo saritabbo satijanako; yo naṃ karoti, taṃ puggalaṃ; yesaṃ kato hoti, te pasannacittā ‘‘aho sappuriso’’ti anussarantīti adhippāyo. Piyakaraṇoti taṃ puggalaṃ sabrahmacārīnaṃ piyaṃ karoti. Garukaraṇoti taṃ puggalaṃ sabrahmacārīnaṃ garuṃ karoti. Saṅgahāyātiādīsu sabrahmacārīhi saṅgahetabbabhāvāya. Tehi saddhiṃ avivādāya samaggabhāvāya ekībhāvāya ca saṃvattati.
મેત્તં વચીકમ્મન્તિઆદીસુ દેવત્થેરો તિસ્સત્થેરોતિ એવં પગ્ગય્હ વચનં સમ્મુખા મેત્તં વચીકમ્મં નામ. વિહારે અસન્તે પન તં પટિપુચ્છન્તસ્સ ‘‘કુહિં અમ્હાકં દેવત્થેરો, કુહિં અમ્હાકં તિસ્સત્થેરો, કદા નુ ખો આગમિસ્સતી’’તિ એવં મમાયનવચનં પરમ્મુખા મેત્તં વચીકમ્મં નામ. મેત્તાસિનેહસિનિદ્ધાનિ પન નયનાનિ ઉમ્મીલેત્વા પસન્નેન મુખેન ઓલોકનં સમ્મુખા મેત્તં મનોકમ્મં નામ. ‘‘દેવત્થેરો તિસ્સત્થેરો અરોગો હોતુ, અપ્પાબાધો’’તિ સમન્નાહરણં પરમ્મુખા મેત્તં મનોકમ્મં નામ.
Mettaṃ vacīkammantiādīsu devatthero tissattheroti evaṃ paggayha vacanaṃ sammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Vihāre asante pana taṃ paṭipucchantassa ‘‘kuhiṃ amhākaṃ devatthero, kuhiṃ amhākaṃ tissatthero, kadā nu kho āgamissatī’’ti evaṃ mamāyanavacanaṃ parammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Mettāsinehasiniddhāni pana nayanāni ummīletvā pasannena mukhena olokanaṃ sammukhā mettaṃ manokammaṃ nāma. ‘‘Devatthero tissatthero arogo hotu, appābādho’’ti samannāharaṇaṃ parammukhā mettaṃ manokammaṃ nāma.
અપ્પટિવિભત્તભોગીતિ નેવ આમિસં પટિવિભજિત્વા ભુઞ્જતિ, ન પુગ્ગલં. યો હિ ‘‘એત્તકં પરેસં દસ્સામિ, એત્તકં અત્તના ભુઞ્જિસ્સામિ, એત્તકં વા અસુકસ્સ ચ અસુકસ્સ ચ દસ્સામિ, એત્તકં અત્તના ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ વિભજિત્વા ભુઞ્જતિ, અયં પટિવિભત્તભોગી નામ. અયં પન એવં અકત્વા આભતં પિણ્ડપાતં થેરાસનતો પટ્ઠાય દત્વા ગહિતાવસેસં ભુઞ્જતિ. ‘‘સીલવન્તેહી’’તિ વચનતો દુસ્સીલસ્સ અદાતુમ્પિ વટ્ટતિ, સારણીયધમ્મપૂરકેન પન સબ્બેસં દાતબ્બમેવાતિ વુત્તં. ગિલાન-ગિલાનુપટ્ઠાક-આગન્તુક-ગમિકચીવરકમ્માદિપસુતાનં વિચેય્ય દાતુમ્પિ વટ્ટતિ. ન હિ એતે વિચિનિત્વા દેન્તેન પુગ્ગલવિભાગો કતો હોતિ, ઈદિસાનઞ્હિ કિચ્છલાભત્તા વિસેસો કાતબ્બોયેવાતિ અયં કરોતિ.
Appaṭivibhattabhogīti neva āmisaṃ paṭivibhajitvā bhuñjati, na puggalaṃ. Yo hi ‘‘ettakaṃ paresaṃ dassāmi, ettakaṃ attanā bhuñjissāmi, ettakaṃ vā asukassa ca asukassa ca dassāmi, ettakaṃ attanā bhuñjissāmī’’ti vibhajitvā bhuñjati, ayaṃ paṭivibhattabhogī nāma. Ayaṃ pana evaṃ akatvā ābhataṃ piṇḍapātaṃ therāsanato paṭṭhāya datvā gahitāvasesaṃ bhuñjati. ‘‘Sīlavantehī’’ti vacanato dussīlassa adātumpi vaṭṭati, sāraṇīyadhammapūrakena pana sabbesaṃ dātabbamevāti vuttaṃ. Gilāna-gilānupaṭṭhāka-āgantuka-gamikacīvarakammādipasutānaṃ viceyya dātumpi vaṭṭati. Na hi ete vicinitvā dentena puggalavibhāgo kato hoti, īdisānañhi kicchalābhattā viseso kātabboyevāti ayaṃ karoti.
અખણ્ડાનીતિઆદીસુ યસ્સ સત્તસુ આપત્તિક્ખન્ધેસુ આદિમ્હિ વા અન્તે વા સિક્ખાપદં ભિન્નં હોતિ, તસ્સ સીલં પરિયન્તે છિન્નસાટકો વિય ખણ્ડં નામ. યસ્સ પન વેમજ્ઝે ભિન્નં, તસ્સ મજ્ઝે છિદ્દસાટકો વિય છિદ્દં નામ હોતિ. યસ્સ પટિપાટિયા દ્વે તીણિ ભિન્નાનિ, તસ્સ પિટ્ઠિયં વા કુચ્છિયં વા ઉટ્ઠિતેન વિસભાગવણ્ણેન કાળરત્તાદીનં અઞ્ઞતરસરીરવણ્ણા ગાવી વિય સબલં નામ હોતિ. યસ્સ અન્તરન્તરા ભિન્નાનિ, તસ્સ અન્તરન્તરા વિસભાગવણ્ણબિન્દુવિચિત્રા ગાવી વિય કમ્માસં નામ હોતિ. યસ્સ પન સબ્બેન સબ્બં અભિન્નાનિ સીલાનિ, તસ્સ તાનિ સીલાનિ અખણ્ડાનિ અચ્છિદ્દાનિ અસબલાનિ અકમ્માસાનિ નામ હોન્તિ. તાનિ પનેતાનિ ભુજિસ્સભાવકરણતો ભુજિસ્સાનિ. વિઞ્ઞૂહિ પસત્થત્તા વિઞ્ઞુપ્પસત્થાનિ. તણ્હાદિટ્ઠીહિ અપરામટ્ઠત્તા અપરામટ્ઠાનિ. ઉપચારસમાધિં અપ્પનાસમાધિં વા સંવત્તયન્તીતિ સમાધિસંવત્તનિકાનીતિ વુચ્ચન્તિ. સીલસામઞ્ઞગતો વિહરતીતિ તેસુ તેસુ દિસાભાગેસુ વિહરન્તેહિ કલ્યાણસીલેહિ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં સમાનભાવૂપગતસીલો વિહરતિ.
Akhaṇḍānītiādīsu yassa sattasu āpattikkhandhesu ādimhi vā ante vā sikkhāpadaṃ bhinnaṃ hoti, tassa sīlaṃ pariyante chinnasāṭako viya khaṇḍaṃ nāma. Yassa pana vemajjhe bhinnaṃ, tassa majjhe chiddasāṭako viya chiddaṃ nāma hoti. Yassa paṭipāṭiyā dve tīṇi bhinnāni, tassa piṭṭhiyaṃ vā kucchiyaṃ vā uṭṭhitena visabhāgavaṇṇena kāḷarattādīnaṃ aññatarasarīravaṇṇā gāvī viya sabalaṃ nāma hoti. Yassa antarantarā bhinnāni, tassa antarantarā visabhāgavaṇṇabinduvicitrā gāvī viya kammāsaṃ nāma hoti. Yassa pana sabbena sabbaṃ abhinnāni sīlāni, tassa tāni sīlāni akhaṇḍāni acchiddāni asabalāni akammāsāni nāma honti. Tāni panetāni bhujissabhāvakaraṇato bhujissāni. Viññūhi pasatthattā viññuppasatthāni. Taṇhādiṭṭhīhi aparāmaṭṭhattā aparāmaṭṭhāni. Upacārasamādhiṃ appanāsamādhiṃ vā saṃvattayantīti samādhisaṃvattanikānīti vuccanti. Sīlasāmaññagato viharatīti tesu tesu disābhāgesu viharantehi kalyāṇasīlehi bhikkhūhi saddhiṃ samānabhāvūpagatasīlo viharati.
યાયં દિટ્ઠીતિ મગ્ગસમ્પયુત્તા સમ્માદિટ્ઠિ. અરિયાતિ નિદ્દોસા. નિય્યાતીતિ નિય્યાનિકા. તક્કરસ્સાતિ યો તથાકારી હોતિ, તસ્સ. દુક્ખક્ખયાયાતિ સબ્બદુક્ખસ્સ ખયત્થં. સેસં યાવ સમથભેદપરિયોસાના ઉત્તાનત્થમેવ.
Yāyaṃ diṭṭhīti maggasampayuttā sammādiṭṭhi. Ariyāti niddosā. Niyyātīti niyyānikā. Takkarassāti yo tathākārī hoti, tassa. Dukkhakkhayāyāti sabbadukkhassa khayatthaṃ. Sesaṃ yāva samathabhedapariyosānā uttānatthameva.
કતિપુચ્છાવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Katipucchāvāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / કતિપુચ્છાવારો • Katipucchāvāro
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કતિપુચ્છાવારવણ્ણના • Katipucchāvāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કતિપુચ્છાવારવણ્ણના • Katipucchāvāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કતિપુચ્છાવારવણ્ણના • Katipucchāvāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અન્તરપેય્યાલ કતિપુચ્છાવારવણ્ણના • Antarapeyyāla katipucchāvāravaṇṇanā