Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૮. કટ્ઠહારસુત્તવણ્ણના
8. Kaṭṭhahārasuttavaṇṇanā
૨૦૪. અટ્ઠમે અન્તેવાસિકાતિ વેય્યાવચ્ચં કત્વા સિપ્પુગ્ગણ્હનકા ધમ્મન્તેવાસિકા. નિસિન્નન્તિ છબ્બણ્ણરસ્મિયો વિસ્સજ્જેત્વા નિસિન્નં. ગમ્ભીરરૂપેતિ ગમ્ભીરસભાવે.
204. Aṭṭhame antevāsikāti veyyāvaccaṃ katvā sippuggaṇhanakā dhammantevāsikā. Nisinnanti chabbaṇṇarasmiyo vissajjetvā nisinnaṃ. Gambhīrarūpeti gambhīrasabhāve.
બહુભેરવેતિ તત્રટ્ઠકસવિઞ્ઞાણકઅવિઞ્ઞાણકભેરવેહિ બહુભેરવે. વિગાહિયાતિ અનુપવિસિત્વા. અનિઞ્જમાનેનાતિઆદીનિ કાયવિસેસનાનિ, એવરૂપેન કાયેનાતિ અત્થો. સુચારુરૂપં વતાતિ અતિસુન્દરં વત ઝાનં ઝાયસીતિ વદતિ.
Bahubheraveti tatraṭṭhakasaviññāṇakaaviññāṇakabheravehi bahubherave. Vigāhiyāti anupavisitvā. Aniñjamānenātiādīni kāyavisesanāni, evarūpena kāyenāti attho. Sucārurūpaṃ vatāti atisundaraṃ vata jhānaṃ jhāyasīti vadati.
વનવસ્સિતો મુનીતિ વનં અવસ્સિતો બુદ્ધમુનિ. ઇદન્તિ ઇદં તુમ્હાકં એવં વને નિસિન્નકારણં મય્હં અચ્છેરરૂપં પટિભાતિ. પીતિમનોતિ તુટ્ઠચિત્તો. વને વસેતિ વનમ્હિ વસિ.
Vanavassito munīti vanaṃ avassito buddhamuni. Idanti idaṃ tumhākaṃ evaṃ vane nisinnakāraṇaṃ mayhaṃ accherarūpaṃ paṭibhāti. Pītimanoti tuṭṭhacitto. Vane vaseti vanamhi vasi.
મઞ્ઞામહન્તિ મઞ્ઞામિ અહં. લોકાધિપતિસહબ્યતન્તિ લોકાધિપતિમહાબ્રહ્મુના સહભાવં. આકઙ્ખમાનોતિ ઇચ્છમાનો. તિદિવં અનુત્તરન્તિ ઇદં બ્રહ્મલોકમેવ સન્ધાયાહ. કસ્મા ભવં વિજનમરઞ્ઞમસ્સિતોતિ અહં તાવ બ્રહ્મલોકં આકઙ્ખમાનોતિ મઞ્ઞામિ. યદિ એવં ન હોતિ, અથ મે આચિક્ખ, કસ્મા ભવન્તિ? પુચ્છતિ. બ્રહ્મપત્તિયાતિ સેટ્ઠપત્તિયા . ઇધ ઇદં તપો કસ્મા કરોસીતિ અપરેનપિ આકારેન પુચ્છતિ.
Maññāmahanti maññāmi ahaṃ. Lokādhipatisahabyatanti lokādhipatimahābrahmunā sahabhāvaṃ. Ākaṅkhamānoti icchamāno. Tidivaṃ anuttaranti idaṃ brahmalokameva sandhāyāha. Kasmā bhavaṃ vijanamaraññamassitoti ahaṃ tāva brahmalokaṃ ākaṅkhamānoti maññāmi. Yadi evaṃ na hoti, atha me ācikkha, kasmā bhavanti? Pucchati. Brahmapattiyāti seṭṭhapattiyā . Idha idaṃ tapo kasmā karosīti aparenapi ākārena pucchati.
કઙ્ખાતિ તણ્હા. અભિનન્દનાતિ અભિનન્દનવસેન તણ્હાવ વુત્તા. અનેકધાતૂસૂતિ અનેકસભાવેસુ આરમ્મણેસુ. પુથૂતિ નાનપ્પકારા તણ્હા સેસકિલેસા વા. સદાસિતાતિ નિચ્ચકાલં અવસ્સિતા. અઞ્ઞાણમૂલપ્પભવાતિ અવિજ્જામૂલા હુત્વા જાતા. પજપ્પિતાતિ તણ્હાવ ‘‘ઇદમ્પિ મય્હં, ઇદમ્પિ મય્હ’’ન્તિ પજપ્પાપનવસેન પજપ્પિતા નામાતિ વુત્તા. સબ્બા મયા બ્યન્તિકતાતિ સબ્બા તણ્હા મયા અગ્ગમગ્ગેન વિગતન્તા નિરન્તા કતા. સમૂલિકાતિ સદ્ધિં અઞ્ઞાણમૂલેન.
Kaṅkhāti taṇhā. Abhinandanāti abhinandanavasena taṇhāva vuttā. Anekadhātūsūti anekasabhāvesu ārammaṇesu. Puthūti nānappakārā taṇhā sesakilesā vā. Sadāsitāti niccakālaṃ avassitā. Aññāṇamūlappabhavāti avijjāmūlā hutvā jātā. Pajappitāti taṇhāva ‘‘idampi mayhaṃ, idampi mayha’’nti pajappāpanavasena pajappitā nāmāti vuttā. Sabbā mayā byantikatāti sabbā taṇhā mayā aggamaggena vigatantā nirantā katā. Samūlikāti saddhiṃ aññāṇamūlena.
અનૂપયોતિ અનુપગમનો. સબ્બેસુ ધમ્મેસુ વિસુદ્ધદસ્સનોતિ ઇમિના સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં દીપેતિ. સમ્બોધિમનુત્તરન્તિ અરહત્તં સન્ધાયાહ. સિવન્તિ સેટ્ઠં . ઝાયામીતિ દ્વીહિ ઝાનેહિ ઝાયામિ. વિસારદોતિ વિગતસારજ્જો. અટ્ઠમં.
Anūpayoti anupagamano. Sabbesu dhammesu visuddhadassanoti iminā sabbaññutaññāṇaṃ dīpeti. Sambodhimanuttaranti arahattaṃ sandhāyāha. Sivanti seṭṭhaṃ . Jhāyāmīti dvīhi jhānehi jhāyāmi. Visāradoti vigatasārajjo. Aṭṭhamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. કટ્ઠહારસુત્તં • 8. Kaṭṭhahārasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. કટ્ઠહારસુત્તવણ્ણના • 8. Kaṭṭhahārasuttavaṇṇanā