Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૮. કટ્ઠહારસુત્તવણ્ણના
8. Kaṭṭhahārasuttavaṇṇanā
૨૦૪. ધમ્મન્તેવાસિકાતિ કિઞ્ચિપિ ધનં અદત્વા કેવલં અન્તેવાસિકા. તેનાહ ‘‘વેય્યાવચ્ચં કત્વા સિપ્પુગ્ગણ્હનકા’’તિ. ગમ્ભીરસભાવેતિ સમન્તતો દૂરતો ગહનસચ્છન્નવિપુલતરરુક્ખગચ્છલતાય ચ, તદા હિમપિણ્ડસિન્નભાવેન મયૂરયાનેહિ પતિટ્ઠાતું અસક્કુણેય્યતાય ચ ગમ્ભીરભાવે.
204.Dhammantevāsikāti kiñcipi dhanaṃ adatvā kevalaṃ antevāsikā. Tenāha ‘‘veyyāvaccaṃ katvā sippuggaṇhanakā’’ti. Gambhīrasabhāveti samantato dūrato gahanasacchannavipulatararukkhagacchalatāya ca, tadā himapiṇḍasinnabhāvena mayūrayānehi patiṭṭhātuṃ asakkuṇeyyatāya ca gambhīrabhāve.
બહુભેરવેતિ બહુભયાનકે. અનિઞ્જમાનેનાતિ ઇત્થમ્ભૂતત્થે કરણવચનં. અતિસુન્દરં વતાતિ એવં સન્તે નામ અરઞ્ઞે એવં નિચ્ચલકાયો નિસિન્નો ઝાયન્તો અતિવિય સુન્દરઞ્ચ ઝાનં ઝાયસીતિ વદતિ.
Bahubheraveti bahubhayānake. Aniñjamānenāti itthambhūtatthe karaṇavacanaṃ. Atisundaraṃ vatāti evaṃ sante nāma araññe evaṃ niccalakāyo nisinno jhāyanto ativiya sundarañca jhānaṃ jhāyasīti vadati.
અચ્છેરરૂપન્તિ અચ્છરિયભાવં. સેટ્ઠપ્પત્તિયાતિ સેટ્ઠભાવપ્પત્તિયા.
Accherarūpanti acchariyabhāvaṃ. Seṭṭhappattiyāti seṭṭhabhāvappattiyā.
‘‘લોકાધિપતિસહબ્યતં આકઙ્ખમાનો’’તિ ઇમિના બ્રાહ્મણો લોકાધિપતિસહયોગં પુચ્છતિ, ‘‘કસ્મા ભવ’’ન્તિઆદિના પન તદઞ્ઞવિસેસાકઙ્ખં પુચ્છતીતિ આહ ‘‘અપરેનપિ આકારેન પુચ્છતી’’તિ.
‘‘Lokādhipatisahabyataṃ ākaṅkhamāno’’ti iminā brāhmaṇo lokādhipatisahayogaṃ pucchati, ‘‘kasmā bhava’’ntiādinā pana tadaññavisesākaṅkhaṃ pucchatīti āha ‘‘aparenapi ākārena pucchatī’’ti.
કઙ્ખાતિ તણ્હા અભિક્ખણવસેન પવત્તા. અનેકસભાવેસૂતિ રૂપાદિવસેન અજ્ઝત્તિકાદિવસેન એવં નાનાસભાવેસુ આરમ્મણેસુ. અસ્સાદરાગો લોભો અભિજ્ઝાતિ નાનપ્પકારા. સેસકિલેસા વા દિટ્ઠિમાનદોસાદયો. નિચ્ચકાલં અવસ્સિતા સત્તાનં અવસ્સયભાવત્તા. પજપ્પાપનવસેનાતિ પકારેહિ તણ્હાયનવસેન. નિરન્તાતિ અન્તરહિતા નિરવસેસા.
Kaṅkhāti taṇhā abhikkhaṇavasena pavattā. Anekasabhāvesūti rūpādivasena ajjhattikādivasena evaṃ nānāsabhāvesu ārammaṇesu. Assādarāgo lobho abhijjhāti nānappakārā. Sesakilesā vā diṭṭhimānadosādayo. Niccakālaṃ avassitā sattānaṃ avassayabhāvattā. Pajappāpanavasenāti pakārehi taṇhāyanavasena. Nirantāti antarahitā niravasesā.
અનુપગમનોતિ અનુપાદાનો. સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં દીપેતિ, તસ્સ હિ વસેન એવ નાનાસભાવેસુ ભગવા સમન્તચક્ખુના પસ્સતીતિ ‘‘સબ્બે…પે॰… દસ્સનો’’તિ વુચ્ચતિ. અરહત્તં સન્ધાયાહ, તઞ્હિ નિપ્પરિયાયતો ‘‘અનુત્તર’’ન્તિ વુચ્ચતિ.
Anupagamanoti anupādāno. Sabbaññutaññāṇaṃ dīpeti, tassa hi vasena eva nānāsabhāvesu bhagavā samantacakkhunā passatīti ‘‘sabbe…pe… dassano’’ti vuccati. Arahattaṃ sandhāyāha, tañhi nippariyāyato ‘‘anuttara’’nti vuccati.
કટ્ઠહારસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kaṭṭhahārasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. કટ્ઠહારસુત્તં • 8. Kaṭṭhahārasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. કટ્ઠહારસુત્તવણ્ણના • 8. Kaṭṭhahārasuttavaṇṇanā