Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૯. કટ્ઠોપમસુત્તવણ્ણના
9. Kaṭṭhopamasuttavaṇṇanā
૫૦૯. દ્વિન્નં અરણીનન્તિ અધરુત્તરારણીનં. કિઞ્ચિ દ્વયં સઙ્ઘટ્ટિતમત્તં હુત્વા ન સમોધાનગતં હોતીતિ તંનિવત્તનત્થં ‘‘સઙ્ઘટ્ટનસમોધાના’’તિ વુત્તં. પુનપ્પુનં સઙ્ઘટ્ટનેન હિ તેજોપાતુભાવો. અધરારણી વિય વત્થારમ્મણં અસતિપિ વાયામે તજ્જસમ્ફસ્સપચ્ચયતો. ઉત્તરારણી વિય ફસ્સો વત્થારમ્મણાદિફસ્સેન પવત્તનતો. સઙ્ઘટ્ટો વિય ફસ્સસઙ્ઘટ્ટનં અરણિદ્વયસઙ્ઘટ્ટના વિય ફસ્સસ્સેવ વત્થારમ્મણેસુ સઙ્ઘટ્ટનાકારેન પવત્તિતો. અગ્ગિ વિય વેદના અનુદહનટ્ઠેન ખણિકાવાયઞ્ચ. વત્થારમ્મણં વા ઉત્તરારણી વિય ઇન્ધનાપાતગહણાદીસુ ઉસ્સાહસ્સ વિય પવત્તિસમ્ભવતો. ફસ્સો અધરારણી વિય નિરુસ્સાહનિરીહતાવસેન અત્તસાધનતો.
509.Dvinnaṃaraṇīnanti adharuttarāraṇīnaṃ. Kiñci dvayaṃ saṅghaṭṭitamattaṃ hutvā na samodhānagataṃ hotīti taṃnivattanatthaṃ ‘‘saṅghaṭṭanasamodhānā’’ti vuttaṃ. Punappunaṃ saṅghaṭṭanena hi tejopātubhāvo. Adharāraṇī viya vatthārammaṇaṃ asatipi vāyāme tajjasamphassapaccayato. Uttarāraṇī viya phasso vatthārammaṇādiphassena pavattanato. Saṅghaṭṭo viya phassasaṅghaṭṭanaṃ araṇidvayasaṅghaṭṭanā viya phassasseva vatthārammaṇesu saṅghaṭṭanākārena pavattito. Aggi viya vedanā anudahanaṭṭhena khaṇikāvāyañca. Vatthārammaṇaṃ vā uttarāraṇī viya indhanāpātagahaṇādīsu ussāhassa viya pavattisambhavato. Phasso adharāraṇī viya nirussāhanirīhatāvasena attasādhanato.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. કટ્ઠોપમસુત્તં • 9. Kaṭṭhopamasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. કટ્ઠોપમસુત્તવણ્ણના • 9. Kaṭṭhopamasuttavaṇṇanā