Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. કાયગતાસતિસુત્તવણ્ણના

    9. Kāyagatāsatisuttavaṇṇanā

    ૧૫૩-૪. એવં મે સુતન્તિ કાયગતાસતિસુત્તં. તત્થ ગેહસિતાતિ પઞ્ચકામગુણનિસ્સિતા. સરસઙ્કપ્પાતિ ધાવનસઙ્કપ્પા. સરન્તીતિ હિ સરા, ધાવન્તીતિ અત્થો. અજ્ઝત્તમેવાતિ ગોચરજ્ઝત્તસ્મિંયેવ. કાયગતાસતિન્તિ કાયપરિગ્ગાહિકમ્પિ કાયારમ્મણમ્પિ સતિં. કાયપરિગ્ગાહિકન્તિ વુત્તે સમથો કથિતો હોતિ, કાયારમ્મણન્તિ વુત્તે વિપસ્સના. ઉભયેન સમથવિપસ્સના કથિતા હોન્તિ.

    153-4.Evaṃme sutanti kāyagatāsatisuttaṃ. Tattha gehasitāti pañcakāmaguṇanissitā. Sarasaṅkappāti dhāvanasaṅkappā. Sarantīti hi sarā, dhāvantīti attho. Ajjhattamevāti gocarajjhattasmiṃyeva. Kāyagatāsatinti kāyapariggāhikampi kāyārammaṇampi satiṃ. Kāyapariggāhikanti vutte samatho kathito hoti, kāyārammaṇanti vutte vipassanā. Ubhayena samathavipassanā kathitā honti.

    પુન ચપરં…પે॰… એવમ્પિ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ કાયગતાસતિં ભાવેતીતિ સતિપટ્ઠાને ચુદ્દસવિધેન કાયાનુપસ્સના કથિતા.

    Puna caparaṃ…pe… evampi, bhikkhave, bhikkhu kāyagatāsatiṃ bhāvetīti satipaṭṭhāne cuddasavidhena kāyānupassanā kathitā.

    ૧૫૬. અન્તોગધાવાસ્સાતિ તસ્સ ભિક્ખુનો ભાવનાય અબ્ભન્તરગતાવ હોન્તિ. વિજ્જાભાગિયાતિ એત્થ સમ્પયોગવસેન વિજ્જં ભજન્તીતિ વિજ્જાભાગિયા. વિજ્જાભાગે વિજ્જાકોટ્ઠાસે વત્તન્તીતિપિ વિજ્જાભાગિયા. તત્થ વિપસ્સનાઞાણં, મનોમયિદ્ધિ, છ અભિઞ્ઞાતિ અટ્ઠ વિજ્જા. પુરિમેન અત્થેન તાહિ સમ્પયુત્તધમ્માપિ વિજ્જાભાગિયા. પચ્છિમેન અત્થેન તાસુ યા કાચિ એકા વિજ્જા વિજ્જા, સેસા વિજ્જાભાગિયાતિ એવં વિજ્જાપિ વિજ્જાય સમ્પયુત્તા ધમ્માપિ વિજ્જાભાગિયાતેવ વેદિતબ્બા. ચેતસા ફુટોતિ એત્થ દુવિધં ફરણં આપોફરણઞ્ચ, દિબ્બચક્ખુફરણઞ્ચ, તત્થ આપોકસિણં સમાપજ્જિત્વા આપેન ફરણં આપોફરણં નામ. એવં ફુટેપિ મહાસમુદ્દે સબ્બા સમુદ્દઙ્ગમા કુન્નદિયો અન્તોગધાવ હોન્તિ, આલોકં પન વડ્ઢેત્વા દિબ્બચક્ખુના સકલસમુદ્દસ્સ દસ્સનં દિબ્બચક્ખુફરણં નામ. એવં ફરણેપિ મહાસમુદ્દે સબ્બા સમુદ્દઙ્ગમા કુન્નદિયો અન્તોગધાવ હોન્તિ.

    156.Antogadhāvāssāti tassa bhikkhuno bhāvanāya abbhantaragatāva honti. Vijjābhāgiyāti ettha sampayogavasena vijjaṃ bhajantīti vijjābhāgiyā. Vijjābhāge vijjākoṭṭhāse vattantītipi vijjābhāgiyā. Tattha vipassanāñāṇaṃ, manomayiddhi, cha abhiññāti aṭṭha vijjā. Purimena atthena tāhi sampayuttadhammāpi vijjābhāgiyā. Pacchimena atthena tāsu yā kāci ekā vijjā vijjā, sesā vijjābhāgiyāti evaṃ vijjāpi vijjāya sampayuttā dhammāpi vijjābhāgiyāteva veditabbā. Cetasā phuṭoti ettha duvidhaṃ pharaṇaṃ āpopharaṇañca, dibbacakkhupharaṇañca, tattha āpokasiṇaṃ samāpajjitvā āpena pharaṇaṃ āpopharaṇaṃ nāma. Evaṃ phuṭepi mahāsamudde sabbā samuddaṅgamā kunnadiyo antogadhāva honti, ālokaṃ pana vaḍḍhetvā dibbacakkhunā sakalasamuddassa dassanaṃ dibbacakkhupharaṇaṃ nāma. Evaṃ pharaṇepi mahāsamudde sabbā samuddaṅgamā kunnadiyo antogadhāva honti.

    ઓતારન્તિ વિવરં છિદ્દં. આરમ્મણન્તિ કિલેસુપ્પત્તિપચ્ચયં. લભેથ ઓતારન્તિ લભેય્ય પવેસનં, વિનિવિજ્ઝિત્વા યાવ પરિયોસાના ગચ્છેય્યાતિ અત્થો. નિક્ખેપનન્તિ નિક્ખિપનટ્ઠાનં.

    Otāranti vivaraṃ chiddaṃ. Ārammaṇanti kilesuppattipaccayaṃ. Labhetha otāranti labheyya pavesanaṃ, vinivijjhitvā yāva pariyosānā gaccheyyāti attho. Nikkhepananti nikkhipanaṭṭhānaṃ.

    ૧૫૭. એવં અભાવિતકાયગતાસતિં પુગ્ગલં અલ્લમત્તિકપુઞ્જાદીહિ ઉપમેત્વા ઇદાનિ ભાવિતકાયગતાસતિં સારફલકાદીહિ ઉપમેતું સેય્યથાપીતિઆદિમાહ. તત્થ અગ્ગળફલકન્તિ કવાટં.

    157. Evaṃ abhāvitakāyagatāsatiṃ puggalaṃ allamattikapuñjādīhi upametvā idāni bhāvitakāyagatāsatiṃ sāraphalakādīhi upametuṃ seyyathāpītiādimāha. Tattha aggaḷaphalakanti kavāṭaṃ.

    ૧૫૮. કાકપેય્યોતિ મુખવટ્ટિયં નિસીદિત્વા કાકેન ગીવં અનામેત્વાવ પાતબ્બો. અભિઞ્ઞાસચ્છિકરણીયસ્સાતિ અભિઞ્ઞાય સચ્છિકાતબ્બસ્સ. સક્ખિભબ્બતં પાપુણાતીતિ પચ્ચક્ખભાવં પાપુણાતિ. સતિ સતિ આયતનેતિ સતિસતિ કારણે. કિં પનેત્થ કારણન્તિ? અભિઞ્ઞાવ કારણં. આળિબન્ધાતિ મરિયાદબદ્ધા.

    158.Kākapeyyoti mukhavaṭṭiyaṃ nisīditvā kākena gīvaṃ anāmetvāva pātabbo. Abhiññāsacchikaraṇīyassāti abhiññāya sacchikātabbassa. Sakkhibhabbataṃpāpuṇātīti paccakkhabhāvaṃ pāpuṇāti. Sati sati āyataneti satisati kāraṇe. Kiṃ panettha kāraṇanti? Abhiññāva kāraṇaṃ. Āḷibandhāti mariyādabaddhā.

    યાનીકતાયાતિ યુત્તયાનં વિય કતાય. વત્થુકતાયાતિ પતિટ્ઠાકતાય. અનુટ્ઠિતાયાતિ અનુપ્પવત્તિતાય. પરિચિતાયાતિ પરિચયકતાય. સુસમારદ્ધાયાતિ સુટ્ઠુ સમારદ્ધાય સુસમ્પગ્ગહિતાય. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    Yānīkatāyāti yuttayānaṃ viya katāya. Vatthukatāyāti patiṭṭhākatāya. Anuṭṭhitāyāti anuppavattitāya. Paricitāyāti paricayakatāya. Susamāraddhāyāti suṭṭhu samāraddhāya susampaggahitāya. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    પપઞ્ચસૂદનિયા મજ્ઝિમનિકાયટ્ઠકથાય

    Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya

    કાયગતાસતિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kāyagatāsatisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૯. કાયગતાસતિસુત્તં • 9. Kāyagatāsatisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૯. કાયગતાસતિસુત્તવણ્ણના • 9. Kāyagatāsatisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact